Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
.... vec danas pocinjemo s razgovorima.
kate, znaš da imaš podršku i razumijevanje od svih nas, kao što bi je i ti imala da se bilo komu od nas nešto slično dogodi, svi smo roditelji i ovo je zona sumraka kakvu nitko ne želi ni zamisliti.

Ove primjere za razgovor pišem jer vidim da ljude zanima tema, svih nas se to tiče, pa je možda i dobar povod onome tko još nikad nije ništa ispričao djeci, ili ne zna što bi rekao, da sad kaže.

Može početi - Znaš, jednom dječaku se dogodilo to i to, jednoj djevojčici se dogodilo to i to, rekla mi je njegova, njezina mama....bilo je ovako...ovaj je napravio ovo, ono...danas sam pročitala pa sam ti htjela reći kakve se sve stvari događaju....

Pa popričajte o tome, upozorite, upitajte dijete što misli o tome, što misli kako se treba ponašati kad se nešto slično događa, kako bi se ono ponašalo, bi li reklo mami i tati, upozorite ih na tajne, susresti će se s njima, ne ovakve, ali bit će drugačijih, bit će neugodnih tajni koje će dijeliti s vršnjacima možda (neke krađe, malo gadniji nestašluci i sl.)...proširite, primjereno dobi.

Djeca su zainteresirana za ono što se događa drugoj djeci, njih to zanima, a i drago im je kad se nešto dijeli s njima, ne samo kao lekcija, nego kao tema o kojoj se može razgovarati.