Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: poslodavac skida s plaće ...grrr

Rominka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno poslodavac skida s plaće ...grrr

odmah da se ispričam zbog naslova jer nisam znala kako da ga naslovim, a da kaže sve što hoću reći...naime, problem je slijedeći - poslodavac mi je prilikom prometne nesreće, odlazak na posao, bez papira od zavoda 4 mjeseca uplaćivao 100% place, da bi tek nakon 10 mjeseci stigla prva, nepravomoćna presuda da ozljeda nije priznata kao ozljeda na radu. tom prilikom sam se žalila, no moj poslodavac je prije te presude odlučio meni skidati s place razliku bolovanja, bez da su me prethodno obavijestili, bez da su se dogovorili sa mnom o mogućim ratama, tako da sam ja ugledavši platnu listu ostala, malo je reći, šokirana. nakon presude ja sam se žalila, no poslodavac je I dalje nastavio skidati s platne liste po svom vlastitom nahođenju I dalje ne traživši od mene nikakvu suglasnost. e sad, iako možda nekome taj iznos nije veliki, u pitanju je ipak nekoliko tisuća kuna, no ni to mi ne predstavlja problem - jer preživjela sam I bez njih, I očito ću još jedan mjesec. problem je što to navodno nije sukladno zakonu?! po svim principa, ja bih se složila da se taj novac povrati, no tako su to šutke, potajno učinili bez da su me obavijestili, pa onda se šokiraš u siječnju kad vidiš da su ti uzeli 95% plaće!!!!! moje pitanje, ako netko zna,smije li se to na takav način? ima li tko iskustva s time? a moj poslodavac...vrlo velika kompanija
    hvala svima na bilo kakvim odgovorima

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ne znam što je po zakonu, ali MM se dogodila potpuno jednaka stvar.
    Bolovanje kao ozljeda na radu, koje je na kraju komisija preimenovala u "obično".
    Na prvoj slijedećoj plaći mu je skinuta kompletna razlika.
    Žalili se nismo, očekivali smo to.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

poslodavac treba tretirati bolovanje kao obično dok ne stigne potvrda da je ozljeda na radu priznata, a ne obratno, nakon toga uplaćuje radniku razliku

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ZO prvotno napisa Vidi poruku
    poslodavac treba tretirati bolovanje kao obično dok ne stigne potvrda da je ozljeda na radu priznata, a ne obratno, nakon toga uplaćuje radniku razliku
    da, bolovanje se vodi kao "obicno" dok ne dodje potvrda o
    priznatoj ozljedi na radu, tada se pišu nove doznake i isplaćuje razlika

znam da to nije pitanje, na njega nemam odgovor
    logika mi govori da je poslodavceva greška sto je unaprijed
    isplatio 100%, nisi ti za to kriva, pa ne bi trebala
    ni placati
    ali logika je jedno, a zakon, kojeg ne znam, vjerojatno nesto drugo

Rominka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Da, naime u ovom slucaju je pocinjeno tesko kazneno djelo - razlika se trebala uzeti, to nije upitno, medjutim poslodavac u tom slucaju mora traziti pismenu suglasnost i dogovor na koliko rata ce uzimati od djelatnika (najslicnije odnosu kredita). Vidjet cemo do kuda ce me ovo odvesti, ali necu odustati. Ne zbog novca, vec zbog nacina kako su to sve proveli. Skinuli skoro svu placu bez prethodne obavijesti, bez pitanja, bezobrazno i ne razmisljajuci kako ce se to odraziti na moj zivot.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mislim da nema šanse da nešto postigneš. Pa i kad su ti "dali" te novce nisu te pitali da li da ti daju, tako i kod uzimanja.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

točno, njihova je greška što su išli naopako
    ali mislim da nemaju nikakvu obvezu pitati na koji način da ti uzmu
    osim što ti mora ostati onaj egzistencijalni dio, ostatak jednostavno uzmu
    vjerojatno bi se dogovorm moglo nešto postići, ali formalno pravno ne

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Cure, znam da je zadnji post na ovu temu bio prije dosta vremena, ali čisto zbog nekih budućih informacija:

Nikad vam poslodavac ne smije napraviti obustavu s plaće bez vaše pismene suglasnosti ili pravomoćnog rješenja o ovrsi.

Izuzetak su samo ovrhe na iznose manje od 1000kn koje ne moraju biti pravomoćne.

U protivnom, radi se o teškoj povredi Zakona o radu i treba ga bez odlaganja prijaviti inspekciji rada. Prijavu može napraviti bilo tko, anonimno.

Rominka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Evo, sapunica se rijesila pa da vas obavijestim- mozda nekome nekada zatreba. Kao sto je vec receno, nitko nikada, osim u slucaju ovrhe ne smije sjesti radniku na placu. U slucaju da poslodavac po nekom rjesenju mora djelatniku napraviti obustavu duzan ga je obavijestiti usmeno, te pismeno traziti njegovu suglasnost na koliko rata i u kojim iznosima ce obustava ici. MORA traziti pismenu suglasnot jer bez nje djelatnik moze prijaviti inspekciji pocinjenje teskog kaznenog djela. Kazne su velike. Ja sam se izborila za sebe i upravo ocekujem uplatu novaca koji mi je poslodavac uzimao bez dogovora. U medjuvremenu sam ih prijavila i inspekciji. I dala otkaz zbog povrede radnog odnosa. Mozda sve skupa traje "dugo" no isplatilo se. Sada u toj bivsoj firmi rade pravilnik o proceduri obustava s placa! Kao da im je to trebalo?! Ako ce sada prestati sa dosadasnjom praksom, ucinila sam dobro i sebi i drugima. Uglavnom, ja sam zadovoljna, a tko god se nadje u situaciji da se mora boriti za svoja prava zelim mu da ustraje i bude uporan jer na kraju ipak sve dodje na svoje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •