-
azuki grah
dajte brzo kakav zgodan recept sa azuki grahom 
recimo, neko zgodno varivo? nesto provjereno
-
1 šalica azuki graha
4 šalice vode
malo suhog bosiljka
1 kombu alga 10 cm (fakultativno)
1/2 šalice kolutića mrkve
1 češanj češnjaka
peršin
Azuki grah se namoči i kuha se u ekspres loncu 30 minuta sa bosiljkom i kombu algom. Otvoriti, dodati pola žličice morske soli i promiješati. Mrkvu i češnjak ispirjati na malo maslinovog ulja, dodati grahu i sve prokuhati još 10-15 minuta. Na kraju začiniti soja sosom ili umeboshi octom ili sa još malo soli (i octa, ako volite kiselkasto). U tanjurima se posipa sjeckanim peršinom.
-
mima hvala, dobro zvuci
-
tak i ja slicno kuham azuki grah,ali bez algi!!
-
e, sad ćete vi past u nesvjest kolektivno, ali slično i JA pripremam azuki
čak sam i alge metala, kad sam bila u alga- fazi; samo kaj me to prošlo
samo kaj sam ga morala dugo kuhat, pa me to nerviralo, a i često mi se znao na kraju raspast
jel i vama tak ?!
-
Meni je OK kad ga kuham pola sata u ekspres loncu; ali te mahunarke i žitarice iz dućana 'zdrave' hrane znaju biti stare pa se teško skuhaju. Meni su stvari iz Biovege uglavnom OK, i azuki im je dobar a posebno onaj skupi koji se zove Hokaido, ali recimo zadnji puta sam tamo kupila leću koja je očito stara jer se nikako nije mogla skuhati.
-
ja jako volim azuki, a radim ga na 2 nacina - prvi je slicno kao Mima, azuki skuham s bosiljkom, dodam mrkvicu ispirjanu s cesnjakom, ali jos ukuham rizu pa bude kao rizoto. alge ne koristim.
drugi nacin je na salatu, isto kuham azuki s bosiljkom u posoljenoj vodi, ponekad kombiniram i s mrkvicom, kad je kuhano ocijedim, pustim da se ohladi i zacinim lukom, maslinovim uljem i octom.
no i meni se dogadja da se, iako namocen preko noci, dugo kuha, nikako da omeksa - i na kraju odjedanput bude sav raskuhan :?
-
ja sam ga potopila sinoc
kao i nesto slanutka i jecma
pa cu nesto pokusati napraviti, neki mix (mozda odme i algu kupiti, nisam ju jos nikad probala, a ima i neka knjizica zgodnih recepata sa mahunarkama)...
a da, cujem da je miso juha isto dobra stvar, i to cu morati probati
-
Azuki se ne razlikuje bitno od meksičkog crnog graha, a tipična je kombinacija crni grah s rižom. Dakle, svi meksički recepti igraju, a kombinacije s bosiljkom, origanom i češnjakom su drito iz meksika.
U nedostatku expres lonca dobro je namočiti ga barem 12 sati prije.
Guglati pomoću "mexican black beans rice recipe"
-
kuham slicno ko mima.
doduse jednom ga je moja mama skuhala onako sa pestom na dalmatinski.
nije bio bas makrobiotski (spek iliti slanina je sastavni dio pesta, za one koji ne znaju), ali je bio jako fin.
-
kuham azuki na razlicite nacine, a nedavno nam otkrila japanski specijalitet sladoled od azuki graha. jako je fin, malo podsjeca na kesten pire, nesto stvarno posebno. malo ga je tlaka raditi jer se grah mora pasirati ali ako nekoga zanima saljem recept
-
uzela sam soja sos, neki klasicni, kao dodatak
kambu algu nisam uzela, malo mi je preveliko pakiranje, bojim se da ju necu nikad potrositi
, tako da ce ovaj put bez nje proci
-
Zrinka, kombu aga se dodaje radi 'mineralizacije' jela, a i da mahunarka manje napuhuje, znači nedodavanje alge neće ti (bitno) utjecati na okus (alga se uglavnom i ne jede)
-
sto je to 'mineralizacija' jela?
jel to dodje kao nekakvo soljenje?
-
Obogaćivanje jela mineralima kojih su alge pune.
-
A kombu u kombinaciji s mahunarkama smanjuje vjetrove
-
davore, sad je kasno, pojeli smo bez kombua
no, ispalo je super, super, evo i mislav i mm lizu prste, trazili su repete...
a napravila sam ovako, na maslinovu ulju zazutila luk, dodala izribanu mrkvu, pa sinoc namoceno po sake slanutka i po sake jecma (trebalo se potrositi pa iskoristila), i salicu azuki graha, isto sinoc potopljenog.....dodala vode, zacina (mjesavina ruzmarina, bosiiljka, timijana) te kopar i sol....
pred kraj dodala persina...
kad sam servirala, dodala soja sos i alfa alfa klice....
-
ja azuki grah namocim sat do sat i pol prije kuhanja i najdulje se kuha sat i pol u obicnom loncu. i ne raskuha se nikako. to mi je rekla macka u ducanu gdje sam ga kupila.
ne dozivljam ga posebno, ali mi je praktican iz tog razloga sto ga ne moram namakati cijelu noc kao obicni grah, nego se sjetim danas popodne da bi jeli grah i gotov je ucas
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma