Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Agrumi

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno Agrumi

Krenula i ja polako u cvjetno-voćne-povrtne vode, iako nemam blagog pojma o tome . Nabavila sam si limun i naranču, imam idealne uvjete za održavanje (južna terasa, podrum idealne temperature za uspješno preživljavanje zime). Nabavila sam specijalno gnojivo za agrume, zanimaju me još neke sitnice. Čitala sam (čini mi se da je Beti pisala) da agrumima treba osigurati dovoljno željeza. Je li gnojivo dovoljno, ili ipak trebam kupiti baš željezo ? Limun je došao sa dva velika žuta ploda. Dosta su tvrdi, iako izvana izgledaju zreli. Jesu li spremni za konzumiranje, ili treba čekati da omekšaju ? Mogu li se ti plodovi zvati domaćim i netretiranim unatoč gnojivu, ili ipak trebam paziti npr. ako pripremam kandiranu koru, kolače... ? Dodatni tips & tricks ?
    Baš sam oduševljena, naranča ima taaako prekrasan i intezivan miris, osjeti se oko čitave kuće, pa i u kući, iako je nisam unosila unutra

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Dodaj željezo. Za puno plodova treba željeza. Meni najbolje djeluju rđavi čavli i klanfe, zakopani ispod agruma.

Ako su limuni žuti, možeš ih ubrati. Kad omekšaju, onda nisu više tako ukusni, bar je takvo moje iskustvo. Koru koristim jer ih ničim ne špricam. A gnojivo dodam svaka dva tjedna i to tekuće za agrume. Bitno je da im nikad ne bude suha zemlja. Narančama popuca kora ako imalo zasuše.

Uvijek su mi u velikim vazama. Sigurnija sam da će preživjeti zimu ako ih spremim. Da vidiš gušt dok jedeš prvi plod!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Čekaj...a mandarine? One imaju najviše plodova, brzo i nju kupiti
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 01.05.2013. at 14:29

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Puno hvala Beti, tebe sam čekala ! Ma, pitala sam trgovce u vrtnom centru gdje sam kupila treba li im dodatno željezo, rekli su mi da je dovoljno to gnojivo. Kupila sam i jednu mini smokvu u posudi, i kad su mi rekli da s tim gnojivom za agrume mogu nadohranjivati i smokvu (!) postali su mi sumnjivi, dobila sam osjećaj da me se žele što prije riješiti zbog gužve, ili da nemaju nekog znanja... Zato sam i otvorila ovdje temu

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Čekaj...a mandarine? One imaju najviše plodova, brzo i nju kupiti
    Nije bilo. Bile su klementine, ali nisam neki ljubitelj. Imali su preeekrasna stabla kumkvata, ali su baš preskupi

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Kumkvat mi je više za ukras, a ne za jelo. Bit će mandarina. U mbm rasadniku u Rijeci ih ima i sada. I ja ponekad u vrtnom centru vidim da znam više od njih. Njima je to posao, a meni hobi, pa su i interesi drugačiji.
    Ovo o rđavom željezu sam čula od starog nonića prije puno godina, a stari savjeti itekako dobro dođu i u moderno doba. Prilično me fascinira kako su dobre i ukusne plodove nekad uzgajali, a sve bez moderne tehnologije.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Da javim što se događa s mojim agrumima. Limun je ok, ubrala sam već dva ploda, jedan oveći zrije na drvetu, a ima i još dosta malenih koji tek počinju rasti. Naranča mi je nekako slabašna. Cvjetovi su već otpali, a i dosta plodova. Vidjela sam nekoliko čvršćih plodova za koje smatram da imaju šanse za opstanak, ali baš mi je nekakva zlomoćna. Muž mi je jučer kupio neko željezo koje se rastopi u vodi (voda bude tamnocrvena) i koje se koristi jednom mjesečno, jel to dovoljno ?

ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Htjela sam provjeriti s iskusnima treba li sa mlade sadnice limuna pokidati visak plodova, mimo onih koji su sami pootpadali...tako sam cula, a meni je to zao...kazu mi nek ostavim po 1-2 ploda na svakoj sadnici, sve vise od toga je previse za tako mlado drvo, jer ce ga iscrpiti...ne znam

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pitanje: gdje kupiti limune (ili naranču ili bilo što od navedenog)?
    Tražila sam proljetos po Zagrebu, pa nisam našla ništa, ni u MBM-u, ni na Floraartu.

U međuvremenu, iz tri zasađene limunove koštice su mi niknule biljčice, ali još su male i slabe, svega 3-4 listića svaka. Malo me brine što su ti listići blijedi, kao da im šteka sinteza klorofila (??)

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Tanja, imam limun iz kostice star 4-5 godina. Listovi su isto blijedi, ima trnje, ne cvate. Listovi prekrasno mirisu na limun.
    Mandarinu i grejp sam kupila u bauhausu pred godinu-dvije, oni svake godine cvatu, grejpu su plodovi otpali dok su jos bili skroz mali, a na mandarini imam 5 plodova, velicine veceg oraha.
    Ali... Svake godine ih napadnu stitaste usi. I onda ja to trijebim ko majmunica. Struzem noktima, nozem... Mazem alkoholom, sapunastom vodom. Pred dva tjedna sam ih pustila. Ako prezive ok, ako ne, odustajem od agruma u
    Prigorju.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

moja bolna tema
    limun kupljen ovog proljeća na placu
    visine oko 60 - tak cm
    lijepo lista, rastu mu nove grančice, dobije plodiće
    međutim plodovi uopće ne rastu i samo kroz par dana otpadnu, nestanu
    naglašavam da sam apsolutni neznalica oko uzgoja agruma
    kupila sam ga čisto iz znatiželje
    stoji mi u zumskom vrtu

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    moja bolna tema
    limun kupljen ovog proljeća na placu
    visine oko 60 - tak cm
    lijepo lista, rastu mu nove grančice, dobije plodiće
    međutim plodovi uopće ne rastu i samo kroz par dana otpadnu, nestanu
    naglašavam da sam apsolutni neznalica oko uzgoja agruma
    kupila sam ga čisto iz znatiželje
    stoji mi u zumskom vrtu
    Meni je ove god nakon 3-4 god prvi put procvjetao limun i drže se plodovi.
    Njemu treba par god dok da plodove. Mislim da ga trebaš nastavit pazit i mazit

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

misliš?
    po tome meni zapravo super ide
    samo što to ne znam
    nadam se da si u pravu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke