Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 70

Tema: prijaviti ili ne rad na crno/nelojalnu konkurenciju

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno prijaviti ili ne rad na crno/nelojalnu konkurenciju

Muči me ovo već neko vrijeme. U moralnoj sam dvojbi pa bi mi bilo drago ćuti "većinu".
    Radi se o osobama koje posluju na crno, a rade isti posao kao ja samo što ja eto plaćam i sve namete državi. Naravno da nisam konkurentna zbog toga.
    Prijaviti ili ne??
    Stvar je u tome sto ne zelim nikoga usositi, a s druge strane ja ispadam budala i to me ljuti.
    Ajde malo da cujem sto vi mislite. I cure koje rade na crno i ove koje rade kao ja.

Imate li ili jeste li bili u takvoj situaciji i kako ste to rjesavali?
    Kako bi to rjesili da ste u mojoj koži?
    Posljednje uređivanje od mala-vila : 04.06.2013. at 11:12

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja nebi prijavljivala nikoga. U istoj sam poziciji bila i bit ću ali ne pada mi napamet ikoga prijavljivati

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ja bih prijavila. Moja mama je bila privatnica i cijeli svoj život placala sve uredno i posteno, dok su još dvije osobe radile isto to, samo na crno. S obzirom da se skolstvo, zdravstvo, uprava i sve ostale javne sluzbe i usluge plaćaju iz poreza i prireza, nije u redu da jedni to placaju, a drugi ne. Zbog toga ne gubis samo ti kao direktna konkurencija, već i svi mi, korisnici javnih usluga i svi mi porezni obveznici. Ti ne bi njih usosila, ali on tebe bi, to je iz trenutne situacije očito, jer ako ti zbog toga ne uspijevas zaraditi ili ćeš se morati zatvoriti, onda jesi u sosu. Vrijeme je uredimo stvari oko sebe, a to sutnjom i pristajanjem na ovakve stvari nećemo moci.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Ja nebi prijavljivala nikoga. U istoj sam poziciji bila i bit ću ali ne pada mi napamet ikoga prijavljivati
    X

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

da mene netko to pita, odgovor bi bio isti kao od zuske
    no sad kad sam ja u toj poziciji, nije tako jednostavno odlučiti
    znate onu: lako je tuđim qrcem po stolu lupat

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ja bi prvo obavijestila konkurenciju, objasnila da ja gubim poslove radi njihovog ilegalnog poslovanja, ostavila neki rok da poprave to, a ako pomaka nema onda bi ih prijavila.

Naravno, preduvjet je da su moji posli 100% čisti.
    Posljednje uređivanje od trampolina : 04.06.2013. at 11:45

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Načelno se slažem sa Zuskom, ali isto bih dvojila

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bi prvo obavijestila konkurenciju, objasnila da ja gubim poslove radi njihovog ilegalnog poslovanja, ostavila neki rok da poprave to, a ako pomaka nema onda bi ih prijavila.

Naravno, preduvjet je da su moji posli 100% čisti.
    I da su ljudi normalni, da te ne namlate kao vola.

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    I da su ljudi normalni, da te ne namlate kao vola.
    to ne bi trebao biti razlog za ne-prijavu (ne bi trebao, vjerujem da u praksi mozda i je jedan od razloga)
    ne drzi li se ime onoga koji prijavi u tajnosti? ili je stvarno potrebno prijaviti anonimno pa da budes siguran?!
    Posljednje uređivanje od mala-vila : 04.06.2013. at 11:56

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

slazem se s Zuskom, razumijem tebe, ali dok svi ne pocnemo raditi, misliti i zivjeti onako kako je napisala Zuska, mozemo samo sanjati o boljem sutra, jer taj stil nas je doveo tu gjde jesmo

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

tvoj odgovor je-prijaviti?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj mala-vila prvotno napisa Vidi poruku
    to ne bi trebao biti razlog za ne-prijavu (ne bi trebao, vjerujem da u praksi mozda i je jedan od razloga)
    ne drzi li se ime onoga koji prijavi u tajnosti? ili je stvarno potrebno prijaviti anonimno pa da budes siguran?!
    Vjerujem da je anonimno, ja sam se nadovezala na trampolinin post gdje je napisala da bi ona prvo upozorila konkurenciju da isprave nepravilnosti.

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Ja sam radila na crno,kao djelatnik,naime sefica ima otvoren obrt,poslovanje ne pitaj.. Duzna na sve strane,poreznoj,banci..kad me zaposlila odmah je rekla ma crno,tek nakon 2god.me prijavila.i nije uplacivala doprinose,niti sam placu mogla dobiti preko racuna! Iako ljuta na sve to,s druge strane bila sam svjesna da sa tada nepunih 18god,mogu viti sretna da me netko htio,i da me zeli nauciti poslu! A tek greske,koje je prolazila s menom,mislim da drugi ne bih tako! Zbog samog njenog poslovanja dolazila je i inspekcija,u plijenidbu,ali je prica bila da je ona i najmu,kao o cijeli inventar. Na kraju je jos dobila i savjet da onda tako neka i ostane. I tu je sve stalo! Inac kao osoba,je divna i predivna zena! Curama daje izvrsnu placu,ali izvrsnu,otvoreno je rekla kakav je njen status pa kome pase! S dr.strane da su htjeli zatvoriti ju,mogli su,i onda ma burzu rada. Tako da valjda svjesni o nizu nepravilnosti,ipak smo tamo radile i primale placu,i njima to dode kao 3 manje na burzi!
    Nakon niza god.takvog poslovanja,sad polako placa sve zakasnine.

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

a gle, ne znam o kakvom poslu je rijec, ja sam bas nedavno tatu pitala za jednu zenu kak ona moze raditi, kaze on "pisali smo joj kazne vec 3 puta, ona plati i dalje radi"...ako hoces pp-aj me, pa ga mogu pitat za konkretnu situaciju, da vidis jel ima smisla.

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

tata ti radi u inspekciji?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

tvoj odgovor je-prijaviti?
    pa msilim da sam bila jasna,
    a ako si zeljela provesti anketu mogla si i tu opciju ukljuciti i mati odmah broj ljudi sa da i ne, bez da ti i postaju.

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

zanima me i obrazlozenje, u biti me zanima sto gradani misle o tome, kakav im je stav
    otprilike mi je jasno da se zapadnije ne gleda bas lijepo na to, no cini mi se da se u Hrv presutno odobrava siva ekonomija, cak da se gleda i s odobravanjem, tipa: "jadan/na nema, snalazi se" ili "vidis kak se ovaj snasao dobro, bravo za njega", a oni koji rade pošteno su budale i stav- "ko ti kriv kaj radis pošteno"

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mala vila, nije moj dan pa ne bi svadljivo zvucala. ali Zuska je napisala sve. ako nema placanje u drzavni proracun, nema ni love za sve sto bi mi zeljeli da ima cim vise.
    to sto dosta ljudi zeli da ima super zdravstvenu skrb, da ne ceka mjesecima na preglede, ali kad je pitanje da li da se uplati za zdravstveno osiguranje lakse je reci joj to mi je puno, pa cu zapravo to zanemariti, nek neko drugi uplati je nesto sto nema smisla.
    drugi probelm je sto navodno ima toliko stvari koje treba drzavi platiti da ljudi kojji ih placaju jedva spajaju kraj s krajem je takodjer nesto sto bi trebalo urediti.
    mi smo nadam se na dnu u ovoj drzavi, ali zivot rada na crno nikako ne pomaze. sto bi jos zeljela da ti napisem. dok ne bude kazni takvih da te zatvore i da ne mozes otovirti firmu na xy godina jer si radio na crno i da te taj trag prati do kraja, onda ne znam sta bi ti rekla.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa ne znam ni sama...mene jako ljuti taj prihod na crno, ja sam imala sreću da sam od prvog dana normalno zaposlena i sve uredno plaćala državi, i sad me jako ljuti kada ljudi rade na crno, pa ja plaćam najveću cijenu vrtića, a oni, jer nisu prijavljeni, niti ne plaćaju poreze i doprinose i još imaju i druge beneficije.

Nije stvar da se samo radi na crno, nego onda posljedice takvog rada osjećaju i drugi, u više aspekata.

U principu, ako mala-vila smatraš da trebaš prijaviti, napravi tako, nisi ti ta koja se nečega treba sramiti.

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Podpis pod zusku.

Ja znam da ljudi moraju od necega prehranit djecu ali opet - i mi koji radimo "na bijelo" moramo. I mislim da je vrijeme da se država pozabavi s radom na crno jer ovo što se dešava više nije normalno...

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Budući da je lako tuđim k...em po drači mlatit, ja ću napisati: Ja bih prijavila

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

potpis pod zusku i spajalicu!

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ako misliš prijaviti, nemoj prvo ići kod njih jer će onda znati od kuda vjetar puše.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

a što ja znam :/ kad bi ti išla odgovoriti onako zdravorazumski i racionalno onda bih ti odgovorila da svakako prijaviš, ali kad se sjetim svih onih ljudi koji su bili ili su još zaposleni kod poslodavaca koji ih ili ne plaćaju ili ih plaćaju ispod svakog minimuma ne čudim se što su pojedini prisiljeni raditi na crno.

i ja i suprug smo bili u toj situaciji pa nisam skroz objektivna.

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

tata ti radi u inspekciji?
    nekakvoj da, ne znam kakva bi tebi trebala :D
    ma mislila sam cisto da ti bude lakse odluciti se za prijavu ako vidis da ce biti posljedica.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Bodulica prvotno napisa Vidi poruku
    a što ja znam :/ kad bi ti išla odgovoriti onako zdravorazumski i racionalno onda bih ti odgovorila da svakako prijaviš, ali kad se sjetim svih onih ljudi koji su bili ili su još zaposleni kod poslodavaca koji ih ili ne plaćaju ili ih plaćaju ispod svakog minimuma ne čudim se što su pojedini prisiljeni raditi na crno.
    a uglavnom ih tako plaćaju jer sebi žele priskrbiti što više i pri tom ne biraju sredstva. kad bi inspekcije radile svoj posao kako treba i tim ljudima kod takvih poslodavaca bi bilo bolje, jer većina tih poslodavaca ne radi to iz nužde, nego samo zato da za njih ostane više i nikad im nije dosta.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa Vidi poruku
    a uglavnom ih tako plaćaju jer sebi žele priskrbiti što više i pri tom ne biraju sredstva. kad bi inspekcije radile svoj posao kako treba i tim ljudima kod takvih poslodavaca bi bilo bolje, jer većina tih poslodavaca ne radi to iz nužde, nego samo zato da za njih ostane više i nikad im nije dosta.
    o tome i govorim. vjerujem da bi u tom slučaju puno manje ljudi radilo na crno.
    Posljednje uređivanje od Bodulica : 04.06.2013. at 19:18

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

kuzim o cemu vi pricate, no osoba o kojoj ja govorim radi na crno kao glavnu djelatnost, već godinama, s već lijepom reputacijom kod musterija, čak se i reklamira
    meni to diže živac, ne ovi jadni koji jedva prezivljavaju pa nesto odrade u fušu povremeno

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

U stvari mi tek sad dopire do svijesti-pa otkud nam (nama, Hrvatima) ta nekakva nelagodnost i zatvaranje očiju nad kriminalom? Jer to u stvari je kriminal koliko god pravdali krizom i neimaštinom. Nije ni čudo šta nas potkradaju na sve strane, a nama neugodno lopova nazvati lopovom jer nas se "ne tiče".
    O, itekako nas se tiče!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

trampolina u tome je bit, svi samo slusamo kako se ovaj nakrao, pa onaj, pa ovaj ne placa ovo ili ono.
    ma koma.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Da, ali zašto mi je neugodno?
    Mislim meni, vama, većini?

Ne jednom sam se našla u situaciji da i ja zatvorim oči, čak i fa sama iznalazim rupe u zakonima (nekad prije).

Stvarno društvo ne bi trebalo tako izgledat.

U mom širem krugu poznanika poznata je rečenica "zezni državu, nemoj čovjeka-država te ionako krade"
    Jel to neki relikt prošlosti ili samo "u se, na se, poda se"?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo tako!

Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
    U mom širem krugu poznanika poznata je rečenica "zezni državu, nemoj čovjeka-država te ionako krade"
    Jel to neki relikt prošlosti ili samo "u se, na se, poda se"?

Ali potkradajući državu potkradaš druge, a i samog sebe.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja ne bih prijavila.
    Zato jer znam da ne bi postigla ništa i da prijava ne bi ostala anonimna.
    Na kraju bi ja nastradala kao što sam puno puta do sada, a drugoj strani ne bi pala vlas sa glave.
    Misliš da inspekcije ne znaju za tu osobu i kako i šta radi?
    Znaju, znaju samo ju prešutno puštaju što iz razloga što joj zapravo ne mogu ništa osim napisati kaznu, a možda ima i drugih razloga.
    Da je naša država uređena kak spada. Da su nam zakoni učinkoviti, da su sankcije učinkovite, imalo bi smisla boriti se protiv nepravilnosti.
    Ali ovako kako je teško da išta ima smisla.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne bih prijavila.
    Zato jer znam da ne bi postigla ništa i da prijava ne bi ostala anonimna.
    Na kraju bi ja nastradala kao što sam puno puta do sada, a drugoj strani ne bi pala vlas sa glave.
    Misliš da inspekcije ne znaju za tu osobu i kako i šta radi?
    Znaju, znaju samo ju prešutno puštaju što iz razloga što joj zapravo ne mogu ništa osim napisati kaznu, a možda ima i drugih razloga.
    Da je naša država uređena kak spada. Da su nam zakoni učinkoviti, da su sankcije učinkovite, imalo bi smisla boriti se protiv nepravilnosti.
    Ali ovako kako je teško da išta ima smisla.
    Ovako se nikad neće ništa promijeniti.

Postoje anonimne prijave ako želiš ostati anonimna, jednostavno se ne potpišeš.
    Inspekcije možda znaju da netko nešto radi krivo i sigurno postoje mnoga poznanstva i kontakti zaslužni da se nekoga ne dira (pogotovo lokalnim sredinama gdje svi svakoga znaju), ali kad dobiju prijavu, dužne su postupiti pa makar formalno. A čim postoji formalni zapisnik i nečiji potpis na zapisniku, znači da je moguće da će ga netko nekad pitati za to i to se sada malo drukčije gleda.
    Nemoguće je da su svi u lancu države uprave i inspekcija korumpirani, nezainteresirani i nesposobni. Ako ne ide s inspekcijom na lokalnoj/regionalnoj razini, postoji i državna razina.

Da, država nam nije uređena kako spada, ali ne znam tko bi je onda trebao urediti ako građani ovako razmišljaju. Jer ako građani razmišljaju ovako, onda ni elite neće poduzeti mnogo. Stvari na bolje mijenjaju ako postoji zainteresirana javnost, građani koji ŽELE uređenu državu i trude se, svatko u svojoj moći, da je poboljša. Netko će to činiti plaćanjem poreza i poštivanjem zakona, netko i prijavama neprailnosti, a netko aktivnim zalaganjem da se propisi učine boljima i da institucije bolje i brže reagiraju.

Poanta je da građanima ne bi trebalo biti svejedno i da ne bi trebali misliti da ne mogu ništa promijeniti. Iako je, doduše, to vrlo lagodna pozicija jer opravdava vlastitu poziciju nečinjenja.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Potpis na Zusku!

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I? Kako prolaze zviždači u Lijepoj našoj?

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Lako je nama tu piskarati što bi trebalo.
    Svi znamo što bi trebalo, ali rijetko tko će istupiti, otići kod mjerodavnih i reći:" susjed ima neprijavljene podstanare, birtaš mi nije izdao račun za kavu..."
    Anonimno? Ma ništa nije anonimno.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Kako nije anonimno ako pošalješ anonimno?

Osobno nemam problema s istupanjem i vjerujem da takvih ima mnogo, i ovdje na forumu i u RL. I ne ljutim se na one koji nemaju hrabrosti, želje ili mogućnosti da čine isto. Ali muka mi je od racionalizacije "kako je ionako sve u k, kako se onako ništa ne može napraviti". Ok, ne moraš ništa raditi, ali barem ne širi defetizam i podupri one koji se izlažu.

Žviždači bi, u svakom slučaju, bolje prošli da je javnost čvrsto stala uz njih.

Ali ovdje ne govorimo o žviždačima, već o najobičnijoj prijavi nekoj inspekciji, čin koji ljudi po cijeloj Hrvatskoj rade svakodnevno. To stvarno nije neko herojsko djelo.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

potpis na spajalicu i zusku

kad vidim kako neki ljudi razmišljaju
    jasno mi je da smo tu gdje smo

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

u jednom trenutku kad smo MM i ja bili pred odlaskom u inozemstvo,
    sa dobrim poslovima i plaćama, riješenim stambenim pitanjem,

svi su bili u sto čuda,
    mene ubija ovaj defetizam,

eto nažalost još smo tu

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Interesantno je kako svi primjećujemo neke druge ljude koji ne rade po zakonu, a sami sebe ne prepoznajemo.
    Također vrlo interesantno je kako inspekcije neke ljude odmah pronađu i kazne, a druge, već dobro uhodane i poznate "poduzetnike na crno" ni jedna inspekcija nit dira, nit kažnjava.
    I koje su to djelatnosti u kojima je rad na crno tako lagan, tako sakriven i tako nedokaziv da se čak i može oglašavati?

U mom pogledu velika je razlika hoću li koristiti rad fotografa, frizera, krojača (navodim primjer uslužnih djelatnosti koje bih se drznula naručiti i platiti na crno, u slučaju da ljudi rade redovan posao od 8-16, pa u fušu zarađuju od svojih skilova) ili usluge vođenja poslovnih knjiga, servisera klima uređaja, električara, vodoinstalatera, liječnika i sl (primjeri usluga koje nebih naručila i platila na crno, jer mi je stručno izvođenje usluge uvijet za sigurnost, gdje mi je važno znati da pružatelj usluge ima obrazovanje i dozvole za rad koji obavlja, usluge s kojima se nebih kockala).
    Nije isto čime se ljudi bave, u kojem obimu i na koji način.
    Siva ekonomija, za razliku od crne, ima manje pogubni utjecaj na opće stanje u društvu i na državni proračun.
    Siva ekonomija, pod uvijetom da "sivi poduzetnici" imaju legalan posao od 8-16 za koji primaju plaću od koje podmiruju porezna davanja i obvezne doprinose na plaću; može samo potaknuti gospodarstvo na mikro nivou.
    Na način da tijek novca od jednog pojedinca kola prema drugome, a taj drugi ga troši na potrošnju u istoj državi (u konačnici osoba koja naručuje je platila poreze i doprinose na svoja primanja, a osoba koja isporučuje usluge troši zarađeni novac na potrošnju u istoj državi i pritom plaća porez na potrošnju - dakle državni prihodi jesu bili oštećeni za porez na dohodak od dodatne djelatnosti, ali nije bila oštećena za porez na potrošnju kad je izvođač usluge novac potrošio za kupnju dobara i usluga u čiju je cijenu uključen porez na potrošnju).
    Siva ekonomija je u mom pogledu OK također i ako nezaposlena osoba (koja aktivno traži posao) vrši usluge (npr. instrukcije školarcima ili studentima) za vrijeme nezaposlenosti. Opet se generira protok novca za koji je prethodno plaćen porez i obvezni doprinosi, a nakon zarade slijedi trošenje na usluge ili proizvode za koje se plaća porez na potrošnju (PDV).
    Ne mogu razumijeti nečije dugotrajno bavljenje profesijom koja mu je jedini izvor prihoda, isključivo na crno. Nit mogu razumijeti konzumente tih usluga. Da znam da neka osoba godinama radi na crno neku djelatnost koja je meni potrebna, da je toj osobi jedini izvor prihoda i da ima stalne mušterije, od te osobe nebih naručila tu uslugu. Iz inata i dišpeta, jer bojkotiram takve uhljebe i savjetujem sve oko sebe da ih bojkotiraju.
    Ali bih svakako naručila uslugu od osobe koja npr. radi od 8-16 kao domar, a popodne u fušu radi kao ličilac. Zašto? Jer očito toj osobi nije dovoljna plaća od legalnog posla, pa se nakon radnog vremena trudi zaraditi dodatne prihode.
    Bit posta - nije svaki rad na crno za osuditi, treba razmotriti situaciju i osobe koje pružaju te usluge, neke podržati, neke bojkotirati (ili čak prijaviti). Tema je kompleksna i ne može se promatrati jednoznačno.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Šumsko voće dobro zboriš. Ja bi isto tako dodala da bi u ovoj nezaposlenosti oprostila frizeru, ličiocu, dadilji, spremačici i ako su nezaposleni pa si potpomažu kućni buđet sa radom na crno.
    Znam da ima hrpa frizera koji šišaju dom na crno, ima nekih koji imaju u kući prave male frizerske salone i odrađuju po osam sati dnevno, a ima i onih koji odrade par šišanja tjedno i zarade par sto kuna mjesečno.
    Nije svaki rad na crno isti.
    Netko je pisao o ljudima koji su prijavljeni na minimalac a imaju veće plaće, pa na osnovu toga ne znam imaju povoljniji vrtić, jeftinije dopunsko. Meni se nekako čini da je to rijetko radnikov izbor, manje im se uplaćuje u mirovinski fond( a zna tako proći puno godina), nemaju neke druge uvjete kao recimo kreditnu sposobnost itd., poslodavac se može svaki dan predomisliti i neisplatiti im crni dio a oni nemajau nikakav dokaz da su to zaradili i da im je to poslodavac dužan.
    Neće tu biti sreće dok ne bude bilo dovoljno posla, i dok u principu poslodavac može na svakojakve načine ucjenjivati radnika.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne bih prijavila. A pogotovo ne bih išla upozoriti da nek se konačno prijave ili..Pa kakvu bih reakciju mogla na to dobiti?
    Trudila bih se u svom poslu, a ono što i kako drugi rade bi ostavila njima i državi da se time bave. Jer imislim da je istina ovo
    što Tanči veli, sumnjam da inspekcije to ne mogu znati. Pitanje je žele li.
    Ograđujem se da moj ovakav stav ne vrijedi kad bi bila svjedokom nekog nasilja, nasilje bih svakako prijavila.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Bih, odmah, bez razmišljanja.
    Ta firma radi na crno kao cijela firma i dugima nabija rogove i usput ruše tuđe cijene, mogu si to dozvoliti, jer nemaju davanja prema državi.

Ne bih prijavila neizdavanje računa jer dosta toga u ovoj državi nije riješeno (naplate itd) osim porezi prema državi, tako da vjerujem
    kad netko ne izda račun sigurno nije jer hoće prevariti državu nego zarađuje za kruh. Ok ima i ovih prvih ,ali to su malo veći tipovi, njema nek se bave institucije.
    I tak...

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni je zanimljivo razmišljanje: ovo bih prijavila, a neizdavanje računa ne bih.
    Zar nije i jedno i drugo potkradanje države i svih nas?

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

A meni je zanimljivo razmišljanje da veliku firmu koja se usto reklamira i nije registrirana, a obavlja djelatnost, ne plaća državi ništa, direktno šteti
    konkurenciji na tržištu sa rušenjem cijena... itd netko NE bi prijavio.
    Sa tako većim stvarima bi se bavila i prijavila, a za račun mi se ne da tražiti brojeve telefona

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A vidiš, ja svako ljeto imam situaciju di moji susjedi iznajmljuju apartmane na crno i desi se npr da osoba preko veza i vezica puni apartmane od 4. mj a ja čekam 7. Uredno plaćam poreze i paušale, inspekcije nas ne zaobilaze i uvijek iskopaju neku sitnu nepravilnost koju papreno naplate a susjedi petsto auta stranih registracija ispred kuće i njima nikad ništ. I stvarno mi nikad nije palo napamet prijaciti ikoga, niam taj tip, nebi mogla živit s tim da sam nekoga zahebala.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Muči me ovo već neko vrijeme. U moralnoj sam dvojbi pa bi mi bilo drago ćuti "većinu".
    Radi se o osobama koje posluju na crno, a rade isti posao kao ja samo što ja eto plaćam i sve namete državi. Naravno da nisam konkurentna zbog toga.
    Prijaviti ili ne??
    ja sad mogu samo teoretizirati jer nisam privatnik no mislim da ih ne bi prijavila da rade isti posao kao ja samo na crno

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako imam direktnu stetu, prijavila bih. Ne bih isla prijavljivati i tuzakati sve nepravilnosti koje vidim, ali ako cu ja bit socijala jer imam nelojalnu konkurenciju koju nije briga za mene, a sama ne zelim poslovati crno, da - prijavila bih.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    A vidiš, ja svako ljeto imam situaciju di moji susjedi iznajmljuju apartmane na crno i desi se npr da osoba preko veza i vezica puni apartmane od 4. mj a ja čekam 7. Uredno plaćam poreze i paušale, inspekcije nas ne zaobilaze i uvijek iskopaju neku sitnu nepravilnost koju papreno naplate a susjedi petsto auta stranih registracija ispred kuće i njima nikad ništ. I stvarno mi nikad nije palo napamet prijaciti ikoga, niam taj tip, nebi mogla živit s tim da sam nekoga zahebala.
    Potpuno ista stvar je i kod mene.
    I kod nas je bio Državni inspektorat u kontroli jer nas je netko od susjeda (domorodaca) prijavio. Znamo i tko jer su nam rekli. Pitala sam ih i rekli su mi bez oklijevanja ( toliko o anonimnosti) i kad su otišli veli meni mama: sad budu išli kod one susjede koja ima sve, baš sve na crno. Misleći da budu oni išli redom i češljali mjesto. Odmah sam joj rekla da niš od toga. I naravno da nisu išli. Sjeli su u auto i otišli.
    Par dana poslije evo opet inspekcije, ovaj put turističke. I sad ja i njih pitam da li su došli po nečijoj prijavi i veli meni inspektor da nisu već da su vidjeli pločicu s natpisom apartmani na kući ( koju svaki legalni iznajmljivač mora imati istaknutu) i da su zato došli. Nasumice. I sad ih pita mama, a kaj s onima koji rade skroz na crno i nemaju pločicu? Inspektor je samo slegnuo s ramenima.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •