Kako radite svježi sir, vrhnje ili kiselo mlijeko

Thread: Kako radite svježi sir, vrhnje ili kiselo mlijeko

  1. Manuela.'s Avatar

    Manuela. said:

    Default Kako radite svježi sir, vrhnje ili kiselo mlijeko

    Dobila sam 2 l svježeg domačeg mlijeka i ja bi sad probala nešto napravit od njega jer nema šanse da ga popijemo a žao mi da se pokvari onak bezveze.
    Ja bi probala napravit svježi sir a nemam blage veze kak se to radi,
    mm je pak izrazio želju za kiselim mlijekom .....
    Ako možda znate kako se to radi bila bi zahvalna
     
  2. mikka's Avatar

    mikka said:

    Default

    kiselo mlijeko se radi tak da ostavis to mlijeko na toplom, tj van frizidera. kad skuzis da se ukiselilo (dan, dva ovisi koliko je vani toplo) stavis ga u frizider i kad se ohladi jedes
    Last edited by mikka; 20.05.2013 at 08:18.
     
  3. ribice's Avatar

    ribice said:

    Default

    Ja radim sir po ovom receptu http://www.coolinarika.com/recept/do...agrebacki-sir/ ali od 2 litre ne ispadne puno, ja bi na tvom mjestu napravila domaći jogurt.
     
  4. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    od dvije litre mlijeka možeš dobiti sira veličine jabuke
    tako da ne vjerujem da ti se to isplati

    ja radim ovako kako je mika napisala
    jer obožavam to kiselo mlijeko
     
  5. martinaP said:

    Default

    Od domaćeg mlijeka jogurt je jako fini (ne volim kiselo mlijeko), a zbilja jednostavno napraviti.
     
  6. emily's Avatar

    emily said:

    Default

    jogurt, kefir...

    ja sam htjela raditi sir (nemam domace mlijeko, ali bih radila od svjezeg iz tetrapaka, ili iz mljekomata)
    ali mi se cini turbo komplicirano i dugotrajno
    pa sam odustala (za sad)
     
  7. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    nije komplicirano
    staviš nekuhano mlijeko da se "pokvari"
    istreseš u cjediljku i ostaviš da se dobro okapa
    i to je to

    (ja nekada istresem u gazu, pa je zavrnem oko kuhače i ostavim iznad lonca. onda dobiješ grumen i bude suhlji nego iz cjediljke)

    neki rade od kuhanoga mijeka, ali to je onda drugačiji okus i tekstura
     
  8. emily's Avatar

    emily said:

    Default

    ovo na linku gore mi se cini komplicirano

    pod nekuhano mlijeko mislis - svjeze, domace?
     
  9. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    da
    nisam nikad pravila od dućanskoga
     
  10. s_iva's Avatar

    s_iva said:

    Default

    Evo turbo lagani recept za jogurt:
    Prokuhaš mlijeko. Pustiš da se hladi pola sata. Izliješ ga u zdjelu u koju staviš 1 čvrti jogurt, pa promiješaš (ovo je za 2 l mlijeka).
    Na vrh zdjele staviti prozirnu prijanjajuću foliju na kojoj sa čačkalicom izbuši nekoliko rupica. Pustiti da se ohladi, ja obično ostavim preko noći. I nakon toga držim u frižideru, može trajati tjedan dana.
    Nakon 5 dana postane tvrđi, kao krem sir, tako da ostatak jogurta iskoristim za neki kolač.
     
  11. kaina said:

    Default

    U principu bi trebalo bit 5l mlijeka kravljeg=1kg sira. Znači najjednostavnije ostaviš vani na toplom (prvo ti bude kiselo mlijeko) i nakon dva dana se počinje na površinu dizat vrhnje topokupiš sa žličicom u par navrata (vidiš kad se skupi pa pokupiš) i ja treći-četvrti dan navečer to stavim u gazu cijedit i za dan- dva ovisi o količini imaš sireka
     
  12. anđeo26012013's Avatar

    anđeo26012013 said:

    Default

    i ja sam se mislila s time igrati ali ne isplati se,mlijeko iz mlijekomata mi je fino i tak za pit ili ga skiselim bar onda znam da je to iz mlijekomata domače ,a po sirek kod jedne tete na plac odem
     
  13. Manuela.'s Avatar

    Manuela. said:

    Default

    Stavila sam polovicu u staklenu posudu za kiselo mlijeko, valjda će biti dobro....
    hvala cure na pomoći
     
  14. anđeo26012013's Avatar

    anđeo26012013 said:

    Default

    o biti će još gore kad se fino vrhnjeko napravi,dobar tek
     
  15. makita said:

    Default

    Kad kupim domaće mlijeko, uskuham, nakon što zavre posolim, ja jedem neslano pa valjda u 5 l mlijeka ne stavim nego oko pola male žličice soli. U to ulijem oko 5 velikih žlica octa. Onda se mlijeko usiri, odmah se zgruša dio koji se stvori u bijele grumene, a dio se pretvori u zelenkastu surutku. Surutka je dobra za pit kad ste na dijeti, al kod nas na selu se to davalo samo prascima

    Kroz gazu ili cjedilo (citku) se procijedi ono bijelo i ostavi da se prosuši, iscijedi 1 dan. ja ga nemam u što kalupit a i ne uspijem ga čekat tjedan dana kad bi se formirao u mladi sir. Ovako ga smažemo kao svježi

    Jogurt:
    Uskuhamo mlijeko, na 1 l mlijeka 1 dcl nečeg, jogurta, kefira, ab kulture, čega naiđem, ulijem, izmiješam, čekam (nestrpljivo) 1 dan ii uvalim u frižider, kad se ohladi, smažemo