Molim vas, ako netko ima slično iskustvo i nekakvu informaciju, dakle, da li dijete može ići na crkveni vjeronauk i prvu pričest u župu kojoj ne pripada s obzirom na mjesto stanovanja?
Molim vas, ako netko ima slično iskustvo i nekakvu informaciju, dakle, da li dijete može ići na crkveni vjeronauk i prvu pričest u župu kojoj ne pripada s obzirom na mjesto stanovanja?
Može, samo treba potvrda župnika iz župe kojoj dijete pripada da se slaže da dijete ide na prvu pričest u drugu župu. i naravno potvrda da je kršten. Informacija je iz prve ruke. Mi pripadamo po stanovanju i dijete je kršeno u jednoj župi, a ove godine je išao na prvu pričest u drugu župu, kojoj pripada škola u koju ide.
I moj sin je isao na vjeronauk u drugu zupu.ja nisam donijela potvrdu jer nam ju zupnik u zupi kojoj pripadamo nije dao.jer nas nikada nije vidio u svojoj zupi.kako su mi sva djeca krstena u istoj zupi i moj sin je bez problema isao tamo na vjeronauk i na pricest.
Mona, ali nije isto ako ti je dijete kršetno u župi u koju pripada onda treba potvrda, a ako je kršetno u župi u koju ide na vjeronauk onda nema problema i ne treba potvrda.
Hvala puno, malena je jučer došla iz škole ukomirana jer je vjeroučiteljica rekla kako ne može ići s razredom na prvu pričest jer ne stanuje tu.
I ja sam ostala zatečena jer na misu idemo redovito ne u "našu" crkvu već tu drugu, a osim toga ona od prvog razreda pjeva u crkvenom zboru i nikada nitko nije spomenuo da to nije u redu.
Da Mona,to je problem. Ja sam kod svog župnika došla i rekla da mi pripadamo u tu župu, i da je dijete tu kršteno, ali da bi on htio ić na prvu pričest sa svojim prijateljima iz razreda, i da u ovoj župi nikoga ne poznaje i nije bilo problema.
Oriel, naši su na početku župnog vjeronauka (priprema za prvu sv. pričest) dobili od vjeroučiteljice obavijest na kojoj je pisalo da djeca koja su krštena u drugim župama donesu potvrdu o krštenju, a djeca koja po stanovanju pripadaju u drugu župu i potvrdu o krštenju i suglasnost župnika da ide u drugu župu na prvu pričest (mislim da kod većine župnika nema problema).
Roko_mama, ovo mi izgleda jako obećavajuće, nadam se da nam neće nešto iskomplicirati .
Pokušat ću to riješiti čim prije.
škola u koju sam ja išla ko klinka još i danas je podjeljena na 3 župe, i jednu podžupu, tako da je moj sused išao na prvu pričest sa svojima iz župe, onaj pol kilometra dalje u svoju i tako redom, ovdje u "gradu" vidim da se više mobiliziraju po školama.