Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Kako radite svježi sir, vrhnje ili kiselo mlijeko

  1. #1
    Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011
    Postovi
    638

    Početno Kako radite svježi sir, vrhnje ili kiselo mlijeko

    Dobila sam 2 l svježeg domačeg mlijeka i ja bi sad probala nešto napravit od njega jer nema šanse da ga popijemo a žao mi da se pokvari onak bezveze.
    Ja bi probala napravit svježi sir a nemam blage veze kak se to radi,
    mm je pak izrazio želju za kiselim mlijekom .....
    Ako možda znate kako se to radi bila bi zahvalna

  2. #2
    Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    7,247

    Početno

    kiselo mlijeko se radi tak da ostavis to mlijeko na toplom, tj van frizidera. kad skuzis da se ukiselilo (dan, dva ovisi koliko je vani toplo) stavis ga u frizider i kad se ohladi jedes
    Posljednje uređivanje od mikka : 20.05.2013. at 08:18

  3. #3
    ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    928

    Početno

    Ja radim sir po ovom receptu http://www.coolinarika.com/recept/do...agrebacki-sir/ ali od 2 litre ne ispadne puno, ja bi na tvom mjestu napravila domaći jogurt.

  4. #4
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    od dvije litre mlijeka možeš dobiti sira veličine jabuke
    tako da ne vjerujem da ti se to isplati

    ja radim ovako kako je mika napisala
    jer obožavam to kiselo mlijeko

  5. #5

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Postovi
    6,841

    Početno

    Od domaćeg mlijeka jogurt je jako fini (ne volim kiselo mlijeko), a zbilja jednostavno napraviti.

  6. #6
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,490

    Početno

    jogurt, kefir...

    ja sam htjela raditi sir (nemam domace mlijeko, ali bih radila od svjezeg iz tetrapaka, ili iz mljekomata)
    ali mi se cini turbo komplicirano i dugotrajno
    pa sam odustala (za sad)

  7. #7
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    nije komplicirano
    staviš nekuhano mlijeko da se "pokvari"
    istreseš u cjediljku i ostaviš da se dobro okapa
    i to je to

    (ja nekada istresem u gazu, pa je zavrnem oko kuhače i ostavim iznad lonca. onda dobiješ grumen i bude suhlji nego iz cjediljke)

    neki rade od kuhanoga mijeka, ali to je onda drugačiji okus i tekstura

  8. #8
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,490

    Početno

    ovo na linku gore mi se cini komplicirano

    pod nekuhano mlijeko mislis - svjeze, domace?

  9. #9
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    da
    nisam nikad pravila od dućanskoga

  10. #10
    s_iva avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    703

    Početno

    Evo turbo lagani recept za jogurt:
    Prokuhaš mlijeko. Pustiš da se hladi pola sata. Izliješ ga u zdjelu u koju staviš 1 čvrti jogurt, pa promiješaš (ovo je za 2 l mlijeka).
    Na vrh zdjele staviti prozirnu prijanjajuću foliju na kojoj sa čačkalicom izbuši nekoliko rupica. Pustiti da se ohladi, ja obično ostavim preko noći. I nakon toga držim u frižideru, može trajati tjedan dana.
    Nakon 5 dana postane tvrđi, kao krem sir, tako da ostatak jogurta iskoristim za neki kolač.

  11. #11

    Datum pristupanja
    Jun 2010
    Postovi
    397

    Početno

    U principu bi trebalo bit 5l mlijeka kravljeg=1kg sira. Znači najjednostavnije ostaviš vani na toplom (prvo ti bude kiselo mlijeko) i nakon dva dana se počinje na površinu dizat vrhnje topokupiš sa žličicom u par navrata (vidiš kad se skupi pa pokupiš) i ja treći-četvrti dan navečer to stavim u gazu cijedit i za dan- dva ovisi o količini imaš sireka

  12. #12
    anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013
    Lokacija
    Budinšćina
    Postovi
    733

    Početno

    i ja sam se mislila s time igrati ali ne isplati se,mlijeko iz mlijekomata mi je fino i tak za pit ili ga skiselim bar onda znam da je to iz mlijekomata domače ,a po sirek kod jedne tete na plac odem

  13. #13
    Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011
    Postovi
    638

    Početno

    Stavila sam polovicu u staklenu posudu za kiselo mlijeko, valjda će biti dobro....
    hvala cure na pomoći

  14. #14
    anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013
    Lokacija
    Budinšćina
    Postovi
    733

    Početno

    o biti će još gore kad se fino vrhnjeko napravi,dobar tek

  15. #15

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    Kad kupim domaće mlijeko, uskuham, nakon što zavre posolim, ja jedem neslano pa valjda u 5 l mlijeka ne stavim nego oko pola male žličice soli. U to ulijem oko 5 velikih žlica octa. Onda se mlijeko usiri, odmah se zgruša dio koji se stvori u bijele grumene, a dio se pretvori u zelenkastu surutku. Surutka je dobra za pit kad ste na dijeti, al kod nas na selu se to davalo samo prascima

    Kroz gazu ili cjedilo (citku) se procijedi ono bijelo i ostavi da se prosuši, iscijedi 1 dan. ja ga nemam u što kalupit a i ne uspijem ga čekat tjedan dana kad bi se formirao u mladi sir. Ovako ga smažemo kao svježi

    Jogurt:
    Uskuhamo mlijeko, na 1 l mlijeka 1 dcl nečeg, jogurta, kefira, ab kulture, čega naiđem, ulijem, izmiješam, čekam (nestrpljivo) 1 dan ii uvalim u frižider, kad se ohladi, smažemo

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •