Drage cure,

evo da se napokon javim s informacijama. Bila sam na pregledu kod dr. Radakovića u Petrovoj i dr. Radončića u Poliklinici Vili. Kad sam im iznijela svoj slučaj, oba su mi dali skoro identičan popis pretraga koje trebam napraviti prije nego započnemo planirati sljedeću trudnoću.
Prepisujem cjelokupni popis pretraga koje su mi dali, a ono što je podebljano je ono što je baš meni preporučeno obaviti (s ozbirom da sam imala dva missed abortiona te da nije bilo prisutna nikakva infekcija):

• OPĆE PRETRAGE
o SE, KKS, CRP, KG/RH, urinokultura, bilirubin, AST, ALT, GGT, LDH, ALP, urea, kreatinin, ac.uricum, m.koagulogram, TRC
o Papa test
• INFEKCIJE
o TORCH (Toxoplasma, Rubella, CMV, HSV)
o Parvovirus B19, EBV, Varicella virus
o Hepatitis B, C, HIV
• CERVIKALNI BRISEVI
o C.trachomatis, Ureaplasma/Mycoplasma, aerobi/anaerobi
• SPERMIOGRAM
o Referalni laboratorij-Petrova (broj tel. 01 4604-755)
• ENDOKRINOLOŠKI TESTOVI
o FSH, LH, E2, PRL-2. do 4. dan ciklusa
o P4 – 21 dan ciklusa
o Testosteron (ukupni i slobodni), androstendion, DHEA-S, 17-OHP, kortizol
o TSH, fT3, antitireoidna antitijela-anti TG i TPO
o OGTT i po potrebi HbA1c (akko je OGTT poremećen), inzulin
o AMG (Anti-Mullerov hormon)
• ANTIFOSFOLIPIDNI SINDROM
o Lupus antikoagulant (LAC)
o Antikardiolipinska antitijela (aCL/ACA, IgG, IgM)
• DODATNE ANATOMSKE PRETRAGE
o Histeroskopija (office HSC)
o 3D ultrazvuk – između 19. i 23 dana ciklusa (preporučio mi je da idem na pregled kod dr. Despota u Petrovoj, potrebna je uputnica a naručuje se na broj 01/4604-724)
• TROMBOFILIJA
o Protein-C
o Protein-S
o AT-III
o PAI-1
o F-II protrombin (G20210A)
o Faktor V Leiden
• HIPERHOMOCISTINEMIJA
o Homocistein, B12 (razina u krvi)
o MTHFR (metilentetrahidrofolat reduktaza, C677T mutacija)
• KARIOTIPIZACIJA
o Kariogram supružnika (naručivanje na odjelu citogenetika / Rebro/ br. 01/4604-724)
o Kariogram ploda
• Dodatne imuno pretrage
o NK-stanice CD 56, CD 19
o Antinulearna protutijela (ANA)
o Anti DNA protutijela
o HLA tipizacija oba partnera

Nisam još uspjela obaviti Kariogram i 3D ultrazvuk, no eto, pronašli su mi da sam PAI-1, homozigot 4G/4G, što znači da imam trombofiliju. Do sada sam skoro sve pretrage obavila u Rijeci, a kariogram ćemo obaviti na Rebru jer se u Rijeci može napraviti besplatno na Medicinskom fakultetu samo uz uputnicu liječnika iz KBC Rijeka. Kako mi je već bilo dosta obilaženja silnih doktora, a nisam iz Rijeke, odlučila sam to napraviti u Zg kada budem odlazila i na 3D ultrazvuk.
Ono što bih napomenula svim curama koje počinju s traženjem uzroka spontanih pobačaja je da prepisuju uputnice jer se eto meni desilo, da mi dva nalaza nisu uopće napravili. I da nisam čuvala sve papiriće, čak i zabilješke s brojevima telefona koje su mi med. sestre dale vozali bi me kao malu majmunicu. I još nešto, za sve pretrage koje sam do sada obavila mi uopće dopunsko osiguranje nije bilo potrebno, bila je dovoljno da mi na uputnici napišu šifru 69. No, čak su me i tu htjeli vratiti neobavljena posla iz laboratorija u Rijeci jer u trenutku vađenja krvi nije bio aktivirano dopunsko, a kao nalazi su skupi. Kada sam laborantici napomenula da mislim da se po šifri 69 ništa ne plaća, a ona to tek onda išla provjeriti, izvadili su mi krv.
Sve u svemu, treba se naoružati strpljenjem i biti uporan kao mazga.
Poslala sam nalaze Radončiću putem maila, no nije htio davati nikakve zaključke dok ne dobije rezultate svih nalaza. Rekao mi je da PAI-1 4g/4g sam sa sebe može i ne mora ništa značiti.
Baš sam se raspisala, no nadam se da će moje iskustvo biti nekome od pomoći.
Ukoliko vam bude potrebna još koja informacija slobodno mi se javite.
Javit ću se s dodatnim informacijama kada budem obavila sve pretrage, računam da će to biti negdje krajem 9 mjeseca.