Pelenu mijenjati odmah nakon stolice (nisu sve kakice iste, neke stvarno brzo nagrizu kožu). I zračiti guzu, ponekad nemoj ni staviti nikakvu kremu, neka bude baš suha guza. Iskoristi ljeto pa ga malo puštaj i bez pelene.

Mi do 13 mjeseci nismo nikad imali taj problem, nije imala čak ni pelenski osip, ali onda je nakon uzimanja antibiotika dobila gljivice kojih se nismo mogli riješiti, da bi to onda prešlo u bakterijsku upalu. Poslije nam se to dogodilo još jednom ili dvaput. Naša pedijatrica se isto nije snašla (davala nam nekakve kreme s kortikosteroidima), a bogami ni magistre u ljekarni (svašta su mi prodale, a niti jedna se nije sjetila npr. Betriona, a guza se jako upalila).

Ono što su je meni rekla moja frendica doktorica i majka, i oba puta mi spasila stvar, je sljedeće:
- ili su gljivice pa se maže Plymicolom ili Canestenom, antimikoticima, dok ne prođe pa još par dana,
- ili su se naselile bakterije (jače crvenilo, a znaju doći čak i otvorene ranice) to se maže Betrionom, antibiotskom masti, dok ne prođe.

E sad, ako se stalno ponavlja crvenilo, moguće je da beba ima Candidu u ustima ili probavnom traktu, to se rješava Daktarin gelom kojima se mažu usta + Plymicolom ili Canestenom guzu. Vidi sa vašom doktoricom je li to moguća dijagnoza pa traži recept.

A svakako traži da ti prepiše Plymicol/Canesten i Betrion (iako se mogu uzeti i bez recepta), oni su osnova svake kućne ljekarne u domu s bebaćem.

Sretno.