Ajme, kako je tema distoni (luk), a u potpisu žute minute je "dinstani luk", ja mislila da je "stop distonom luku".

Žuta minuta, ova uputa javi se liječniku jako ovisi di si locirana, ZG ima Goljak, Vinogradsku, Klaićevu itd. koji uče taj baby handling i bave se time, iako i tu nastaju uska grla pa se često ljudi snalaze privatno.

Ako si u nekom drugom gradu, jako sve ovisi... barem je ovisilo pred nekih 7 god kad je meni bilo aktualno. Na kraju, nakon što je vrijeme prošlo, a ja kod svoje male ispravila što se ispravit dalo (bez prevelikog spartanstva, jer postoji pristup ekstremnog spartanstva i frka me da ne naletiš na taj), nisam sigurna što bi o tom distonom ili, kako ga drugi zovu, cerebralne poremetnje ili tako nekako, mislila. Naime, u američkoj pedijatrijskoj literaturi to nije uopće listano kao neki poremećaj, valjda spada u "biodiversity", ne znam. Sigurno je vježbanje dobro, baby handling, jednom kad ga usvojiš, ti je nešto najnormalnije, ali, čini mi se da većina roditelja, myself included, oko toga diže preveliku frku jer to sjedne na svoje mjesto, teško mi je reći koliko intervencija na to utječe, a koliko ne, mislim, s jedne strane je meni lako palamudit kad je moje dijete izašlo više-manje motorički ok (pedant bi tu svašta još primijetio, kao i za općenitu populaciju).

Moje dijete je bilo tipični izvijač, i dobilo dg "distoni sindorm" (to su, ako dobro se sjećam, fluktuacije u razvoju tonusa mišića - tipa mojoj su bili jači leđni, trbušni slabiji, i mrzila je bit na leđima jer je bila kao "baja/kukac" i mrzila je bit svinuta u luk - mrzila je nošenje u marami i takve stvari, "katapultiravala" bi se iz auto sjedalice putem "distonog luka".... Bili smo na vježbicama, Goljak - Žućko - to je bilo izvrsno i nepanično, a snalazili smo se i privatno. Ostale su još uvijek neke stvari (ima još luka kad spava, još uvijek ima i palca u šakici, a primijetila sam da i ja držim palac u šaki kad se na nešto koncentriram).

Pokušavam ti reći postupi cum grano salis - pregled peda uvijek može dobro doći, ali ako ti tvoj pedijatar ne diže paniku i ne referirava dalje (ako npr. ne živiš u ZG-u) to ne mora odmah značiti paniku - u ZG-u djeca bivaju referirana jer se ima gdje. Kakvo bi moje dijete bilo da nije bilo intervencije - vjerojatno bi bilo nešto nespretnije, ali to je to, čini mi se.