Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Anketa WIA - Svakoj drugoj ženi porodiljni negativno utjecao na karijeru

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Anketa WIA - Svakoj drugoj ženi porodiljni negativno utjecao na karijeru

Zanimaju me vaša iskustva, trebam u medije na ovu temu

Tijekom kolovoza portal Women in Adria proveo je online istraživanje u kojem je sudjelovala 321 žena na temu Utjecaj trudnoće i porodiljnog dopusta na karijeru.

Svaka druga žena iskusila negativan utjecaj trudnoće i porodiljnog dopusta na karijeru

Čak 51% žena iz istraživanja je iskusilo negativan utjecaj trudnoće i porodiljnog dopusta na karijeru, od toga:

43% je dobilo otkaz trudna ili nakon povratka s porodiljnog dopusta
    34% je degradirano nakon što su objavile trudnoću ili nakon povratka s porodiljnog dopusta
    23% nije promovirano zbog trudnoće i porodiljnog dopusta
    Žene žele fleksibilno radno vrijeme u prvim godinama života djeteta

51% žena ostaje na porodiljnom dopustu godinu dana
    14% do 6 mjeseci a 14% 6-12 mjeseci
    21% koristi porodiljni dopust duže od godinu dana
    Mnoge žene bi htjele fleksibilno radno vrijeme u prvim godinama života djeteta kako bi ostvarile veću ravnotežu privatnog i poslovnog života. Fleksibilno radno vrijeme je važna pretpostavka za povećanje broja žena na vodećim pozicijama.

Žene koje su na visokim pozicijama ili imaju takve ambicije na porodiljnom dopustu ostaju do 6 mjeseci. 32% njih navodi da bi rado pristale na aranžman gdje u prvih 6 mjeseci održavaju kontakt s timom telefonom i mailom te nakon 6 mjeseci kombiniraju rad od kuće s odlascima u ured. Tome bi mogao doprinjeti i nedavno pokrenuti projekt Mamforce koji pomaže kompanijama pri uvođenju fleksibilnog radnog vremena.

Kako žene mogu umanjiti negativan utjecaj trudnoće i porodiljnog dopusta na karijeru?

Žene planiraju trudnoću ali ne i porodiljni dopust. Porodiljni dopust zahtijeva strateški pristup, od vremenskog plana, sudjelovanja u pronalaženju zamjene, utvrđivanju načina komunikacije te povratka. Ako se radi o dugom porodiljnom dopustu, posebnu pažnju je potrebno posvetiti održavanju i izgradnji mreže kontakata te vještina.

Kako poslodavci mogu aktivnije upravljati porodiljnim dopustom?

Komunikacija tijekom porodiljnog dopusta, sa strane žena i sa strane poslodavaca, je velik problem. Promjene u poslovnom svijetu su danas jako dinamične. Čak i u mjesec dana se mogu desiti velike promjene, tako da je informiranost jako važna osobito ako se radi o ženi na managerskoj poziciji.

Žene trebaju preuzeti inicijativu ovdje jer će poslodavac u protivnom vjerojatno pretpostaviti da ona ne želi nikakvu komunikaciju tijekom porodiljnog dopusta. Na poslodavcu je da se drži dogovora o komunikaciji tijekom trajanja porodiljnog dopusta.

Žene će na taj način vidjeti da se na njih i dalje računa, da njihova karijera ima budućnost što će se pozitivno odraziti na lojalnost prema tvrtci.

Fleksibilno radno vrijeme će omogućiti ženama bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života a poslodavcima manje problema s pronalaženjem odgovarajućih zamjena za žene na porodiljnom dopustu.

Povratak na posao je često povezan s krivnjom zbog ostavljanja djeteta, predrasudama prema ženama s djecom. Tu puno može pomoći mentoring žena iz tvrtke koje su bile u istoj situaciji.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    Zanimaju me vaša iskustva, trebam u medije na ovu temu
    izuzetno bolna tema, za mene.

radila sam u prosvjeti gdje u 99 posto slučajeva nema problema ,oko porodnog i vraćanja na posao, bar tada kad sam ja rodila.

no , ja sam valjda rođena s metom na čelu.

još me uvijek boli jer se svima iz te moje radne okoline pogodovalo , a na meni se trenirala strogoća,a prošlo je 9 i pol godina

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja sam u onih 51% s početka članka.
    Smanjena plaća nakon porodiljnog, promjena radnog mjesta na lošije, tihe prijetnje otkazom, mobbing - ima svega. Al se nedam

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja sam u tih 51%, ustavari, tu negdje.
    otkaz nakon porodiljnog, pa nemogućnost nalaženja novog posla, pa direktan odbijanac zbog djece, pa sam zbog jednog bolovanja
    pretpjela sve i svašta, dok na kraju, nisam otišla.
    ugl. nikad se nisam vratila na staro-što se financija i same pozicije tiče. a da bi nam trebalo, o, da bi!
    Posljednje uređivanje od Val : 28.08.2013. at 12:12

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ja sam imala ugovor na određeno (3 godine ga stalno po malo produživali) koji je istekao za vrijeme porodiljnog. nije me čekalo radno mjesto i to su mi rekli vrlo brzo nakon što sam otišla na čuvanje trudnoće. inače su bili jako zadovoljni sa mnom.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Sumskovoce prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam u onih 51% s početka članka.:
    Moj prijašnji, a vrlo konkretan posao preuzeli drugi, ja dobila ono što je svima ostalima bio višak.
    Od nekoga tko je bio "nezamjenjiv" postala sam "najslabija karika". Da se smanjuje broj ljudi, mislim da bi mene izabrali.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Moj prijašnji, a vrlo konkretan posao preuzeli drugi, ja dobila ono što je svima ostalima bio višak.
    Od nekoga tko je bio "nezamjenjiv" postala sam "najslabija karika". Da se smanjuje broj ljudi, mislim da bi mene izabrali.
    Isti kao i u mom slučaju, baš identično

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

degradirana nakon povratka s porodiljnog:
    skinuta sa projekata i maknuta iz komisija koje su dodatno plaćene
    tako da su mi i značajno pali prihodi,
    na svoje uši čula razgovor šefice i šefa drugog odjela koji me je nakon povratka
    s porodiljnog želio ponovno angažirati za neki projekt. šefica je rekla da
    to nije za mene jer "ima malu djecu, pa će sigurno biti puno po bolovanjima".
    napomena: puno manje sam na bolovanju nego mnogi koji nemaju malu djecu.

Bespravno (nemarno) mi je uskračena ocjena rada (ostala sam neocijenjena) za godinu koju sam trudna odradila, i na kraju
    nje otišla na porodiljni (ocjena se treba dati ako se odradi više od 6 mj a ja radila 10) pa bez te ocjene
    nisam mogla biti pomaknuta na (prazno) radno mjesto za koje sam imala sve uvjete.
    napomena: godinu prije sam imala najvišu ocjenu, a za premještaj je bila dovoljna i ocjena manje, ali da budem
    ocijenjena.
    Dakle čekala sam sa 1/4 manjom plačom da protekne godina dana, pa da dobijem "tu" ocjenu. Šeficama formalna stvar
    a meni puno manje novaca.
    U to vrijeme sam zbog tog propusta 1/4 manje plačena od svih drugih sa mojom str. spremom, od kojih imam više
    staža i iskustva i radim zahtjevnije stvari.

plus još druge manje važne stvari: dobila drugi, manji radni prostor, lošiji komp itd.

bez pretjerivanja mogu reći da su mi tek cca 3 godine po povratku "oprostili" taj porodiljni,
    odnosno shvatili su da sam sposobna raditi ono što sam radila prije 5 godina.

Naravno da kao trudnica nisam izostala niti sata zbog pregleda, dapače, "trebalo je baš nešto hitno
    i neodgodivo napraviti" baš u terminu za koji sam mjessec dana ranije imala zakazan 4d uzv.
    i koji sam dovoljno unaprijed zatražila da odem, u ordinaciju koja je od posla udaljena 5 minuta.

6 mjeseci nakon povratka s porodiljnog djeca dobivaju vodene kozice, radi šeficinih komentara:"opet je nema"
    i mira u "kući" sam naravno sve odrađivala od kuće sa dvoje male kozicave djece, a bila na bolovanju.

nije privatna tvrtka (a mi smo "zaštićeni kao medvjedi") i šefice su žene sa obitelji, djecom moje dobi, unucima dobi moje djece.

možda je i splet nespretnih okolnosti i možda nitko nije imao zlu namjeru nego samo bio malo nemaran
    ali meni je ostao gorak okus u ustima.

strategija avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Nakon isteka porodiljnog od godine dana šef se bunio kako ja mogu tražiti mirovanje staža do djetetove treće godine i da mi onda neće garantirati da ću opet dobiti svoje radno mjesto. Nakon isteka neplaćenog opet TRUDNA dobila sam otkaz.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ja mogu prijaviti pozitivno iskustvo. Nakon čuvanja trudnoće i porodiljnog za troje djece, spojeno u komadu 5 godina, dočekao me moj posao: isti položaj, rad s drugim proizvodima (meni čak i zanimljivijima), plaća veća (što zbog toga što je u 5 godina porasla plaća za tu funkciju, što zbog poreznih olakšica za djecu). Za današnje vrijeme, nemam što prigovoriti.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja imam negativno iskustvo, nakon trećeg porodiljnog (nisu bili u komadu, vidi se iz potpisa).
    dobila sam dojam da se meni to treće uzelo kao neki luksuz, dok svi rade ja se izležavam na porodiljnom.
    radila sam do 28 dana prije termina i vraćam se nakon godinu i tri mjeseca (ja bi i ranije, ali jaslice su od jeseni).
    ne bi išla u detalje oko negativnog iskustva.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i moje je iskustvo pozitivno - nakon prvog porodiljnog vratila se na isto radno mjesto, poziciju, placu...u tijeku drugog porodiljnog promovirana, dobila rjesenje za vise radno mjesto. Naravno - drzavna sluzba.

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nakon prve trudnoće povratak na posao i odnos poslodavca gotovo idiličan, drugu trudnoću dočekali na nož. Kao jedno dijete ok, ali i drugo?!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nakon dvostrukog porodiljnog nisu mi sačuvali radno mjesto (bilo je za očekivati - vrijeme ne stoji dok smo mi na porodiljnom). Ponudili su statusom bolji i odgovorniji posao, ali nije mi pasalo to raditi s dvoje male djece doma. Ipak sam prihvatila izazov.

O tadašnjem poslodavcu ne mogu reći ništa loše - stvarno su dali sve od sebe da ne budem na šteti (i nisam bila ako se gledaju samo financije i status) ali okolnosti su se promijenile. Taj bi mi posao savršeno odgovarao da nisam imala obitelj. Nakon malo više od 2 godine promijenila sam posao za manje zahtjevan i bliži struci, jer nisam mogla hendlati tadašnji posao na način kako sam mislila da treba + klince, a nije mi odgovaralo ni radno vrijeme ni lokacija.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 29.08.2013. at 14:21

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

isti poslodavac u svim trudnoćama...
    -prvi porodiljni sve ok, za vrijeme trajanja istog sam dobila ugovor za stalno i povišicu, kad sam se vratila raditi, "zaboravili" su povišicu dok ih nisam ja podsjetila pa su ju ispoštovali
    -druga trudnoća s blizićima- sve ok dok se nisam (zbog gubitka iste) vratila ranije od očekivanog (načula sam da sam im upropastila planove jer neću biti 3 god doma ), smanjenje plaće (uz izgovor o recesiji) i prijetnje otkazom, trenutno sam im stopirala sve jer sam ostala trudna treći put i odmah otišla na komplikacije, sad sam na RD 3 god (do 12 mj) i dobit ću otkaz po povratku jer je posao "kao preraspoređen" - (čitaj:bila sam jedina žena u upravi i to s malom djecom, a sad će me se napokon riješiti)

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Moj poslodavac je pravo nevinašce prema ostalim iskustvima. Kako sam otišla (prvi put me nije bilo duže jer sam morala strogo mirovati) tako sam se vratila. Obadva puta me dočekao prepun stol i kolege koji cupkaju s rokovima. Istina je da nas trudnoća i porodiljni ne bi smjeli degradirati, ipak postoje i žene poput mene koje se nakon više od godinu dana nisu spremne uhvatiti sam u koštac sa svojim poslom. Dok sam bila doma, propisi su se mijenjali, programi napredovali, ponešto sam i zaboravila, nisam željela ostajati popodne - nikako nisam bila ona "stara" i drago mi je da se moj direktor pravio kao da jesam.

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Ja eto nisam uspjela dojti do porodiljnog nažalost,ali vjerojatno bi me dočekala ista stvar...nakon prvog IVF postupka ostala sam trudna i otišla na bolovanje zbog komplikacija.Potom sam izgubila bebu i kad sam se htjela vratiti na posao,šef mi je rekao da me osobno više ne treba.Dobila sam otkaz nakon 8 god rada tamo.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa Vidi poruku
    i moje je iskustvo pozitivno - nakon prvog porodiljnog vratila se na isto radno mjesto, poziciju, placu...u tijeku drugog porodiljnog promovirana, dobila rjesenje za vise radno mjesto. Naravno - drzavna sluzba.
    točno tako i ja.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nakon porodiljnog su me odbacili kao staru krpu, tako da je jedino promjena posla pomogla.
    Istina je da me dugo nije bilo jer sam bila na čuvanju trudnoće, a kasnije do druge godine djeteta na dopustu za njegu, ali istina je i to da sam radila deset godina prije nego što sam otišla na porodiljni, da ne spominjem da sam cijelu trudnoću kljucala po laptopu za posao ležeći na lijevom boku.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •