Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 105

Tema: Krsetnje djeteta, i katolicko i pravoslavno

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Podržavam MarijuP. Vaša situacija je ozbiljan problem, ali problem s odnosima s rodbinom i taj se problem rješava otvoreno s rodbinom, postave se granice, a ne na način da se dijete ilegalno krsti u dvije Crkve, jer nisu umreženi, pa je to ok.

Koja je svrha tog krštenja?
    Da li uopće onda postoji potreba za krštenjem u bilo kojoj Crkvi?

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

vjencanje ti je skroz druga kategorija i nemoj mijesati sa krstenjem.

MM je katolik, ja sam agnostik, vjencani smo u crkvi. on je dobio sakrament vjencanja. ja nisam neke stvari morala reci/procitati. nisam morala nisat s krizem napraviti.
    za takav obred vjencanja morali smo traziti odobrenje biskupije, sto smo napravili, ja odgovor nisam dobila, ali svecenik valjda je.

takodjer sam kao agnostik bila i svjedok pri crkvenom vejncanju i to je jedini cin u crkvi u kojem ne moras imati sakramente.

jos jednom jako ppuno odgovora na tvoja pitanja ti moze dati Juroslav.

i po meni ti i TM morate odluciti sta ce vase djete biti, da li ce biti katoličke ili pravoslavne vjeroispovijesti. najgluplja stvar je da dopustite rodbini da vam diktira sta morate napraviti sa svojim djetetom. dobronamjerni savjeti su uvijek dobrodosli, ali da se petljaju u zivotni odabir za vase djete mi je van svake pameti.
    slazem se s Alex da su to cesti probelmi na nasim prostorima, ali roditelji su ti koji su odlucili zivjeti u zajednici, pa valjda imaju pravo i definirati kakva ce zajednica biti. to jesu problemi i jesu teski, ali mislim da su savlaljivi na neki noramlan nacin, a to po meni dvostruko krstenje definitivno nije.
    Posljednje uređivanje od spajalica : 09.05.2013. at 09:02

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku

takodjer sam kao agnostik bila i svjedok pri crkvenom vejncanju i to je jedini cin u crkvi u kojem ne moras imati sakramente.

.
    Jesi sigurna za ovo? Ili vrijedi samo za agnostike ali ne i za vjernike "nekrscane" ? Npr. ja kao muslimanka nisam mogla biti svjedok na vjencanju u katolickoj crkvi. Na kraju je silom prilika izabrala drugu kumu : -/

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj emira prvotno napisa Vidi poruku
    Jesi sigurna za ovo? Ili vrijedi samo za agnostike ali ne i za vjernike "nekrscane" ? Npr. ja kao muslimanka nisam mogla biti svjedok na vjencanju u katolickoj crkvi. Na kraju je silom prilika izabrala drugu kumu : -/
    Nisu te smjeli odbiti. Ti si na tom vjenčanju trebala biti kuma, odnosno- svjedok. Očito oni koji su te odbili su neupućeni što nije ništa čudno jer se svakodnevno događaju kojekakve gluposti tipa odbijanja krštenja djeteta ako roditelji nisu vjenčani u toj crkvi ili ako je dijete izvanbračno i sl. Dok u drugoj crkvi te nitko neće ni pitati za to. Krstit će dijete i kraj priče.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kao sto su cure rekle, da sigurna sam, nisu te smijeli odbiti.
    zao mi je.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Nisu te smjeli odbiti. Nama je (katolicki) svecenik rekao da nam svjedok na vjencanju moze biti "bilo tko sa osobnom iskaznicom i pri zdravoj pameti".

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    "bilo tko sa osobnom iskaznicom i pri zdravoj pameti".
    e to je već težak izbor, naći nekoga pri zdravoj pameti!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Uopće ne znam kako vam je palo na pamet da se dijete dva puta krsti.Krštenje je krštenje.

Inače, krsna kuma mog najmlađeg djeteta je krštena pravoslavka.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Puno je toga na ovim prostorima cirkus, i krštenje u nemalom broju slučajeva uopće nije pitanje vjere - koliko ljudi krsti, odlazi na vjeronauk itd. zbog tradicije, zbog društva, pritiska obitelji, a religija je i preprisutna (po mom mišljenju) u našim krajevima (i ne samo u našim), poistovjećena s državom, nacijom itd. Zato i postoje ovakvi problemi koji bi na nekim drugim koordinatama možda bili smiješni, djetinjasti i materijal za neki humoreskni film, ovdje su hard facts of life, a ko tvrdi drugačije - pravi se toše, po meni.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 09.05.2013. at 09:04

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Puno je toga na ovim prostorima cirkus, i krštenje u nemalom broju slučajeva uopće nije pitanje vjere - koliko ljudi krsti, odlazi na vjeronauk itd. zbog tradicije, zbog društva, pritiska obitelji, a religija je i preprisutna (po mom mišljenju) u našim krajevima (i ne samo u našim), poistovjećena s državom, nacijom itd. Zato i postoje ovakvi problemi koji bi na nekim drugim koordinatama možda bili smiješni, djetinjasti i materijal za neki humoreskni film, ovdje su hard facts of life, a ko tvrdi drugačije - pravi se toše, po meni.
    X slažem se, problem pokretačice topica uopće nije problem vjere (to je ionako jedna vjera) nego tradicije i društva.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Md-ovi bi sigurno htjeli da se mi vjencamo i krstimo malog, moji bi samo htjeli da se vjencamo, al, iskreno, nas se ne tice ni jedno ni drugo. Ne mozemo mi zivit zivot kakav bi oni htjeli.

Zasto tebe brine sto misli strina koju ni ne poznajes? Ti i tm odlucite sto zelite i tako napravite. I slazem se s Mamicom, makar nisam vjernik, krstenje znaci nesto vise od zadovoljavanja rodbine. Ako mislite odgajat dijete u vjeri, krstite ga u toj vjeri.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Zasto tebe brine sto misli strina koju ni ne poznajes? Ti i tm odlucite sto zelite i tako napravite.
    svimb

i mislim ono, tko je uopće strina, bemu miša koga uopće briga za nju,
    da su u pitanju mama i tata to i mogu razumjeti, ali strina :upitnik:

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sanja, stvar je samo hoćete li vi tu popustiti ili igrati "kako rodbinski bubanj kaže". Vrlo je važno koji stav ima TM, ako on ima stav "let it be", onda je sve na tebi, ako on kaže "dosta", bit će vam lakše napraviti po svome i biti prihvaćeni (ali onda ne dozvoljavaj da njega preko tebe kritiziraju, nego to u korijenu sijeci).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 09.05.2013. at 09:06

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

S obzirom da se ne može oboje, morate se okrenuti sebi. Ti i tvoj muž odlučiti što ćete napraviti ili jedno ili drugo ili ništa.
    A da se i može oboje to ti ne bi riješilo problem s rodbinom. Isto im ne bi odgovaralo i jednima i drugima što ste napravili i kod drugih.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nekad i strine i tete imaju jako bitne uloge u nasim zivotima. pa necmo suditi odmah po tome.
    meni osobno je jako bitno misljenje moje tete koju obozavam
    Posljednje uređivanje od spajalica : 09.05.2013. at 09:53

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nekad i strine i tete imaju jako bitne uloge u nasim zivotima. pa necmo suditi odmah po tome.
    Možda je obitelj mala, pa je strina jedina ostala, možda tata i mama nisu živi itd. itd. Iz nekog razloga je njiam strina važna, tj. nemaju hijerarhiju mama-tata... pa onda strina itd.

Ali, opet... bojim se da ta strategija teško može bit dugoročno održiva, osim ako ne "njušiš", Sanja, da će se oni sad s tim zadovoljiti i neće tražiti i još i još i još, što im vi, na kraju, možda nećete moći/htjeti dati.

Tu suptilnu procjenu jedina ti možeš napraviti.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 09.05.2013. at 10:18

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pa ja ni ne sudim i nije da mi nisu bitna nečija mišljenja,
    samo mislim da o ovako bitnim stvarima ne treba odlučivati nitko osim njih dvoje.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    pa ja ni ne sudim i nije da mi nisu bitna nečija mišljenja,
    samo mislim da o ovako bitnim stvarima ne treba odlučivati nitko osim njih dvoje.
    i ja se slažem. kad je riječ o bitnim stvarima.
    iz moje perspektive - ovo je posve nebitna stvar.
    pa ako imaš s jedne strane neku frku, a s druge strane - cirkus, ali i mir u familiji, glasam za cirkus.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

stim se slazem, sto se moze vidjeti i u prethodnim mojim postovima, u kojim sam napisala da su oni roditelji, da su oni zajednica koja mora imati svoja pravila, a ne da im se namecu ista od strane drugih.

samo sam sa svojim postom htjela reci da nekima i te strine i babe i tete zance puuno, a i sama Sanja je napisala da su mala familija.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

cvijeta ali kad staje cirkus, pa on se moze protezati iz ogdine u godinu za nesto.

ja volim svoju familiju, ali volim i zvijeti u miru, ali ovo sto se ovdje spominje nije moj mir. naglasavam moj, jer mi je jasno da mozda neciji je.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

cvijeta ali kad staje cirkus, pa on se moze protezati iz ogdine u godinu za nesto.
    To je isključivo na sanji i NJM da procijenjuju (kad cirkus prestaje bit nevažni cirkus, a kad počinje opako opterećenje), a sve je u životu cost-benefit, pa i ova odluka.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 09.05.2013. at 12:58

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

naravno

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Ja bih se samo nadovezala i istakla važnost sakramenta krštenja. Ne smije se ono pretvoriti u cirkus i besmisleno je da se djete krsti tek tako radi neke tradicije ili zato jer svi to rade. Takve stvari imaju pravo odlučiti samo i isključivo roditelji. Prvo se njih dvoje trebaju dogovoriti zašto, pa onda gdje i kada.
    Ovako ispada kao da se "naši" i "vaši" na mogu dogovoriti na kojem će igralištu slaviti rođendan.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

svjedok na vjenčanju može biti i netko koga tog trena odabereš sa ceste
    to nije uloga kuma, nego svjedoka, a svjedok može biti valjda svaka punoljetna osoba

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj ZO prvotno napisa Vidi poruku
    svjedok na vjenčanju može biti i netko koga tog trena odabereš sa ceste
    to nije uloga kuma, nego svjedoka, a svjedok može biti valjda svaka punoljetna osoba
    Upravo tako. Bez obzira na vjeru, porijeklo, boju kože, državljanstvo.....

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo tako. Bez obzira na vjeru, porijeklo, boju kože, državljanstvo.....
    Istina. Iako sam ja 2x vjencana kuma,i oba puta su trazili dokaz o mom krstenju

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Sanja :) prvotno napisa Vidi poruku
    Istina. Iako sam ja 2x vjencana kuma,i oba puta su trazili dokaz o mom krstenju
    Potpuno nepotrebno. Za kumstvo te to nisu smjeli ni trebali tražiti.
    Sasvim je druga stvar ako se ti udaješ u crkvi, e onda treba imati sve sakramente prije vjenčanja, a to su: krštenje, prva pričest i krizma, a nakon toga slijedi sakrament vjenčanja.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Sto se pak nas tice.u rujnu smo u hrv.,pa cemo vidjeti kako cemo. Ako ce biti krstenja,onda vrlo vjerojatno u katolickoj,buduci moj muz nije krsten. Sto mi je osobno,kazem u svoje ime pomalo bezveze,jer sjecam se na satu vjetonauka,da nam je receno,kako krstiti se moze svatko,i bilo tko to ucinit (ne samo svecenik), ali na nacin da krsetenje obavi onako kako to nalaze vjera. S tim hocu reci ako su muzevi roditelji odlucili nj.ne krstiti,ne vidim razlog da onda djeca ne mogu biti krstena jer u nasem slucaju muz nema taj sakrament. No dobro,ni mi ne volimo cirkus,pa cemo pokusati onako kako to nama srce zeli. Rodbini za pocetak objasniti na miran nacin,a dalje cemo vidjeti.
    Pokusat cu kontaktirati 'naseg' Davora,ali ne sada,tik prije nego se situacija pomno priblizi pokusaju razrjesavanja,i ostvarivanja onoga sto mi zelimo.
    Svima jedan , i naravno sretan majcin dan

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

trebaš kontaktirati juroslava , a ne našeg Davora.

Inače krstiti može svatko to je istina ali u točno određenoj situaciji, recimo ako se procjeni da će možda beba umrijeti, tak je moja mama krštena još u bolnici , a imala je samo jedan dan. Sad kak se to vodi u matici točno ne znam, mislim da je nju krstio ovdašnji svečenik ( ona je rođena početkom rata). Ali u takvoj pogibeljnoj situaciji to može bilo tko i bez ikakvih posebnih rekvizita.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    trebaš kontaktirati juroslava , a ne našeg Davora.

Inače krstiti može svatko to je istina ali u točno određenoj situaciji, recimo ako se procjeni da će možda beba umrijeti, tak je moja mama krštena još u bolnici , a imala je samo jedan dan. Sad kak se to vodi u matici točno ne znam, mislim da je nju krstio ovdašnji svečenik ( ona je rođena početkom rata). Ali u takvoj pogibeljnoj situaciji to može bilo tko i bez ikakvih posebnih rekvizita.
    Jooj da,uupss! !
    Buduci muz nije krsten,tako da mislim ce krsetnje biti u katolickoj,ionako djecu odgajamo u duhu katolicke vjere. U ovom trenu mi je tesko reci sto ce biti 100%, al saznat cemo vrlo brzo

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ne treba ni za vjenčanje imati sve sakramente, čak može bit i druge vjeroispovjesti, ili samo biti ateista. Ali bar jedan mora ima sve sakramente.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

E da sjetila sam se da moja krizmana kuma nije mogla bit kuma jer je imala pak sakramente u starokatolickoj crkvi. Ajde to jos kao kuzim!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

E da sjetila sam se da moja krizmana kuma nije mogla bit kuma jer je imala pak sakramente u starokatolickoj crkvi. Ajde to jos kao kuzim!
    ako se mislilo u toj priči na grkokatoličku nisu bili u pravu.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Eto sta reci.nisam ulazila u detalje tada,cemu to.kako imam sve sakramente izvadila se potvrda i to je to.al ocigledno svako radi kak misli da moze

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da se i u pravoslavnoj crkvi krste uglavnom mala djeca
    a to što su se krstili odrasli, to je vjerovatno danak demokracije
    kao što je bilo početkom devedesetih u RH

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

jelena O. ivananeda je u pravu, ja ne znam imamo li dete u okolini koje nije kršteno do prvog rođendana, jako retko neko kasnije krsti
    možda su se naše generacije krstile kasnije (znam mnoge moje prijatelje koji su to radili u dvadesetima), ali sada se klinci masovno krste ili vrlo brzo po rođenju ili za prvi rođendan

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ovak, vidim da imaš jako puno nedoumica glede krštenja pa ću ti napisati kako je bilo kad sam ja došla k našem župniku sa željom da mi krsti dijete:
    on je rekao sljedeće: da li vjerujete? nakon što sam odgovorila sa da, dogovorili smo se za datum i dao mi je knjižicu u kojoj su bile osnovne upute tipa kako sam čin krštenja izgleda i onih par pitanja koja će svečenik postaviti kao i odgovore koje roditelji trebaju dati tijekom obreda i to je sve.
    Nije pitao za naše sakramente, nije pitao da li sam ja ili muž pravoslavci, muslimani i sl. nije pitao da li smo crkveno vjenčani, da li smo uopće vjenčani...nije pitao apsolutno ništa.
    Pitao je samo- da li vjerujete? I to je bitno, ništa drugo.
    Napominjem da je župnik bio stariji, izbjeglica iz Bosne, iz ruralne sredine, a ponašao se zaista svjetski. Svi smo ga voljeli i jako poštivali.
    Za mnoge druge župnike sam čula da su radili probleme, da ne kažem cirkuse potpuno nepotrebno. Mojoj prijateljici župnik nije htio krstiti dijete zato jer su se ona i muž vjenčali u drugoj župi i to je njega jako uvrijedilo. Svašta. Pa nije crkva njegova. Niti on to smije, niti ima pravo određivati neka svoja pravila.

Aradija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Da li postoji varijanta da uopšte ne krstite decu? Možda da ona sama odluče o tome kada krenu u školu (pretpostavljam da pre toga ne mogu imati probleme sa svojim društvom). To sve kažem jer nekako mi nije logično da je tvom mužu toliko bitno šta će reći tetka ili strina da je on sam odlučan da deca budu krštena u katoličkoj veri. Možda bi s jedne strane on to želeo zbog sredine, uklapanja dece i ljubavi prema tebi a s druge zbog neke veze sa sopstvenim precima bi više voleo da ih krstite u pravoslavnoj crkvi. Možda se ni sam ne suočava sa tim pa mu se čini da su tetke i strine razlog za oklevanje. Mislim, ne poznajem ga pa možda sasvim grešim ali mi se to nekako čini logičnije nego da su mu tetke i strine toliko bitne da tvoje i svoje želje podredjuje njima...

Inače, naše dete nije kršteno. Čude nam se, kako je Vissnja opisala ovde je običaj da se već ako ne pre prvog rodjendana onda za rodjendan krsti a ako je usvojeno onda prvi sledeći rodjendan otkako je dete došlo bude i krštenje. Naši roditelji su se malo bunili pa odustali a za sada sin nema problema sa svojim društvom, do duše ima tek četiri ipo godine. Razmišljam slično kao što sam rekla i tebi. Ako kasnije kada krene u školu vidi da on iz nekog svog razloga želi da se krsti bilo da sebe vidi kao verujućeg ili mu smeta što jedini u razredu nije kršten ili eventualno ima problema zbog toga neka se krsti. Mada se nadam da će sredina ako nije sad kroz tri godine biti tolerantnija pa se deca neće baviti time a i ako ne neka dete odluči o tome, možda će imati dovoljno snage da takvim netolerantnima odgovori i neće želeti da se krsti...

uporna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sanja, ako ti muž nije kršten, a i drži više do običaja katoličkih - ja ne vidim problem. Ili dijete krstiti u katoličkoj crkvi ili ga ne krstiti pa kasnije kad je veće nek samo odluči.
    Meni je suludo da se očekuje da dijete krstite u pravoslavnoj crkvi a rođeni otac mu nije kršten, i još ako sam dobro pokopčala dijete bi trebalo živjeti u Hrvatskoj.
    Ti si krštena u katoličkoj crkvi i po meni ustupak treba napraviti tvoj muž - vjerujem da njemu to nije problem samo treba isključiti želje i očekivanja šire familije - njegove (meni je uža familija roditelji, braća i sestre).

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

procitala veci dio rasprave,mislim da je bit sakramenta krstenja u tome zeliite li djecu krstiti jer Vam je bitno da budu krsteni ili zelite zadovoljiti obitelj/siru i uzu
    ako je bitno krstenje/mislim da je potpuno svejedno u kojoj vjeri ce to biti
    ako krstite proforme,da se tako izrazim,isto je svejedno-mozda je jednostavnije da bude u pravoslavnoj vjeri ako katolicka crkva priznaje to krstenje/sto je normalno jer ako vjerujes u Boga,nebitno je kako se zove
    to nas ne obvezuje prema crkvi kao instituciji ali tu bih vec usla u dubioze
    bit je u vjeri /klinci ne mogu birati,a krstenje u kojojgod crkvi im ne moze iskomplicirati zivot,jer kad odrastu,ionako ce birati sami
    napominjem da nisam klasicni vjernik koji hodocasti na mise, ali da imam muza druge vjere postivala bih obje strane
    i tako bih odgajala djecu
    ako ne vjerujete u Boga,zivite tako/i to je to
    jer krstenje reda radi nema nikakvog smisla

i nikad ne bih mijenjala vjeru u kojoj sam rodena/ali to je moj izbor

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Mi djecu zelimo krstiti,definitivno ce to biti u katolickoj,jer djecu tako i odgajamo,a i mi naravno skupa s njima! Interesirala su me misljenja,mogucnosti... Jer kako sam rekla,mala obitelj,oko svega bi zeljeli da ucestvuju,a mi itekako znamo da se sa tom nasom odlukom i nece bas veseliti,narocito sto oni god.nisu slavili nista,pa malo bi,malo ne bi.. Cisti dokaz je da moj muz nije krsten! Al drago mi je da pisete svoje stavove jer i ja tako lakse razbistrim glavu Muz kao sto je rekla gore jedna zena,iz ljubavi prema meni,djeci,okolini,a i slavimo katolicke blagdane to zeli. On ne bi zelio svadu,vec da nj,obitelj shvati nase zelje... Vidjet cemo reakciju,pa cemo biti pametniji tj.da li ce biti potrebno lupiti sakom o stol i reci da na kraju krajeva mogu samo ili prihvatiti ili ne! Ali definitivno ce biti jedno krstenje,i to katolicko,buduci pravoslavno u nasoj situaciji nema smisla. Niit muz je krsten,niti pravoslavne blagdane slavi/mo, tako da slazem se sa vama ili jedno ili nikako,bez cirkusa. Mislim cirkusa ce biti,al bar ne na dve strane

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj ann-zgb prvotno napisa Vidi poruku
    procitala veci dio rasprave,mislim da je bit sakramenta krstenja u tome zeliite li djecu krstiti jer Vam je bitno da budu krsteni ili zelite zadovoljiti obitelj/siru i uzu
    ako je bitno krstenje/mislim da je potpuno svejedno u kojoj vjeri ce to biti
    ako krstite proforme,da se tako izrazim,isto je svejedno-mozda je jednostavnije da bude u pravoslavnoj vjeri ako katolicka crkva priznaje to krstenje/sto je normalno jer ako vjerujes u Boga,nebitno je kako se zove
    to nas ne obvezuje prema crkvi kao instituciji ali tu bih vec usla u dubioze
    bit je u vjeri /klinci ne mogu birati,a krstenje u kojojgod crkvi im ne moze iskomplicirati zivot,jer kad odrastu,ionako ce birati sami
    napominjem da nisam klasicni vjernik koji hodocasti na mise, ali da imam muza druge vjere postivala bih obje strane
    i tako bih odgajala djecu
    ako ne vjerujete u Boga,zivite tako/i to je to
    jer krstenje reda radi nema nikakvog smisla

i nikad ne bih mijenjala vjeru u kojoj sam rodena/ali to je moj izbor
    Ma stavr je u tome sto moj muz nije odrastao u nikakvoj vjeri,vec sad kad ima svoju obitelj,njegova se nasla pronalaziti svake god.koju vjeru bi u tekucoj god.slavili! Ma uzas! Bilo bi mi milion puta lakse,da kazu mi salavimo to i to,nas sin je odrastao tako i tako. I ja bih u tom slucaju u kuci postivala,slavila obje vjere. Moj muz je sam odabrao koju vjeru hoce,i kako cemo klince odgajati. Ja sam rekla mogu obje vjere,odnosno katolicko sigurno jer sam ja tako odgajana,a ako zelis pravoslavno i to moze! Rekao je ne,jer nikad usao nije u pravoslavnu crkvu,nije krsten,starci ni na nebu ni zemlji,sam je odlucio!

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj uporna prvotno napisa Vidi poruku
    Sanja, ako ti muž nije kršten, a i drži više do običaja katoličkih - ja ne vidim problem. Ili dijete krstiti u katoličkoj crkvi ili ga ne krstiti pa kasnije kad je veće nek samo odluči.
    Meni je suludo da se očekuje da dijete krstite u pravoslavnoj crkvi a rođeni otac mu nije kršten, i još ako sam dobro pokopčala dijete bi trebalo živjeti u Hrvatskoj.
    Ti si krštena u katoličkoj crkvi i po meni ustupak treba napraviti tvoj muž - vjerujem da njemu to nije problem samo treba isključiti želje i očekivanja šire familije - njegove (meni je uža familija roditelji, braća i sestre).
    Slazem se

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to je odluka koju možete i morate donjeti samo vas dvoje (ako nećete čekati da to djeca odluče)
    i tu nije važna ni tetka ni strina (ne razumijem što ti znači da njegovi svake godine traže vjeru koju bi slavili?)
    ali isto tako na odluku ne bi trebalo utjecati to što će djeca živjeti u rh
    krstiti ih u katoličkoj da ne bi imali problema...
    to ne govori baš lijepo o stanju u rh

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    to je odluka koju možete i morate donjeti samo vas dvoje (ako nećete čekati da to djeca odluče)
    i tu nije važna ni tetka ni strina (ne razumijem što ti znači da njegovi svake godine traže vjeru koju bi slavili?)
    ali isto tako na odluku ne bi trebalo utjecati to što će djeca živjeti u rh
    krstiti ih u katoličkoj da ne bi imali problema...
    to ne govori baš lijepo o stanju u rh
    To znaci da nakon mnogo god.svojeg zivota su neodlucni,i ni sami ne znaju sto zele,al cesto puta znaju davati savjeta! Kako se ono kaze, malo bi piskio,malo kakio

Moj muz je imao zbog toga problema,al to sad moze ici u daleke dubine. A Hrv.je ipak vecinom naseljena katolickim stanovnistvom,niti jednu zemlju necu voljet kao nju,i da preselim bilo hdje,slavili bi katolicke blagdane,ali isto tako jos uvijek Hrv.nije kao u vecim zemljama gdje svatko gleda svoja posla. Da ne bih ispalo da krestenje ide zbog Hrv.ne,ne. Ja sam krstena oodavno,nakon rodenja,katolik bila i ostajem,i djeca ce dobiti sakrament jer tako mi zelimo,i mi slavimo,ne samo zato jer je u hrv.vecinom tako to obicaj.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

To znaci da nakon mnogo god.svojeg zivota su neodlucni,i ni sami ne znaju sto zele,al cesto puta znaju davati savjeta! Kako se ono kaze, malo bi piskio,malo kakio

Moj muz je imao zbog toga problema,al to sad moze ici u daleke dubine. A Hrv.je ipak vecinom naseljena katolickim stanovnistvom,niti jednu zemlju necu voljet kao nju,i da preselim bilo hdje,slavili bi katolicke blagdane,ali isto tako jos uvijek Hrv.nije kao u vecim zemljama gdje svatko gleda svoja posla. Da ne bih ispalo da krestenje ide zbog Hrv.ne,ne. Ja sam krstena oodavno,nakon rodenja,katolik bila i ostajem,i djeca ce dobiti sakrament jer tako mi zelimo,i mi slavimo,ne samo zato jer je u hrv.vecinom tako to obicaj.
    mislim da njegovi roditelji imaju problem ako sad imate rasprave oko krstenja/covjek nije kriv kaj nije krsten ni odgajan kao vjernik sto je bila njihova odluka
    poznam par koji je .tata bez sakramenata,roditelji bili na pozicijama u socijalizmu
    mama.pravoslavne vjere
    kcer su krstili,pricestili i krizmali u katolickoj crkvi,jer su oboje rodeni u zg i dijete slavi blagdane i pravoslavne i katolicke
    sa tatinim roditeljima ne slavi jer ljudi naprosto nisu vjernici
    ali su bili prisutni kod sakramenata i proslave istih-jer im je to unuce koje vole
    rijetkost,ali istina

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

opet ja ne razumijem, kako misliš vjeru?
    malo su pravoslavni malo su što, budisti?

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    opet ja ne razumijem, kako misliš vjeru?
    malo su pravoslavni malo su što, budisti?
    skoro je tako.malo pravoslavni,malo ateisti,malo obiljezavaju( sto god to znacilo),malo slave kako to je obicaj pravoslavne vjere,malo katolici (jedno vrijeme,kratko),pa onda samo nova god.,se slavi i tako se pokusavaju pronaci. Ma zapravo su pravoslavne,braca i sestre svekra i svekrve slave pravoslavne,ali eto jos uvijek nisam shvatila cemu se tolike traze i vrte oko svoje osi! Cak jedne god.smo dobili po nosu da sta im cestitamo pravoslavni blagdan,pak druge opet po nosu jet nismo cestitali! Eto sta da ti kazem osim da je sa takvim ljudima,neodlucnim cesto jako tesko razgovarati.

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

buridanov magarc se dvoumio između dva plasta sijena i na koncu umro od gladi.
    lijepo ti njega u džamiju, sinagogu ili najbolje - nigdje.
    ibogteveslio

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

po kojoj logici ti bilo tko odredjuje gdje ces krstiti djecu ako si se vec odlucila. krsti ako vjerujes u to ako ne onda je licemjerje i ucis ih od ranih dana da budu licemjerni dio stada.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •