Poštovane, molim da mi netko hitno da savijet i da mi napiše da li sam u pravu...
Za porodiljnu naknadu od 0-6 mjeseci su mi na Hzzo-u tražili prosjek zadnjih 6 plaća i ok...po tome su izračunali da mi je sat rada košta 35,40kn i da će mi po tome biti isplaćene plaće do djetetvih 6mj. ovisno o broju radnih dana tj. ukupnih sati u određenome mjesecu. Na taj način mi je plaća varirala od cca 5400-6600kn. I to je sve bilo ok.
Za slijedećih 6mj sam dobila rješenje u kojemu piše:
Točka2. Za vrijeme korištenja prava iz točke1. izreke ovog rješenja korisnica ima pravo na naknadu plaće u visini 100% od osnovice za naknadu plaće PO SATU, a koja ne može, za puno radno vrijeme, iznositi više od 80%, a niti manje od 50% proračunske osnovice mjesečno, odnosno ne više od 2660,80kn, niti manje od 1663,00kn mjesečno.
Sve mjesece sam naravno dobivala maksimalnih 2660,80kn osim zadnjega...naime... porodiljni mi je trajao do 22.04.2013.
Naknada koja mi je sjela na račun je 1900kn i nešto sitno...
S obzirom da u rješenju lijepo piše da nam se naknade obračunavaju po SATU A NE PO DANU NITI MJESECU mene zanima zbog čega su mi naknadu smanjili proporcionalno maksimalno mogućem isplaćemom iznosu, a ne mojoj stvarnoj satnici taj mjesec. Ako prebrojite radne dane i pomnožite s 8h dobiju se broj radnih sati koji množimo sa iznosom (izračunatom satnicom) s kojom su mi stalno računali osim sada. Taj iznos opet ide preko 4000kn i opet sam trebala imati maksimalnu isplatu od 2660,80kn., jer iako je manje radnih dana moj prosjek je i dalje veći od navedenog iznosa i treba biti isplaćen maksimum.
Rješenje sam dala pravnici koja je rekla da sam po tome u pravu a na Hzzo-u tvrde da ide proporcionalno makismalnom iznosu tj. režu već izrezano što ne smatram isparvnim.
Molim vaše mišljenje jer možda sam malo zabrijala.
HVALA CURKE.