Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: gusta juha?

  1. #1
    Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    1,966

    Početno gusta juha?

    često kuham povrće na pari a nemam pojma kako tekućinu koja mi ostane brzo i jedostavno zgusnut i napraviti od nje gustu juhu.

  2. #2
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    pa... ostaviš dio povrća unutra, gurneš blender i uključiš ga.

    kasnije možeš dodati vrhnja, kuhane riže, zobenih pahuljica, prosa, kuskusa...

  3. #3
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Nemoj.
    Rađe ispasiraj nešto od tog povrća i zalij nekakvim temeljcem. Zamisli to ovako: sve što ne valja u povrću ode s tom vodom.

  4. #4
    Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    1,966

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Zamisli to ovako: sve što ne valja u povrću ode s tom vodom.
    e vidiš, a ja cijelo vrijeme mislim da tu ima i dobrih stvari, znači sve što valja je u povrću!?

    (ostavit ću svekrvu u prvotnom uvjerenju)

    temeljac? to me oduvijek izluđivalo, ja nikada nemam temeljac za mene je to bistra juha!

  5. #5
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Gle, to ti se dade obrazlagati na razne načine, ali se svodi na činjenicu da se stvara manje propuha kada se takva voda baci. Drastičan primjer: ako kuhaš grah bez prethodnog namakanja, što radiš s vodom u kojoj se kuhao, tzv "prvom vodom"?

    Među "vrline" spadaju razne nezdrave discipline i ovu nikako ne bih posebno isticao. Debelo ispred svih prednjači jedenje starog kruha.

  6. #6

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Davore, daj molim te malo detaljnije.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Tako je i meni bilo žao baciti tu lijepu žutu vodu nakon kuhanja na pari pa sam prestala tako kuhati. Ali zadnjih dana sam skužila da sam u nekoliko stvari bila u zabludi (što se kuhinje tiče)

  8. #8
    Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Moslavina
    Postovi
    918

    Početno

    I ja molim Davora za malo detaljniju studiju. Prosvijetli nas! 8)

  9. #9

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    uopće ne kužim

    zašto kuhamo juhe ako ta voda u kojoj se kuhalo povrće ne valja :? pa i temeljac može biti od povrća.

    ovaj put se ne slažem s tobom.

  10. #10
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    ...pa ćeš napraviti po svome. Pošteno.

    Po Ajurvedi, a i šire, postoji nekoliko tipova "nekvalitete" ili poremećaja koji se dadu pripisati pojedinim tipovima ljudske konstitucije. Konkretno, tipovi su Vatta (u doslovnom prijevodu prdež), Pitta (opet u doslovnom prijevodu žuč) i Kapha (čita se sa ph, a ne sa f i u prijevodu je sluz koju tkogod iskašlje). Slikovito. Mapiranje u zapadnjačke tipove poput sangvinika, kolerika i slično funkcionira savršeno, ali je ovaj koncept puno širi od toga. Ajurveda ide nešto dalje s konceptom doša od pukog nabrajanja tjelesnih tipova i koncept se prenosi na kompletnu prirodu. Tako i na hranu koju klopamo. Svaka od ovih doša (u prijevodu prokletstvo ili - 'ajmo bit' malo blaži - problema) može čovjeka strefit potpuno neovisno i uglavnom ne vrijede fore tipa "manjak Pitte" ili recimo da dvije doše suzbijaju treću.

    Svo povrće ima više ili manje izraženu Vatta nekvalitetu, a kuhanje je postupak kojim se ona u značajnoj mjeri uklanja. Kipuća voda ili para uklanjaju zapravo sve doše, ali nam je kod povrća bitno što uklanja Vattu, a kuhanje na pari je taman dovoljno. Retoričko pitanje: a što je onda s vodom koja je ostala?

    Posljedice Vatta neravnoteže su vjetrovi, nečista koža, depresija... pa k'o voli... iako ne vjerujem da takvih ima...

    Eksperiment: blanširanje. Svakom povrću blanširanjem živne boja.

  11. #11

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Dakle, bolje blanširan je pa u čistu, novu vodu, nego klasična juha?

  12. #12
    cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    Karaula na granici s Mađom
    Postovi
    2,424

    Početno

    Zašto su onda izmislili Zepter posuđe, nego da svi vrijedni sastojci ostanu u vodi i popapaju se zajedno s povrćem :?

  13. #13
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj branka1 prvotno napisa
    Dakle, bolje blanširan je pa u čistu, novu vodu, nego klasična juha?
    Rodžer, rodžer :D

    Odraslima štošta ne smeta, ali nekako većinom imamo malu djecu pa treba imati obzira. Većina Europćana na iskustvenim testovima ajurvedskih tjelesnih tipova prolazi kao izraziti Vatta tip, a zapravo su samo temeljito ausdrajsani izrazito Vatta prehranom. Za vraćanje u normalu često su potrebne godine.

    Zepter posuđe su izmislili kako bi ga što bolje prodali. Postoji puno kvalitetnije željezno posuđe na tržištu i uglavnom košta manje para. Fore na prezentacijama su zgodne, a ne poznajem nikoga tko se tako stvarno hrani. Samo posuđe je preteško, a plastični dijelovi su nekvalitetni. Pozlata na šminkastim komadima je zanemarive debljine i neprimjetne otpornosti na habanje.

  14. #14
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno

    ajde sad mene prosvjetli koje je to posude

  15. #15
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Neću, otvori novi topic pa vidi.

  16. #16
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ne bih se složila sa Davorom, po pitanju bacanja vode od kuhanog povrća
    Blanširanjem povrća kratkotrajno se djeluje vrelom vodom na površinu povrća i na taj način se uništavaju mikroorganizmi, pa se obično takvo povrće sprema za zimnicu .
    Pretpostavljam da svi peremo povrće pa i grah prije upotrebe, pa je bacanje vode od kuhanja graha i ostalog povrća nepotrebno, jer u toj vodi završi mnoštvo minerala i topivih sastojaka ( zakon difuzije ).
    Od namakanja graha nikad ne bacam vodu , a od kuhanog povrća pravim juhe ili koristim za zalijevanje cvijeća . I ništa mi ne fali

  17. #17
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Što se pak tiče posuđa, kod Zeptera i sličnih, plaća se IME. Neću reći da je cijena adekvatna kvaliteti, no da je dobro i ekonomično - to stoji.
    Korištenjem Zeptera, istovremeno mogu raditi i druge poslove bez bojazni da će kipiti, zagoriti i sl., kuhanje na pari je zakon, a i masnoće sam svela na minimum minimuma :D

  18. #18

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    kalimero

  19. #19
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    pa... ostaviš dio povrća unutra, gurneš blender i uključiš ga.
    Samo ga nemoj čistiti prstom.

    Ja na sličan način (ako sam dobro shvatila Davora) kuham mesnu juhu, meso prokuham 1-2 minute, tu vodu bacim i onda dalje kuham juhu sa čistom vodom. Rekli su mi da se na taj način odstrani dosta štetnih tvari, pesticida, aditiva i inih čuda iz mesa. Ali moram priznati da s povrćem (osim grahom i keljom) to ne radim, mislila sam da se na taj način baca ono što valja.
    Zapravo to je i pitanje za Davora, gube li se s tom vodom i vitamini i minerali iz povrća?
    Kako napraviti temeljac kojim zaliti povrće?

  20. #20

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Ja također bacam prvu vodu od kelja i graha, ostalo nisam

    ŠPto mislite o onim kockama za juhu od ALnature i onima iz Bio&Bio?

  21. #21
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    nikad nisam koristila vegetu, kocku i sl. dok nisu tu na forumu nahvalili alnaturine kocke pa sam morala probati - stvarno su fine. intenzivan povrtni okus, a ne umjetan. uglavnom ih koristim za cušpajze.

  22. #22
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Temeljac?
    Recimo juha od kuhanja seitana je sjajan temeljac.
    Za krem juhe i slično zgodan je i temeljac od suhog zelenog ljuštenog graška (kuha se dugo s komadićem kombu, pasira se blenderom uz dodatak soja sosa, smrzne se u odgovarajućim dozama, koristi se po potrebi).
    U "modernim" uvjetima uzme se bilo kakva kocka i pročitaju se upute.

  23. #23

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Ja sam danas u DMu našla i Alnaturinu sol za začinskim biljem. pretpostvaljam da bi to trebalo biti nešto kao Vegeta, ali bez pojačivača okusa.
    Jodirana (kalij jodid)

  24. #24
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj branka1 prvotno napisa
    Ja sam danas u DMu našla i Alnaturinu sol za začinskim biljem. pretpostvaljam da bi to trebalo biti nešto kao Vegeta, ali bez pojačivača okusa.
    Jodirana (kalij jodid)
    Nedavno sam je kupila i OK je, nadam se da je stvarno iz bio uzgoja.

    Davore, znači povrće baciti na 1 min u vrelu vodu, baciti je i kuhati u svježoj?
    Vrijedi to za sve povrće?
    To smanjuje napuhavanje?

  25. #25
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Gle, topic je o kuhanju na pari. Pitanje je bilo što s vodom koja nastane takvim kuhanjem, a moje viđenje je bilo da treba baciti.
    Sve nakon toga bilo je skoro off topic.

    Svjedno, općeniti odgovor je DA.
    Gledanjem u detalje, ne nužno, ALI.
    ALI: ali podrazumijeva dugotrajno kuhanje dok se namirnice ne skuhaju do kraja, praktično raskuhaju. Takva priprema nije posebno atraktivna iz puno razloga, a jedini opravdani je: takva hrana ne izgleda lijepo.

    Iz straha od nedostatka ovakvih minerala ili onakvih vitamina, težnja je jesti praktično sirovu hranu, a cijela teorija počiva na klimavim temeljima. Osim ako nemaš gliste ili kakve druge parazite, vjerojatnost nedostatka bilo kojeg hranjiva jednaka je nuli. Potrebno je samo redovito jesti. (anoreksičarke izgledaju loše jer - ne jedu)

    Kod napuhavanja pomažu začini: kumin, kim, asafetida, donekle đumbir i kurkuma, a kod kuhanja grahorica - kombu alga.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •