Results 1 to 7 of 7

Thread: roditelji dijele porezne olakšice, troje djece

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Default roditelji dijele porezne olakšice, troje djece

Imamo troje djece, živimo zajedno i zajedno ih uzdržavamo.

Za prvo dijete je faktor olakšice 0.5, za drugo 0.7, za treće 1.
    Ako je prvo dijete na roditelju A, ima li roditelj B za ostalo dvoje djece faktor 0.7 + 1 ili 0.5 + 0.7 (kao za prvo i drugo dijete na svoje ime)?

Teta koja u mojoj firmi obračunava plaće savjetovala mi je da MM i ja s našim poreznim karticama i rodnim listovima djece odemo u Poreznu i da tražimo povoljniji faktor.

Zanima me imamo li mi pravo na povoljniji faktor ili je to stvar slobodne procjene poreznika ?
    Ima li to negdje crno-na-bijelo?

prima's Avatar

roditelj B ima pravo na faktore 0.7 + 1
    ako ih želite baš tako dijeliti

ako vam odgovara da npr. roditelj A ima faktor 0,7 , onda roditelj B može uzeti 0,5 + 1,00
    nema nikakvih ograničenja, niti se išta gubi sheranjem djece

na poreznim kartonima svako uzdržavano dijete kao oznaku srodstva ima D1,D2,D3....Dn - ta oznaka definira koliki se koeficijent odbitka smije koristiti za to dijete

a djeca ne moraju nikakvim posebnim redoslijedom biti upisana kod jednog ili drugog, ili nijednog roditelja

ne da mi se kopati linkove za crno na bijelo, to bi trebao biti Zakon o porezu na dohodak, eventualno pravilnik o istom

prima hvala.

jelena.O's Avatar

štos je u tome da bi sva djeca trebala biti na obje kartice ali recimno samo ti koristiš djete br.1 onda imaš svih 100 djeteta i iznos 0.5
    a muž recimo ima dvoje djece 2. i 3. i faktor 0.7 i 1 ako ujedno na njegovoj kartici piše da je djete 1. tvoje ( znači uz tvoj oib je 100 %), a druga djeca su samo njegova ( znači tvoja su 0%)

ja neki dan slučajno u poreznoj (mijenjala prebivalište na por.kartici)saznala da na drugo dijete imam pravo 0.7,a ne 0.5 kolko sam dobivala skoro 2.god(prvo dijete na muža).žena iz računovodstva me uvjerava u suprotno.ja reko ,valjda čovjek iz porezne zna lol.uglavnom,koga ja da tužim za izgubljene novce,ako uopće ima šanse išta dobiti(pogotovo za prošlu godinu).a ljuta sam za pop....

poz,
    neki dan sam mjenjala prebivalište i odnijela por.karticu u poreznu,pa mi čovjek tamo rekao da bi ja za drugo dijete trebala dobivati,kao što ste rekli 0.7 olakšice(prvo je dijete na muža i on dobiva 0.5,drugo na mene i ja cijelo vrijeme dobivam 0.5)wtf??i on to slučajno vidio?!e sad moje pitanje je:koga trebam tužiti za skoro 2.god izgubljenih para??nemojte mi samo reć da sam ja to trebala znat.zvala ženu u računovodstvo i ona me uvjerava da samo ako su oba djeteta na jednom onda 05 + 07,inače 0.5 i 0.5??očito nema pojma svoj posao.a ja reko,valjda čovjek u poreznoj zna bolje loool

jelena.O's Avatar

Nikog ne možeš tužit, ali možeš za ovu godinu to predložit kod prijave poreza