Stranica 13 od 19 PrviPrvi ... 31112131415 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 601 do 650 od 934

Tema: POMOĆ!!! Infantilna anoreksija? Iliti- težak na hranjenju?

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Antonija0601 prvotno napisa Vidi poruku
    Sve to stoji al kak da prijedem preko ruznok iskustva,kak?svaki obrok je borba i traje u nedogled a ja sam poslije iscrpljena ne fizicki nego psihicki nikog nije briga od dr kak ona jede nego dal dobiva na kilazi.za sad nije dehidrirana pa po njihovom pije dovoljno.ni sama vise neznam prijasnja iskustva i lekcije sa drugim dvijema padaju u vodu,,ona nikad nije gladna,zedna.covjek kad ju vidi mebi nikad reko da se tako mucimo iz dana u dan iz obroka u obrok.
    Potrazi psiholosku pomoc. To sam ti predlozila prije par strana. Djetetu je dobro ovako kako je, a tebi ce vise nego vjerojatno biti bolje ako porazgovaras sa strucnom osobom.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Slažem se s Kaae. Olakšaj si.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Zubi?
    Kod velikog je slinjenje i guranje počeli s tri četiri mjeseca ,prvi zub je osvanuo s punih 11 mjeseci,ali taj je oglobal breskvu s devet deset mjeseci bez problema,klinac je oglobal batak s osam mjeseci.ne treba imati zube da bi pojela nešto
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 20.07.2020. at 04:14

Datum pristupanja
    Jun 2020

Početno

Ne nisam mislila da treba imati zube da bi papala nego me zanima kak dugo idu van.ona ima vec 2 doljnja kad su oni isli van i onda je bila cendrava i odbijala kasice koje jos i donekle pojede kak i sad al to je trajalo kakvih tjedan dana i u to vrijeme su zbici izbili van pa se sve vratilo u kakvu takvu normalu.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

To ti je lutrija mojem velikom je to jako sporo izlazilo,manjina puno brže
    I normalno da je cendrava ako je smeta

Datum pristupanja
    Jun 2020

Početno

Ma nije samo placljiva nego opet odbija skroz hranu hranim ju vise od sat vremena a da ne spminjem sve ostalo.ona na bilo kakvu bolest,virozu,zubice pocne skroz odbijati svu hranu,ovak je bar kasice jela bez suza a sad za bas svaki obrok se place a i izmedu obroka,sam bi se cuvala,nosala niti spati se neda jedino kaj zaspi na rukama a i to traje pol sata i u noc se place a prije je mogla cijelu noc prespati.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne nisam mislila da treba imati zube da bi papala nego me zanima kak dugo idu van.ona ima vec 2 doljnja kad su oni isli van i onda je bila cendrava i odbijala kasice koje jos i donekle pojede kak i sad al to je trajalo kakvih tjedan dana i u to vrijeme su zbici izbili van pa se sve vratilo u kakvu takvu normalu.
    Antonija sta nisi napisala da imas jos djece? Pa valjda se sjecas kako su njima isli zubi van. i to je toliko individualno da ti niko ne moze odgovoriti na pitanje zubi. Npr. malcu je izbio prvi zub nesto prije prvog rodjendana, a frajli vec sa 5 mjeseci.

i probaj se opustiti. dijete ti normalno napreduje. dizanjem tenzija koje vec dizes napravit ces od jela posebnu dramu u familiji. svima ce vam obrok biti najgora stvar na svijetu.
    i da lako je meni govoriti, ali eto ni moja frajla nije bas bila jedacica do druge godine.

Datum pristupanja
    Jun 2020

Početno

Imam jos dvije starija je dobila sa 4 mj i to nismo ni znali a srednja sa nekih 8mj.al kod nje mi je sve nekak zbrda,zdola.nebi htjela dizati tenzije za svaki obrok al kad cim se ju stavi u polozaj za hranjenje pocne plac,tiskanje usnica itd,a ak ju ne nahranim ona sama nebu trazila jedini obrok od mlijeka koji jos donekle pojede je onaj u 18 a sve ostalo borba.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Imam jos dvije starija je dobila sa 4 mj i to nismo ni znali a srednja sa nekih 8mj.al kod nje mi je sve nekak zbrda,zdola.nebi htjela dizati tenzije za svaki obrok al kad cim se ju stavi u polozaj za hranjenje pocne plac,tiskanje usnica itd,a ak ju ne nahranim ona sama nebu trazila jedini obrok od mlijeka koji jos donekle pojede je onaj u 18 a sve ostalo borba.
    Promeni joj položaj za hranjenje i daj joj da jede sama ako to već nisi probala...
    Moj mlađi je sa 6 meseci sam lizao palentu sa prstiju ležeći potrbuške na krevetu, dogmizao je do sestre i ukrao s njenog tanjira, bio je uvređen što nisam prvo njemu dala
    To je velika beba, ako može da glođe kašike i kutlače sigurno može sama da proba i hranu prstićima a ne da čeka kašikicu od tebe. Na kraju krajeva može uzeti kašikicu i sama u ruke, pa neka vežba.
    Nudiš li joj nekad hranu kada ste napolju, u šetnji npr. ili u dvorištu, parku? Moja je tako najbolje jela, kad je bila malo starija dobila je uvek u ruku nešto što je mogla da glođe dok se vozi u kolicima. Tako nikome nije smetalo što jede po sat vremena. Ne mora svaki obrok uvek biti kašica i tačno izmereni mililitri. Meni se dugoročno čini bitnije da dete ne zamrzi jelo nego da dobije na kilaži, s obzirom da je težinom već natprosečna. neće se desiti ništa loše ako dobije malo manje na kilaži a jede sa većom radošću.

Datum pristupanja
    Jun 2020

Početno

Probala u setnji i u dvoristu al opet isto,nisam jos probala joj dati da jede s prstima,kaj da joj dam da sama jede?strah me da se ne ugusi.kaj ste vivi svojima dali da su sami glodali?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

To kaj su rekli komadiće kuhane brokule, karfiola, žganci, kruške, jabuke.staviš na pladanj od hranilice,kolica ako imaš ispred usto ko tanjur ili jednostavno je držiš u krilu pa joj daš malo njene porcije na tanjur ,a tu se uhvatiš žlice ili opet svojih prstiju.ili daš curama da je hrane
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 20.07.2020. at 12:29

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mekanu marelicu bez kože ili breskvu

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

dok smo mi jeli, dijete bi stavili u hranilicu i dali mu nesto za jelo.

bez obveze da to mora pojesti ili bilo sto. moze biti mrkva, palenta malo gusce skuhana na kockice narezana........

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Imaš i temu od anemone čini mi se
    Ali za nekoga ko ima i veće dijete ne bi trebalo biti problema naći načina da nahrani dete
    I da nama T. nije uvjetovala da se sve mora pojesti,a puno manje su i ali kila s toliko mjeseci

Datum pristupanja
    Jun 2020

Početno

Pa nemora sve pojesti al ak voli gusce i kasice nek joj dam kolko hoce,a ona bu pojela oko 200ml kasice.sad je fakat koma kad joj zubi stvaraju problema pa ni kasice vise nece s nekim veseljem.budem probala s manjim komadima probala sam joj za rucak dati zlicu pa da proba sama al nije htjela kak ni s prsticima,zubi ju muce pa je koma.kolko su vasi nejedaci imali kg sa skoro 7mj?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

200 ml kasice je jako puno hrane. Tu količinu ni jedno moje dijete nije jelo čak ni kad su počeli nakon godine dana jesti ozbiljnije. 60 do 100 ml najviše.
    Zasto mora toliko puno pojesti? I meni bi se zamjerila hrana da me tjeraju. Zar ne smije pojesti manje a češće?
    I nemoj ju stavljati ni u kakav “položaj za hranjenje”. Neka jede kako hoće.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Pa nemora sve pojesti al ak voli gusce i kasice nek joj dam kolko hoce,a ona bu pojela oko 200ml kasice.sad je fakat koma kad joj zubi stvaraju problema pa ni kasice vise nece s nekim veseljem.budem probala s manjim komadima probala sam joj za rucak dati zlicu pa da proba sama al nije htjela kak ni s prsticima,zubi ju muce pa je koma.kolko su vasi nejedaci imali kg sa skoro 7mj?
    Koliko tvoja ima sad?

Moj stariji nejedač je sa 8mj imao 7400 (nismo ga mjerili sa 7, sa 6 i nešto sitno je imao 7050), a mala koja jela sa 7mj imala 7500 g
    Posljednje uređivanje od Vrci : 20.07.2020. at 16:23

Datum pristupanja
    Jun 2020

Početno

Sad ima oko 8250g,pa stvar je u tome da ju kod kasica ne silim ona jede bez neke traume to nego kod nje je mlijeko problem,gle drzim se rasporeda kojeg su joj zadali u klajicevoj svaka 3do4sata a izmedu tekucine i to najvise prokuhane vode.A s kolko su vasi nejedaci kila rodeni?probala sam joj dati kuhane mrkvice minijaturne komadice pa se ispovracala valjda ji se zadelo u grlu.

Datum pristupanja
    Jun 2020

Početno

Sad ima oko 8250g,pa stvar je u tome da ju kod kasica ne silim ona jede bez neke traume to nego kod nje je mlijeko problem,gle drzim se rasporeda kojeg su joj zadali u klajicevoj svaka 3do4sata a izmedu tekucine i to najvise prokuhane vode.A s kolko su vasi nejedaci kila rodeni?probala sam joj dati kuhane mrkvice minijaturne komadice pa se ispovracala valjda ji se zadelo u grlu.

Datum pristupanja
    Jun 2020

Početno

Pardon ima tocno 8150.

Zenii avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

Moja rođena sa 3460, sada sa 10,5 mjeseci ima 8100,duga 74 cm. Voli jesti, na 3 do 4 obroka smo, uz to još doji. Kad je sita kaže ne. Ne izgleda mršavo i uopće mi ne bi ni palo na pamet da je premalo dobila da dr na sistematskom nije prokomentirali da je premalo dobila i da je ispod neke krivulje

Datum pristupanja
    Jun 2020

Početno

Cijelo vrijeme govorim da kod nas nije stvar u dohrani nego u mlijeku.znaci ta dva obroka koji su bez mlijeka ili da se ubije miris,okus mlijeka ni sama neznam cega i jedan vocni sa malo mlijeka ili bez njega se jede cist super nego je problem cisto mlijeko.i nije naj jednostavnije se s tim boriti 5mj,a kaj da radim da ju pustim da jede kolko hoce ili da se mucim i da ju hranim do sad.nebi bilo problema da ona odbija dohranu pa da cica al je veliki problem kad djete odbija mlijeko a prihvaca dohranu

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ako mlijeko miješaš u kašice onda je i to "mlijeko"
    A da treba ubiti okus i miris njega treba ! Jeste li na onom do 6 mjeseci ili na onom s vanilijom iznad?

Zenii avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

Antonija0601, sorry što upadam kao padobranac, nisam čitala šta si sve pisala. Vidim da ste u obradi i radite po uputama liječnika. Dijete dobro dobiva na kilaži i ja bih nastavila ju hraniti kao što si dosada.
    Ako ne želi čisto mlijeko, super je i da ga prihvaća umiješanih u kašici. Sretno

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

al je veliki problem kad djete odbija mlijeko a prihvaca dohranu
    Mislim da ovo nije problem. Dijete lijepo napreduje, jede dohranu, a mlijeka joj je sasvim dosta kad joj ubaciš u kašicu, više nego dovoljno.
    Mislim da trebaš naći neki način za opustiti se, smanjiti tenzije i sebi i djetetu oko obroka i jela.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ne bi htjela dizati tenzije za svaki obrok al kad cim se ju stavi u polozaj za hranjenje pocne plac,tiskanje usnica itd,a ak ju ne nahranim ona sama nebu trazila jedini obrok od mlijeka koji jos donekle pojede je onaj u 18 a sve ostalo borba.
    Htjela sam se referirati na ovo.

Pričam sad iz kože osobe koja nije podnosila da je se na silu trpa hranom. Nemoj da dijete zamrzi jela/obroke, hrana treba biti potreba i zadovoljstvo.
    Znam da ste nekad imali tešku situaciju, ali dijete danas više nego dobro napreduje, šta bi se strašno moglo dogoditi da je pustiš neko vrijeme da pojede kada i koliko želi?
    Je li ima ikakve šanse da bi ti mogla otpustiti svoje kočnice na tjedan dana?
    ili konzultirat se s dr. reći joj kakva je to borba i jel toliko riskantno da pustiš malo dijete da jede po svom osjećaju, hranu i količinu koju želi (super je što prihvaća dohranu)?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ili konzultirat se s dr. reći joj kakva je to borba i jel toliko riskantno da pustiš dijete na kraće razdoblje da jede po svom osjećaju, hranu i količinu koju želi (super je što prihvaća dohranu)? Naravno ti joj uvijek ponudiš.

Datum pristupanja
    Jun 2020

Početno

Pije neocate lcp od 0 do12 nema nikakvu vaniliju.kaj postoje i s vanilijom?nasa dr je trenutno na godisnjem da ju pitam a drugog nemam koga,na svoju ruku se bojim da ju tak hranim jedino dok dr dojde s godisnjeg,a i onda pretpostavljam kaj bu mi odgovorila.(pa znam kak jede al pa do sad ste se tak trudili da sad to unistimo,a i tak jede stalno pa kak sad vi vise nebrete,nema nebrete to je vase djete i takve)

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

U vrijeme mog klinca je bila bez mirisa koja je išla do 6 mjeseci,i vanilasta iznad 6 mjeseci
    Ali velim to je tako odvratno smrdilo na kilometre,pregomin je bio neutralac prema tom,a znaš kakav je pregomin.
    Moj nije ni htio tu bez kao mirisa ,a napose ne tu s vanilijom.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Uf Antonija ..ne znam kako napisati da ne zvuči grubo...zbog takvog stava ja bih probala potražit drugo stručno mišljenje/drugog dr.
    Suzdržat ću se, to je sve što ću napisati.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 21.07.2020. at 11:25

Datum pristupanja
    Jun 2020

Početno

Pregomin nece uopce tjera ju na povracanje,pa dr je ovak jako dobra.jedino da pitam u klajicevoj dr dal mogu to napraviti.pa i ja pretpostavljam da se u tjedan dana nist nebre desiti ustvari nadam se.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja sam pričala o okusima i mirisima

Datum pristupanja
    Jun 2020

Početno

Sad kakve veze ima miris i okus neznam jer smo probali sa vise vrsta mlijeka koje isto odbija.problem je u mlijeku vec sam to rekla nema toga mlijeka kojeg nismo kupili i probali joj dati osim kozjeg i kravljeg.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Ja sam od početka rekla da meni ta nutricionistica u Klaićevoj nije sjela...a pogotovo sad kaže da juhe nemaju nutritivnu vrijednost. Ali postoje i variva, guste juhe, moja mala od početka jela takve stvari. Pa unutra povrća, mesa, žitarica.
    A sad kad je bila bolesna tako se najela obične pileće juhe s rezancima

Previše se mučiš mjerenjem tih mililitara, ona počinje sve to osjećati. Znam jer sam i sama sebe morala puno puta ispravljati jer sam popizdila za vrijeme njegovog hranjenja. Bilo je tu i smirenosti, pa plakanja, pa ljutnje, bijesa. To mi dio roditeljstva na kojeg sam najmanje ponosna. Ali ono, "kako ne mogu nahraniti vlastito dijete"

Datum pristupanja
    Jun 2020

Početno

Istina koliko losa majka mogu biti da neznam nahraniti malo dijete pa nije mi prvo al zato mi je 100 posto zadnje kak sam mogla starije nahraniti pa koji mi je bog i takve mi se motaju po glavi.(jesam li ja stvarno kriva kaj razvila poremecaj hranjenja....)starija kcer ima 42kg i visoka je 140,a srednja 26kg.s trcim bi trebalo biti lako sve sam probala sve vise manje znam kak sad ona je takva beba.

Datum pristupanja
    Jun 2020

Početno

Kak se priprema hokaido tikva?ima ko kakav ukusan recept kojeg su vasi nejedaci obozavali?kupila sam u par navrata gotovu kasicu koju je pojela za par min i bila joj je jako fina pa da probam joj i sama sloziti ipak je zdravije

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kak nema veze okus i a itekako
    Moj nije htio moje mlijeko dok sam imala infekciju,a mi klinka,očito neke bebe imajuju istančan njuh i okus.barmoji imaju definitivno.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Antonija, pošto si pitala ranije, moja "nejedačica" je imala nešto preko 7 kg sa 7 meseci, možda 7,5 ili 7,8kg, ne sećam se više posle 10 godina, a nekad sam mislila da nema šanse da zaboravim .

Tvoje dete zapravo odbija da pije, a ne da jede. Ili samo odbija da pije mleko? A kako ti pije vodu i čajeve i sokiće, na bočicu, čašu ili kako?
    Moji su oboje u tom uzrastu pili malo, skoro nimalo vode, ali oni su bili dojeni i uvek je bilo dovoljno mokrih pelena kao i kod tvog deteta.

Za hokaido tikvu ne znam, mislim da je nisam nikad probala, i nisam sigurna da je ima u ovo doba godine. Moja je obožavala običnu muskatnu bundevu, sa time je počela dohranu jer je prolećna beba i taman im je bila sezona, sama je trpala rukicama u usta kuvane komadiće, bili su mekši od banane.
    Posljednje uređivanje od pulinka : 21.07.2020. at 12:31

Datum pristupanja
    Jun 2020

Početno

Pa ona je i moje odbijala jer sam se ja ispocetka izdajala pa je prvo moje odbijala pa za vrsili na (kršitelj koda)u,****,**** te pregominu i sad na neoketu.
    Posljednje uređivanje od spajalica : 21.07.2020. at 12:41 Razlog: uklonila imena adaptiranih mlijeka u skladu s pravilima foruma

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kak se priprema hokaido tikva?ima ko kakav ukusan recept kojeg su vasi nejedaci obozavali?kupila sam u par navrata gotovu kasicu koju je pojela za par min i bila joj je jako fina pa da probam joj i sama sloziti ipak je zdravije
    Nareže se na kockice i skuha u malo vode.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Antonija, molim te pogledaj ovdje na kojoj ti je dijete percentili po težini za svoju dob: http://www.hpps.com.hr/sites/default.../pdf/dok04.pdf

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hokaido ko i svaki drugo
    Skuhaš s nekim mrkvom, krumpirom zeliješ s maslinovim uljem zmikas dodaš kaj inače još dodaješ, razrediš zgusneš ako treba.

Možeš i komadić skuhani joj dati na pladanj
    Inače moji su jeli uz servisa za lutke,em šareno em malo

Datum pristupanja
    Jun 2020

Početno

Prati krivulju ona je na 50 posto.kuham tikvu i dodala sm malo mrkvice.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa kako bi bilo moguće da dijete koje je na pedesetoj percentili pati od nekog od ovih stanja koje spominješ na temi?

Datum pristupanja
    Jun 2020

Početno

Uz uporno hranjenje pa ni ja vise neznam na svakom nalazu pise Dg.poremećaj hranjenja,a da je hranjenje borba i muka jeje.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa kako bi bilo moguće da dijete koje je na pedesetoj percentili pati od nekog od ovih stanja koje spominješ na temi?
    Mima ja se isto pitam od početka teme. nije mi jasno.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Uz uporno hranjenje pa ni ja vise neznam na svakom nalazu pise Dg.poremećaj hranjenja,a da je hranjenje borba i muka jeje.
    Antonija, s mojim djetetom je hranjenje isto bilo borba i muka, ali moje dijete je bilo na petoj, desetoj percentili. Ja mislim da obzirom da ti je dijete čisti prosjek po težini nemaš razloga za ovoliku brigu.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moj klinac je bio na - minus 3

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

A na osnovu čega su donijeli tu dijagnozu, ako je dijete prosječno uhranjeno?

Moj sin je obično bio ispod 50 percentile, nije imao nikakav poremećaj niti sam mislila da to što ne želi pojesti 200 ml nečega odjednom (to je i meni puno) neki problem
    Nije volio jesti ali zbog mog iskustva iz djetinjstva kad su me tjerali, nisam ga primoravala
    I zamolila sam i druge uključene u njegov odgoj da se tako ponašaju

A moje djetinjstvo ajme meni. Ne želim to nijednom djetetu na svijetu
    Tete u vrtiću, sad znam da je to bilo zlostavljanje
    Jednom me kuharica "spasila", istresla je zdjelicu da teta ne vidi
    I doma djelomično
    Imperativ hranjenja-jedenja, noćne more sam imala
    I danas kad sam tužna ili pod stresom imam užasnu knedlu u grlu i ne mogu uopće gutati
    Razmisli o psihološkom aspektu cijele situacije, molim te

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Možda ipak da se dogovoriš sama sa sobom.
    Odbija kašice/ne odbija kašice, pije mleko/ne pije mleko, jede premalo/jede dovoljno...

Dete pojede 300 (!) ml kašice, ti se pitaš da li je sita...meni bi to bilo previše, a ne bebi od 7 meseci, nikakvo čudo ako bljucka.
    Ima dovoljno mokrih pelena i nikakav problem, a ti razmišljaš da li je dovoljno pila.
    Normalne je težine, ti se bojiš hoće joj se nešto strašno desiti ako 7 dana ne jede koliko ti i doktorica odredite.
    Zaista je vreme da menjaš način na koji gledaš dete.
    I preporučivanje stručne pomoći nije uvreda tebi, nego iskustvo, ako već ne nas a ono ljudi koje dobro poznajemo, a stručna pomoć im je donela veliko olakšanje u životu.
    Takođe ne razumem do kada je potrebno da tvoje dete bude pod tako strogim nutricionističkim režimom i pod tom dijagnozom. Ako je uticaj te doktorice takav da izaziva toliku anksioznost kod tebe, ja bih zaista ili promenila doktora ili je pitala ima li osnova za tako čestim kontrolama ako dete napreduje normalno.
    Ja ne razumem taj pristup, dete tobože ima neku psihosomatsku dijagnozu, a ne radi se baš ništa na rešavanju tog dela problema, nego samo na nabijanju gramaže, kao da će problem sa jelom nestati ako dete dosegne neku zamišljenu težinu?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •