Pokazuje rezultate 1 do 50 od 149

Tema: Samootkrivena Dyspraxia

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Oct 2020

Početno

Citiraj Somebody prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, ja imam dispraksiju i razumijem te gotovo u potpunosti. Napisala sam prije podulju poruku, no izgleda da se nije spremila.
    U mom slučaju, dispraksija je rezultat prijevremenoga rođenja i nedostatka kisika pri rođenju. Zbog toga, ajmo reći, ja sam imala dijagnozu, iako je trenutno nemam. Znam da ovo zvuci paradoksalno, ali u razdoblju kada sam ja bila predškolske dobi i kada sam upisivala prvi razred, vjerojatno se nije ni znalo za termin dispraksija. Dijagnosticiran mi je poremećaj u razvoju te sam ja oduvijek znala da imam problema s motorikom, samo u djetinjstvu i nisam bas bila svjesna toga koliko će mi to otežati kasniji život. Sto se tice prilagodba, nastavnici su mi samo produljili vrijeme kada su u pitanju bili pismeni zadaci, sadržjno nisam imala nikakvih prilagodbi. Problem je u tome sto mislim da ni nastavnici nisu znali kakav ja to tocno problem imam, a mislim da nije znala i još uvijek ne zna ni moja mama. Mislim da je najveći problem, kako si i sama navela, sto to ljudi cesto znaju brkati s općom nespretnošću (pa i glupošću) i sto se ne radi o nekoj vidljivoj teškoći.
    Sto se tice srednje škole, budući da sam napredovala u brzini prilikom pismenih zadataka, vise nisam imala nikakvih prilagodbi. Završila sam opću gimnaziju te sam bila prosječan učenik. Lose su mi išli prirodoslovno-matematički predmeti i engleski jezik. S druge strane, odlično sam se, ili barem vrlo dobro, snalazila u hrvatskome jeziku i u humanističkim predmetima, sto me valjda i spasilo. Također, spasilo me i to sto sam oduvijek znala sto želim studirati, fakultet mi je općenito jako puno pomogao. Ali opet, fakultet je jedno, a posao je nešto sasvim drugo. Sada kada sam na kraju studija užasno se bojim toga da necu biti dobra u svojoj profesiji, kao i budućnosti opcenito.
    Zato jesi imala možda u srednjoj školi neki predmet koji ti je dobro išao i koji si voljela? Možda da pokušaš upisati neki studij koji je povezan s tim predmetom? Imas li neki hobij, nesto sto voliš raditi u slobodno vrijeme? Pokušaj to podignuti na razinu na kojoj bi mogla zaraditi. Također, vidim da si elokventna. Zasto se ne probas zaposliti i prije toga preusmjeriti na osposobljavanje za neki posao koji zahtjeva dobre komunikacijske vještine. Razmisli o tome vidiš li se u nekom poslu koji zahtjeva rad s ljudima ili vise preferiraš uredske poslove.
    Ne znam, mogla bih jos puno toga napisati, ali ne znam na koji da se segment osvrnem. Ako te nešto konkretno zanima, slobodno pitaj.

Ej, bok!

Tako mi je drago što si se javila. Bila sam i u Centru Edukacijskog fakulteta i rekli su mi da vide neke poteškoće i da neka obavim psihološko testiranje i da onda ponovno dođem. I ja sumnjam da je kod mene uzrok prijevremeno rođenje i isto sam također ostala bez kisika na porodu, te su me roditelji imali dosta kasno. Da, inače planiram negdje na faks (sada ne mogu zbog određenih razloga). I da, planiram studirati jedan predmet koji sam jako voljela i koji mi je dobro išao, tj. planiram za profeosricu. Mislim da bi to bilo jedino zanimanje koje bih mogla raditi zbog toga jer se profesor dan prije priprema i onda samo sljedeći dan ispredaje gradivo, tj. nema izvanrednih sitacija. I profesor je sam svoj gazda i određuje što će raditi. Ionako sam oduvijek htjela biti profesorica bez obzira na moje poteškoće, a sada smatram da bi to i zbog dispraksije bio pun pogodak. Inače struka mi je uredski posao i rado bih to radila da mogu naći takav posao, ali znam da bi za to bila još nepsosobnija nego za prodavačicu/čistačicu. Vidim da pišeš da si završila opću gimnaziju, značil ti nemaš problema sa teškim pamćenjem pa ti je lakše barem u tome pogledu nego meni. Visok IO puno znači, posebno ako imaš drugih problema. Ja znam da ću jako teško završiti bilo koji faks (ako ću uopće i moći) kad imam ispodprosječnu inteligenciju (to baš imam potvrđeno od psihologa, iako sam ja to oduvijek znala). Ja evo recimo za 4 moram učiti 70 sati pred test.

Da li si bila jako loša u tjelesnom? Da li znaš plesati? Da li možeš puhati balon?
    Posljednje uređivanje od PITANJE123 : 30.03.2021. at 21:57

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •