Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 59

Tema: normativi u vasoj kuhinji

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno normativi u vasoj kuhinji

ja spadam u tip koji kuha tako da izlije/ispe u lonac. nekidan sam pripremajuci rizu skuzila da na kutiji pise da je za dvije osobe dovoljno mislim 125 g rize. meni se to nije cinilo ni za zub, ali odlucih napraviti oko 230 g za nas 4. i ostalo je rize, malo doduse, ali ostalo je.

da li vi vazete tjesteninu/rizu/cous cous/quinoa dalje nizite red.

kad smo prosle godine radili rostilj nismo imali pojma koliko mesa kupiti za osobu. dakle meni ti normativi su totalna nepoznanica, a dovdim se do toga da redovito imam vise skuhane rize/tjestenine i sl.

pa uputite me neuku, a voljnu koristiti vagu (to volim raditi u zivotu) koliko kuhate cega po osobi.

e da za kolace znam, nikad dosta, bar u mojoj kuci

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Znam samo za tjesteninu - 330 g za nas četvero - kilo podijelim na 3 dijela.
    Rižu mjerim šalicom.
    Meso kupim konfekcionirano, pa - koliko ga ima - od 400 g do 600 g.
    Pile od kila i po - ostane za večeru.

Blitve - koliko mi mama ubere

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ja rijetko vazem. Obicno se sluzim odokativnom metodom.
    Za 2 osobe:
    Riza: 125g (ili manja salica)
    Meso: 300g (ili 2 manja/srednja komada)
    Riba: 1 orada (ili ekvivalent u drugij ribi)
    Tjestenina: 3/4 zdjelice (nekuhane, ona nabubri duplo ud kuhanja)

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Odokativno:
    - riža na šalice, mala šalica ako smo sami, veča ako nas je više
    - pire krumpir - cca 2 srednja krumpira po osobi
    - tijesto - za nas troje cca pola paketa (malog)
    - meso, ako smo sami 1 komad po osobi, ako su minijaturni komadi, dodam jedan rezervni
    - roštilj - stavim barem 2 kom po osobi - tu uvijek pretjeramo količine, ali to mi nije problem, pojede se drugi dan
    - ...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

E da, kad kupujem meso za roštilj i slično, uvijek kupujem na komade, nikad ne na kile.

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja nikad ne kuham rižu samo za jedan obrok!? meni je to gubitak vremena, pogotovo kad zimi kuham smeđu rižu. ja je skuham više pa imam kroz par dana po potrebi. moje cure nekad jedu rižu podgrijanu na maslacu sa maslinama, mrak fino a potrošiš ostatak bijele riže.
    a od nedavno rižu jedu samo djeca pa ne znam kako da potrošim zalihe.......

hoću reći, nisam ti baš pomogla ali je tako
    Posljednje uređivanje od maxi : 27.05.2013. at 09:10

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pa tako i ja zivim, ali mi se nekad ne jede tjestenina ili riza od dana prije. stas volim mijenjati, prevrtljiva sam

mozda mi ne bi to ni palo na pamet, da nisam vidjela kako mi jedna susjeda vaze tjesteninu, pa sam malo cavrljala s njom. onad sam procitala na kutiji i sad valjda sam besposlena, pa mi to kopka mozak ili pak je nesto drugo u pitanju.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne vazem nista, odnosno:
    - riza ili cous cous = 1 salica rize na 2 salice vode, kuham na pari (cous-cous ne radim tako, ali kolicina je ista)
    - spaghetti = saka
    - tjestenina = 1/3 vrecice
    - zobene mekinje = npr. za pizzu za dvije osobe koristim 1,5 zlicu
    - meso, ako je mljeveno i slicno, pa ga radim kao umak (npr. Shepherd's, bolognese, itd.) = cca 400 grama na nas troje
    - ako su fileti ili slicno = 2 po osobi
    - brancini, orade i slicno = 1 po osobi + 1 jos jedna ekstra, da se nadje (riboljupci smo

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja isto važem tjesteninu i rižu, ne znam te odokativne metode, a vidim kad moja mama skuha odokativno koliko toga ostaje.
    Rižu za prilog kuhamo onu u vrećici a te je 125 grama za nas troje. Za rižoto stavljamo oko 200 gr.
    Tjestenina ako je samostalno jelo 250 gr, ako je prilog <200 gr.
    Meso - ovisi o namjeni, 300-500 gr.
    Nas je troje a količinsko bih rekla da je to za četvero, naime gotovo uvijek nam ostaje hrane, koju onda MM pojede za večeru.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Znam samo za tjesteninu - 330 g za nas četvero - kilo podijelim na 3 dijela.
    Rižu mjerim šalicom.
    Meso kupim konfekcionirano, pa - koliko ga ima - od 400 g do 600 g.
    Pile od kila i po - ostane za večeru.

Blitve - koliko mi mama ubere
    Tjestenina isto ovako - kilogram ide u 3 dijela.

Riža - ovisno o tome što je uz nju. Za prilog 125 g za nas četvoro (jer nikad nije riža sama, obično je još i neko povrće), a za rižoto 250 g.

Palentu mjerim šalicom - omjer vode i palente (instant)= 1:3 za standardnu, a 1:4 za mekanu palentu.

Špagete mjerim prstima - za 2 osobe do prvog zgloba na prstu, pa tako x2 za 4 osobe

Krumpir - 2 prosječna po glavi stanovnika

Meso - 300 g mljevenog mesa nam je dosta za saft. Za gulaš 0,5 kg junetine. Šnicli i krmići idu na broj. Piletina - obično kupimo cijelo pile, pa ga rastrančiramo

Ribe - npr. standardne pastrve ili brancini=komad po glavi stanovnika

Povrće - jedna vezica blitve (to je oko 0,5 kg) + 4 krumpira je dosta za lešadu. Umjesto blitve može pola glavice mladog kupusa ili kelja + jedna mrkva ako ima, sve otprilike.

Rajčica - za salatu komad po glavi stanovnika

Zelena salata - srednja glavica taman za nas četvoro

Juha - 1-1,2 l vode za nas četvoro ako je neka povrtna, a kad kuham mesnu, skuham dvostruku količinu u ekspres loncu (zapravo isto kuham s litrom vode, pa poslije dodam drugu)

Rezanci za juhu tanki domaći - manja šalica za bijelu kavu dosta mi je za tu našu litru.

Zapravo, kad bolje razmislim, iskustveni kriteriji vezani su mi za moje standardno suđe. To mi je naročito spretno kod svakodnevnog kuhanja jer točno znam u kojoj posudi se kuha grašak varivo koji je za 1 dan, a u kojoj grah koji je obično za 2 dana. Isto vrijedi i za kolače - tijesto s germom obično radim odk 450 g brašna jer mi taman toliko ide u mali pleh (veliki izbjegavam da se ne osuši prije nego se pojede). Isto vrijedi i za nadjeve - točno znam u kojoj zdjeli se što priprema, pa više ne moram vagati. I recepte za kolače imam "preračunate" na standardne žlice i šalice (zapisano u tekici sa strane) da ne moram svaki put vagati. Tako mi ide brže, ali nedajbog da nešto moram kuhati ili peći kod mama ili svekrve ili na godišnjem odmoru - to ide teže.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 27.05.2013. at 09:56

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

dakle i veci dio vas kuha po nekom iskustvu.

recimo kod nas ne pali nikakav normativ kad je u pitanju riba. nikad je nije dosta i ja ostanem gladna. ali ne i z razloga koji obicno kontinetalci navode kad je u pitanju riba. vec BC dobije ribu u tanjuru i moze je jesti sam, samo onda mu je presporo

ali svjedno mi je interesnatno da dio vas zna grame po osobi, ja iako sam to ucila na faksu ne jednom kolegiju nikada nisam to "primila" u svoj mozak a ni praksu.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Samo se čudim ovom - 2 krumpira po osobi. Ja skuham kilu za pire, starija cura ne voli, mala ne pojede puno, znači uglavnom pojedemo muž i ja sve. Ovisi uz kaj je taj krumpir prilog, ponekad malo ostane pa to mogu iskorititi za napraviti njoke.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja kuvam za petoro (4 odrasla, jedno dete). Pri tome se ne zna kada će ko doći kući, koliko gladan i da li uopšte gladan.
    Pa kuvam velike količine, jer desi se, ako skuvam knap, da neko dođe s posla u 8 uveče, ceo dan ništa nije jeo a ništa nije ostalo...
    Ali nije nam problem kad ostane. Ako je ostalo puno zamrznem u malu porciju, ako je ostalo malo obično se pojede za večeru.
    Ako je nešto što može da stoji ostane za sutra...
    Uglavnom kuvam više nego što nam treba za jedan obrok, ali onda bar dva puta nedeljno preskočim kuvanje jer imamo viškova.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa osam krumpira je i više od kile.

Ja isto stavljam dva po osobi, osim kad je pečeni, onda uvijek bude premalo.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja se čudim kako su vam obroci mali.
    MM i ja pol kile pašte = obrok (dakle važem samo kad vadim iz kutije od kile) i 7 deci salse (+povrće ako nam se ne jede obična)
    Riže jedna velika šalica (ali ona za kafe-late)
    Palenta 2 srednje šalice + 6 šalica vode
    Krumpira ispod kile i pol za nas dvoje ne treba ni pomišljat.
    Paradajz za salatu - min 4 komada za nas dvoje + jedan luk
    Glavica zelene salate nam je za 1 obrok
    Ako šta ostane ili MM pojede u sitne noćne sate, ili se podgrije drugi dan.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja radim odokativno, i cesto napravim malo previse/premalo (cesce previse). Ali ni ne jedemo uvijek iste kolicine (ovisi jel imamo i juhu, kad je tko dosao doma, jel bilo grickanja izmedju...) pa ni ne znam koliko bih si pomogla da vazem.

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja obavezno svaki puta skuham previse rize, normalno bacim je sutradan...
    Jedino znam za pire ( 1 kg krumpira) i za meso koliko nam treba. A ostalo nagadam. Ne ostane toga puno,ponekad bude i na knap, uglavnom ako im je fino. Varivo redovito ostane, ma koliko malo ga skuhala. :D
    Posljednje uređivanje od ani4 : 27.05.2013. at 12:10

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Iznenađena sam kako neke od vas disciplinirano to sve mjere i premjeravaju i kako k tome malo kuhaju... Nas je 5; 2 malih i 3 odraslih - dosta jedemo, ostatke hrane recikliram.

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Nama često veličina posude ili količina raspoloživog materijala diktira normativ, toga se pokušavamo riješiti.
    Količine i dalje određujemo odokativnom metodom jer smo lijeni izvaditi vagu, pa evo za nas dvoje:
    - krumpir: 4 veća
    - pašta: 300 g
    - riža: 1 šalica od dec ako je prilog, 2 ako je glavno jelo
    - njoki: on 30, ja 25 komada
    - meso-šnicle: 500 g
    - meso-mljeveno, gulaš: 300 g
    - riba: 700 g
    - fažol, grašak: 330 g
    - paradajz: 3 + 1 glavica kapule
    - zelena salata: 2/3 glavice
    Kad je roštilj u pitanju, uvijek uzimamo pola kile po glavi (uvijek ostane, ali zamisli sramote da na roštilju prifali mesa )

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Sumskovoce prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se čudim kako su vam obroci mali.

a ja se cudim kako se jede puno
    OK ako kuhas i za sutra (da ostane), ali ako je za samo jedan obrok... ne znam, ja to ne bi mogla pojesti da rucak traje 2 sata

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa osam krumpira je i više od kile.

Ja isto stavljam dva po osobi, osim kad je pečeni, onda uvijek bude premalo.
    Pa da, ali MM i ja sami pojedemo tih 8 krumpira. Ukupno nas je četvero ali jedna ne jede krumpir a druga pojede 2 žlice.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ja uglavnom odokativno, ali recimo mjerim rižu i paštu tako da imam pakiranje ravnomjerno podjeljeno
    nas troje 250 grama pašte, 200 grama riže ako su riži-biži ili nešto slično, ako je samo za prilog onda stavim manje.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja kuham odokativno, ali za to mi je bilo potrebno iskustvo. Nepojmljivo mi je vagati rižu ili tjesteninu

Rižu kao prilog kuham samo za curry i tu se redovito zeznem. Za rižoto od mesa i povrća upotrijebim 2 šake riže, za tjesteninu malo manje od pola kutije, one od pol kila. To nam je dovoljno za obrok. Ako pravim meso - idem po komad za svakoga. Krumpira po 3-4 manja za svakoga.

Isto kao i Peterlin, jedna od smjernica su mi veličine mojih posuda. Ne volim kuhati na veliko - kuham točno onoliko koliko ćemo pojesti. Osim juhe i ponekad variva - juhu skuham za 3 dana, varivo može ponekad i za dva, tipa grah.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sve važem
    vaga mi je osnovno sredstvo za rad

tijesto 100 gr po odrasloj osobi
    riža 80 gr po osobi
    palenta 80 gr po osobi
    krumpira puno, barem tri po glavi stanovnika, ako su maleni, onda i 5, mi smo krumpiraši
    meso veći šnicl ili krmić ili batak s karabatkom, ili 2 batka sama po osobi
    riba ako je pojedinačna (orada, brancin, pastrva) oko 400 gr po osobi
    srdele cca 250 gr po osobi
    salate jako puno, sad smo mm i ja sami pojeli jednu srednju glavicu zelene salate, još sam unutra urezala veliki paradajz i 2 mala mlada luka
    blitve za nas troje oko 600 gr, kad je kuham s krumpirom
    kad je na lešo samo sa češnjakom i maslinjakom onda isto tako, ali to jedemo samo mm i ja, dijete neće tako
    mahune na varivo 500 gr za nas troje (skupa sa 2-3 manja krumpira, mrkvicom, celerom, peršinom)
    njoki kupovni 500 gr za dvoje

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Zelena salata - srednja glavica taman za nas četvoro
    Ili za mene samu.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mojca - da, baš tako. Za jednog je obilno, za 2 knap

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Što se mene tiče, salata može biti obrok. Nismo jednom ručali ili večerali zelenu salatu s kuhanim jajima, rotkvicama, mladim lukom i češnjakom, kuhanim grahom ili slanutkom...

A ono s 2 krumpira po glavi je stara škola, tako je moja baka rođena oko 1915. učila na domaćinstvu kod časnih sestara.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Što se mene tiče, salata može biti obrok. Nismo jednom ručali ili večerali zelenu salatu s kuhanim jajima, rotkvicama, mladim lukom i češnjakom, kuhanim grahom ili slanutkom...

A ono s 2 krumpira po glavi je stara škola, tako je moja baka rođena oko 1915. učila na domaćinstvu kod časnih sestara.
    Zelena salata može biti obrok samo ako je kristalka iceberg i onda i ja pojedem cijelu glavu... Ostalo - salata je meni salata, a ne obrok. Daklem, juha+glavno jelo + prilog + salata.

A ovo što kažeš sa slanutkom i sličnim - to više nije salata nego večera. Može, radim i to, ali šteta mi je finu zelenu salatu kvariti dodacima.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ja sve važem
    vaga mi je osnovno sredstvo za rad

tijesto 100 gr po odrasloj osobi
    riža 80 gr po osobi
    palenta 80 gr po osobi
    krumpira puno, barem tri po glavi stanovnika, ako su maleni, onda i 5, mi smo krumpiraši
    meso veći šnicl ili krmić ili batak s karabatkom, ili 2 batka sama po osobi
    riba ako je pojedinačna (orada, brancin, pastrva) oko 400 gr po osobi
    srdele cca 250 gr po osobi

salate jako puno, sad smo mm i ja sami pojeli jednu srednju glavicu zelene salate, još sam unutra urezala veliki paradajz i 2 mala mlada luka
    blitve za nas troje oko 600 gr, kad je kuham s krumpirom
    kad je na lešo samo sa češnjakom i maslinjakom onda isto tako, ali to jedemo samo mm i ja, dijete neće tako
    mahune na varivo 500 gr za nas troje (skupa sa 2-3 manja krumpira, mrkvicom, celerom, peršinom)
    njoki kupovni 500 gr za dvoje
    Da, zaboravih ove sitne ribe - toga moj mlađi sin i ja pojedemo puno, a mm i stariji više vole "komadne" ribe. Lijena sam srdele doma pržiti pa samo vrebam kad ih ima u našoj tvorničkoj kantini, a onda se sin i ja gostimo...

I zaboravih voće - mm i stariji sin jedu voće samo ako im se donese očišćena zdjela jagoda ili naranči pod kljun, ali mlađi sin i ja imamo najmanje jednom do dvaput dnevno voćni međuobrok - jabuka, banana, jagode....sezonski što ima. Trudim se ne kupovati više nego se pojede, ali znam se i nasaditi ako subotom odem na plac pa mi se svidi više stvari. Toga se moram kloniti jer me srce boli bacati trulo voće ili povrće.

Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

kod mene je sve nekako odokativno. ali me naučilo da ide nekuhane riže 50g po osobi, ali ja se ne držim toga.

i nerijetko nam za nas dvoje srznute mahune kupovne budu malo kao prilog/salata same sa sobom.

što se salata tiče, radim razne kombinacije sa zelenom salatom i trpam je gdje god mogu kao glavno jelo, slično Mojci...favorit nam je zelena salata sa paradajzom, kapulom, paprikom, rikolom, matovilcem i mozzarellom. sve začinjeno maslinovim uljem i octom

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Normativi za namirnice koje se ne kuhaju, nego troše kakve jesu ovaj mjesec su mi iznimno visoki (preuređujemo kuhinju pa sam mjesec dana bez prave mogućnosti kuhanja - imam samo mali rešo na balkonu i jako zastupljene hladne večere, što kod nas inače nije pravilo nego iznimka).:

Kruh - 500 g dnevno je malo, a 1 kg uglavnom previše. Integralni ili miješani kukuruzni, vrlo rijetko bijeli. Ide cca 700 g dnevno (u to su uključeni i sendviči za muža i mlađeg sina). Povremeno kupimo krafne i čvarkešice, ne baš redovito. Ovaj mjesec smo kupovali i pizzu u pekari, što nam inače nije običaj (pečem doma kad imam gdje).

Mlijeko 1 l + 0,5 l jogurta dnevno u prosjeku, još kupujemo šlag i vrhnje za kavu otprilike 1x tjedno

Naresci i druga hladna hrana - tja, za spomenute sendviče obično uzmem šunku i sir u listićima po 2 paketa tjedno, povremeno kulen i pršut, povremeno mozzarelu i sirni namaz, sir i vrhnje 1x tjedno od kumice s placa

Drugi namazi - omegol s niskim udjelom masnoće + Veronikin putar (uglavnom kupim na kg pa zamrznem narezano na komade od 125 g)

Pašteta - svježa u crijevu, relativno rijetko, možda 1x mjesečno ili rjeđe

Pekmeze i džemove imam svoje domaće - muž sam isprazni teglicu džema od jagoda od 250 g u 2 tjedna.

Keksi - sad kad nemam gdje peći svoje kekse i kolače, moja djeca su ih baš željna pa svaki dan umlate nešto od toga. Fine su im one "štrudle" sa smokvama i to su u stanju odmah isprazniti kutiju u jedno popodne, uz čaj ili kavu.

O drugim slatkišima ne bih - baš gledam, donijela sam prije više od tjedan dana iz Lidla dva paketa malih čokoladica 5x40g (paket bijelih i paket crnih) i još ima po tri od svake vrste. Nema pravila - kako djeci dođe, tako se hvataju za to, pa ponekad umlate odmah, a ponekad ih ne zanima. Mužu i meni bitnija je kava, ali uz nju otmemo djeci poneki keks.

Mhm... odoh pogledati što ćemo za večeru - ima još jedan cijeli sir + 2 mjerice vrhnja + mladi luk, a od ručka je ostao par kranjskih kobasica (uz varivo od slatkog zelja i palentu) pa nek lovi što tko želi....
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 27.05.2013. at 18:36

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Pekmeze i džemove imam svoje domaće - muž sam isprazni teglicu džema od jagoda od 250 g u 2 tjedna.

ja sam u subotu navečer napravila 3 male teglice džema od jagoda s bazgom
    jučer za doručak, i večeras palačinke
    i jedne teglice više nema

ali to sada kada nam je to novi, zanimljivi okus
    inače nam teglica pekmeza, džema, isto traje oko 2 tj

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam u subotu navečer napravila 3 male teglice džema od jagoda s bazgom
    jučer za doručak, i večeras palačinke
    i jedne teglice više nema

ali to sada kada nam je to novi, zanimljivi okus
    inače nam teglica pekmeza, džema, isto traje oko 2 tj
    Da, i kod nas je tako s prvom serijom džema, pogotovo kad dobro uspije. Kasnije se zasitimo pa ide ovako regularno.

Offt - nisam radila ovu kombinaciju s bazgom ali zvuči jako jaaaako primamljivo. Bilježim sa štovanjem

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ja vazem sve! Tako sam utvrdila tocno koliko cega kome treba i nikad nemam visak na kraju obroka. Pasta za toplo predjelo 70-80 gr, a ako je svjeza pasta ona sto se kupuje u friziderima onda 100 gr. Na to ide oko 90 gr gotovog basilico umaka a ako je neki kremasti zasitniji onda i 60 bude dovoljno. Meso 150 gr max.200 a ako sam prije toga imala pastu onda je i 120 npr.purecih prsa dovoljno. Ribe ako su fileti oko 200 gr. Riza kao i pasta - 70 gr po osobi. Salata meni 70 gr muzu 50. Njoki 200 a moze proci i 250 po odrasloj osobi.
    Dohranu sam na vagi dovela do savrsenstva! Pa mi je tu npr bebi potrebno 150 gr miksane povrtne juhe, 15 gr pahuljica i 80 gr gotovog mesa s 3 gr masl.ulja. Stariji je jeo 200 gr juhe a ona nema sanse, kad premasi 150 gr pocinje pljuvanje. Vjerujem da se rodila s ugradjenom vagom. Nako toga pojede sad s godinom dana 100 gr voca.
    Posebno sam usavrsila vaganje pojedinacnih porcija gotovog obroka za zamrzavanje. Minestra gusta 350 gr ala ona sto je u restoranu zovu istarska. Juha bistra 400 gr, sataras 450, paprikas 400, gulas 350.... uz uzimanje tare posude za zamrzavanje.
    Ajde sad da vas vidim ima li tko ludji od mene ovdje!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nemam vagu.
    Sve radim odokativno.
    Ako jednom na godinu radim baš nešto ekstra novo što mi je teško odokativno odmjeriti, tada posudim vagu.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
    Ovdje sumnjam, ali moja sveki je tako kuhala... čak i mjerila ulje i ocat kad je začinjavala salatu.
    A kad sam vidjela da važe prljavi veš koji stavlja u mašinu, da ne bi slučajno bilo preko 5 kg, pozlilo mi je.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tiziana jel se ja ono tebe sjecam i sa teme o sterilnosti
    sto je je dovela si do savrsenstva, moram priznati da ipak toliko ne zelim vagati

koliko sam shvatila svi vec vise manje imate neke iskustvene metode. neko je spomenuo da im je normativ za ribu 400 g po osobi. kod nas je granica da niko ne ostane gladan 500 g (dvoje odraslih i dvoje djece, predpostavljam da za djecu su ipak manji normativi).

ja ponekda mislim da smo mi cudna familija, jer kruh nam je nesto bez cega uredno zivimo. ponekad nam se dogodi da prodje tjedan a da smo mi u njemu pojeli samoj jednu strucu a ni to ne mora biti potpuno tocno.
    krumpire jedemo jako rijetko, jer BC ih ne podnosi, evo napravila sam ih u nedjelju uz peceno pile, pa smo nas troje bas uzivali, a BC je njurgao, jer nije bilo no kruha da zamijeni krumpir. Krumpir jedino bez probelma prolazi kad na leso skuham krumpir, kelj i mrkvu i u to dodam maslac ili maslinovo ulje. u tom obliku nikad ne njurga na njega.
    kako ne voli krumpir jako rijetko jedemo i njoke, knedle i druge stvari od krumpriovog tijesta.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kruh kupimo max jednom tjedno.
    MM i ja ga obično ne jedemo, jede ga dijete za večeru s nečim, pa mu kupimo povremeno žemlju.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

MM pojede 3 štruce kruha u godinu dana, samo s nutellom. Ja svaki dan jednu žemlju za marendu na poslu.
    Ne kupujemo kruh svaki dan, pobacali bi hrpetinu.
    Ali zato ako nema krumpira u kući, kao da uopće nema hrane

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A mi svaki dan pečemo kruh.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mi taj iz pekaca ne pojedemo u tri cetri dana. mozda bas kad si odlucimo neki sendvic napraviti. ali i taj kruh nam je preveliki.
    naime moja djece jedu za doraucak i veceru zobene poahuljice s tmanom cokoladom, kao i MM i ja. ponekad jedemo palentu/griz, palacinke i sl. pa zapravo za dorucak di predpostavljam ljudi najvise pojedu kruha mi ga rijetko jedemo.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

MM i ja si radimo sendviče za posao, pa tu ode pola tog kruha.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mi smo prije trošili minimalne količine kruha - MM bi pojeo, ajmo reći, jedno pecivo, a ja nikako. No, u ovoj trudnoći sam se navukla na kruh, bilo mi je zlo jesti bilo što bez njega. Na odvikavanje čim rodim...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    A kad sam vidjela da važe prljavi veš koji stavlja u mašinu, da ne bi slučajno bilo preko 5 kg, pozlilo mi je.
    Posljednje uređivanje od aleksandra70vanja : 28.05.2013. at 10:28

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    Tiziana jel se ja ono tebe sjecam i sa teme o sterilnosti
    sto je je dovela si do savrsenstva, moram priznati da ipak toliko ne zelim vagati
    Je ja sam ta! Kud prodjem ostavim trag al nek udje u zapisnik da sam zbog tebe prestala stavljati antibakterijsko sredstvo kad perem robu koja dolazi iz vrtica i s gradilista

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi kruha isto dosta slabo, jedan srednji kruh nam se rasteže 3 dana
    ali doručak ne može bez kruha
    mliječne kaše meni ne pašu, zlo mi bude
    za doručak mora neško slano, komadić kruha i sira, salnine, šunke, abc sir, maslac....

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
    Je ja sam ta! Kud prodjem ostavim trag al nek udje u zapisnik da sam zbog tebe prestala stavljati antibakterijsko sredstvo kad perem robu koja dolazi iz vrtica i s gradilista
    Molim da se u zapisnik doda i moje ime u popis onih koji više ne dezinficiraju odjeću nakon parka

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

E zašto se svaka tema na 4 kuta pretvori u postrojavanje čistunki/šporkulja?!
    Edit: A ova je čak i na Receptima.
    Posljednje uređivanje od Jurana : 28.05.2013. at 14:33

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mozda jer one koje vazu vise, vise i prljaju pa tako i vise ciste

a sad zaozbiljno drzimo se teme.
    Posljednje uređivanje od spajalica : 28.05.2013. at 14:40

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu