Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 128

Tema: Iz današnje Slobodne: Plaćanje prisustvo porodu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Iz današnje Slobodne: Plaćanje prisustvo porodu

KBC Rijeka naplaćuje očevima koji žele prisustvovati porodu 375 kuna, pri čemu ni Upravno vijeće ni Ravnateljstvo bolnice nisu u stanju objasniti pravni temelj koji im omogućava da pacijentu u javnom sektoru na takav način naplate spomenutu ili bilo koju drugu uslugu.

Osnova za takvo što, naravno, ni ne postoji, budući da bolnice nisu profitne ustanove i smiju primati uplate jedino za ono što je predviđeno Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, a to je propisani iznos participacije za zdravstvenu uslugu čija cijena nije u potpunosti pokrivena osnovnim osiguranjem.

Riječki KBC naplaćuje prisutnost porodu od 2005. godine, dakle od vremena kada je resorno ministarstvo vodio Neven Ljubičić (HDZ), no najzanimljivije je da to odobrava i Ljubica Đukanović, sadašnja pomoćnica ministra zdravlja i predsjednica bolničkog Upravnog vijeća.

Cijena iz 2005. godine

– Prisustvo porodu, kao što Vam je i rečeno, nije “medicinska usluga” niti je kao takva priznata i plaćena od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Stoga tu, kao i neke druge usluge, bolnice naplaćuju.

Plaćanje navedene usluge u drugim ustanovama je pitanje poslovne politike pojedine bolnice. Cijenu prisustva porodu odredilo je Upravno vijeće KBC-a (u čijoj je ingerenciji i utvrđivanje cijena za tržište) dana 2. ožujka 2005. godine.

Do izmjena Zakona o PDV-u cijena je iznosila 300 kuna, a kada je izmjenama zakona uvedeno plaćanje PDV-a na nemedicinske usluge, cijena je od 1. siječnja 2010. uvećana za iznos PDV-a – navodi se u dopisu koji je Herman Haller, ravnatelj KBC-a, uputio Sanjinu Lukariću iz Rijeke, čije je dijete nedavno rođeno u riječkom rodilištu.

Lukarić se, prema vlastitim riječima, obratio Halleru i Đukanovićevoj tražeći da mu objasne na temelju kojeg zakona naplaćuju prisutnost oca na porodu i što točno košta 375 kuna, no u nastavku je primio ovakav odgovor:

– Smatramo da smo u cijelosti odgovorili na Vaš upit vezano za prisustvo porodu. Upravno vijeće je donijelo Odluku o cijeni prisustva porodu u ožujku 2005. godine smatrajući ju primjerenom. Stoga Vam nismo u mogućnosti dostaviti nikakve dodatne informacije – stoji u drugom pismu, koje također potpisuje ravnatelj Haller.

Prvi čovjek KBC-a Rijeka objasnio je suprugu rodilje da “bolnica smatra da načelo dostupnosti zdravstvene zaštite pacijentima u ovom slučaju nije narušeno, jer je budućoj pacijentici zdravstvena zaštita dostupna i besplatna, a ako želi koristiti dodatne usluge koje ne ulaze u standard koji osigurava HZZO, iste mora platiti”.

Haller je dodao i da svaki pacijent zdravstvenu zaštitu može zatražiti u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi ako smatra da će mu biti pružena na bolji i kvalitetniji način.

– Stoga Vam ukazujemo na mogućnost da Vaša supruga može roditi i u nekoj od bolnica koje ste naveli u Vašem upitu – zaključuje se u dopisu. Isti odgovor dobila je i naša redakcija nakon što smo ravnatelja zamolili da nam objasni koji zakon mu omogućava naplatu nečeg što on smatra ekstra uslugom.
    NATAŠA ŠKARIČIĆ
    ‘Neka nam stave i naknadu za posjete’

Predsjednica Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj skrbi Spomenka Avberšek tvrdi da je ova odluka riječkog KBC-a dokaz “smaka pameti” u hrvatskom zdravstvu.

– Potpuno nevjerojatno! Ovo je doslovno identično tome da nam počnu naplaćivati posjete bolesnicima i jednako tako ima utemeljenje u zakonu. Što košta 365 kuna, što, čovjek diše zrak u bolnici?

Oprostite, kakvu uslugu Haller pruža rodilji i ocu djeteta? Je l’ i njega usput porađa? Anarhiji u zdravstvu nema kraja i ovo je samo još jedan dokaz tome – ističe Spomenka Avberšek u izjavi za “Slobodnu Dalmaciju”.
    http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrva...8/Default.aspx

Jel pošteno uvjetovati pratnju na porodu na bilo koji način?

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Da stvarno nas deru gdje god mogu i šta se može protiv toga učiniti? Ja bih rado voljela da se to ukine

katrin23 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

U varazdinu je ista cijena. Platila prvi put I ovaj put cu isto jer mi nema druge ako necu biti sama na porodu. Naravno da to nije fer.

katrin23 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj katrin23 prvotno napisa Vidi poruku
    U varazdinu je ista cijena. Platila prvi put I ovaj put cu isto jer mi nema druge ako necu biti sama na porodu. Naravno da to nije fer.
    Samo nadopuna za Varaždinsko rodilište. Plaća se dakle isključivo prisutsvo na porodu, uplata nema veze s tečajem, koji u biti i možeš i ne moraš proći. Ali moram napomenuti da imam iskustvo i kao rodilja i kao pratnja u VŽ rodilištu i nikakvih uvjeta oko boravka u rađaoni nije bilo. Ja sam išla na inducirani porod, mužu su rekli da se nacrta kroz sat vremena kad prođem onu pripremu za porod (brijanje, klizma, tuširanje). Ukratko, ušao je sa mnom u box, bio ciljelo vrijeme tamo, do izgona i šivanja. Otpratio nas do sobe i to je to..
    Drugi put bila sam pratnja prijateljici kojoj je oko ponoći pukao vodenjak. Kad su ju zaprimili u rodilište oko 1 u noći istina, rekli su joj da pratnja ne treba dolaziti prije jutra jer po noći nema intervencija, a nije izgledno da će porod krenuti. Međutim, ona me nazvala i zamolila da svejedno dođem čim prije. Ja sam se u 2 u noći nacrtala pred rodilištem, pustili me u rađaonu bez problema! Dobro možda je bilo malog kolutanja očima i komentara tipa, pa rekli smo da dođete ujutro, ali ništa specijalno. Sve u svemu pozitivno iskustvo oba puta, i ponavljam nikoga se ne tjera van poslije izgona ili prije u bilo kojem trenutku.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

A koja je razlika da li plačaš prisustvo ili tečaj.
    Ista stvar.

Kikica1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

U kbc Rijeka postoji tecaj koji dodje 100kn ako se dobro sjecam informacija prije par godina, taj tecaj se ne odrzava ljeti jer imaju godisnje + ne moze se na tecaj ako nisi iznad 28tt. Patronazne sestre imaju besplatan tecaj. Znaci, ako ides na njihov tecaj pa jos platis i prisustvo porodu, dodje skoro i 500 kn.

Dobar dio je sto ne inzistiraju na tecaju za prisustvo porodu. MM je bio na oba poroda, istina je da mi je to puno znacilo. Da bas toliko treba platiti, dakle skoro 400kn je i malo previse ali tad mi nije padalo na pamet da se bunim, dapace, imala sam lovu spremnu tjednima ranije.

Dio koji mi nije okej je sto muza tjeraju van kad god rade pregled, u prvom porodu su ga sprasili jer posteljica nije lako isla van i u oba dok su me sivali poslije poroda. Isto mislim da bi bilo korektno da stvore uvjete da muz moze biti sa zenom u predradjaoni jer inace dok se ne ide u box ne zovu ga.

Nekako se ne mogu oteti dojmu da bi i ovo drugo dijete mozda prije izaslo van da smo bili svo vrijeme skupa...vjerojatno je subjektivan dojam ali na prvom porodu se sjecam da su mi trudovi stali nakon pregleda iako su bili na neke 3 min kad smo dosli u rodiliste i vratili su mi se tek kad je muz dosao natrag u radjaonu a ovaj drugi puta su se poceli pojacavati tek nakon sto su njega pustili k meni, ono, setala sam po predradjaoni cijelu noc bez trudova a nakon sto je on dosao sve krenulo i bilo gotovo za kakvih sat, sat i pol.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Naravno, nisu odgovorili šta to nude u toj "usluzi", koju naplaćuju 375 kuna.

Je li u to uključeno piće, topli obrok, ili možda ocu naplaćuju bolnički zrak koji diše?
    Naplaćuje se upad, šta?

Ili možda naplaćuju svoje "duševne boli" jer im svak živ smeta tko tamo dođe, ponekad čak i rodilja.

Eeeee... da je i nju nekako ušutkati i izvući to dijete, a da im i ona ne smeta, to bi bilo najbolje.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja cu u neninom stilu,
    skuplji su od kino ulaznice jer ti daju mogucnost snimanja, unosenja sve opreme za snimanje. no ogranicavaju ti kretanje, kao i trenutak upotrebe iste.
    Posljednje uređivanje od spajalica : 03.05.2013. at 14:13

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

e da li imaju javno izlozenu knjigu zalbe

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

moraju imati knjigu po zakonu, samo druga je priča što negdje u ladici skuplja prašinu

ovo mi je stvarno u rangu naplate bolničkog zraka, a zapravo se svodi na to što suprug plaća za svoju smetnju i to što ga se "tolerira" u sobi

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

istina ekoi puno toga tako mi plaćamo a da i ne znamo zašto ni kako, ajde tečaj mi je još razumljiv to se i drugdje plaća, ali to da je otac u sobi dok žena rađa??? Znači u Zg se to ne plaća samo Rijeka i Varaždin ako sam dobro shvatila?

Onavi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

U Splitu se plaća 400kn...evo ja sam baš prije par dana zvala da se raspitam o tome.
    Jako ljubazna žena mi je objasnila kako to zapravo nije nikakav tečaj već čisto formalno potpisivanje da oba roditelja pristaju na to da suprug prisustuje porodu...i samo da bude znači kad ono baš zagusti uz mene ( jer on naravno ne smije biti cilo vrime pokraj mene, već ga telefonski pozovu prid sam kraj ) naplaćuju pod suho zlato.
    Al ja nemam izbora...meni je prvi porod bija grozan...sama činjenica da te ostave samu i ti nikog nemoš dozvat kad ti bilo šta zatriba mi je ovaj put vridno toga da im platim to šta će moj muž stat pored mene...
    Da se razumimo nikako nije prihvatljivo to naplačivanje jer oni ne nude nikakvu uslugu...al šta da radiš kad u HR mali čovik nema izbora!

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

znači Onavi ipak je istina da se opet plaća, jer su malo nakon što sam ja rodila, tj. prošla tečaj, govorili da će ukinuti i tečaj i plaćanje i kao samo imaš potpisat da će ti netko (mama,muž) biti s tobom na porodu tužno
    ali ja i ovaj put želim da mi muž bude tu uz mene!

Onavi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj Blekonja prvotno napisa Vidi poruku
    znači Onavi ipak je istina da se opet plaća, jer su malo nakon što sam ja rodila, tj. prošla tečaj, govorili da će ukinuti i tečaj i plaćanje i kao samo imaš potpisat da će ti netko (mama,muž) biti s tobom na porodu tužno
    ali ja i ovaj put želim da mi muž bude tu uz mene!
    Da plaća se...nema tečaja nego plačaš potpis za prisustovanje 400kn...žalosno al istinito!

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Jel se dobije kakav racun kad se to plati? Mislim da tu ima posla za inspektorat

Onavi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj Jole&Titi prvotno napisa Vidi poruku
    Jel se dobije kakav racun kad se to plati? Mislim da tu ima posla za inspektorat
    Mi još nismo išli to potpisati i uplatiti, al mislim da se dobije potvrda jer ne uplačivaš direkt njima već dobiješ račun na koji to uplatiš. Tek s potvrdom te uplate dolaziš k njima na potpis pristanka

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Onavi prvotno napisa Vidi poruku
    U Splitu se plaća 400kn...evo ja sam baš prije par dana zvala da se raspitam o tome.
    Jako ljubazna žena mi je objasnila kako to zapravo nije nikakav tečaj već čisto formalno potpisivanje da oba roditelja pristaju na to da suprug prisustuje porodu...i samo da bude znači kad ono baš zagusti uz mene ( jer on naravno ne smije biti cilo vrime pokraj mene, već ga telefonski pozovu prid sam kraj ) naplaćuju pod suho zlato.
    Al ja nemam izbora...meni je prvi porod bija grozan...sama činjenica da te ostave samu i ti nikog nemoš dozvat kad ti bilo šta zatriba mi je ovaj put vridno toga da im platim to šta će moj muž stat pored mene...
    Da se razumimo nikako nije prihvatljivo to naplačivanje jer oni ne nude nikakvu uslugu...al šta da radiš kad u HR mali čovik nema izbora!
    Cekaj, oni zovu prisustvom na porodu to sto muza pozovu na izgon? A onih nekoliko sati prije si sama? Pa bas na izgonu mi je MM najmanje trebao, onda mi je bilo svejedno tko je u radjaoni. Prvi put su bili i neki studenti, ja se toga ne sjecam.

Onavi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Cekaj, oni zovu prisustvom na porodu to sto muza pozovu na izgon? A onih nekoliko sati prije si sama? Pa bas na izgonu mi je MM najmanje trebao, onda mi je bilo svejedno tko je u radjaoni. Prvi put su bili i neki studenti, ja se toga ne sjecam.
    Žena može biti satima u trudovima slabo se otvarajući...tad muž nije uz tebe...bar mi je tako tajnica objasnila...već kad oni procjene da se žena počela dobro otvarati onda pozovu muža koji je sve to vrime vanka pred rodilištem...totalna glupost!...ako već plačamo bilo bi fer da bude od samog ulaska u rodilište s nama!

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Prvi čovjek KBC-a Rijeka objasnio je suprugu rodilje da “bolnica smatra da načelo dostupnosti zdravstvene zaštite pacijentima u ovom slučaju nije narušeno, jer je budućoj pacijentici zdravstvena zaštita dostupna i besplatna, a ako želi koristiti dodatne usluge koje ne ulaze u standard koji osigurava HZZO, iste mora platiti”.
    Krasno, suprug i budući otac se smatra dodatnom uslugom

K tome, buduća pacijentica mora nadoplatiti za njega
    Posljednje uređivanje od Optimist : 04.05.2013. at 08:55

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

ma strašno,moje dvije kolegice su nedavno rodile u Zg-u...tečaj nisu platile,al završile obje na carskom tak da ne znam da li bi im prisustvo muža na porodu naplatili???

Onavi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj anđeo26012013 prvotno napisa Vidi poruku
    ma strašno,moje dvije kolegice su nedavno rodile u Zg-u...tečaj nisu platile,al završile obje na carskom tak da ne znam da li bi im prisustvo muža na porodu naplatili???
    E to je dodatno bačena para, ako na kraju završiš na carskom...mislim da muž onda ne smi ni provirit nosom unutra...al nek se uredno naplatilo 400kn za ništa

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Onavi prvotno napisa Vidi poruku
    E to je dodatno bačena para, ako na kraju završiš na carskom...mislim da muž onda ne smi ni provirit nosom unutra...al nek se uredno naplatilo 400kn za ništa
    moj muž je pozvan jedno dva sata prije, valjda su mislili da ću ranije, ali sam na kraju završila na carskom

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako se dobro sjecam, kad sam ja radjala u RI, objasnjenje je bilo da naplacuju ono neko odijelo u koje su obukli mm-a. Mi smo imali srece pa je mm bio s nama i u predradjaoni i u radjaoni, poslali su ga van tek kad je krenulo sivanje

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa Vidi poruku
    ako se dobro sjecam, kad sam ja radjala u RI, objasnjenje je bilo da naplacuju ono neko odijelo u koje su obukli mm-a. Mi smo imali srece pa je mm bio s nama i u predradjaoni i u radjaoni, poslali su ga van tek kad je krenulo sivanje
    je, tako su i nama rekli. cijena jednokratnog odijela, ko da je armani potpisao dizajn

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    je, tako su i nama rekli. cijena jednokratnog odijela, ko da je armani potpisao dizajn
    Ma sta potpisao, uzeo mjere!

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Dobijes tu neku potvrdu o uplati, a objasnjenje je da je to za odjelo i kao ako njemu slucajno pozli, za brigu o njemu. Nema smisla, al i mi bez pogovorno platili.
    Istina, MM je bio sa mnom od pocetka do kraja. Samo je izasao jednom za vrijeme pregleda i dok su me sivali, ali to ovisi sve kolika je guzva.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja mislim da smo mi žene, a i naši muževi, totalne budale. I to godinama. Desetljećima.

Kuc, kuc, oprostite... ovaj...hm.....pardon....oprostite što smetam.... ovaj...ja bih rodila....ako smijem...ne zamjerite...eto...dogodilo se....pa eto....
    a suprug bi nekako htio...ako se može...evo platit ćemo u suhom zlatu...sagnut će glavu i biti ponizan...oprostite još jednom na smetnji.... oprostite...hvala...

To je sve potpuno nenormalno.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nena ja imam srecu da nema takvog muza, on je primalju svasta ispitao, da li cete je rezati, a zasto, skoro pa da ju je pitao i kako . prije toga valjda sve sto mu je palo na pamet. pa na kraju zena mu se pohavilila kako me nije rezala, jer se potrudila

cijeli porod oba puta je cijelo vrijeme bio samnom u boksu. nije imao pitanja, koja treba pitati, ja sam bila na neka , jer meni nisu pala na pamet, ali valjda dok je tamo sjedio i svasta mu je palo na pamet. mozda ih je bas takvih strah i svemu je pristupio onako inzenjerski

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

hm..meni je ovo sok!
    za sd vrijedi besplatan tecaj kojeg organizira grad zagreb, nista se u bolnici ne placa, pa ni ono odjelce, a cak ga nisu stigli ni traziti potvrdu. svu opremu unjela sam ja u torbi :D

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Slažem se sa Nenom, sami smo si krivi; ma ne samo to nego i kad spominjete carski rez, zašto kvragu se ne dopušta prisustvo na carskom rezu kao i u drugim zemljama? Što bi ženama samo to značilo, uz to da znaju da otac djeteta ili barem bliska osoba ima skin to skin sa djetetom nakon poroda kad ona već nije u mogućnosti?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se sa Nenom, sami smo si krivi; ma ne samo to nego i kad spominjete carski rez, zašto kvragu se ne dopušta prisustvo na carskom rezu kao i u drugim zemljama? Što bi ženama samo to značilo, uz to da znaju da otac djeteta ili barem bliska osoba ima skin to skin sa djetetom nakon poroda kad ona već nije u mogućnosti?

nažalost pitanje upućeno u krivom smjeru

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

off topic
    sad si me sjetila kad sam išla se predbilježiti za porod u Feldbach i dati podatke jer u porodu nit govorim nit odgovaram nit dopuštam da se oko mene govori hehe! i stažista uzimao podatke i prolazimo kroz procedure na obrascu koji na kraju potpisujem da sam upoznata. I ja čovjeku nabrajam neću ovo, neću ono, morao je napisati da neću klistir iako ga ne daju uopće al da se ja osiguram i sve neću ako nije nužno i o glavu. I dolazimo do carskog reza a on mrtav ozbiljan pita: imate li tu kakvih ideja? Kažem ja njemu da neću cr ako nije nužno, a ako bude da hoću da mm primi bebu i starije curke će biti s njim, jer on čuva djecu i mora ih dovesti. I natjeram ga da posebno dopiše da mm dolazi s djecom i da će oni svi primiti bebu. Tek sam onda potpisala obrasce

Rodila sam fiziološki

apropos plaćanja odijela, ne kužim uopće čemu ta odijela? da sve djeluje još bolničkije i zastrašujuće?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa Vidi poruku
    apropos plaćanja odijela, ne kužim uopće čemu ta odijela? da sve djeluje još bolničkije i zastrašujuće?
    sudeći po tome da se na zapadu ne koriste ta odjelca osim kad se ide u salu za CR i da u hrvatskim bolnicama zaposlenici redovno hodaju okolo svakako odjeveni pa čak u šlapama/klompama bez čarapa, da, služe samo za to što si rekla.

predbilježba u rodilište bi bila super stvar da barem dio žene ne mora tamo silinu podataka davati kad su u trudovima. jednostavno i efikasno, fakat u kninu daju i anketu koja kasnije služi kao plan poroda.
    Posljednje uređivanje od Danci_Krmed : 09.05.2013. at 08:58

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

otvorimo topik o tome, "što bi meni značilo da sam na carskom rezu imala prisustvo bliske osobe" ili slično, napišimo iskustva, i pošaljimo im ministarstvima, bonlicama, kamo god, stvorimo pritisak i doć će do promjene.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

otvorimo topik o tome, "što bi meni značilo da sam na carskom rezu imala prisustvo bliske osobe" ili slično, napišimo iskustva, i pošaljimo im ministarstvima, bonlicama, kamo god, stvorimo pritisak i doć će do promjene.
    ajde molim te!
    sad kad su mi rekli da moram i drugi put na CR pitala sam da li beba moze imati skin to skin s ocem i rekli su mi da to mogu imati samo u vinogradskoj. ne znam jel to moguce.

prije koju godinu gledala sam filmic "natural CR" kojeg je netko stavio na fejsu i plakala ko kisna godina i pitala se sta je to u britaniji a nije kod nas da se on ne moze omoguciti i nama.
    beba je nakon njeznog vadjenja, data mami odmah na prsa dok su mamu sivali. ne vidim razloga zasto to nije moguce i kod nas. ne vidim zasto mi u sali mogu biti studenti, a ne moze otac djeteta. fakat ne vidim, a ne mislim da sam tupa :D

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

leonisa, napiši neki dopis koji može ženama služiti kao formno pismo, samo treba ubaciti detalje, napravit ćemo forumsku akciju neka žene šalju na institucije osobno. jedno je kad dođe od rode, drugo kad 30 pisama dođu od privatnih osoba.

Jesen u meni avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

U Osijeku se prisustvo na porodu uvjetuje završenim tečajem koji košta 400kn.
    Taj tečaj vrijedi i za svaki sljedeći porod.
    Nije mi baš jasno zašto se plaća, jer su predavači volonteri. Možda im ipak plate putne troškove. Da me krivo ne razumijete, bilo bi u redu da oni dobiju bar dio tog novca. Ne sjećam se točno, ali mislim da smo dobili potvrdu o uplati.
    Tečaj stvarno i bude odrađen i uključuje i posjet odjelu babinjača i obilazak rađaone, što je meni puno značilo za psihičku pripremu.
    Muž je bio sa mnom čak i par sati u sobi dok sam imala trudove, a kako je bilo očigledno da će dugo trajati, poslali su ga kući da se odmori (to mi je bilo ok, jer smo oboje bili iscrpljeni, pa sam i ja prospavljivala između trudova). Rekli su mi da ga nazovem čim su me počeli spremati za odlazak u rađaonu. Bio je sa mnom tijekom cijelog boravka u rađaoni i za vrijeme šivanja.

Jesen u meni avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Zaboravih dodati da se ne mora platiti tečaj u trenutku pohađanja, nego se može platiti kad se navrši 37 tjedana, jer u slučaju ranijeg poroda suprug ne može prisustvovati (smatra se da se mogu očekivati komplikacije uslijed preranog poroda).
    Mislim da bi bilo u redu da suprug može prisustvovati carskom rezu, ukoliko to može izdržati, jer ako postoji mogućnost spinalne anestezije i da mama tako bude budna, ne vidim zašto ne bi i tata mogao biti prisutan.
    Sviđa mi se ova ideja o omogućavanju kontakta koža na kožu tate i bebe u slučaju da mama nije u mogućnosti. Vjerujem da bi beba pozitivno reagirala, jer pozna i tatu iz vremena provedenog u trbuhu.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Jasno mi je zašto se tečaj plaća (premda mi je 400 kn malo tumač obzirom na broj ljudi koji tamo bude, barem kad sam ja bila), ali s druge strane nije ok da se prisustvo uvjetuje plačenim tečajom. Ili uopće. Jer još malo pa ćemo ženama uvjetovati tečaj da bi došle rađat (??!)

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Svaki put kad čitam neku temu o porodima i rodilištima, odlučim da ću, ako ikako bude moguće, i drugi put ić rodit u Sinj, iako živim na 5 minuta od novog splitskog rodilišta.
    Tamo se, naravno, ne plaća, i otac može biti koliko treba/želi. Stvarno mi ne pada na pamet kako im je mogao smetati.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Svaki put kad čitam neku temu o porodima i rodilištima, odlučim da ću, ako ikako bude moguće, i drugi put ić rodit u Sinj, iako živim na 5 minuta od novog splitskog rodilišta.
    Tamo se, naravno, ne plaća, i otac može biti koliko treba/želi. Stvarno mi ne pada na pamet kako im je mogao smetati.
    Vidis vidis... a ja mislila da cu morat opet do Varazdina

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Imate i Knin kao opciju, koliko sam cula hvale vrijednu opciju.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    Imate i Knin kao opciju, koliko sam cula hvale vrijednu opciju.
    Ja rekla md-u fa bi iduci put mogla ic u Knin rodit, a on meni da ne moze, da tamo nemaju opreme koliko u Splitu, i da to nije sigurno... Skoro smo se i posvadjali. (naravno da nisam ni trudna )

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Ja rekla md-u fa bi iduci put mogla ic u Knin rodit, a on meni da ne moze, da tamo nemaju opreme koliko u Splitu, i da to nije sigurno... Skoro smo se i posvadjali. (naravno da nisam ni trudna )
    Split je KBC, ako ti treba specijalizirana neonatologija, ili ako si visokorizična tako da moraš rodit u KBC-u onda ti treba KBC. Ali to je jako malen postotak žena.

Ostalo sve imaš u Kninu, i salu za CR i specijalizirano osoblje. A kad upoznaš primalju Moniku i dr Miru, onda vjeruj mi ne pada ti na pamet nigdje drugdje rađat

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam svom pustila dio sa konferencije o promjenama u Kninskom rodilistu na Youtubeu. Kad je odslusao, rekao je "moze, vozim te u Knin" (cca 100 km). Prije toga smo prosli tecaj za Zd rodiliste, tako da je odmah uvidio razliku.
    Off topic: Zvala sam Kninsko rodiliste da pitam sto trebam uciniti kako bih mogla roditi kod njih. Odgovor sestre je bio "dodete kod nas kad pocnu trudovi sa uputnicom za bolnicko lijecenje i rodite, hocete na stolcicu, klececi, lezeci..." Umalo sam se rasplakala od olaksanja i miline.
    On topic: U Kninu naplacuju 120 kn za odjelce za supruga. Tamo ocito koriste Varteks a ne Armani

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

leonisa, na prePOROD-u je dr Hemmerich iz Knina rekla da čim dođe na posao da će počet radit na tome da pratnja bude na carskom rezu. pogledaj na YT je snimka. Ja sam se u tom dijelu totalno raspekmezila i plakala k'o kišna godina što se čuje u narednim najavama.

tangerine, put pod noge za Knin. bez zezanja. ili Sinj. ali bolje Knin. pogledaj na YT govor od dr Hemmerich i primalje Grgić i bit će ti jasno zašto.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

tangerine, put pod noge za Knin. bez zezanja. ili Sinj. ali bolje Knin. pogledaj na YT govor od dr Hemmerich i primalje Grgić i bit će ti jasno zašto.
    polako, moram prvo zatrudnit
    A u Kninu imaju operacijsku salu? U Sinju nemaju, ali mislim da mi je prednost Sinja bila ta što je bliže, tamo si za 20 minuta, do Knina ipak ima sat vremena, a ja sam krenula iz Splita otvorena 4cm još su bili i neki radovi na cesti

Inače, mislim da nam je za manja rodilišta preteglo to što smo se u Splitu išli prijaviti za taj nužni tečaj od 400kn, ali je bila gužva jer je predstojilo ljeto kad ne rade, A i zatrudnila sam, ko i pola Dalmatinki, oko Nove Godine žena mi je ljubazno ponudila mjesto na tečaju mjesec dana nakon termina

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mogla bi

zapravo, ovo je to. http://www.youtube.com/watch?v=m5RIcaK98Yg to je sve. i opet cmoljim.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A hoće li se napraviti nešto u vezi toga da prestanu naplaćivati očevima prisustvo na porodu? Mislim jel postoji kakav plan u vezi toga, ja mogu napisati pismo u svoje ime ali šta s tim, mislim da bi bilo dobro da Roda kao udruga reagira, možemo mi pričati o tome do ne znam kada tu na forumu ali zanimaju me konkretne akcije. Mene stvarno ljuti kako rade budale od nas gdje god mogu.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Mali Mimi prvotno napisa Vidi poruku
    A hoće li se napraviti nešto u vezi toga da prestanu naplaćivati očevima prisustvo na porodu? Mislim jel postoji kakav plan u vezi toga, ja mogu napisati pismo u svoje ime ali šta s tim, mislim da bi bilo dobro da Roda kao udruga reagira, možemo mi pričati o tome do ne znam kada tu na forumu ali zanimaju me konkretne akcije. Mene stvarno ljuti kako rade budale od nas gdje god mogu.
    Možemo malo nabaciti ideje oko konkretne akcije? Puno toga u porodima u Rodi gura jako malen broj ljudi, i treba nam ideja i entuzijazam, i radna snaga

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •