Probaj! Jednostavno je, samo trebaš imati sastojke. Nije ništa teže to napraviti nego bilo koji lijevani kolač, a nama je jako fino.
Ja sam prošli tjedan ugnjavila muža da razbije i očisti naše lješnjake. Mogla bih i ja ispeći ovu Jozefinu ili lješnjak šnite s kremom. Isto je vrlo jednostavno.
Recept pišem iz glave, ali nije greška - nema brašna u tijestu (osim što ja znam staviti žlicu mljevenih keksa ako nemam dosta lješnjaka):
25 dag lješnjaka kratko popržiti da se vanjska kožica lakše ukloni, pa samljeti
Zagrijati pećnicu na 180oC. Dok se pećnica grije - zamutiti biskvitno tijesto:
8 bjelanjaka+prstohvat soli - istući čvrsti snijeg
25 dag kristal šećera - postupno dodavati u snijeg
25 dag mljevenih prženih lješnjaka dodavati u snijeg uz miješanje na najnižoj brzini ili lopaticom
U dugoljasti pleh (moj je starinski, uski - 34x22 cm) položiti pek-papir, ugurati ga da uđe u uglove, pa kistom premazati s malo ulja i na to lagano istresti smjesu. Ide u vruću pećnicu, a peče se cca 15 min na 180 i još 15 min na 150 stupnjeva uz ventilator)
U međuvremenu napraviti kremu. U izvornom receptu ide od sirovih jaja, ali u doba tehnologije ja to radim ovako:
Cijeli putar (25 dag) ostaviti na sobnoj temperaturi, da ne bude tvrd kao cigla
8 žutanjaka + 20 dag štaub šećera - dobro izmutiti mikserom da postane sasvim svijetlo (treba nekoliko minuta) pa ugrijati kratko u mikrovalnoj pećnici (<1 min - medium) da se šećer otopi i pokrepaju eventualne beštije, ali NE PRETJERIVATI, da se jaja ne zgrušaju
U to dodati 20 dag čokolade za kuhanje, također prethodno otopljene u mikrovalnoj pećnici ili parnoj kupelji, izmiješati mikserom
Kad se malo prohladi, dodati putar (u receptu piše - omekšali i izrađeni maslac) i izmiješati kremu da se izjednači
Ohlađeni biskvit prerezati po duljini, pa puniti kremom između dva sloja (cca1/3 količine) i premazati ostatkom (2/3) sa svih strana. Ukrasiti po želji čokoladnim bombicama.
Treba prenoćiti u frižideru da dobro stegne.

):
Odgovori s citatom