-
Draga Kate13, htjela sam ti poslati pp, ali vjerujem da ovaj topic može poslužiti i u edukativne svrhe svih nas roditelja pa ću tu postati.
Imam frendicu koja se dugo godina bavi maloljetničkom delikvencijom pa sam malo s njom razgovarala.
Kaže da je jako važno da se sa tvojom sinom puno i dugo radi. Ružna iskustva iz djetinjstva, mnogo manje ružna od ovakvog, pamtimo cijeli život, a s ovakvim zlostavljanjem trebat će puno truda da se nauči nositi.
Najvažnije je raditi na osjećaju krivnje koje zlostavljana djeca često imaju u sebi, to da su i oni na neki način odgovorni za ono što im se je dogodilo.
Kaže da je dečkima od deset godina inače jako teško priznati ovakva zlostavljanja jer se srame, a treba paziti da se to ne pročuje u npr. školi ili bilo kojoj drugoj sredini koja je sinu važna, jer bi mu takva stigma ili "sramota" bila dvostruka kazna.
Zlostavljaču se neće ništa važno dogoditi, ima manje od 14 godina. I ne mora značiti da je i on sam bio zlostavljan. Je, mnogi zlostavljači su bili i sami zlostavljani, ali to je često okidač za zlostavljanja u odrasloj dobi, a kod ovakvih dečkića u pubertetu to ponekad zna biti tek igra moći, a može biti i ponavljanje igre moći koji su nad njim radili stariji dečki.
Sinu možeš predstaviti da će zlostavljač biti kažnjen na malo drugačiji način od odraslih ljudi (jer je i on sam još dijete), morat će i on psihologu, doma će mu dolaziti Centar za socijalnu skrb i bit će pod nadzorom, a bez obzira što nema dosje, ovaj je slučaj u evidenciji (zbog prijave), tako da policija sad praktički zna za njega. Tako da se neće potpuno izvući.
Kako spriječiti takve situacije ili za njih saznati na vrijeme? Biti svjestan da se ovakve stvari događaju. Često. Ne samo od vršnjaka, već - češće - od strane odraslih. Biti puno uključen u djetetov život i puno, puno razgovarati o ovakvim temama. Ne samo zbog informiranja i educiranja, nego i zbog nadziranja djetetovih reakcija.
Nadam se da mi nećeš zamjeriti što ovdje prenosim ove informacije, vjerujem da su tebi manje-više slično rekli stručnjaci s kojima si razgovarala, ali mislim da je jako važno da o ovakvim zlostavljanjima pričamo i osvještavamo ih. Hvala što si otvorila temu i još jednom, želim ti svu snagu svijeta, tebi i sinu...i cijeloj obitelji.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma