Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Zadnja porodiljna naknada umanjena ZAŠTO? molim savijet i mišljenje

zvekavac avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno Zadnja porodiljna naknada umanjena ZAŠTO? molim savijet i mišljenje

Poštovane, molim da mi netko hitno da savijet i da mi napiše da li sam u pravu...

Za porodiljnu naknadu od 0-6 mjeseci su mi na Hzzo-u tražili prosjek zadnjih 6 plaća i ok...po tome su izračunali da mi je sat rada košta 35,40kn i da će mi po tome biti isplaćene plaće do djetetvih 6mj. ovisno o broju radnih dana tj. ukupnih sati u određenome mjesecu. Na taj način mi je plaća varirala od cca 5400-6600kn. I to je sve bilo ok.

Za slijedećih 6mj sam dobila rješenje u kojemu piše:
    Točka2. Za vrijeme korištenja prava iz točke1. izreke ovog rješenja korisnica ima pravo na naknadu plaće u visini 100% od osnovice za naknadu plaće PO SATU, a koja ne može, za puno radno vrijeme, iznositi više od 80%, a niti manje od 50% proračunske osnovice mjesečno, odnosno ne više od 2660,80kn, niti manje od 1663,00kn mjesečno.

Sve mjesece sam naravno dobivala maksimalnih 2660,80kn osim zadnjega...naime... porodiljni mi je trajao do 22.04.2013.
    Naknada koja mi je sjela na račun je 1900kn i nešto sitno...
    S obzirom da u rješenju lijepo piše da nam se naknade obračunavaju po SATU A NE PO DANU NITI MJESECU mene zanima zbog čega su mi naknadu smanjili proporcionalno maksimalno mogućem isplaćemom iznosu, a ne mojoj stvarnoj satnici taj mjesec. Ako prebrojite radne dane i pomnožite s 8h dobiju se broj radnih sati koji množimo sa iznosom (izračunatom satnicom) s kojom su mi stalno računali osim sada. Taj iznos opet ide preko 4000kn i opet sam trebala imati maksimalnu isplatu od 2660,80kn., jer iako je manje radnih dana moj prosjek je i dalje veći od navedenog iznosa i treba biti isplaćen maksimum.

Rješenje sam dala pravnici koja je rekla da sam po tome u pravu a na Hzzo-u tvrde da ide proporcionalno makismalnom iznosu tj. režu već izrezano što ne smatram isparvnim.
    Molim vaše mišljenje jer možda sam malo zabrijala.
    HVALA CURKE.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

ali čekaj, ti si dobila 6x po 2660,80 kn, samo je jedna isplata podijeljena na 2x

za mjesec u kojem ti je startao roditeljski dopust, dobila si 2 isplate;

delimitiranu rodiljnu naknadu za 22 dana u mjesecu i limitiranu roditeljsku naknadu za preostalih 8 dana

iznos za tih 8 dana + ovih 22 bi trebao biti 2660

meni je to logično, mada bi mi se više sviđala tvoja logika pa da, ako sam na rodiljni krenula sredinom mjeseca, za roditeljski dobijem 7x 2660 kn, umjesto 6

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ako ti tako piše u rješenju onda si ti u pravu.
    Ali puno puta mi se baš s Hzzo dogodilo da stvari koje su logične ne budu nužno i točne. Pa su me koji put zakinuli, a koji put išli i na svoju štetu.

Ovo svakako provjeri na par različitih mjesta, i ne odustaj

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

prije par godina i ja sam se pitala isto što i ti
    ali HZZO to ne računa pravedno nego njima povoljnije
    npr naknada ti je 2600 i mjesec ima npr 168 radnih sati onda ti je satnica 15,47 ali ako mjesec ima npr 152 radna sata onda ti je satnica 17,10 po njima ( svaki mjesec drugačije )
    i onda cijenu sata za taj mjesec množe brojem sati taj mjesec ( tebi za 22 dana )

to znam jer sam se u prvoj trudnoći pitala isto i nije mi bilo jasno zašto npr u drugom mjesecu ne dobijem maksimalnu naknadu ako mi je plača veća od limita

inače ovo je info od prije 10 godina tako da nisam 100% sigurna da je isto i sada ali objašnjava tvoju situaciju pa mislim da to nisu promjenili.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

evo mona je odgovorila...

roditeljska naknada iliti "drugih" 6 mjeseci se ne računa prema vrijednosti tvog radnog sata nego postoji fiksni iznos koji koada se podijeli prema broju radnih sati određenih mjeseci naravno mijenja vrijednost 1 radnog sata...

u slučaju kada je rodiljna naknada prvih 6 mjeseci jednaka ili veča od 2660,00 Kn to je fiksni iznos za slijedećih 6 mjeseci...
    e sad kako se naravno u obračunima koje HZZO mora napraviti mijenja broj radih sati, mijenja se i vrijednost tog 1 sata

broj radnih sati zadnjh mjeseci se mijenja pa je prema tome vrijednost jednog sata slijedeća:
    veljača 160 - 2660,00 /160=16,62
    ožujak 168 - 2660,00/168=15,83
    travanj 176 - 2660,00/176=15,11 * 120 (koliko je radnih sati do 22.4)= 1810,00 Kn + iznos koji se računa posebno za praznike i ispadne ti taman koliko si trebala dobiti

zvekavac avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Hvala cure, ponajviše boxica i mona koje su to malo bolje objasnile.
    Ono što mi nakon toga nije jasno je...zašto onda u zakonu i u rješenju koje dobivamo kući isto ne piše da se:
    roditeljska naknada ili ti "drugih" 6 mjeseci ne računa prema vrijednosti tvog radnog sata nego postoji fiksni iznos koji kada se podijeli prema broju radnih sati određenih mjeseci naravno mijenja vrijednost 1 radnog sata...
    nego piše da se:
    izreke ovog rješenja korisnica ima pravo na naknadu plaće u visini 100% od osnovice za naknadu plaće PO SATU, a koja ne može, za puno radno vrijeme, iznositi više od 80%, a niti manje od 50% proračunske osnovice mjesečno, odnosno ne više od 2660,80kn, niti manje od 1663,00kn mjesečno.

Naravno da će se oni držati onoga što im više paše.
    Zakinu gdje god stignu i rade ovce od nas.
    Upravo mi ukrali nekoliko pari cipela za dijete (((

zvekavac avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Kavofob, ako misliš prelazak sa 6-7 mjeseci djeteta onda ovako... nije se za punu naknadu računalo 22 dana nego 25., jer mi je dijete rođeno 25 u mjesecu.
    Sada je u pitanju 22. u mj. jer naravno zakidaju na danima (180 dana OD 6mj. djeteta brojeći sve dane).
    Znači tada sam dobila (19 radnih dana x 8h)152 h u punoj naknadi i (4 radna dana x 8h) 32 u naknadi maksimalnih 2660kn.
    I upravo sada ću ići pogledati koliko mi je tada sjelo na račun (jer išlo je odvojeno) a tada uopće nisam išla za tim jer se je radilo samo o 4 radna dana.
    Posljednje uređivanje od zvekavac : 25.05.2013. at 16:14

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj zvekavac prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala cure, ponajviše boxica i mona koje su to malo bolje objasnile.
    Ono što mi nakon toga nije jasno je...zašto onda u zakonu i u rješenju koje dobivamo kući isto ne piše da se:
    roditeljska naknada ili ti "drugih" 6 mjeseci ne računa prema vrijednosti tvog radnog sata nego postoji fiksni iznos koji kada se podijeli prema broju radnih sati određenih mjeseci naravno mijenja vrijednost 1 radnog sata...
    nego piše da se:
    izreke ovog rješenja korisnica ima pravo na naknadu plaće u visini 100% od osnovice za naknadu plaće PO SATU, a koja ne može, za puno radno vrijeme, iznositi više od 80%, a niti manje od 50% proračunske osnovice mjesečno, odnosno ne više od 2660,80kn, niti manje od 1663,00kn mjesečno.

Naravno da će se oni držati onoga što im više paše.
    Zakinu gdje god stignu i rade ovce od nas.
    Upravo mi ukrali nekoliko pari cipela za dijete (((

znam kako se osjećaš,i ja sam tako mislila prije 10 godina,sada do trećeg sam već oguglala
    meni su,kada sam pitala, isto rekli ovo šta sam ti na pisala
    ukratko računa se cijena njihovog sata a ne našeg
    nitko te ne pita što je tvoj sat 40 kuna
    uostalom moja plaća nije po satu,ja dobijem isto radila 152 ili 168 sati
    ugovor sam potpisala na bruto plaću za mjesec dana ali ni to nikog ne zanima

ali ima tu još nelogičnosti.nije mi normalno da ako mi se razboli dijete do tri godine da bi mi bilo bolje biti na bolovanju za sebe nego za njega jer je 90% koliko bi od plaće dobila za sebe više od njihovih 100% ali maksimalno 4250
    upravo mi se je to desilo.bila sam dva i pol tjedna na bolovanju za dijete i dobila manje nego sljedeći mjesec kada sam tri tjedna bila za sebe.Ma fuj...pronatalitetna politika

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj mona prvotno napisa Vidi poruku
    znam kako se osjećaš,i ja sam tako mislila prije 10 godina,sada do trećeg sam već oguglala
    meni su,kada sam pitala, isto rekli ovo šta sam ti na pisala
    ukratko računa se cijena njihovog sata a ne našeg
    nitko te ne pita što je tvoj sat 40 kuna
    uostalom moja plaća nije po satu,ja dobijem isto radila 152 ili 168 sati
    ugovor sam potpisala na bruto plaću za mjesec dana ali ni to nikog ne zanima

ali ima tu još nelogičnosti.nije mi normalno da ako mi se razboli dijete do tri godine da bi mi bilo bolje biti na bolovanju za sebe nego za njega jer je 90% koliko bi od plaće dobila za sebe više od njihovih 100% ali maksimalno 4250
    upravo mi se je to desilo.bila sam dva i pol tjedna na bolovanju za dijete i dobila manje nego sljedeći mjesec kada sam tri tjedna bila za sebe.Ma fuj...pronatalitetna politika
    Taj limit od 4250 kn kad si na bolovanju za dijete je stvarno sramotan. Ne znam da li u cijeve Rode ulazi i delimitiranje naknade za bolovanje za dijete?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •