Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: kada reagirati?

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno kada reagirati?

Pod dojmom sam stravičnih priča koje postaju djeca iz disfunkcionalnih obitelji na fejsbuk stranice inijative "U ime SVAKE obitelji"... kao, da je okolina reagirala ne bi rasli uz roditelje koji nas ne zaslužuju, bilo bi bolje da su na odgajali homoseksualci, itd... karikiram!

uglavnom, ne bi me to toliko opsjedalo da nemam jednu susjedu. čudnu. konfliktnu. a ona je majka i ima malu curicu.

nije tema ni ona, ni ta curica, koja mi se čini žrtvom majčina zanemarivanja i verbalnog (da li samo?) zlostavljanja, u što sam se uvjerila i sama.

dio susjeda i ja se danima pitamo treba li zvati policiju kad po ne znam koji put usred noći iz tog stana dopire djetetov (mala ima 5 godina) plač, vrištanje, psovke... No, to nije sve. Dijete u parku tuče druge klince, manje, majka ne vidi u tome problem, naziva nas kurvama začinjenim gomilom psovki...

no, ja ne mogu sa sigurnošću reći da je to dijete zlostavljano. da je ta mlada mlada žena nemajka više nego majka. i zato ne znam ni treba li reagirati ili čekati da ih gazde izbace na cestu, nađu drugi smještaj i nama će taj problem realno nestati!

kada u takvim okolnostima reagirati? i kako?

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ajme ksena moja, to je zbilja frka.
    Ne bih mogla ostati ravodušna u takvoj situaciji.
    Zvala bih cenatr, ispričala im svoja opažanja i pitala ih za savijet.
    Prijaviti se može i anonimno - što je za tebe imperativ. Ne savjetujem ti da se izlažeš imenom i prezimenom.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj ksena28 prvotno napisa Vidi poruku
    Pod dojmom sam stravičnih priča koje postaju djeca iz disfunkcionalnih obitelji na fejsbuk stranice inijative "U ime SVAKE obitelji"... kao, da je okolina reagirala ne bi rasli uz roditelje koji nas ne zaslužuju, bilo bi bolje da su na odgajali homoseksualci, itd... karikiram!

uglavnom, ne bi me to toliko opsjedalo da nemam jednu susjedu. čudnu. konfliktnu. a ona je majka i ima malu curicu.

nije tema ni ona, ni ta curica, koja mi se čini žrtvom majčina zanemarivanja i verbalnog (da li samo?) zlostavljanja, u što sam se uvjerila i sama.

dio susjeda i ja se danima pitamo treba li zvati policiju kad po ne znam koji put usred noći iz tog stana dopire djetetov (mala ima 5 godina) plač, vrištanje, psovke... No, to nije sve. Dijete u parku tuče druge klince, manje, majka ne vidi u tome problem, naziva nas kurvama začinjenim gomilom psovki...

no, ja ne mogu sa sigurnošću reći da je to dijete zlostavljano. da je ta mlada mlada žena nemajka više nego majka. i zato ne znam ni treba li reagirati ili čekati da ih gazde izbace na cestu, nađu drugi smještaj i nama će taj problem realno nestati!

kada u takvim okolnostima reagirati? i kako?
    Ono kako ja vidim stvari, s obzriom da imaš premalo informacija, nemoj zvati nikoga. Zamisli da oduzmu tu curicu majci, na stranu i njenu konfliktnu ličnost i njen vulgaran riječnik i njenu recimo agresivnost, majka je majka kakva god bila i svako dijete prije svega želi odrastati i biti uz svoju bilošku majku. Ako nisi primjetila da je dijete plavo, sa šljivama po tijelu i licu, nemoj zvati nikoga.

Osobno se niti sekunde ne bih libila zvati da sumnjam na pedofliju u slučaju tuđe djece, za sve ostalo bih promislila triput.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    Ono kako ja vidim stvari, s obzriom da imaš premalo informacija, nemoj zvati nikoga. Zamisli da oduzmu tu curicu majci, na stranu i njenu konfliktnu ličnost i njen vulgaran riječnik i njenu recimo agresivnost, majka je majka kakva god bila i svako dijete prije svega želi odrastati i biti uz svoju bilošku majku. Ako nisi primjetila da je dijete plavo, sa šljivama po tijelu i licu, nemoj zvati nikoga.

Osobno se niti sekunde ne bih libila zvati da sumnjam na pedofliju u slučaju tuđe djece, za sve ostalo bih promislila triput.
    Ne oduzimaju se djeca roditeljima tek tako. Čak i kad bi trebalo. Ksena mislim da nije tvoj posao istraživati situaciju, već prijaviti sumnju CZSS....

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Inače ovo što dijete vrišti, imam takvu doma, vrlo vrlo često vrišti da nas čuje čitavo susjedstvo, razlog je eto jučer bio što sam joj uzela autić s kojim nije željela prestati lupati po ormaru. Vrištala je i derala se iz petnih žila, rekao bi netko nabadaju je na ražanj živu. Jezivo za slušat i čuti. Nedavno isto vani vrištala je iz petnih žila jer sam rekla po x-ti put idemo doma, tata i braco su već krenuli, moramo ići jesti. Drama takva da je nekoliko susjeda izašlo na balkone da vide zašto dijete tako vrišti, tipa tko je reže na živo. Tako da sad zamisli imati tkavu jednu zvjerčicu doma, a biti mama poput ove gore opisane žene. Reći ću ti prva sigurno joj nije lako, samo što ona vjerojatno niti ne zna što znači pojam dječja psihologoija, pa eto rješava stvari na svoj način.

Da neka majka je nemajka razmislila bih također tri puta sa takvom izjavom, kao i da neka majka ne voli svoje dijete. Za takve izjave vjerujem duboko da čovjek prije svega treba i tu osobu (majku) i čitavu situaciju poznavati dobro i iz jako velike blizine. Dakle dolaziti takvoj osobi/obitelji u kućnu posjetu.

Ima na svijetu na žalost naizgled kulturnih, visoko obrazovnih i vrlo etičnih ljudi sa kojima bi se svatko želio družiti, a koji kao roditelji zakažu na najružnije načine. Smatram da je najstrašnija ona priča koja se ne čuje iz dječjih usta, onaj glasić dječji koji se ne čuje i gdje vlada tišina.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mislim da veliki broj majki zna prepoznati dijete koje vrišti iz inata od onoga koje vrišti iz očaja i od jada

ksena, ja bih nazvala
    neka pripaze
    ako nije ništa - odlično
    ako treba nadzor... neka nadziru
    da se ne bi dogodio Slavonski Brod...

amsterdam avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

kao netko iz struke, samo ti nazovi, anonimno i prijavi...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

(...)..dio susjeda i ja se danima pitamo treba li zvati policiju kad po ne znam koji put usred noći iz tog stana dopire djetetov (mala ima 5 godina) plač, vrištanje, psovke... No, to nije sve. Dijete u parku tuče druge klince, manje, majka ne vidi u tome problem, naziva nas kurvama začinjenim gomilom psovki...

no, ja ne mogu sa sigurnošću reći da je to dijete zlostavljano. ....
    Nisam ni ja vidovita ovako na daljinu i ne gledam u čarobnu kuglu, no tamo gdje susjedi vijećaju, boje se, ne znaju šta bi, jel bi prijavili, gdje je sumnjivo, sumnjvo, sumnjvo...možda je bolje sumnju ukloniti da ne bi bilo veće štete za dijete.

Susjedi se inače ne libe i prigovarati i gunđati javno, bez straha, kad znaju, a to se fakat zna, da djeca lupaju, skaču i vrište zbog svog dječjeg ludovanja i onda su susjedi ljuti na roditelje jer "što ih ne smire", "kako su neodgojeni" i sl.....
    Nitko ni ne pomišlja na zlostavljanje nego na "razmaženost, neodgojenost, nepoštivanje kućnog reda, nekulturu...i sl.", kako li se već ljudi časte.

Ova situacija mi malo drugačije smrducka.
    ako amsterdam, iz struke, kaže da je bolje anonimno prijaviti, nazovi i prijavi.
    Puno je tu indikacija za nešto što ne valja.

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj amsterdam prvotno napisa Vidi poruku
    kao netko iz struke, samo ti nazovi, anonimno i prijavi...
    kako to funkcionira? što se onda događa s njima? sa mnom, ako je anonimno (koliko je anonimno?)?

bezbroj upitnika.

što se događa kad na teren CZSS izađe?

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ma vrišti i K., jer nije dobila čokoladu, jer je dobila čokoladu, a ne bonbon, jer je vrabac na grani...

nije to takvo vrištanje!

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Prijavi.
    U mojoj staroj ulici dijete je umrlo dok su susjedi razmišljali da li prijaviti ili ne.
    Bar se posavjetuj sa nadležnim soc. radnikom.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

ma vrišti i K., jer nije dobila čokoladu, jer je dobila čokoladu, a ne bonbon, jer je vrabac na grani...

nije to takvo vrištanje!
    Ok, ti bolje znaš, tamo si, čuješ i vidiš iz prve ruke. Meni iz prvog posta nije izlgedalo toliko opasno da bih pomislila na smrt dotičnog djeteta, pošto i mi u susjedstvu imamo svega i po parkovima se nagledaš svega, pa ljudi pričaju i tako naslušaš se i nasusrećeš svega. Ali da bi bilo govora o tako ekstremnim slučajevima kao što je slučaj Slavonski Brod, to ne. Događa se, ali ne u toj mjeri često, i iza svakgo čoška i ugla.

Ali bitan je još jedan detalj. Ja gledam iz svog ugla, u Hr službe ne rade svoj posao, ovdje gdje mi živimo su i prerevne pa ostaneš bez djeteta gotovo ako ga krivo pogledaš, a susjedu se to ne svidi pa te prijavi.... Otuda i moj oprezan stav sa prijavama.
    Posljednje uređivanje od šafran : 04.06.2013. at 08:32

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja imam sličan problem.
    Cura( 12g) koja trenira s mojom kćeri ima oca koji ju tuče.
    I to toliko jako da se ona zna žaliti da ju cijelo tijelo boli.
    Ona je sklona i samoozljeđivanju.
    Meni je to sve ispričala moja kćer i kad sam htjela nekoga zvati preklinjala me da to ne činim. Argument joj je bio da ta cura ima mamu koja je ok.
    Ja te ljude ne poznam. Žive u drugom mjestu i ne znam ni kako bih provjerila priču.
    Muči me to i ne znam što mi je činiti.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

evo, sad sam na fejsu vidjela poruku koja je tako istinita

90% susjeda će prijaviti glasnu muziku u susjedstvu, ali 99% neće nasilje u obitelji

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    evo, sad sam na fejsu vidjela poruku koja je tako istinita

90% susjeda će prijaviti glasnu muziku u susjedstvu, ali 99% neće nasilje u obitelji
    na zalost je zbilja tako, kod nas zid sluzi da ne vidis, ignorias i da se sakrijes od sramote,
    ali ako je tamo da te razdovji od srece onda ga zelis preskociti kao Sergey Bubka

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

A znaš zašto?
    Zato jer posljedice mogu biti jako neugodne.
    Mene je prijateljica ne pitavši me navela kao svjedoka prilikom prijave policiji za obiteljsko nasilje.
    Njenog muža su uhitili i zatočili, a mene zvali na razgovor.
    Razgovor pod prijetnjom privođenja ako se ne odazovem.
    Odazvala sam se i rekla što znam, odnosno ono što mi je ona pričala jer ništa svojim očima nisam vidjela.
    Onda su me zvali u Državno odvjetništvo.
    Tamo sam provela tri sata davajući iskaz.
    Upozorili su me da ću i na sud morati doći.
    I da skratim; on je u zatvoru, ali će izaći jednoga dana
    I mene je strah
    I rekla sam to i na policiji i na Državnom odvjetništvu
    Oni tvrde da mi on neće ništa.
    Kako oni to mogu znati?
    Kako me oni mogu zaštititi?
    A našla sam se u tome ni kriva, ni dužna.
    Policajci su pitali prijateljicu ima li svjedoka, ona je rekla da ima mene.
    I tako je sve krenulo.
    Kako će završiti ne znam
    Nadam se samo da ne budemo završili na naslovnici 24 sata.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Ja imam sličan problem.
    Ona je sklona i samoozljeđivanju.
    Meni je to sve ispričala moja kćer i kad sam htjela nekoga zvati preklinjala me da to ne činim. Argument joj je bio da ta cura ima mamu koja je ok.
    Ja te ljude ne poznam. Žive u drugom mjestu i ne znam ni kako bih provjerila priču.
    Muči me to i ne znam što mi je činiti.
    Mama je ok, vjerujem, no i sama jadna jer inače ne bi podnosila da joj dijete dobiva takve udarce.
    To nikako ne može biti ni normalno ni ok.
    Pa koja bi od vas gledala, i koliko dugo, molim vas, dajte vizualizirajte malo, koliko je to normalno,

da vaš suprug kontinuirano tuče djecu, da ih ozljeđuje
    I sebe biste proglasile normalnom i ok?
    Pa jedino "normalnom" i nemoćnom žrtvom.

To treba Centar za soc. skrb barem provjeriti, možda su nešto revniji nakon Slavonskog Broda, nadam se bar.
    Ne znam kako bih preživjela da za nešto takvo u svojoj blizini znam,i da se što tragično dogodi, a ja sam se premišljala.
    Nitko od nas pojedinačno, na žalost, ne može riješiti sve slučajeve, ali reagirati na jedan po jedan možemo.

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    Ali bitan je još jedan detalj. Ja gledam iz svog ugla, u Hr službe ne rade svoj posao, ovdje gdje mi živimo su i prerevne pa ostaneš bez djeteta gotovo ako ga krivo pogledaš, a susjedu se to ne svidi pa te prijavi.... Otuda i moj oprezan stav sa prijavama.
    upravo zbog ovog tražim i vaše mišljenje.
    velim, ja ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je dijete zlostavljano, da je ona loša majka...

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    istina, teže su posljedice prijavljivanja nasilja, nitko (pa ni ja) ne želi na duši imati razorenu obitelj zbog "sumnje" ma kako jasna bila

dakle, mene samo zanima kakva je procedura nakon prijave i kolika je ta "prijava" anonimna?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

velim, ja ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je dijete zlostavljano, da je ona loša majka...

istina, teže su posljedice prijavljivanja nasilja, nitko (pa ni ja) ne želi na duši imati razorenu obitelj zbog "sumnje" ma kako jasna bila

dakle, mene samo zanima kakva je procedura nakon prijave i kolika je ta "prijava" anonimna?
    Evo ovako, ne znam koliko je mama loša, ali je bezveze, po meni, takve psovke, takvo javno ponašanje pobuđuje sumnju da ni ono "tajno" nije bolje.

No, nadam se da će netko znati odgovoriti kako ide procedura kod anonimne prijave Centru za soc. skrb jer nam je to svima bitno.

A za "razaranje" obitelji takvom prijavom sigurno se ne treba brinuti, kod nas kvalitetno ne nadziru ni dokazane alkoholičare i protuhe, puštaju ih godinama da zlostavljaju djecu, žene same ostaju u takvom braku (ili zbog straha ili i njih ima svakakvih), djeca se ni privremeno ne oduzimaji iz obitelji samo tako, a kamoli za trajno.

Pa i za one koji djecu sami ostave u domu i ne javljaju se komplicirano je oduzimanje rod. prava, a di bi sad na prvu provjeru se netko time bavio. Maltretiranje je razaranje, a ne prijava i nadzor (ako treba, naravno).
    Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 04.06.2013. at 10:39

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Kužim, ali konkretnog savjeta u tom smislu nemam, ono što tebe točno zanima. Kako to točno ide kod nas ne znam. Mislim znam ono što znaš sigurno i ti, iz medija, ali to nije pouzdano. Iz mogo osobnog iskustva ili nekog meni bliskog, stvarno ne znam. Znam samo da imam zadršku od bilo kakvog prijavljivanja i pačanja u tuđe živote, ne držim se za moralnu vertikalu, i naravno i opet sa druge strane u ekstremnim slučajevima bih reagirala bih kad život djeteta ili žene stvarno ugrožen ili da imam uvjerenje da se radi o teškom obliku psihičkog maltretiranja nesagledivih posljedica. E sad, da li i u ovom slučaju je to tako, ja ne znam.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

http://www.sigurnomjesto.hr/informacije/tko-sto-radi/

prijava je anonimna.

amsterdam avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

ksena, na gornjem linku imaš informacije.ja ne radim u czss-u i neznam točnu proceduru, ali soc.radnik mora otići provjeriti situaciju na svaku prijavu. a i oni će ti tamo najbolje objasniti cijeli postupak. mislim da se nemaš čega bojati

amsterdam avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

stvar i je u tome da netko mora nešto prijaviti da bi czss za to saznao i reagirao..često se kod nas svi boje a onda kada se nešto dogodi svi pitaju a gdje je bila socijalna služba...neznaju oni šta se u čijoj kući događa....nije to ugodno i to razumijem, ali moramo se svi trgnuti malo...ja se sjećam kako sam se ustručavala prijaviti jednog susjeda za zlostavljanje psa, nije za usporedbu naravno, ali ipak sam se odvažila i sad reagiram kad vidim nešto slično bez ustručavanja...

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

imam slicnu situaciju, pisala sam vec na topicu nasilje. prvi susjedi a mi slusamo urlanje, deranje i udaranje... nismo prijavili, ali smo kad nam je puko film prijetili susjedima da cemo zvat policiju. od tad se necuje nista. valjda su dosli malo do pameti.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj majola prvotno napisa Vidi poruku
    od tad se necuje nista. valjda su dosli malo do pameti.
    ili primjenjuju suptilnije metode

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

neznam, valjda ga barem vise ne tuku, to je meni bilo najstrasnije, kad sam cula udarce kajsa i njegovo urlikanje ti su roditelji definitivno psihicki poremeceni

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ma da imam bilo kakav dokaz da tuku tu malu (koja btw nema 5 godina već eto samo 3, kako čujem...) ne bih minutu oklijevala. čvrsto želim vjerovat da je ovo urlanje urlanja radi, kratki fitilj i to...

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Kako se ponaša prema malenoj u parku? Ono, gestikulacija, govor tijela, da li je bar tu i tamo pogladi po glavi, da pusu ili se i u parku stalno otresa na nju bez da pokazuje ikakave znaš već neke majčinske znakove prema njoj?

I kako se mala u parku ponaša osim što tuče drugu djecu (i moja je to radila), naime znamo da su te tri do četiri godine baš nekad kod neke djece gadne. Da li mala pokazuje isključivo samo agresivnost, da li je potištena, stalno isflustriana ili ipak takve rekacije dolaze u tragovima?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ksena, je li postoji mogućnost da oslušneš bolje? i mi smo tako imali malog susjeda koji više i nije bio tako mali a derao se ... ko jarac što bi se reklo. i već sam bila spremna prijaviti kad sam prisluškivala preko otvorenog balkona i čula kako roditelji s njim sasvim mirno govore. smiruju ga. nije bilo glasnih povika, nije bilo udaraca (nisam ništa čula što je na to upućivalo). ali on se derao ko jarac. i vidim kasnije da je to često činio... odjednom krene urlikati. a oni svaki put (i on i ona) mirnim tonom (svaka im čast ). tako da me to smirilo. a i viđam ga u hodniku i vidim da je ok. samo ima tu... gadnu narav da se za svaku sitnicu koju valjda ne dobije, dere i to izrazito ružno i iscrpljujuće.

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ona se maloj u parku u pravilu ne obraća! priča na mobitel, uvijek! obrati joj se kad nekog ona lupi i onda ju čupa za kosu. veli mi dadilja da ju je jučer pustila da sama prelazi preko ceste (živimo u ekstra prometnom kvartu), pričala je na mob i ni okrenula se nije. malu vječito doslovno vuče za sobom za rukicu, mala se ne igra s nikim, kad joj se netko približi - bum!

i moje dijete je u fazi udaranja, mene, druge djece, vrata, igračaka... ne znam da li od toga praviti big deal! ne znam, ustvari, uopće ne znam, možda sam zabrijala.........

ja ne živim do njih, nekoliko sam katova iznad i ne mogu ja u detektivske avanture. pitat ću druge...

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

po ovome što pišeš ksena radi se o zanemarivanju a sad dali je tu i zlostavljanje u pitanju tko zna? Ja mislim da soc. službe sigurno neće oduzeti nekom dijete bezveze, znam jedan slučaj da su tatu stalno provjeravali jer je ostao sa malom djevojčicom (mama je završila u umbolnici) i nakon određenog vremena su ustanovili da sve ide kako treba, da se otac dobro skrbi o kćeri itd. Mislim to im je posao ako neće oni kontrolirati tko bi trebao, pa bolje neki put i više kontrole nego da se dese s....a

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ništa, pa daj pitaj onda druge koji je češće viđaju, čuju doma. Mislim jasno mi je da djeca znaju biti stvarno mali namčori, u stanju su ti nategnut živce do pucanja, kako je jednom Trbovička rekla, da joj dođe nekad malog iscipelariti (dok je bio manji, valjda ta prkosna faza), ali ako to radi baš stalno, svaki put, to čupanje kose.. Mislim s druge strane ajde bar je vodi u park, ipak valjda odvoji to neko vrijeme za malu da je izvede radi male.. Po opisu do sada pada mi na pamet da žena nije šizofrenik možda. Ovo je stvarno teško ocijenit ovako.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

uf, teška tema

ja bih prijavila samo ako bih bila zaista sigurna da se radi o zlostavljanju

moja starija ima jako tešku narav i zna podivljati za svaku sitnicu. tko ju ne pozna bolje, mogao bi vrištanje zbog gluposti lako zamijeniti za zlostavljanje. srećom sad živimo u kući, ali dok smo živjeli u zgradi, dobila sam jednom prilikom suptilno upozorenje od susjede da je na pragu da zove socijalnu službu

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ma da to i mene muči u ovoj priči. Moja je isto takva, ne samo po našim ocjenama, nego i u jaslicama i u vrtiću nam to tete spominju Ona je divno dijete, kada ona hoće, Anđeo u doslovnom smislu te riječi, ali kad kad je primi...Dr Jekyll i Mr Hyde i tako stalno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •