Smjehuljica ima 20 mjeseci, od prvog dana je vrlo ok s novim iskustvima, s novim osobama, lako se nosi sa gomilom ljudi, sve ju zanima, u svemu sudjeluje, jako je samostalna... Od prvog dana spava s nama, dojim ju na zahtjev još uvijek, uvijek regiramo na njene potrebe za pažnjom, sigurnošću, puno je nošena, što u slingu, što na rukama, nikad ju nismo ostavili da plače... do 14. mjeseca bila s njom doma, onda je nastupila teta čuvailaca prva, pa nakon 4 mjeseca druga. S prvom smo odradili adaptaciju od dva tjedna, a s drugom od tjedan dana. I jednu i drugu je dobro prihvatila, nije plakala dok nas nema, dočeka nas dobro raspoložena.
No... zadnja dva tjedna se počinje drugačije ponašati, stalno želi da ju nosim (bilo je takvih faza i ranije, ali ne ovako intenzivnih i bile su povezane sa zubićima ili virozama), ne želi da se maknem od nje, čak i tati neće, traži samo mene... čuvalica kaže da je isto i s njom, da joj se drži za hlače dok su u parku...
A ono što je meni posebno uznemirujuće je to da se na neke ljude jednostavno rasplače, potpuno neutješno, stisne se uz mene ili čuvalicu... stisne se tako čvrsto da joj ruku ne mogu pomaknuti da bi ju bolje prihvatila. Isti takav plač se ranije javljao nekoliko puta ali samo kad bi se uplašila nečeg.
Jučer dok sam bila na poslu, na par sati su došli deda i baka (iz drugog grada, nije ih vidjela mjesec i pol dana), s bakom je sve bilo ok, a na dedu (koji je došao nešto kasnije) je briznila u plač... tražila je od čuvailce da ju odnese u sobu, deda se povukao, nakon pola sata ju je ponovno pogledao i obrati joj se, opet se rasplakala, pa nakon nekog vremena opet... pa se jučer popodne rasplakala na prodavača u dućanu s cipelicama koji joj je ponudio stolčić da sjedne, pa na prolaznika koji se zaustavio jer je htjela maziti njegovog psa. Pola sata nakon toga je uredno otišla sa mnom u dućan, vukla kolica po dućanu, dala teti karticu da platimo (ritual koji se često ponavlja, zaposlim ju da mi ne zbriše,), stavljala stvari u ceker itd... nitko ju nije tjerao u plač.
Danas se, kaže čuvailca, rasplakala i na jednu ženu na placu koja je kupovala voće na istom štandu, pa na kraju i na svoju malu prijateljicu u parku.
Nekoliko noći je i u snu plakala, čak ni cicu nije htjela... noćas je u snu tražila tatu, smirila se tek kad sam ju stavila između nas... a prije toga je bila u kinderbetu koji je spojen s našim krevetom i ima spuštenu stranicu.
Što se događa? Kako joj pomoći? Kakva je to faza?
Zašto je beba koja je od prvog dana bila u kontaktu s puno ljudi, vozila se svim mogućim prevoznim sredstvima, bila posvuda i svašta iskusila i sve odlično prihvatila odjednom postala beba koja ima neku frku, čiji uzorak mi ne kužimo? Da li odrađuje nešto što do sad nije?
Kako reagirati? Mi reagiramo tako da ju zagrlimo, pokušamo utješiti, pa ako to ne pomaže preusmjeravamo pažnju na mjesec (kojeg stalno traži po nebu) ili macu ako smo vani...
Imate li sličnih primjera sa svojom djecom? Užasno mi je teško što ne mogu biti s njom doma da lakše prođe kroz sve ovo...
Hvala.![]()