Citiraj Zrina prvotno napisa Vidi poruku
I još vezano za umor rano navečer-ja si priuštim makar jednom tjedno da baš rano odem spavati, ponekad zaspim u 9 s njima i baš me briga što nisam napravila sve što sam trebala. Tako si napunim baterije da mogu izdržati ostatak tjedna.
Ovo je bitno!

Inače, lamy, dijete od 5 godina već je dovoljno razumno da joj se lijepo može objasniti da je mama umorna i da joj treba 15 minuta odmora prije nego se krene baviti djetetom.

Nešto u cijeloj toj situaciji treba mijenjati. Trebaš ili nekakav drugačiji raspored ili pomoć u kući (ne mora biti plaćena, ali i može - ja sam imala tetu čistilicu 1x tjedno po 4 sata u dobi dok su mi djeca bila 2 i 3 godine, a dok su se dovukli do pete godine već sam mogla sama - imam dvojicu s malom dobnom razlikom + posao, tako da dobro razumijem kako to ide).

Osim toga, dijete od 5 godina već se može fino zabavljati samo neko ograničeno vrijeme (štajaznam pol sata na računalu ili s lutkicama) da se odmoriš. Samo joj treba reći SAD SE MAMA MORA ODMORITI a onda ćemo se igrati. I toga se treba držati da se dijete ne osjeti iznevjereno.

Kad bolje razmislim, mi nismo imali baš puno takvih situacija jer su djeca radnim danom dolazila iz vrtića isto tako umorna kao i mi, a aktivnosti smo ostavljali za vikend i to se znalo. Raspored radnog dana bio je fiksni - točno se znalo u koliko sati su obroci, kupanje, spavanje i tu čak ni danas nema puno odstupanja. Vikendom smo dogovarali što ćemo raditi. Moj muž je na smjenu jedan dan u tjednu jedno dijete odveo popodne svojoj mami, tako da mi je i time znao olakšati, a baki napraviti veselje. Za vikend se planiraju aktivnosti koje vesele dijete i roditelje. Ne mora to biti svaki dan po 3 sata - to je previše. Radnim danom ponekad je dosta zajedno pogledati crtić (klinka gleda, a ti drijemaš, ali sjediš kraj nje) i tako smo se ispomagali u najtežim trenucima.

I dobro su ti cure savjetovale - provjeri zdravlje jer nije normalno da si ovako iscrpljena, to stanje mora imati neki uzrok. Sretno!