Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: neredovito sisanje bebe iz inkubatora

Datum pristupanja
    May 2013

Početno neredovito sisanje bebe iz inkubatora

Pozdrav svima, moj dječak rođen je u 38 tt sa 2540g i 64cm. u trudnoci nam je dijagnosticiran IUGR susp. zbog sitne bebe. Po rodenju je smješten u inkubator, a prva tri dana hranjen je sa AD mlijekom. Nakon toga je nadošlo mlijeko kod mene jer sam se izdajala od prvog dana, al uvijek po par ml. Od tada je hranjen na bočicu ali mojim mlijekom, kojeg hvala Bogu ima i previše. Dan prije nego je pušten kući izvađen je iz inkubatora i dolazila sam na podoj u bolnicu tri puta dnevno - sisao je savršeno.

Međutim, otkad smo doma, imamo problem sa sisanjem. Ponekad povuče iz prve i sisa perfektno. A ponekad neće se prihvati dojku. Kao da je zbunjen, vrti glavicom, mljacka, gricka bradavicu ali nikako da posiše. Zbog toga, između podoja zna proći jako puno vremena, po 4 i više sati zbog čega sam jako uznemirena.

Naime, patronažna mi je rekla da ga dojim kad god traži i koliko god traži te obavezno svaka tri sata pošto je on malen (sada ima 2680g). Što napraviti ako prođu tri sata u kojima je on spavao bez da je tražio dojku, a kad je vrijeme obroka on ne sisa? Kako se ja još izdajam jer imam puno mlijeka, ja sam mu od straha da neće dovljno napredovati dala svoje mlijeko na bočicu. Iako nije puno plakao, hlapljivo ga je pojeo.

Iako želim isključivo dojiti na zahtjev, jako se bojim da zbog toga što nije načio sisati ne napreduje dovoljno (doma smo tek dva dana) pa mu zato kad se ne snađe na dojci dam bocicu. Noćas je posisao oko 02.15h bez problema, ali oko 5h ni čut. Nije plakao, ali do 6.30h nije htio sisati. Trudila sam se sai i po prije nego sam ga nahranila na bocu.

Je li uistinu problem ako između obroka kod njega prođe i više od tri sata ako on ne plače puno? Ponekad malo zaplače, ja ga podignem pa se smiri. Ako ga trebam hraniti minimalno svako tri sata, a on ponekad neće sisu, kako će odbaciti bocu?

Hvala svima na savjetima!

Datum pristupanja
    May 2013

Početno

zaboravila sam dodati da je imao infekciju i žuticu. Jučer nije sisai nijednom, samo boca. Ja se toliko bojim da nece napredovati budem li forsirala dojku koju ne želi/ne zna sisati, a opet sam svjesna da ću, što duže bude na boci, teže ostvariti da ga jednog dana isključivo dojim.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Da, problem je ako prođe više od tri sata između obroka.
    Moraš bilo kako ga hraniti i danju i noću svaka tri sata. Slobodno izdajaj i daj mu svoje mlijeko na bocu, kad ojača lako ćeš preći na isključivo dojenje.

Nazovi pedijatricu ili patronažnu, a u međuvremenu, samo ga hrani i hrani.
    Nadam se da će se i savjetnice javiti, ako ne, nazovi SOS telefon za dojenje 01 6177 520 ili 091 2277 220. Tu je tel za dojenje:

http://www.roda.hr/article/category/...fon-za-dojenje

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

trebala bi ga hraniti i češće nego svaka tri sata
    u vašem slučaju ja bih rekla i 10 do 12 puta u 24 sata. češće dojenje pomaže da se suvišni bilirubin (zbog njega nastaje žutica) eliminira iz djetetovog organizma putem stolice.

možeš mi odgovoriti na nekoliko pitanja - ima li dijete još uvijek žuticu, tj. je li mu koža još žuta? Kakav je položaj djeteta na dojci? Da li je cijelim tijelom okrenuto prema tebi? Da li su bebina usta širom otvorena i jesu li usnice izvrnute prema van? Da li je cijela bradavica i veći dio areole duboko u bebinim ustima? Čuje li se možda coktanje dok siše? Čuješ li da beba guta? Jel osjećaš kad se mlijeko počne otpuštati dok beba siše?
    Koliko je dijete sada staro? Koliko ima mokrih i pokakanih pelena u 24 sata? Kako izgleda stolica (boja, konzistencija)? Kakvo je opće stanje djeteta, je li živahno kad je budno? Kakva mu je koža (ako ga malo uštipneš, vraća li se odmah u prvobitan oblik)?

Jesi li probala raditi kompresije? Kompresije obično stimuliraju dijete da dulje aktivno siše.

Kada beba prestane aktivno sisati čak i uz kompresije, dobro je nakratko prekinuti podoj te razbuditi bebu presvlačenjem ili na neki drugi način (skidanjem samo u pelenu, pričanjem s bebom i pokušajem uspostavljanja kontakta oči u oči, držanjem bebe u uspravnom položaju, nježnim posjedanjem bebe u majčinom krilu, buđenjem bebe kad je u fazi laganog sna: brzi pokreti očnih jabučica, pokreti ruku ili nogu, pokreti sisanja, promjene izraza lica; trljanjem bebinih leđa, ruku i nogu, kontaktom kože na kožu s majkom, vlaženjem bebinog čela i obraza hladnom i vlažnom krpicom, kružnim pokretima vrškom prsta po bebinim ustima, izdajanjem mlijeka na bebina usta) te je vratiti na dojku koliko god puta je potrebno kako bi se potaknulo aktivno sisanje i gutanje barem deset do dvadeset minuta (i dulje ako beba želi). Može se i bebu staviti na drugu dojku ako više nikako nije zainteresirana za sisanje na prvoj dojci.

Jesi probala dojiti u položaju nogometne lopte (možeš ga vidjeti ovdje )? To je odličan položaj za učenje prihvaćanja dojke i za malene bebe i nedonoščad.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

bilo bi dobro da nazoveš SOS za dojenje, Beti ti je stavila broj. radno vrijeme telefona je od 15 do 21 h radnim danom i od 9 do 21 h vikendom.

u ovoj fazi je najbitnije da dijete nahraniš, kako god (umjesto bočice bilo bi bolje upotrijebiti špricu, čašicu ili žličicu) i da ga hraniš čim češće (10-12 puta u toku 24 sata). kada dijete ojača, bit će spremno sisati.

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nemoj se zabrinjavati i što češće ga hrani, ako neće cicu onda na bočicu, čašu ili zličicom. između obroka nesmije proći više od 3 sata.
    moj sin je bio u inkubatoru 2 mjeseca i još sljedećih 3 mjeseca sam ga hranila samo na bočicu sa mojim izdojenim mlijekom. bio je jako mali i tek sa 5 mjeseci je prihvatio cicu. neko vrijeme smo kombinirali (možda još mjesec dana) cicu i bočicu, a onda sasvim prešli na cicu. ono što je pomagalo u tom prijelazu bilo je tuširanje cice u vrućoj vodi tako da se kanalići rašire i lakše ide mlijeko.
    može se to, iako nije lako, ali sad je najbitnije da često papa. sretno!
    Posljednje uređivanje od khaa : 03.05.2013. at 17:05

Datum pristupanja
    May 2013

Početno

hvala na savjetima i podršci. beba je stara 10 dana, puštena je kući prije dva dana. Kad je pušten, imao je 2649 g.

Nema više žuticu, nije mu ni bila jaka. Na terapiji foto svijetlom je bio 3 puta. Općenito, stanje mu je dobro. Patronažna nam je bila jutros i prezadovoljna je. Kakanih pelena ima oko 7-8 dnevno (nisam ih striktno brojala jer sam tek u fazi adaptacije na bebu, kuću i sve što dolazi sa time). Kakane pelene ima i po noći. Obično pojede oko 40 ml po obroku, ponekad i više. Kad ga štipnem, obrazić se zacrveni i odmah vrati u normalno stanje.

Dok sisasmo, tijelo mu je skroz okrenuto prema meni (dojima ga u polažaju kolijevke) jer ne znam drugačije. U bolnici u ST uče mame dojiti ležeći, ali mi nismo bili skupa u sobi pa mi to ne ide. Loptu nisam probala, ali ću pokušati. Problem je glavica. Ne uspijem ju uvijek namjestiti skroz ravno prema sebi, ali većinom uhvati bradavicu skroz fino. No onda on nju počne žvakati, lizati, razvlačiti ili vrti glavicom lijevo - desno otvorenih usta. Tada najčešće i počne plakati pa ga podnignem, smirim i opet pokušam. Najčešće mu dam bocu nakon cca 15 min što neuspješno pokušavam dojiti. Al zadnji obrok je htio sisati i to je dojku prihvatio iz prve i povukao. Ne čujem ništa dok sisa, ali osjećam kako povlači bradavicu (taj mi je osjećaj jako ugodan i tjera me idući put opet pokušam sa dojenjem ). U pravilu se dogodi da malo sisa, pa malo stane i onda opet nastavi sisati. U početku sam ga draškala po nosicu da nastavi odmah sa dojenjem, ali sam onda prestala kad sam vidila da i sam nastavi sisati.

Nisam pokušavala kompresije, ali ću i to pokušati.

Vezano za izdajanje, nikada ne izdajam dokju do kraja jer imam puno mlijeka i onda mi se prepuni pa me boli. Znači li to da ne dobiva dovoljno masnog mlijeka?

Jako me tješi što može "naučiti" dojiti i kada bude stariji i jači. Sada sam mirnija kad mu dajem izdojeno mlijeko pa se nadam se će prihvatiti dojku redovito kad ojača što nam je sada prvotni cilj!

Nitenaja avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Jedna velika i topla preporuka,nemoj se nervirati,budi sretna što je maleni smotuljak kraj tebe,i što ti je živ i zdrav.Ako možeš izdajaj se,neće mljeko tako brzo otići,a drugu dojku koju želi neka cicka,znam slučaj gdje je mama imala mljeka ohoho a curka bi stalno jednu te istu cicu,i tu je cickala a drugu izdajala.Ja sam zbog operacije cice izostavila dojenje na njoj i bacala izdojeno mljeko(APCES),pa smo nakon dva mjeseca vratili se dojenju.Nemoj brinuti,paničariti,danas su neke majke na rubu sloma jer im dojenje nije kao sa slike ili filma,važno je tvoje malo zlato,koje će uz tvoj mir i smirenost rasti i napredovati.Što se tiče hranjenja češćeg s obzirom na vašu dijagnozu,to je svakako pitanje za pedijatra,a ne za forum,iako ja smatram d agladno dijete traži jesti bilo svaki sat,dva,tri ili više svako ali svako novorođenče je drugačije po pitanju hranjenja tako da...ne brini kad ogladni plakat će,znat češ.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nitenaja, lijepi post!

Ipak, samo bih napomenula da kod prijevremeno rođene djece s malom tjelesnom težinom, koja su uspavana, treba biti jako, jako oprezan. Uspavanost kod velikog broja takve djece najčešće ne znači da su zadovoljna.

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

9 dana bolnice,infekcija,zutica.Dosli smo doma,obavezno sam ga budila! Dakle oni cca nakon 1,5-2h se cesto znaju promeskoljiti i sl.meni je to bio znak da krenem sa dojenjem! Nekih 10dana,rekla sam muzu brini oko starijeg,parkic,setnje,ducani! Ja sam uz bebu i navlacimo mlijeko! Ja ga bas nisam imala u potocima! Nakon par dana sve je krenulo prema boljem! Nakon 1mj,1400g smo dobili ! Pokusaj mozda jedan podoj sa cicom,dr,na bocu! Kad je na cici,ciu u usta,cim stane,gricka,cicu van pa opet u usta! Moj bi bio brzao zaspao i tako sam ga drzala aktivnog!

Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Za 7 dana nam je kontrola kod pedijatra, a doći će i patronažna u pon pa će ga vagati da vidimo kako napreduje. U pravilu neće sisati iako ja svaki obrok započinjem sa dojkom. Kada vidim da odbija, idem na bočicu. Kako smo kratko doma, još učim njegove obrasce ponašanja. Jučer je plakao nakon sat vremena od obroka, pa sam mu opet dala jesti. Svaki nam je dan drugačiji i dinamičan On ako krene sisati, sisa bez problema, čak i ako zaspe dok je na dojci. Samo što najčesšće neće da uopće prihavti. Probala sam nogometnu luptu, jako je zgodan položaj za kontrolu njegove glavu što je prije bilo problematično jer je vrtio glavicom kao da neće dojku.
    Patronažna je bila jučer, općenito je jako zadovoljna njegovim izgledom i ponašanjem.

Hvala svima na savjetima i podršci

Nitenaja avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Nemaju tako mali mišeki raspored,uopće ne gledaj na sat,samo uživajte i neka cicka koliko cicka,važno da se uči na maminu najbolju hranu,polako.Vidjet češ za nekoliko dana promjene,bude on prihvatio.Svaki početak je težak.

Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Pozdrav, podižem temu!

Moj malecki je sada već veći miš ali idalje imamo problema sa dojenjem.

Nedugo nakon mog zadnjeg javljanja, Filip je počeo sisati redovito i to je trajalo neka dva tjedna. Kako sam ja izdajanjem navukla dosta mlijeka, jedna sika mu je bila dovoljna za obrok. Tada sam se prestala izdajati, on bi posisao jednu stranu i onda zaspao. Druga bi sika na red došla kod idućeg podoja što je na kraju rezultiralo smanjenjem mlijeka.

Tada je on jedan dan počeo jako plakati, nije htio sisati i to se nastavilo kroz tri dana. Sisao je jako malo, puno plakao sve dok treći dan nije jeo cijelo popodne. U jedan ujutro sam mu dala izdojeno mlijeko na bocu, proždro ga je i zaspao. Nakon toga sam ga ja od šoka prestala dojiti jer nisam mogla podnijeti pomisao da je dijete vrištalo tri dana od gladi.

Nastavila sam se izdajati i prije tri dana odlučila opet pokušati. Sve je super kernulo prva dva dana. Ovaj put pokušavam obavezno izdojiti drugu siku ako je on sisao samo jednu.

Međutim, čini mi se da se obrazac počinje ponavljati: on cijelo jutro danas plače, neće da sisa, vrišti itd....zašto? Sisao je u 8.30h i tek u 14.30h s time da je dva puta između toga posisao par gutjalja. Podoj je trajao oko 20 min, sa tri velike pauze tijekom kojih se odmarao naslonjen na siku, bradavica mu nije bila u ustima.

PA uzevši u obzir sve ovo imam par pitanja:

- je li u redu da između 8.30 i 14.30 sisa dva puta po par gutjalja?
    - je li uobičajeno da beba plače tijekom podoja?
    - je li potrebno izdajati drugu dojku ako je posisao samo jednu?
    - kako ću znati da je prestao sisati i da mu je dosta? (možda zvuči glupo pitanje, ali njemu bradavica redovito ispadne, nakon čega mu ja pomognem da ju opet prihvati. Zbog toga ne znam razlikovati kad mu bradavica ispadne, a kad ju je sam ispustio jer mu je dosta.)
    - kako znati je li mu dosta jedna strana ili hoće i drugu? Za sada on posisa jednu stranu i ja sam stalno u strahu da mu je malo. Kad završi (tj. kad ja mislim da je završio) ponudim i drugu, ali on najčešće plače i odbija sisati. Ali to mi i nije neki znak jer on često plače (dosta je nemirno dijete, plače i kad nije gladno, plače dok sisa, a plakao je i dok je jeo na bocu).
    i na kraju pitanje psihološke prirode: kako da se riješim opsjednutosti količinama i mililitrima? stalno dojenje uspoređujem sa papanjem iz boce i pokušavam pogoditi koliko je posisao i odgovara li to količinama koje je jeo iz boce (iako mislim da se prije prejedao jer sam ga ja na to gurala. odkad sam određuje tj. doji, puno manje bljuca i povraća nego dok je jeo izdojeno mlijeko iz boce).

Oprostite na ovako dugom postu, vjerojetno nećete ni imati odgovore na sva pitanja, al morala sam ih negdje postaviti. Meni se nije problem izdajati, izdajam se već mjesec i po svako dan, svaka tri sata, čak i po noći. Nikad ne preskačem jer ne želim da jede AD mlijeko. Ako treba, izdajat ću se još godinu dana. Ali kad god doji, to mi je nešto prekrasno, osjećaj koji nedoknađuje sve ove probleme. Zato se želim boriti i dalje da prodoji i ostavi se boce skroz.

Hvalaaaaaa puno svima koji pomažu!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •