Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 122

Tema: Poseljavanje - razmjena iskustava

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno Poseljavanje - razmjena iskustava

Većinu života sam maštala o seoskom načinu življenja, ne baš životu poljoprivrednika/stočara, ali o jednom samoodrživom seoskom imanju s lijepim vrtekom i puuuno životinja. Najljepša ljeta, koja pamtim i danas, su mi bila kod bake na selu, a najdraža destinacija, umjesto fensi ljetovanja, bakini zečinjaci, svinjci i kokošinjci

Kroz godine života "na betonu" isparili su moji snovi, sve dok mi nedavno nije dozlogrdilo kupovati mlijeko koje kravu nije vidjelo i meso životinja šopanih hormonima i antibioticima.

Od ideje do realizacije nije prošlo dugo; moj život su prvo oplemenile kozice; trenutno imam 3 odrasle ženke i 3 jareta, od kojih ću zadržati dvije i žensko jare. U jesen namjeravam kozju obitelj proširiti za još 2 kozice...bit će mlijeka i sira kao u priči...

Nabavka kozica je bila jedna od najboljih životnih odluka; osim što su blagotvorno utjecale na moje psihičko zdravlje, klinci ih obožavaju i jedva ih istjeram iz štale. Kad vidim svoju curku kako dijeli pravdu među jarićima, vidim sliku sebe u bakinom dvorištu, obavezno s mačkom, psom i 3 koke za petama

Idućeg tjedna mi stiže kunićnjak, a nadam se uskoro i kunići

Osim koka i ostale peradi čiju nastambu nisam uspjela isfinancirati ovo proljeće, u planu je konjčeko, a možda i koja ovčica i magare.

Toliko od mene za sada, nadam se da ćete se raspisati o svojim životinjama i staviti i pokoju fotkicu...

Ako nas tko poželi posjetiti i pomaziti kozice, dobrodošli ste

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ajme Kavofob - kako je lijepo čitati te
    Pratila sam iz prikrajka tvoju temu o kozama - ali vidjeti ih ovako na fotkama je još bolje. Totalni awwwwwwwwwwwwwww

Na žalost ja sam još u betonu, u snovima na selu.
    Za sad ću samo uživati u tvojim (i ostalih forumašica) iskustvima. I maštati.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Predivno kavafob.

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Stvarno lijepo!

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Divno...
    Sa svakom novom rečenicom sam sve bliže odluci da prihvatim poziv i pozovem ti se u goste.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

baš ti zavidim.
    kod mene su u planu koke, eventualno koji zec. za sve drugo imam premalo mjesta.
    ali i moj san je neko seosko gospodarstvo daleko od svega.
    možda jednog dana.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Mojca, dobrodošli ste, moja curka jako voli goste, a rijetko imamo posjete

Obožava se hvaliti sa svojim kozicama, a osim kozica, tu su dva pesonje i maca...terapija maženjem zagarantirana

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

kavofob
    i mi ćemo svakako do mora u goste,

da vidimo u živo možda našu buduću kozicu,

i mi smo sa centra betona , kada se ideja rodila,
    isto za relativno kratko vrijeme završili na našem seoskom imanju,

što da kažem, najbolja odluka u životu,
    ne znam što mi je veća joga kad dođem s posla,

vrt, kvočka s pilićima ili umiljata maltezerica

ili pak cure koje u tome uživaju
    stavim i par slikica poslije

rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Druga godina na selu. Životinjsko poseljavanje usporeno jer smo jesenas dobili svoju malu životinjicu koja nas dosta preokupira. Za sada krotim samo mrkve. I to ide s malom bebom polako, ali mic po mic oblikujemo vrt i pokušavamo oživjeti zemlju. Ali okruženi smo živinama: ptice svih vrsta, vjeverice, mačke, puhovi. Nisu naše, ali žive s nama. Ptice najviše doživljavam pred jutro kad se raspjevaju, a kad se probudim uvijek malo provjerim kako je žutovoljka koja je svila gnijezdo točno mi pred prozorom u razini glave. Zimi ih hranimo i to je ornitološki raj. Noću čujem puhove i miševe u krovu (znam, znam), a danju mi susjedove mačke znaju ostaviti jadnog mišeka mrtvog pred vratima. Vjeverice ponekad gledam ujutro uz šalicu čaja - imaju svoju turu po dvorištu i otuđuju mi lješnjake i orahe Užasno su smiješne, sa svojim karikiranim pokretima kao iz crtića Gotovo bilo gdje da pogrebem po dvorištu naiđem na zakopane lješnjake koje su zaboravile. A moja bebica je neki dan imala tu sreću da s nepunih osam mjeseci u šumi gleda dvije male lisice kako jedu. Od domaćih živina u planu su prvo koke i patke za jaja, onda pčele. Kozad i magarad su mi eventualno možda nekad negdje daleko u budućnosti. Obožavam ih, ali htjeli bi još malo putovati kad se naša životinjica osovi na noge. Moram priznati da me privlače jako jersey kravice, ali ne znam hoćemo li se ikada odlučiti stvarno ih nabaviti. Za sada sir i maslac radimo od susjedovog mlijeka.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Rutvice, ja čitam dva put za redom i oba, umjesto "druga" pročitam dugo godina na selu i ništa mi nije jasno

Apsolutno razumijem ovo s putovanjem, to je u biti, najveća mana imanju životinja. Mi nismo ni prije nigdje putovali zajedno (3 velika psa su to onemogućila u startu) pa nam se ništa ne mijenja, ali umjesto samo "beskorisne" živadi, sad imamo i nekih korisnih

Sir i maslac nema veze od čijeg je mlijeka, važno da je domaće...

Eh, da, ove godine ništa od vrta kod mene, jednostavno nisam stigla s bebicom po zemlji čeprkati, ali na jesen namjeravam ozbiljno krenuti s pripremama.

Imamo puno voćki; jabuka, krušaka, trešanja, višanja, šljiva i jednu nejaku breskvicu. Kruške su ove godine lijepo rodile i baš se veselim ljetnim večerima dok žega nikako ne jenjava, iako je sunce na zalasku, a ja u podnožju drveta meditiram i grickam krušku

Mace i miševi su posebna priča. Prije mi je to tamanjenje miševa dobrano išlo na živce, a sad gledam iz druge perspektive; sve što maca potamani neće grickat zrnje spremljeno za koze. Tako je i maca promijenila kategoriju iz beskorisnih u korisne

studena, nadam se da se vidimo uskoro

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Curke, kako je lijepo čitati vaše postove I ja bih to, ali u gradu (po mogućnosti, u blizini centra ).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Optimist prvotno napisa Vidi poruku
    Curke, kako je lijepo čitati vaše postove I ja bih to, ali u gradu (po mogućnosti, u blizini centra ).
    I ja sam mislila kako to pomiriti - nisam baš u centru, nego malo dalje (Malnarova Republika) a zelenu oazu imam 30 km od grada u smjeru Sv.Helene. Biljke su rješive na taj način, ali životinje malo teže... Ipak, imamo već tri godine jednog vikend-mačka koji nam redovito dolazi jesti i družiti se s nama. Susjedi imaju cucke, ima i koza i krava u blizini, tako da smo ipak od obje lokacije (gradske i seoske) uzeli najbolje. Danas-sutra kad odemo u mirovinu, imamo mjesto kamo se možemo maknuti iz grada. Iako je to na dugačkom štapu, služi uredno i sada za slobodno vrijeme, a još se i isplati (naše voće, nešto malo povrća...odmor za dušu i tijelo).

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

kao sto sam ti već rekla kavofob- ti živiš moj san

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

prekrasno, prekrasno, prekrasno...

gdje je to tvoje selo?
    (jesi li sigurna da si htjela staviti otvoreni poziv)?

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Mala-vila, tek kad si to rekla shvatila sam da sam nadomak da zivim i svoj san

Apri, na pola puta sam izmedju Zg i VG, ako bude guzve napravim raspored druzenja

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Kavofob prekrasno!!!!
    ja sam u novom zgb, moj mali je još mozda malo premali, ali pamtim pa se javim kad još malo poraste.
    Mozda se predbijezimo za jesen

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

prekrasne su ti kozice

ja se isto selim na selo, kupili smo kucu prije 5 godina i nikako se odluciti za selidbu, i sad je pala konacna odluka da se ipak selimo tamo. taman pred skolu, bit ce veselo sto se tice prilagodbe

samo ja ne bi nikakve zivotinje, osim macke, al to ne samatram zivotinjom nego clanom obitelji. mm prica o nekom psu, to cemo jos vidjeti

mene vise brine taj sok koji cu ja dozivjeti mislim, veselim se ja uzasno, ne mogu vise izdrzati u gradu, sve me zivcira, al opet ne znam kako cu prezivjeti da mi nije sve pod nosom, da mi dijete ne ide u neku poznatu skolu, pa razlike u mentalitetu, mi vegetarijanci

al svi se veselimo jako pa cemo valjda prezivjeti

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj giussepe prvotno napisa Vidi poruku
    Kavofob prekrasno!!!!
    ja sam u novom zgb, moj mali je još mozda malo premali, ali pamtim pa se javim kad još malo poraste.
    Mozda se predbijezimo za jesen
    Može, može...kad se nismo na vježbačima uspjeli za kavu izdogovarati možda vas ovako sve namamim

Meda, velika je to odluka, ali sigurna sam da ćete se snaći, posebno jer ste svjesni nedostataka i različitosti selo vs grad i niste impulzivno uletjeli u preseljenje

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj kavofob prvotno napisa Vidi poruku
    Apri, na pola puta sam izmedju Zg i VG, ako bude guzve napravim raspored druzenja
    a, ti si tu pod nosom
    a ja mislila ti ošla u neka bespuća dalmatinske zagore ili zapadne slavonije

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    a, ti si tu pod nosom
    a ja mislila ti ošla u neka bespuća dalmatinske zagore ili zapadne slavonije
    i to je u planu, ali kad djeca odrastu

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

tu sam
    purgeri sa slavonskom adresom od jeseni 2012
    vrt u skromnim počecima, koke nesu jaja
    slike uskoro
    bilježim se za kozu

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ajme, što je ovo sve divno
    i mi planiramo na selo kad djeca odrastu

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Kljucic, hvala ti na fotkicama, prekrasne su. Posebno mi se sviđa kreativna ideja gdje od starih ladica nastaju gnijezda za koke

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

iskoristit ćemo sve što smo našli na imanju kad smo ga kupili

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj kljucic prvotno napisa Vidi poruku
    Nema boljega za obitelj s djecom, tko god može... Baš sam nedavno čula da će se obitelj s troje djece odseliti na staro (za sada zapušteno) imanje u susjedstvu moje vikendice. Prekrasno će im biti.

Uživajte svi koji možete... Jest da ću ja za to čekati mirovinu (koze, kokice i slično) ali vrijeme ide brže nego si mislimo.

rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Citiraj kljucic prvotno napisa Vidi poruku
    baš sam s guštom pogledala slikice. mi smo se uselili u nečiju staru vikendicu i koristimo sve što smo tamo zatekli - tako većinom imamo stvari iz 70ih, iz juge... od namještaja do lonaca. pomalo mijenjamo po svom guštu... također iskorištavamo sve što možemo najbolje što možemo

ponekad mi je nevjerojatno da su ljudi tu kućicu koja je nama čak malo i prevelika, a definitvno bolje opremljena od većine podstanarskih stanova u kojima smo bili, koristili samo vikendom..

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ajme, crvena salata hrastov list. Predivna je.

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Malo sam lijena za pisati ovih dana (više se nešto oko vrta motam ) ali prijavljujem da pratim topic, svim novopečenim seljacima!
    Nakon skoro 8 godina bijega s asfalta nakupilo se kod nas nekoliko kozica, konja, magare, pernate živine, mačke prestali brojati, ovih dana čekamo psiće, ...i naravno da je sve skupa neprocjenjivo !

zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I ja da se javim kao ponosna držateljica kozica, koka, kunića, pajceka, pasa, mačaka i ostalih. Imam kozu od godinu dana i na jesen ide na parenje, nekoliko kozlića od kojih će jadna ženkica ostati za pripust, kunića ima sada već dosta iako sam nedavno krenula sa time ( u studenom prošle godine), i to Novozelandski crveni i Kalifornijski kunići, te nešto patuljastih ( ako je tko zainteresiran imam nekoliko patuljaka za udomiti, 3 curke od cca 3 mj), koke 3 nesilice, ne nesu baš su koma, pa prelazim na obične domaće koke, kokota i 5 koka patuljastih, dvadesetak pilića domaćih šarenih starih oko 2 mj ( nesti će pred zimu po mojoj procjeni), 10 iz mojega inkubatora koji su sada 2 tj stare, čekam leženje susjedovih u inkubatoru, u planu još nešto jaja Rhode island red kokica da imam za nasaditi, sviđaju mi se i dobro nesu jaja. Tu su i dvije prasičke kao pripomoć za pojesti višak skuhanog u kućanstvu, 4 odrasla psa, dvije mačke, papiga nimfa.Vrt je posađen, malo u korovu jer je dugo bila kiša pa nisam mogla plijeviti ( kao za inat kada je lijepo vrijeme svekrva izmisli neki svetak da taj dan ne smijem u vrt), bacam se navećer na posao pomalo dok je god moja najmlađa mirna u kolicima ili vrtiću sa strane u hladu. Tu ima luka, graška koji već cvate, tikvice, krastavci, cikla, špinat, neki čudan matovilac, mahune žute olovke, grah trebljenec, zelena salata - kristalka i hrastov list za sada, moram posijati još nešto sjemena što imam plamen, lollo rosso i četiri god. doba. U pokusnom vrtu pod steljom je paradajz, presadnice zelja, cvjetaće, kelja, blitva i još mlade salate iz mojeg lanjskog sjemena. Jednostavno uživam u vrtu i životinjama, jedino se plašim kako će biti kada ću opet početi raditi. Ja bi rado još ostala doma na porodiljnom i gnjavila djecu. Zbilja bi trebali izmisliti neku mirovinu za majke recimo troje, četvoro ili više djece, kako bi majka mogla imati izbor biti doma ili raditi, ali imati neki prihod da se neživi od jedne plaće.
    Budem sve poslikala pa stavila da vidite moje carstvo.
    Još samo moram ograditi jedan dio dvorišta iza prema vrtu, stara je ograda propala, pa da iza mogu bez brige pustiti koze, koke, buduće guske, patke i tko zna što sadda kada imam inkubator mi padne na pamet izleći u njemu. To je u planu uskoro, časti nas moja Westy terijerka kada prodamo štence, biti će i njoj više mjesta za trčkaranje.

rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

wow! ti si zena zmaj

ako vam se piše, zanimaju me vaša iskustva koke-vrt. kada ih puštate u vrt, stalno? ponekad? kako to funkcionira?
    ja bih da mi jedu štetočine po vrtu, ali navodno dok su biljke još male pojedu i njih, kasnije se skoncentriraju na kukce... gdje je ta granica? ovisi li to i o sorti kokica? i tak... sve me zanima

ah da, ako neka zna gdje ima kupiti kamenog brašna. naši prethodnici vikendaši su na mjestu mojih gredica održavali fensi šmensi travnjak, pa je zemlja sva iscrpljena, pokušavam ju šopati na sve načine...

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Zibba, ti si moj uzor

Jedva čekam fotkice

zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

KAVOFOB - pa ionako uskoro dolaziš osobno po kuniće, kaj ne?

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj zibba prvotno napisa Vidi poruku
    Aha

Ovaj tjedan mi dolazi kunićnjak, već danima ne spavam, samo kuniće sanjam

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

imaš li kaj i za obrstiti brke?

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj rutvica prvotno napisa Vidi poruku
    ponekad mi je nevjerojatno da su ljudi tu kućicu koja je nama čak malo i prevelika, a definitvno bolje opremljena od većine podstanarskih stanova u kojima smo bili, koristili samo vikendom..
    baš sam o tome razmišljala ovih dana. ovdje nam ništa nije novo kupljeno i sve je u vikendica-stilu. raspreni tanjuri, stara kuhinja, stari kredenc... i mislim da će tako ostati. želim stalno imati osjećaj da sam uvijek na vikendu
    "život na vikendu" mi je sad stil života. i uopće nemam osjećaj da sam se odrekla neke komocije. lakše dišem.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj rutvica prvotno napisa Vidi poruku
    ako vam se piše, zanimaju me vaša iskustva koke-vrt. kada ih puštate u vrt, stalno? ponekad? kako to funkcionira?
    ja bih da mi jedu štetočine po vrtu, ali navodno dok su biljke još male pojedu i njih, kasnije se skoncentriraju na kukce... gdje je ta granica? ovisi li to i o sorti kokica? i tak... sve me zanima

ah da, ako neka zna gdje ima kupiti kamenog brašna. naši prethodnici vikendaši su na mjestu mojih gredica održavali fensi šmensi travnjak, pa je zemlja sva iscrpljena, pokušavam ju šopati na sve načine...
    ja koke pustim kad imam vremena pazit na njih da mi ne odu na vrt pošto još nije ništa ograđeno. ono, uzmem pastirski štap, malu u sling i pasem koke
    ali ne mislim ih puštat ni blizu vrta jer tamo gdje one prođu...
    kameno brašno navodno ima kod kamenorezaca. to je ostatak od rezanja kamena. možda kod onih što spomenike rade.

zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

imaš li kaj i za obrstiti brke?
    Ovisi u kojem smislu, ma nema frke ako ništa drugo nareže se malo špekeca domaćeg, vegeterijance pošaljem u vrt da obrste što im paše ili izvadim pečenu papriku iz škrinje, uz malo češnjaka i ulja i to je to.
    Šalu na stranu, imali smo 26.05. Prvu pričest i 10. godišnjicu braka, naravno da je jedan jarić završio na ringišpilu, zeko je sa teletinom dan prije namariniran u začinima, ulju, vinu ... i sakriven pod peku ( bilo je fuuuuj i nije se moglo jesti pa je sve nestalo po "džepovima" ha ha). Imam od te ture još 3 zvekana u škrinji, čekaju da im se smilujem i smislim kako da ih skuham, to mi je prva tura kunića nakon 10 godina pa moraju biti nešto extra.
    Salata je sada taman za branje i u njoj uživam sa velikim guštom, pogotovo u starom hrastu ( rečeno mi je da ako trgam vanjske velike listove, ona će ponovo potjerati u sredini, pa ću joj produljiti vijek trajanja, tj branja, prije nego ode u kop. Tako da ove godine imam pokus sa hrastom, javim kako je prošlo, a barem jedna glava će se pustiti u sjeme da imam svoje za slijedeću godinu, jer kristalku imam sjeme od lani i zaista je lijepo niknula i evo presađena prije tjedan dana. Rajčice kupovne ne smijem ni pogledati, a obožavam ih jesti, tako da se radujem svjojima. Blitve svake godine imam na bacanje, pa dobiju i koze, kokice, susjedstvo, familija i još bude viška. Još da ne vodim rat sa korovom bilo bi super, ali ove kiše me dotukoše.

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Evo da se i ja javim Mi imamo 3 zećice, zeca, i 11 malih zečeka, 30 koka, 3 konja, psa i 4 mačke Uskoro nam stižu ponovno 5 ovčica (imali smo ih 60 i prodali- najgluplja odluka ikada) i imamo u planu još 5 koza ili 1 kravica, to je još u razmatranju

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Pozdrav Krescenija

Kakve konje imate i u kojem ste dijelu HR? Zečeki su kunići ili baš zečevi?

Ovce ćete držati za mlijeko ili samo za janjiće i vunu?

Ja ovih dana, dok čekam gajbe i kuniće, samo o kunićima čitam...užasno sam nestrpljiva da konačno stignu

Datum pristupanja
    Jun 2010

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Imamo jednu ovnoliku zečicu, jenu kalifornijsku i jednu bečku plavu, a zekonja je ovnoliki. Konjići su- Curke-mama je Trahekener, kćer je Trahekener-englez, a momak je Toplokrvnjak-mama mu je hladnokrvnjak, a tajo englez Nadam se da si me polovila u blizini Koprivnice sam
    Posljednje uređivanje od kaina : 11.06.2013. at 14:03

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Ovčice samo za janjad (imamo u planu farmu muznih ovaca al otom potom, za sad samo za naše potrebe.)

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ovisi u kojem smisla
    ja bi onda jednog zeca na ražnju

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj krescenija prvotno napisa Vidi poruku
    ne radi ti link

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Krescenija, prekrasni su konjčeki! A mali zeko je awww

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

A kak ih ti vidiš, a ja ne? Kaže da ne radi link.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    A kak ih ti vidiš, a ja ne? Kaže da ne radi link.
    obriši jedan http:// (duplano je)

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Neće.

Baci me na prvu stranu photobucketa. Pliz daj stavi dobar link.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Evo, sorry, taman sam bila na izlasku http://s1303.photobucket.com/user/kr...tml?sort=3&o=0

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •