Results 1 to 10 of 10

Thread: Ledo sladoledna torta Bajka od pred 20 godina - kako ju napraviti doma?

  1. #1
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default Ledo sladoledna torta Bajka od pred 20 godina - kako ju napraviti doma?

    Moj stari ima rođendan usred ljeta i godinama smo za njegov rođendan jeli Ledovu sladolednu tortu Bajka, koju je on strastveno volio.
    Sjećate je se... velika, bijela, okrugla, unutra kandirano voće i izvana jedna višnja za dekoraciju.

    Mama i ja već godinama sanjarimo da pokušamo napraviti kopiju u kućnoj radinosti, ali nikako da se složimo da li je osnova torte bilo slatko vrhnje ili sladoled od vanilije ili kombinacija ili nešto treće.

    Pokušala sam pitati tete koje pakiraju Ledo sladolede, poznam jednu... ali ništa.


    Vi koji ju pamtite, kako biste ju rekonstruirali?
    Hvala puno!

  2. #2
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Moje mi nepce kazuje da je osnova bilo slatko vrhnje.

    Sad, da li nepce dobro pamti, ha, tko zna.

  3. #3

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    Ha, meni se čini da se radilo o kombinaciji sladoleda od vanilije i slakog vrhnja.

  4. #4
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,855

    Default

    X tako i meni, nešto između Snjeguljica sladoleda i Ledo šlaga

    Vječno ću je pamtiti jer sam se skoro rasplakala kad sam ju počela jesti - jako sam joj se veselila a ono kandirano voće mi je bilo nejestivo.

  5. #5
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    I meni. Nikad nisam skuzila zašto se stari tako davi u njoj.

  6. #6
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,304

    Default

    možda radi toga kaj je samo to dobijal?

  7. #7
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    I meni. Nikad nisam skuzila zašto se stari tako davi u njoj.
    Moraš postići onaj INDUSTRIJSKI okus (ja se slažem - nije mi ta torta bila bogznakaj, ali o ukusima se ne raspravlja...)

    Ovako - trikom: uzmeš običniji sladoled od vanilije (ne Grandissimo - taj je žut, nego obični, ako ima... ) ako ikako možeš naći, pomiješaš ga sa šlagom u omjeru 1:1 i dodaš kućicu kandiranog voća za kolače. To utapkaš u kalup za tortu, smrzneš, pa izvana ukrasiš šlagom pomoću šprice. Tak bi ja da mora biti baš ta torta. Nema šanse da postigneš taj okus bez dućanskih sastojaka. Sretno!

  8. #8
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Hvala ti draga, znala sam da ćeš ti imati dobru ideju.
    Isprobati ću prvo na maloj količini, ako uspije, radim tortu.

  9. #9
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,304

    Default

    e sad nisam sigurna da ide ova peterlinina priča, jer ispada da je sladoleddva puta zamrzivan što se nikako ne smije.

    nekad davno ja sam nešto slično radila ali s parfe kremom ( slično-je meni način zanrzavanja)

  10. #10
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    e sad nisam sigurna da ide ova peterlinina priča, jer ispada da je sladoleddva puta zamrzivan što se nikako ne smije.

    nekad davno ja sam nešto slično radila ali s parfe kremom ( slično-je meni način zanrzavanja)
    Ćuj, ne znam ni sama da li to drži vodu, ali zamislila sam ovako - ne odmrzneš ti sladoled skroz, nego minimalno omekšaš - samo toliko da možeš umiješati šlag (što hladniji ili čak polusmrznut) da se sjedine sastojci. I nisam probala, ali Mojca je dobro rekla da će probati na maloj količini.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •