Citiraj Andro-gen prvotno napisa Vidi poruku
Nisam mislio da će mi ovo trebati, no eto...
Dakle, trebao bih nekog dobrog, iskusnog i iskušanog logopeda u ZG, što bliže (po mogućnosti U) centru.
Koliko se kreću uopće cijene logopeda? Koliko se plaća? Po dijagnozi? Satu? Akademskom satu?
Mala ima 3;03 godine.
Može na pp.

Hvala
Prije nego se upustiš u privatnu priču (vidim da ti je dijete malo, čekanje ne bi trebalo biti problem) raspitaj se kod pedijatra kakve su ti mogućnosti za logopeda na uputnicu. Većina bolnica to ima (znam da ima Merkur i Vinogradska), a osim toga imaš Suvag. Ja ko papiga to ponavljam, ali moju djecu su izvukli temeljito i bit ću im za to zahvalna za sva vremena, a sve je išlo na uputnice uz 0 kn.

Dakako, imaš i mogućnosti privatnih logopeda, ali probaj prvo ovako. Stigneš i privatno ako bilo gdje zapne. Suvag ti ima i vanjske ambulante po cijelom gradu. Jest da se dugo čeka na prvi pregled, ali nema veze. Evo nazovi ih ili odšetaj (teško ih je dobiti telefonom), pitaj za termin, predbilježi se i obavi dijagnostiku. Dok je dijete malo, obično dobiješ samo termine za kontrolne preglede + savjete što i kako raditi s djetetom doma, a ovisno o zrelosti djeteta i karakteru problema, naručit će te za terapiju kad za to bude vrijeme. Mi smo starijeg sina vodili godinama u vanjsku ambulantu u domu zdravlja Ivanićgradska. U Suvagu nismo naišli na lošeg logopeda, dijagnostika im je vrhunska i imam za njih samo riječi pohvale.

S druge strane, čula sam da ljudi hvale i logopede iz bolnica, pa si potraži nešto što ti je najbliže moguće da ne gubiš danas-sutra previše vremena na razvažanje.

Inače, ako bude trebalo preporuke za drugo mišljenje, evo raspitaj se kod stručnjaka na specijaliziranom forumu (treba se registrirati, ali se isplati - ima gore svakakvih iskustava). Nisu tak brzi i prometni kao Roda, ali striček se trudi i mislim da će odgovoriti čim stigne. On je jedan od rijetkih muških logopeda, koje znam. Vrhunski je, jer ne radi samo s običnim frfljavcima, nego s djecom s ozbiljnijim poremećajima tipa cerebralna paraliza i sl. Možeš ga pitati sve što želiš, kontaktirati e-mailom ili preko foruma. Istina, dobit ćeš samo opće informacije jer za sve konkretno logoped mora vidjeti dijete, ali za prvu ruku bit će dovoljno: http://www.sbkt.hr/djecji/phpBB3/index.php

Evo, ako bude još štogod trebalo, možeš pitati i mene, a vjerojatno će se javiti još ljudi. Logoped je u današnje vrijeme normalna stepenica za razvoj govora ako se primijeti bilo kakav problem. Bit će to sve riješeno. Sretno!