-
Kako radite svježi sir, vrhnje ili kiselo mlijeko
Dobila sam 2 l svježeg domačeg mlijeka i ja bi sad probala nešto napravit od njega jer nema šanse da ga popijemo a žao mi da se pokvari onak bezveze.
Ja bi probala napravit svježi sir a nemam blage veze kak se to radi
,
mm je pak izrazio želju za kiselim mlijekom .....
Ako možda znate kako se to radi bila bi zahvalna
-
-
Ja radim sir po ovom receptu http://www.coolinarika.com/recept/do...agrebacki-sir/ ali od 2 litre ne ispadne puno, ja bi na tvom mjestu napravila domaći jogurt.
-
Osoblje foruma
od dvije litre mlijeka možeš dobiti sira veličine jabuke
tako da ne vjerujem da ti se to isplati
ja radim ovako kako je mika napisala
jer obožavam to kiselo mlijeko
-
Od domaćeg mlijeka jogurt je jako fini (ne volim kiselo mlijeko), a zbilja jednostavno napraviti.
-
Osoblje foruma
jogurt, kefir...
ja sam htjela raditi sir (nemam domace mlijeko, ali bih radila od svjezeg iz tetrapaka, ili iz mljekomata)
ali mi se cini turbo komplicirano i dugotrajno
pa sam odustala (za sad)
-
Osoblje foruma
nije komplicirano
staviš nekuhano mlijeko da se "pokvari"
istreseš u cjediljku i ostaviš da se dobro okapa
i to je to
(ja nekada istresem u gazu, pa je zavrnem oko kuhače i ostavim iznad lonca. onda dobiješ grumen i bude suhlji nego iz cjediljke)
neki rade od kuhanoga mijeka, ali to je onda drugačiji okus i tekstura
-
Osoblje foruma
ovo na linku gore mi se cini komplicirano
pod nekuhano mlijeko mislis - svjeze, domace?
-
Osoblje foruma
da
nisam nikad pravila od dućanskoga
-
Evo turbo lagani recept za jogurt:
Prokuhaš mlijeko. Pustiš da se hladi pola sata. Izliješ ga u zdjelu u koju staviš 1 čvrti jogurt, pa promiješaš (ovo je za 2 l mlijeka).
Na vrh zdjele staviti prozirnu prijanjajuću foliju na kojoj sa čačkalicom izbuši nekoliko rupica. Pustiti da se ohladi, ja obično ostavim preko noći. I nakon toga držim u frižideru, može trajati tjedan dana.
Nakon 5 dana postane tvrđi, kao krem sir, tako da ostatak jogurta iskoristim za neki kolač.
-
U principu bi trebalo bit 5l mlijeka kravljeg=1kg sira. Znači najjednostavnije ostaviš vani na toplom (prvo ti bude kiselo mlijeko) i nakon dva dana se počinje na površinu dizat vrhnje topokupiš sa žličicom u par navrata (vidiš kad se skupi pa pokupiš) i ja treći-četvrti dan navečer to stavim u gazu cijedit i za dan- dva ovisi o količini imaš sireka
-
i ja sam se mislila s time igrati ali ne isplati se,mlijeko iz mlijekomata mi je fino i tak za pit ili ga skiselim bar onda znam da je to iz mlijekomata domače
,a po sirek kod jedne tete na plac odem
-
Stavila sam polovicu u staklenu posudu za kiselo mlijeko, valjda će biti dobro....
hvala cure na pomoći
-
o biti će još gore kad se fino vrhnjeko napravi,dobar tek
-
Kad kupim domaće mlijeko, uskuham, nakon što zavre posolim, ja jedem neslano pa valjda u 5 l mlijeka ne stavim nego oko pola male žličice soli. U to ulijem oko 5 velikih žlica octa. Onda se mlijeko usiri, odmah se zgruša dio koji se stvori u bijele grumene, a dio se pretvori u zelenkastu surutku. Surutka je dobra za pit kad ste na dijeti, al kod nas na selu se to davalo samo prascima
Kroz gazu ili cjedilo (citku) se procijedi ono bijelo i ostavi da se prosuši, iscijedi 1 dan. ja ga nemam u što kalupit a i ne uspijem ga čekat tjedan dana kad bi se formirao u mladi sir. Ovako ga smažemo kao svježi
Jogurt:
Uskuhamo mlijeko, na 1 l mlijeka 1 dcl nečeg, jogurta, kefira, ab kulture, čega naiđem, ulijem, izmiješam, čekam (nestrpljivo) 1 dan ii uvalim u frižider, kad se ohladi, smažemo
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma