Kao da čitam svoje misli u to vrijeme, s razlikom da starija nije htjela ništa od MM-a pa sam morala iznaći načine na koje bi sve funkcioniralo. I nije bilo lako.
Kada dođe drugo dijete, odnosi se promijene. Promijeni se dinamika cijele obitelji, i jednostavno treba vremena da svatko nađe svoje mjesto. Teško je prihvatiti da nemamo vremena/živaca/snage koliko bi htjele. Tandem je još jedan dodatni izazov. Razumijem ljubomoru prema mužu - imaš osjećaj da je na njega pao lakši i bolji dio posla. No s druge strane, ti vodiš brigu o bebi, pa je moguće i da se on osjeća zakinut jer brine za stariju a želio bi se povezati sa bebom (i ponovo s tobom). Nije lako, koliko god bi mi željeli da bude.
Vezano uz stariju kćer, nemoj shvaćati njene reakcije osobno. Njoj treba vremena da prihvati novu situaciju, promjenu. Bit će ljuta i bezobrazna jer želi znati, treba potvrdu da je još uvijek voliš. Znali smo tu na forumu povlačiti paralelu - kako bi tebi bilo da TM dovede kući još jednu ženu, i kaže ti kako je i dalje sve isto, osim što je ona tu![]()
Tandem je ponekad iscrpljujuć, jer žongliraš sa dvoje djece i različitim potrebama. Raščisti sama sa sobom koja su "pravila" - koliko i kako starija može dojiti. Dogovarajte se. Npr prvo seka pa ona. Ili obje, ali tada mora pričekati kada seka treba podrignuti. I budi spremna da će ona protestirati, no ti tada budi mirna, daj joj priliku da iskaže svoje osjećaje i da se ni ti ni ona ne osjećate krive radi toga.
Balansiranje osjećaja. Jedna od težih stvari (meni je bila teža) je prihvatit kako si ti jedna, a njih je dvoje, i kako se ne možeš duplicirati jer nisi ameba (koliko god to željela). I postavi situaciju tako da rješavaš prvo onu situaciju koja je važnija. Sa jednim dijetetom često padmeno u zamku stavljanja fokusa na dijete, jer je ono manje a mi smo odrasli pa ima prioritet. Sa dvoje shvatiš da je prioritetan onaj član obitelji koji te u tom trenu najviše treba, pa bila ti i ti sama. Apsolutno je u redu otići u drugu sobu dok se oboje deru kako bi uzela trenutak, predahnula i sabrala se. Jedanako kao što će i koji put umjesto njih dvoje prioritet biti TM, jer te on u tom trenu najviše treba, neovisno što i djeca nešto traže.
Život u obitelji nije življenje po P.S. -u. Postavite opća pravila (koja često zovem pravila za preživljavanje). Dozvolite si odmak i odustajanje od dosadašnjih pravila, jer ćete s vremenom shvatiti da vam više ne odgovaraju. I opustite se. Rekla bih da su prva tri mjeseca od rođenja bebe poprilično turbulentna jer traje uhodavanje ( dojenje, skokovi u razvoju, nalaženje i mijenjane ritma spavanja bebe, starije dijete se prilagođava novoj situaciji, roditelji slažu novu raspodjelu "poslova"). Nakon ta tri, samo ćeš shvatiti da ste profunkcionirali.
Polako, dan po dan
Pisat ću ti još o tandemu, ne stignem sada. Nisi sama. Pitaj sve što te zanima.