Pokazuje rezultate 1 do 50 od 272

Tema: Postavljanje granica kad je dijete 'tvrd orah'?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku
    Možda kod odlaska na spavanje treba rutina, inače ja mrzim rutinu i vidim da djeci smeta. Često se može pročitati u raznim savjetima da djeci treba dosljednost i rutina, meni je to iz iskustva katastrofa.

Ja sam totalno "nerutinski" tip, svekrva je čista suprotnost - njoj mora biti po špagi. Čuvala je stariju curu od 1-2,5 god. kad sam ja ostala doma zbog porodiljnog. Znala sam da je ona dosljedna i da se drži rutine, ali onda sam tek skužila kak to izgleda kad je mala počela plakati da jede doručak uvijek iz žute zdjelice i zašto sam ja sad uzela zelenu. I da joj baka uvijek stavi kruh s jedne strane a sirni namaz s druge a ja sam pred nju stavila obratno. Brzo sam ju odvikla takvih gluposti.
    Ili npr. bakino je pravilo da nema slatkog prije ručka a mala baš zapne da bi pojela kolačić. I onda se baka drži svoje dosljednosti i tupi svoje a ona tuli. Ja se dogovorim s njom da može pojesti pola sad a pola kasnije i svi mirni i zadovoljni. Vidjela sam da je dijete kod rutine i neodstupanja nervozno, napeto i frustrirano, i da joj treba dozvoliti malo fleksibilnosti, onda je sretnija, opuštenija i spremnija na suradnju. Inače se sve svodi na neprestano protestiranje.
    Ja imam totalno drukčiji pristup od rutinskog: ruke se peru jer su prljave ne zato jer ti je to navika; spavati se mora ići jer si umorna i moraš se odmoriti za sutra ne zato jer je 9 sati i uglavnom mora znati koja je svrha svega što radi a ne da je to isprogramirana navika

Bravo Sirius Black u potpunosti te potpisujem.čovječe da meni netko kaže da moram svako veče leći u 22:00h al svako i jesti točno tad i tad, ispalila bih na živce...zato ne kužim i neću nikad kužit kad roditelji kažu moje dijete ide spavat npr. u 20:00h i ni makac.

I ja sam bila na raznim radionicama i rekli su nam da je rutina važna kod mlađe djece do 2. god. al da trebamo puno više vodit računa o potrebama djeteta, pritom mislim na fiziološke potrebe djeteta (glad, žeđ, spavanje, a ne želje i prohtjeve), znači ako je dijete puno spavalo popodne naravno da mu se ne spava u 20:00h a mi ga silimo u ime rutine i onda jadno dijete leži po sat vremena u krevetu buljeći u strop jer se mama i tata drže rutine. Meni je to onak...otužno. A roditelji ponosni na sebe nema kod nas cile mile mora se držat rasporeda. to mi je bezveze.

Daleko od toga da ću dat djetetu da harači do ne znam kad, nekog reda mora bit, al brate sve radit svaki dan isto u isto vrijeme grrrr....sva sam se naježila.neka se ne uvrijede neistomišljenici.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

e da govorim o metodi 123, i naše teta u vrtiću su bzo odustale od nje.

i kako netko gore reče, hebemu miša, pa mora se znati tko je roditelj i tko je glavni.

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Bravo Sirius Black u potpunosti te potpisujem.čovječe da meni netko kaže da moram svako veče leći u 22:00h al svako i jesti točno tad i tad, ispalila bih na živce...zato ne kužim i neću nikad kužit kad roditelji kažu moje dijete ide spavat npr. u 20:00h i ni makac.
    Provođenje rutine ne znači da si zatočenik te rutine i da se mora ići spavati u točno određeno vrijeme i ni makac. Ali znači da svaki dan u približno isto vrijeme ideš spavati. I naravno da postoje iznimke. Gdje ima pravila ima prostora za iznimku.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku

I ja sam bila na raznim radionicama i rekli su nam da je rutina važna kod mlađe djece do 2. god. al da trebamo puno više vodit računa o potrebama djeteta, pritom mislim na fiziološke potrebe djeteta (glad, žeđ, spavanje, a ne želje i prohtjeve), znači ako je dijete puno spavalo popodne naravno da mu se ne spava u 20:00h a mi ga silimo u ime rutine i onda jadno dijete leži po sat vremena u krevetu buljeći u strop jer se mama i tata drže rutine. Meni je to onak...otužno. A roditelji ponosni na sebe nema kod nas cile mile mora se držat rasporeda. to mi je bezveze.

Daleko od toga da ću dat djetetu da harači do ne znam kad, nekog reda mora bit, al brate sve radit svaki dan isto u isto vrijeme grrrr....sva sam se naježila.neka se ne uvrijede neistomišljenici.
    Ovo o čemu Sirius piše po meni graniči s opsesivno kompulzivnim poremećajem, i nema veze s rutinom. Mi smo rutinu usvojili na taj način da sam pratila djetetov prirodni ritam i nastojala ga održati. Rutina ne znači slijepo držanje rasporeda koji su sastavili roditelji i strogo određivanje svakog djetetovog koraka, nego prati dijete, podržava ga i pretvara djetetove potrebe za jelom, spavanjem, šetnjom, itd. u navike i svakodnevnicu (ne znam kako bih to drugačije opisala).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •