Kad kupim domaće mlijeko, uskuham, nakon što zavre posolim, ja jedem neslano pa valjda u 5 l mlijeka ne stavim nego oko pola male žličice soli. U to ulijem oko 5 velikih žlica octa. Onda se mlijeko usiri, odmah se zgruša dio koji se stvori u bijele grumene, a dio se pretvori u zelenkastu surutku. Surutka je dobra za pit kad ste na dijeti, al kod nas na selu se to davalo samo prascima

Kroz gazu ili cjedilo (citku) se procijedi ono bijelo i ostavi da se prosuši, iscijedi 1 dan. ja ga nemam u što kalupit a i ne uspijem ga čekat tjedan dana kad bi se formirao u mladi sir. Ovako ga smažemo kao svježi

Jogurt:
Uskuhamo mlijeko, na 1 l mlijeka 1 dcl nečeg, jogurta, kefira, ab kulture, čega naiđem, ulijem, izmiješam, čekam (nestrpljivo) 1 dan ii uvalim u frižider, kad se ohladi, smažemo