Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Baby handling - priručnik u pdf-u

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno Baby handling - priručnik u pdf-u

Ako već ima brišite, a ako nema evo svima kojima treba. Na ovom linku se može skinuti (besplatno) priručnik za baby handling (kako nositi, presvlačiti, dojiti i sl. ). Korisno za sve, a totalni must do za neurorizičnu djecu i djecu s distonim sindromom.
    http://www.psihoportal.com/index.php...nje-s-djetetom

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

super je. postalo ga se nekoliko puta s nekoliko linkova :D na motorici, al mislim da zasluzuje poseban topic jer se izgubi u moru postova.

Datum pristupanja
    Jan 2015

Početno

Da li se može negdje ili kod nekoga u Zagrebu doći vježbati s bebicom baby handling jedan na jedan ili grupno? Htjela bi to proći sa svojom bebicom, ali nemam previše samopouzdanja vježbati na svoju ruku gledajući priručnik.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Moja se zna povremeno izvinuti u luk prema iza. Ne znam je li to loše. Usto su mi ruke jako slabe i već imam problema s držanjem (a samo je 4.5 kg). Nisam shvatila podizanje prema priručniku. Nespretno je.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Moja se zna povremeno izvinuti u luk prema iza. Ne znam je li to loše. Usto su mi ruke jako slabe i već imam problema s držanjem (a samo je 4.5 kg). Nisam shvatila podizanje prema priručniku. Nespretno je.
    Ako se izvija u luk, ODMAH idi pedijatru i traži uputnicu za fizijatra. To može ukazivati na dystoni sindrom, pa ćeš možda s djetetom morati na vježbice. Ne mora biti ništa, ali nek liječnici za svaki slučaj pogledaju + nek ti daju upute što s djetetom. Lakše ćeš shvatiti baby handling kad ti netko pokaže, nego iz priručnika.

Evo ti stare teme: http://forum.roda.hr/archive/index.php/t-2649.html
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 07.07.2015. at 08:32

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ajme, kako je tema distoni (luk), a u potpisu žute minute je "dinstani luk", ja mislila da je "stop distonom luku".

Žuta minuta, ova uputa javi se liječniku jako ovisi di si locirana, ZG ima Goljak, Vinogradsku, Klaićevu itd. koji uče taj baby handling i bave se time, iako i tu nastaju uska grla pa se često ljudi snalaze privatno.

Ako si u nekom drugom gradu, jako sve ovisi... barem je ovisilo pred nekih 7 god kad je meni bilo aktualno. Na kraju, nakon što je vrijeme prošlo, a ja kod svoje male ispravila što se ispravit dalo (bez prevelikog spartanstva, jer postoji pristup ekstremnog spartanstva i frka me da ne naletiš na taj), nisam sigurna što bi o tom distonom ili, kako ga drugi zovu, cerebralne poremetnje ili tako nekako, mislila. Naime, u američkoj pedijatrijskoj literaturi to nije uopće listano kao neki poremećaj, valjda spada u "biodiversity", ne znam. Sigurno je vježbanje dobro, baby handling, jednom kad ga usvojiš, ti je nešto najnormalnije, ali, čini mi se da većina roditelja, myself included, oko toga diže preveliku frku jer to sjedne na svoje mjesto, teško mi je reći koliko intervencija na to utječe, a koliko ne, mislim, s jedne strane je meni lako palamudit kad je moje dijete izašlo više-manje motorički ok (pedant bi tu svašta još primijetio, kao i za općenitu populaciju).

Moje dijete je bilo tipični izvijač, i dobilo dg "distoni sindorm" (to su, ako dobro se sjećam, fluktuacije u razvoju tonusa mišića - tipa mojoj su bili jači leđni, trbušni slabiji, i mrzila je bit na leđima jer je bila kao "baja/kukac" i mrzila je bit svinuta u luk - mrzila je nošenje u marami i takve stvari, "katapultiravala" bi se iz auto sjedalice putem "distonog luka".... Bili smo na vježbicama, Goljak - Žućko - to je bilo izvrsno i nepanično, a snalazili smo se i privatno. Ostale su još uvijek neke stvari (ima još luka kad spava, još uvijek ima i palca u šakici, a primijetila sam da i ja držim palac u šaki kad se na nešto koncentriram).

Pokušavam ti reći postupi cum grano salis - pregled peda uvijek može dobro doći, ali ako ti tvoj pedijatar ne diže paniku i ne referirava dalje (ako npr. ne živiš u ZG-u) to ne mora odmah značiti paniku - u ZG-u djeca bivaju referirana jer se ima gdje. Kakvo bi moje dijete bilo da nije bilo intervencije - vjerojatno bi bilo nešto nespretnije, ali to je to, čini mi se.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Intenzivno sam guglala i našla sljedeće, moj slobodni prijevod:

"Razmotrimo par najčešćih kliničkih stanja kada "sindrom mišićne distonije" zvuči strašno, ali samo je stvar pretjerane dijagnoze.

1. Kod novorođenčadi starosti do 3-3.5 mjeseci povišen tonus donjih fleksora (*) je standard. To se vidi kod određene vrste položaja, kada su noge i ruke djeteta uglavnom skvrčene. Takve pojave su normalne i ne zahtijevaju dodatni tretman ili masažu.

2. Prebacivanje težine na prste i/ili protezanje prstiju u uspravnom položaju u dobi od 5-7 mjeseci može biti izoliran simptom koji se pojavljuje unutar norme. Također je povezan s razvojem motoričkih funkcija i nije znak patologije, posebno ne ozbiljnih kao cerebralna paraliza.

3. Pojam "distonija" odnosi se na problem u regulaciji tonusa različitih mišića. Distonija je stanje kada je koordinirana regulacija mišića ugrožena. Zapravo, tijekom prve godine života, posebno prvih mjeseci, novorođenčad normalno jesu distonična, kako traje razvoj interakcije i regulacije tonusa različitih mišićnih grupa sve do druge godine i najizraženiji je prvih 14 mjeseci. Određene asimetrije se pojavljuju: pokreti ekstremiteta jedne polovice tijela mogu biti češći, tonus je nešto povišen. Tipično za novorođenčad do šest mjeseci. Kako se mozak i neurološke veze razvijaju, također kao i motoričke vještine, tako se formira simetrija pokreta. Masaža s elementima korektivne gimnastike ima utjecaj na proces samo neposredno, kao vježba i treniranje vještine. Ako sami učite dijete kako sjediti, puzati, ustajati, itd. rezultati mogu biti jednaki, a često i bolji, jer će kontakt i samopouzdanje s roditeljima biti puno bolji od onog s terapeutom, strancem."

Izvor: http://www.emc-child.ru/en/news/musc...irst-year-life

* - fleksori (lat. flexio savijanje), mišići koji obavljaju funkciju pregibanja (fleksije) zgloba, suprotno od mišića ispružača (ekstenzora).

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ako se izvija u luk, ODMAH idi pedijatru i traži uputnicu za fizijatra. To može ukazivati na dystoni sindrom, pa ćeš možda s djetetom morati na vježbice. Ne mora biti ništa, ali nek liječnici za svaki slučaj pogledaju + nek ti daju upute što s djetetom. Lakše ćeš shvatiti baby handling kad ti netko pokaže, nego iz priručnika.

Evo ti stare teme: http://forum.roda.hr/archive/index.php/t-2649.html
    Hvala.

Pogledala sam ovu temu i vidim spominju da ne mogu držati dijete jer je stalno izvijeno. Možda nisam bila jasna. Ovo "i već imam problema s držanjem" se odnosi isključivo na moje slabe ruke, odnosno ne mogu je nositi dugo jer me počne boliti ruka (nisam u formi). Kod pedijatrice je bila na prvom pregledu prošli četvrtak i žena je pregledala reflekse, rekla da je sve u redu, naručila nas za pregled kukova u devetom mjesecu. Nije spomenula izvijanje, niti distoniju. Doduše, preporučila je neko masiranje tabanja. Ne znam je li povezano s ovim.
    Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Žuta minuta, ova uputa javi se liječniku jako ovisi di si locirana, ZG ima Goljak, Vinogradsku, Klaićevu itd. koji uče taj baby handling i bave se time, iako i tu nastaju uska grla pa se često ljudi snalaze privatno.

Ako si u nekom drugom gradu, jako sve ovisi...
    U Zg-u sam. Što se tiče ispravnog rukovanja, pregledala sam priručnik i opisat ću redom:
    1. Podizanje - vidjela u rodilištu sestre, nisam znala da je obvezatno baš tako podizati dijete pa sam ga do jučer podizala kao paket. Sada uvježbavam rotaciju jer u principu znam kako ide, ali mi treba praksa.
    2. Spuštanje - već sam je spuštala prvo na guzu, ali ne bočno. Moram uvježbati i to.
    3. Previjanje - tu sam griješila, jer mi je sestra u rodilištu pokazala da se nožice podignu i da se donji dio trupa može opuštenije pomicati, samo s glavom treba oprezno.
    4. Hranjenje - to mi je ispravno od početka, ionako mi je neprirodno da bi joj ručice bile bilo gdje nego ispred.
    5. Podrigivanje - ispravno radim jer je patronažna naglasila da ručice uvijek moraju biti ispred.
    6. Držanje - ispravno, lagano skvrčeno, položaj na nogama sam sama otkrila i super je.
    7. Nošenje - isto kao držanje, još je premalena za polusjedeći i sjedeći.

Što je spartanstvo?

Ona ne mrzi biti na leđima ili skvrčena. Izvijala se par puta snažno (napravila most), kada je bila jako razdražena, crvena i plakala. Zatim, par puta je izvijala glavu iza, i radila pokrete tipične za rastezanje (ono jutarnje iz sna), dok je ne bih privinula na prsa.

Palac u šaci je isto znak distonije?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku

Palac u šaci je isto znak distonije?
    Može biti, ali i ne mora.

Može biti znak usporenog razvoja neurološkog sustava. Vjerojatno ima i nekih drugih stvari zbog kojih se šake ne otvaraju, ali za ovo znam iz iskustva.

Moj stariji nikada se nije izvijao, nikada nije imao smetnji koje bi ukazivale na dystoni sindrom, ali smo s njim imali ovaj drugi dio priče - sve do danas. Ali rano ti je za dijagnostiku. Sada je tvoje dijete još malo. Nije ništa strašno ako drži palac u šaci. ALi za par mjeseci to bi trebalo popustiti. E, ako sa štajaznam dobi od 6 mjeseci palac ne oslobodi, onda se treba zabrinuti.

Nemoj ovo uzimati zdravo za gotovo - ja to pišem kako se sjećam od prije 15 godina, ali ako dijete drži palac u šaci - samo prati što se događa. Izvadi palce kad god to primijetiš.

Isto i sa izvijanjem. Ne mora biti baš ništa, vjerojatno i nije - to je normalan proces sazrijevanja. Uostalom, ne prosjede sva djeca istovremeno, ne prohodaju istovremeno - te granice su široke, ali ima nekih stvari na koje treba obratiti pažnju.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 08.07.2015. at 08:00

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Gledam opet ovaj priručnik i piše da ne bi trebalo dijete oblačiti dok leži. Meni se čini nemogućim obući joj štrample ikako drugačije osim dok leži. Kako vi to radite?
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 10.10.2015. at 23:35

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kako god, dok god ti dijete ne ispadne iz ruku ili ga nekako drugacije ne polomis.

Ali tu gdje sam ja baby handling uopce ne postoji kao takav, osim mozda za patologiju. Pitala sam pedijatra, trazila na brdo mjesta i opcenito su me ili suludo gledali, ili nije postojala nikakva konkretna referenca. Ima 'baby handling' savjeta na sve strane, ali nemaju veze s ovim o cemu se prica tu na forumu.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Meni je bilo čudno da u rodilištu nisu pokazali kako se hvata, spušta, nosi beba. Sve što sam naučila je bilo iz promatranja i pitanja. Valjda se očekuje da svi imaju bar neki kontakt s bebama od ranije, i upute od starijih.

Nisu sve sestre mijenjale pelene npr. kao što je opisano ovdje. Većina bi samo primila za noge i podigla trup. E, sada ako one ne znaju pravilno rukovati onda to nitko ne zna.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa pitanje je koliko je sve to sto pise u tom pedeefu opravdano za djecu bez motorickih smetnji i inih problema...
    Posljednje uređivanje od Kaae : 12.10.2015. at 06:24

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •