Results 1 to 18 of 18

Thread: azuki grah

  1. #1
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default azuki grah

    dajte brzo kakav zgodan recept sa azuki grahom

    recimo, neko zgodno varivo? nesto provjereno

  2. #2
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    1 šalica azuki graha
    4 šalice vode
    malo suhog bosiljka
    1 kombu alga 10 cm (fakultativno)
    1/2 šalice kolutića mrkve
    1 češanj češnjaka
    peršin

    Azuki grah se namoči i kuha se u ekspres loncu 30 minuta sa bosiljkom i kombu algom. Otvoriti, dodati pola žličice morske soli i promiješati. Mrkvu i češnjak ispirjati na malo maslinovog ulja, dodati grahu i sve prokuhati još 10-15 minuta. Na kraju začiniti soja sosom ili umeboshi octom ili sa još malo soli (i octa, ako volite kiselkasto). U tanjurima se posipa sjeckanim peršinom.

  3. #3
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    mima hvala, dobro zvuci

  4. #4
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    tak i ja slicno kuham azuki grah,ali bez algi!!

  5. #5
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    e, sad ćete vi past u nesvjest kolektivno, ali slično i JA pripremam azuki

    čak sam i alge metala, kad sam bila u alga- fazi; samo kaj me to prošlo

    samo kaj sam ga morala dugo kuhat, pa me to nerviralo, a i često mi se znao na kraju raspast

    jel i vama tak ?!

  6. #6
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Meni je OK kad ga kuham pola sata u ekspres loncu; ali te mahunarke i žitarice iz dućana 'zdrave' hrane znaju biti stare pa se teško skuhaju. Meni su stvari iz Biovege uglavnom OK, i azuki im je dobar a posebno onaj skupi koji se zove Hokaido, ali recimo zadnji puta sam tamo kupila leću koja je očito stara jer se nikako nije mogla skuhati.

  7. #7

    Join Date
    Jul 2004
    Posts
    489

    Default

    ja jako volim azuki, a radim ga na 2 nacina - prvi je slicno kao Mima, azuki skuham s bosiljkom, dodam mrkvicu ispirjanu s cesnjakom, ali jos ukuham rizu pa bude kao rizoto. alge ne koristim.

    drugi nacin je na salatu, isto kuham azuki s bosiljkom u posoljenoj vodi, ponekad kombiniram i s mrkvicom, kad je kuhano ocijedim, pustim da se ohladi i zacinim lukom, maslinovim uljem i octom.

    no i meni se dogadja da se, iako namocen preko noci, dugo kuha, nikako da omeksa - i na kraju odjedanput bude sav raskuhan :?

  8. #8
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    ja sam ga potopila sinoc
    kao i nesto slanutka i jecma
    pa cu nesto pokusati napraviti, neki mix (mozda odme i algu kupiti, nisam ju jos nikad probala, a ima i neka knjizica zgodnih recepata sa mahunarkama)...

    a da, cujem da je miso juha isto dobra stvar, i to cu morati probati

  9. #9
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Azuki se ne razlikuje bitno od meksičkog crnog graha, a tipična je kombinacija crni grah s rižom. Dakle, svi meksički recepti igraju, a kombinacije s bosiljkom, origanom i češnjakom su drito iz meksika.
    U nedostatku expres lonca dobro je namočiti ga barem 12 sati prije.
    Guglati pomoću "mexican black beans rice recipe"

  10. #10
    seni's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    7,511

    Default

    kuham slicno ko mima.
    doduse jednom ga je moja mama skuhala onako sa pestom na dalmatinski.
    nije bio bas makrobiotski (spek iliti slanina je sastavni dio pesta, za one koji ne znaju), ali je bio jako fin.

  11. #11

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    kuham azuki na razlicite nacine, a nedavno nam otkrila japanski specijalitet sladoled od azuki graha. jako je fin, malo podsjeca na kesten pire, nesto stvarno posebno. malo ga je tlaka raditi jer se grah mora pasirati ali ako nekoga zanima saljem recept

  12. #12
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    uzela sam soja sos, neki klasicni, kao dodatak

    kambu algu nisam uzela, malo mi je preveliko pakiranje, bojim se da ju necu nikad potrositi , tako da ce ovaj put bez nje proci

  13. #13
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Zrinka, kombu aga se dodaje radi 'mineralizacije' jela, a i da mahunarka manje napuhuje, znači nedodavanje alge neće ti (bitno) utjecati na okus (alga se uglavnom i ne jede)

  14. #14
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    sto je to 'mineralizacija' jela?
    jel to dodje kao nekakvo soljenje?

  15. #15
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Obogaćivanje jela mineralima kojih su alge pune.

  16. #16
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    A kombu u kombinaciji s mahunarkama smanjuje vjetrove

  17. #17
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    davore, sad je kasno, pojeli smo bez kombua

    no, ispalo je super, super, evo i mislav i mm lizu prste, trazili su repete...
    a napravila sam ovako, na maslinovu ulju zazutila luk, dodala izribanu mrkvu, pa sinoc namoceno po sake slanutka i po sake jecma (trebalo se potrositi pa iskoristila), i salicu azuki graha, isto sinoc potopljenog.....dodala vode, zacina (mjesavina ruzmarina, bosiiljka, timijana) te kopar i sol....
    pred kraj dodala persina...
    kad sam servirala, dodala soja sos i alfa alfa klice....

  18. #18

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    88

    Default

    ja azuki grah namocim sat do sat i pol prije kuhanja i najdulje se kuha sat i pol u obicnom loncu. i ne raskuha se nikako. to mi je rekla macka u ducanu gdje sam ga kupila.
    ne dozivljam ga posebno, ali mi je praktican iz tog razloga sto ga ne moram namakati cijelu noc kao obicni grah, nego se sjetim danas popodne da bi jeli grah i gotov je ucas

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •