Page 4 of 9 FirstFirst ... 23456 ... LastLast
Results 151 to 200 of 409

Thread: Od ponedjeljka smo gradjani EU

sillyme's Avatar

Sad mi je žao da vlastitu temu o ulasku u EU zachatavamo cijenama i inflacijom no evo da pojasnim najamnine - dakle, realno cijenu određujem ili po tome koliko mislim da je očekivani povrat na vrijednost stana (računa se obično oko 4-5% godišnje) ili temeljem cijena najma sličnih nekretnina na tržištu.

Po oba parametra bi mogla komotno povisiti cijenu bar 100E ali nisam jer mi se ne da mijenjati podstanare ako ovi ne bi prihvatili povećanje cijene. Ovo je peta godina da imam istu cijenu najma, a treća s ovim podstanarima. Mene od povišenja cijene odvraća što je dosta namještaja od podstanara i nisu zahtjevni i sve je plaćeno na vrijeme. Da uzimam neke druge nit sam sigurna da neće bit problema s plaćanjem, računam na bar 1 mjesec bez prihoda plus morala bi kupit hrpu namještaja - sve u svemu meni se ne isplati.

Da imam sav namještaj, da su podstanrai tak-tak, vjerojatno bi probala povisiti cijenu.

Lili75's Avatar

Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Poanta lilinog posta je da je on sam odredio višu cijenu i očito tako i uplatio.
    Upravo tako.

jelena.O's Avatar

I tak ja otišla na plac
    Mlekarica ima popis robe u eurima i kunama po stavkama sve, onda i ispis koliko eura je koliko kuna, i tak ja plaćam s kunama vratila mi sitnije kune, ali je rekla da ima i eure

Tets od povrća dala višak povrća da zaokružili cifru u kunama , sve cijene joj ostale iste, druga teta s klupe do malo begofovala na okruglu svotu kuna, ali ća ću joj ja

U mesnici dala točno u lipu kune, mada sam tam uvijek plakala s karticom ali neka , rekli su da vračaju kune i eure ovisno šta imaju
    Neke dućane riješila s karticom, neke s kunama......
    Last edited by jelena.O; 07.01.2023 at 17:20.

Lili75's Avatar

E mene to sutra čeka, plac.
    Moram do bankomata danas zgibat. Jedva čekam da sve bude u eurima jer se ovako teško snalazim. Onda ću se naviknut na cijene u eurima i znat usporedit sa Slo i izmedju raznih dućana.

jelena.O's Avatar

E bankomat ZABA na trgiću danas nije radio, ali je radio PBZ kod mene

Peterlin's Avatar

Mm je našao odličan način da se do sredine mjeseca riješi kuna, toči gorivo. Brojač je već na eurima, pa si izračuna koliko točno kuna ima i toliko uzme.

Beti3's Avatar

Zašto komplicirati? Prvi sam dan išla u poštu i preostale kune pretvorila u eure.
    Stvarno ne želim stvarati probleme prodavačima.

Lili75's Avatar

Fala na info.
    Ja sam OTP, u kvartu isto. Kod voćarne, i ispred poslovnice ima.

Lili75's Avatar

Fala na info.
    Ja sam OTP, u kvartu isto. Kod voćarne, i ispred poslovnice imaju bankomati.

jelena.O's Avatar

Sad do 15.1. možeš bilo gdje samo pazi da ti ne pređe u naviku , jer poslije će uredno naplaćivati korištenje stranjskog bankomata

Jelena's Avatar

Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Zašto komplicirati? Prvi sam dan išla u poštu i preostale kune pretvorila u eure.
    Stvarno ne želim stvarati probleme prodavačima.
    Super. Meni je isto žao prodavača. Ne kuzim odakle toliko gotovine u kunama ljudima. Ja sam zadnje potrosila 5.1., kupila sam žvake i dala sve kune i lipe koliko sam imala, taman 40 lipa više od cijene. Vecinom placam karticom, i prije i poslije prelaska.

Quote Originally Posted by Lili75 View Post
    Daj šansu Brežicama!
    Bome, sad moram

Nano, sjećam se tih kremšnita
    Last edited by lonni; 08.01.2023 at 00:16.

Meni je super što nema više granica. Kad se samo sjetim kako smo im uvijek prilazili sa strahom: na izlasku iz zemlje - koliko love nosimo, imamo li pasoše, jesu li istekli, hoće li biti gužva, jesmo li sumnjivi, a na povratku - hoće li carinik biti dobre volje ili otvarati gepek, cariniti nas na sve te 'luksuzne' krpice iz H&M-a, pronaći skriveni račun s merverom )

Što se tiče kuna i eura - još uvijek sve preračunavam u kune, ali bolje je što prije se toga riješiti, nemamo ništa od toga, ionako je sve poskupilo, pogubili su se parametri za usporedbu cijena, bolje je da zaboravimo da je maslac ne tako davno bio 10-ak kuna.

Lili75's Avatar

Quote Originally Posted by Jelena View Post
    Super. Meni je isto žao prodavača. Ne kuzim odakle toliko gotovine u kunama ljudima. Ja sam zadnje potrosila 5.1., kupila sam žvake i dala sve kune i lipe koliko sam imala, taman 40 lipa više od cijene. Vecinom placam karticom, i prije i poslije prelaska.
    Ja isto nemam više kuna, odmah sam ih se riješila prva 2-3 dana.

Lonni,
    Joj da ta vremena prije ulaska u EU, shopping u Grazu, pa pazi o kojim iznosima se radi

Odakle? Pa evo, na primjer: https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagr...-kuna-15290797

Kod kuće smo za blagdane, a moramo otići do trgovine kupiti nešto kada nam zatreba. Novci nam trebaju kako bismo kupili kruh. Kako se svašta može dogoditi, a ne znamo kakva će situacija biti s karticama, podigao sam svu gotovinu s računa. Kada se situacija primiri moći ću uplatiti preostale kune na račun u banci, kaže nam jedan od njih.
    Ljudi su pred blagdane masovno podizali kune s računa "da mogu kupiti kruh", pa im je ostalo.

Što se nas tiče, već odavno plaćamo karticom što god je moguće. Gotovina nam treba jedino za plac, a i tu smo se jučer uspješno riješili ostatka kuna (bilo je ostalo još nešto sitno). Za kovanice je sin pred koji tjedan proveo sat vremena u redu, ali uspio ga je na kraju uplatiti na kovinomat.

Što se tiče granice, manje-više nam je svejedno. Valjda imamo različite navike, ali nikad, nikad nas nije bilo strah carinika ni jesmo li nekom sumnjivi ni hoće li nam otvarati gepek i gledati što imamo unutra a često smo išli u Sloveniju (doduše, ne u shopping, to nam nikad nije bio običaj).
    Uostalom, prekjučer smo bili u Sloveniji, prelazili granicu kod Macelja, i iznenadila me kolona automobila na granici. Ali nije kolona bila tu zbog graničnih kontrola, nego jer su skijaši masovno odlučil kupovati slovensku vinjetu baš na samoj granici pa su napravili zastoj.

NanoiBeba's Avatar

I ja sam u novu godinu ušla bez kune u novčaniku.
    Još sam bila "ljuta" na kćer jer je našla neku kasicu s gomilom kovanica. Za njih sam dva jutra kupa gablecc na automatskoj blagajni.

Meni je isto žao ljudi koji rade u dućanu i sx moraju brojati te sitniše.

Meni gotovina treba samo za plac i rijetke odlske u kafiće. Sve ostalo plaćam karticana.

No moje kumice se nisu baš pripremile. Cijena bi mi bila niža da sam plaćala kunama.

jelena.O's Avatar

Ne znam kod mojih kumica su cijene iste ko i prije čak sir kunu manje da bi se zaokružilo u eurima na x ,50 bar je jučer tak bilo, bumo vidli kak dalje

Tanči's Avatar

Ne tako davno sam pisala na recesijskom topiku kako se isplati otići u Sloveniju po hranu.
    Nitko to nije doživio. Ok.
    Mi smo uredno svaka dva tjedna odlazile i u miru kupovale. Sve pa i božićni shopping smo obavile tamo.
    Neki dan je Index pisao o cijenama u Brežicama i usporedio naš i njihov Lidl i sad je pol Zagreba u Brežicama.
    Jučer sam bila i to nije bilo normalno.
    U Hoferu smo jedva našle parking. Sve Zg registracije. Čak i Ka.
    Unutra kaos. Previše ljudi i poharane police. Ničeg nije bilo.
    Smučilo nam se pa u Lidlu nismo ni stale.
    Sad ćemo pokušati preko tjedna. Možda bude normalnije.

Lili75's Avatar

Tanči, točno tako je bilo i u petak na Sv Tri Kralja u tom istom Hoferu
    Last edited by Lili75; 08.01.2023 at 14:41.

sillyme's Avatar

Mi smo pokupili svu gotovinu u kn što su djeca dobila za nikolu i bozic, pa smo odmah imali 1000kn gotovine za potrositi (to bi ionako napravila jer im uplatim to na račun da ne troše bezveze). Ostalo nam je i nesto rezerve sto smo digli jer nisam htjela doc u situaciju da ne rade kartice (moglo je dosta toga poci krivo taj vikend kad su radili konverzije, uz sve pripreme i testiranja)

Ali evo potrošili smo već sve (na žalost) i sad još imam 30ak kn u kovanicama što sam skupila uzduž i poprijeko po džepovima, kasicama, novčanicima i sličnim spremištima, samo nitko u dućanu ne želi to odjednom. Budem se već tog riješila kroz tjedan i to je to... Ostalo sad sve imamo samo eure ili kartice.

Tanči's Avatar

Quote Originally Posted by Lili75 View Post
    Tanči, točno tako je bilo i u petak na Sv Tri Kralja u tom istom Hoferu
    Užas i nenormalna histerija tako tipična za naše ljude, a tek deranja i dovikivanja unutar dućana...mene je bilo sram.
    Je, jeftinije je i isplati se, ali bacivši pogled na neka pretrpana kolica, ostala sam zatečena.
    Kolica su bila natrpana uglavnom sa gaziranim sokovima i pivom, što ne bih uzela ni da badava dijele te tjesteninom, suhomesnatim i slatkišima.

jelena.O's Avatar

Quote Originally Posted by sillyme View Post
    Mi smo pokupili svu gotovinu u kn što su djeca dobila za nikolu i bozic, pa smo odmah imali 1000kn gotovine za potrositi (to bi ionako napravila jer im uplatim to na račun da ne troše bezveze). Ostalo nam je i nesto rezerve sto smo digli jer nisam htjela doc u situaciju da ne rade kartice (moglo je dosta toga poci krivo taj vikend kad su radili konverzije, uz sve pripreme i testiranja)

Ali evo potrošili smo već sve (na žalost) i sad još imam 30ak kn u kovanicama što sam skupila uzduž i poprijeko po džepovima, kasicama, novčanicima i sličnim spremištima, samo nitko u dućanu ne želi to odjednom. Budem se već tog riješila kroz tjedan i to je to... Ostalo sad sve imamo samo eure ili kartice.
    Zakaj nebi htjeli ideš kupiti jogurt , kruh i nekaj sitno i veliš evo pare
    Last edited by jelena.O; 08.01.2023 at 18:30.

Jelena's Avatar

Evo Lidl se opravdava što su kod nas skuplji
    https://www.tportal.hr/vijesti/clana...tskoj-20230110

Mi smo u nedjelju prosli kroz Sloveniju, gorivo je tamo skuplje. Ne znam gdje Lidlovi dobavljači toče gorivo.

NanoiBeba's Avatar

A ova hajka oko monete od 200 eura mi je skoro pa smiješna. Ta novčanica je najčešće krivotvorena novčanica eura i nama se nekoliko puta, izvan HR, dogodilo da ju u dućanu ne žele primiti. Zbog muža mi putujemo ko pravi Balkanci koji vjeruju samo u keš, pa zato i znam za taj "problem".

Peterlin's Avatar

Evo Lidl se opravdava što su kod nas skuplji
    https://www.tportal.hr/vijesti/clana...tskoj-20230110

Mi smo u nedjelju prosli kroz Sloveniju, gorivo je tamo skuplje. Ne znam gdje Lidlovi dobavljači toče gorivo.
    Kad se sve zbroji i oduzme, na isto ti dođe... To je kao da kažeš "Plodine su skuplje od Lidla ili Eurospina", a unutra se nađe proizvoda koji su skuplji i koji su jeftiniji. Isto je i s državama. PenziJoneri obilaze dućane u potrazi za jeftinijim artiklima, a sad će preko u Sloveniju na isti način. Kad uračunaju cijenu goriva koje spale do tamo i natrag, nisam baš uvjerena da će ostati u plusu

Jelena's Avatar

Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    A ova hajka oko monete od 200 eura mi je skoro pa smiješna. Ta novčanica je najčešće krivotvorena novčanica eura i nama se nekoliko puta, izvan HR, dogodilo da ju u dućanu ne žele primiti. Zbog muža mi putujemo ko pravi Balkanci koji vjeruju samo u keš, pa zato i znam za taj "problem".
    Ma covjek je šašav. Ako piše da ne primaju do 14.1. sto se pravi pametan. Mogao ju je usitniti u banci, ako mu je zadnja koju ima.
    Iako se ja pitam što bi bilo da mu je račun 1000 eura, da li bi i onda bio problem.
    Blagajnici su ionako pod velikim stresom zadnjih dana kud jadnu ženu s policijom tlači. Nije ona uvela politiku firme.

Ja sam bila tek jucer u vecem shoppingu. Moram priznati da je dosta zbunjujuce, odnosno usporava mi kupnju. Imam ideju koliko zelim platiti za sir ili kobasice ili, a sad se bas zakompliciralo. Promijenila se velicina pakiranja, za sve moram traziti koliko je po kg, a puno je brojeva na deklaracijama, sto kune, sto euri. Kupila sam papirnate rucnike Violeta, visina role je nekih 4 cm manja.
    Na placu jos nisam bila.

NanoiBeba's Avatar

Al velim ti, baš ta od 200 je veliki problem i stvarno ju često ne žele uzeti. Dogodilo nam se više puta i u više zemalja. Inače, nerado uzimaju to a i veće apoene.

kli_kli's Avatar

U Americi je cak i novcanica od 50 dolara problematicna, najvise vole do 20. :D
    S druge strane, cash skoro i ne koristimo. Letos smo bili u Nemackoj i shockirali se koliko nam je cash bio potreban.

Freyja's Avatar

https://eur-lex.europa.eu/legal-cont...uVvD5nnFWwT5-g

"Commission Implementing Regulation (EU) 2023/5 of 3 January 2023 authorising the placing on the market of Acheta domesticus (house cricket) partially defatted powder as a novel food and amending Implementing Regulation (EU) 2017/2470 (Text with EEA relevance)."

"Acheta domesticus, uobičajeno poznat i kao domaći zrikavac, od ovog siječnja postao je treći insekt (u prahu) koji je odobren kao hrana u EU, nakon što su to prije nekoliko godina postali sušeni žuti crv brašnar i migratorni skakavac.
    Od prije je poznato da domaći zrikavac može biti štetan po zdravlje (anafilaksija), ali dodatna istraživanja pokazala su da tome ipak nije tako, pogotovo kad se u prahu koristi u proizvodnji „kruha, peciva, krekera, grisina, žitnih pločica, suhih predsmjesa za pečene proizvode, keksa, suhih punjenih i nepunjenih proizvoda na bazi tjestenine, umaka, prerađenih proizvoda od krumpira, jela od mahunarki i povrća, pizza, sirutke u prahu, juha i koncentrata juhe, pića sličnih pivu, čokoladnih proizvoda, orašastih plodova (...) namijenjenih općoj populaciji“ ... e tada „ispunjava uvjete za stavljanje na tržište u skladu s člankom 12. stavkom 1. Uredbe (EU) 2015/2283."

Od naše predivne i plodne žitnice prešli smo na jedenje skakavaca. To su sve tekovine revolucije.
    A nadam se da ovo u međuvremenu nismo zaboravili.

https://porestina.info/eu-i-hrvatskoj-zabranjuje-autohtone-sorte-sjemenja/?fbclid=IwAR2ywuHvZwYlx_b0fBXj3pswnFegV6Eeb1V6R9n4 Jd7fc531kxZ3bNEjhxI
    "Trenutačno tri najveće korporacije – Monsanto, DuPont i Syngenta – kontroliraju 53 posto svjetskog tržišta sjemenjem (deset najvećih kontrolira čak 73 posto!), a velike su kompanije došle do tog rezultata tako što su pokupovale gotovo sve manje tradicijske i obiteljske sjemenare, tako da, zapravo, više i nemaju konkurenciju.

Međutim, kod takvih kompanija tržište sjemenja samo je sredstvo. Naime, riječ je ponajprije o velikim proizvođačima herbicida, dakle kemijskim kompanijama, a tek onda i o proizvođačima sjemenja, koje uz svoje sjeme poljoprivrednicima, povrtlarima i voćarima nude herbicide i kemikalije bez kojih te sorte nije moguće uzgojiti."

Nama ovčicama se baš svašta može servirati na pladnju. Posebno ekipa koja brine o zdravlju naroda.

Freyja's Avatar

Jelena's Avatar

Freya, ti i ovdje otkrivaš toplu vodu. Pa znamo i da korporacije prodaju hibridno sjeme koje daje veći prinos, manje je osjetljivo na nametnike, ali se smanjuje raznolikost, ne može se uzeti sjeme za iduću godinu, a često je hrana lošije nutritivne kvalitete. Sjeme se svake godine mora kupiti od sjemenare. Niti je to novo, niti je posljedica ulaska u EU. Misliš da se u Srbiji ne nameću ove korporacije.

A i ti jestivi kukci nemaju baš puno veze s EU, pa mi nije jasno zašto tu prenosiš.

Freyja's Avatar

Freya, ti i ovdje otkrivaš toplu vodu. Pa znamo i da korporacije prodaju hibridno sjeme koje daje veći prinos, manje je osjetljivo na nametnike, ali se smanjuje raznolikost, ne može se uzeti sjeme za iduću godinu, a često je hrana lošije nutritivne kvalitete. Sjeme se svake godine mora kupiti od sjemenare. Niti je to novo, niti je posljedica ulaska u EU. Misliš da se u Srbiji ne nameću ove korporacije.

A i ti jestivi kukci nemaju baš puno veze s EU, pa mi nije jasno zašto tu prenosiš.
    Pa možda tebi ne otkrivam toplu vodu, ali skakavci su svakako novost u mojem jelovniku. GMO sjeme i hrana nisu već poduže, nažalost.
    Jestivi kukci nemaju baš puno veze s EU (tj. nisu posljedica ulaska u EU)?

Potpisnica ovog dokumenta je Ursula von der Leyen, otvori originalni dokument pa ćeš vidjeti je li tako. E sad jedino da sam nešto propustila pa da je Ursula zadužena za Zambiju. Ako jesam, ispričavam se.
    Ja sam mislila da se Ursula i ostali dobročinitelji brinu o građanima Europske unije. Možda sam ipak bila u zabludi.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DE/TXT/PDF/?uri=CELEX%3A32023R0005&fbclid=IwAR1EJXrPpfz_sCN3F 0aRBK550GfyNyc_hx_8AWLYnMjABvh90TdgvxkgXbs

"Od siječnja 2023. godine EU je dopustila dodavanje insekata (kućnih cvrčaka) u pečenja, tjesteninu i ostale poluproizvode "za široku javnost". Iako postoji premalo objavljenih saznanja o alergijama i mogućim anafilaktičkim reakcijama, Europska komisija je mišljenja da ne treba navoditi posebne zahtjeve za označavanje mogućih alergijskih reakcija. Međutim, oni koji su alergični na rakove, mekušce i grinje iz kućne prašine vjerojatno će također patiti od alergijskih reakcija kada konzumiraju proizvode s dodatkom kućnih cvrčaka. Također može dovesti do novih alergijskih reakcija na supstrat kojim se insekti hrane. Stoga postoji samo zahtjev za označavanje ako proizvod sadrži prašak "Acheta domesticus". To znači da se ljudi moraju sami uvjeriti da se "Acheta domesticus" melje u prah i dodaje kućnim cvrčcima te moraju sami provjeriti mogu li biti alergični na nju. Odobrenje počinje 24. siječnja 2023. Odgovorni za odobrenje: Ursula VON DER LEYEN .
    Sljedeći proizvodi "za širu javnost" uskoro će biti u prodaji s dodanim cvrčcima (Acheta domesticus): - Kruh od više žitarica - Višezrnate rolice - Krekeri i grisini - Žitne pločice - Suhi premiksi za pekarske proizvode - Kolačići - suhe punjene i nepunjene tjestenine - umaci - prerađevine od krumpira - Jela na bazi mahunarki i povrća - Pizza - Opća tjestenina i proizvodi od sirutke u prahu - Analozi mesa (vegetarijanske alternative mesu) - Juhe i koncentrati za juhe, juhe u prahu - Grickalice na bazi kukuruznog brašna - Pića slična pivu - Čokoladni proizvodi, orasi i uljarice - Grickalice (osim čipsa) i mesne prerađevine."
    Piše : Gerhard inro.

Beti3's Avatar

Koliko sam ja trešanja sa crvima pojela u životu!! I to živih, što je to malo sušenih skakavaca.

Jelena's Avatar

U mom jelovniku nisu skakavci, barem ne još. I ne mislim da su insekti posljedica ulaska u EU, nego je regulacija posljedica ulaska u EU. A sigurna sam da će se i ta regulacija s vremenom poboljšavati. Svakako treba o tome pisati, ali ne tonom kojim ti pišeš s ciljem izazivanja orgazmičke strepnje. Samo što ovaj ton koji ti njeguješ na svim temama, nažalost na portalima osigurava veći broj klikova. Informativni tekstovi su manje zabavni od horora.

Insekti se u EU ne skupljaju po poljima i dinstaju doma na luku, nego se uzgajaju u kontroliranim uvjetima. Njihov uzgoj je značajno skuplji od uzgoja pšenice, tako da ti neće netko podvaliti insekte i onda dići cijenu proizvoda. Kao što znaš, nutritivno su bogati i mogu si zamisliti da su bodi bilderi i ostali konzumenti veće količine proteina zainteresirani. Suprotno tvojim očekivanjima, proizvodi koji sadrže deklarirano insekte, zapravo su siromašni insektima, upravo zato što su očekivano skupi. Navodno sadrže velike količine šećera i soli pa se dovodi u pitanje njihova nutritivna dobrobit.

sillyme's Avatar

Zlocesta EU nas potajice hrani kukcima, a mi fini balkanci inace jedemo samo najkvalitetnije meso

Nego, gdje su dramatične priče iz 2013 kako neće bit sira i vrhnja na placu i nitko neće moć doma spremati domaće kobase i slaninu? Još se sjećam kak nas je svaka "domoljubna" šuša maltretirala dramaticnim proročanstvima koja su se, kao i ostala njihova proroštva, pretvorila u jedno veliko ništa.

tangerina's Avatar

Zlocesta EU nas potajice hrani kukcima, a mi fini balkanci inace jedemo samo najkvalitetnije meso

Nego, gdje su dramatične priče iz 2013 kako neće bit sira i vrhnja na placu i nitko neće moć doma spremati domaće kobase i slaninu? Još se sjećam kak nas je svaka "domoljubna" šuša maltretirala dramaticnim proročanstvima koja su se, kao i ostala njihova proroštva, pretvorila u jedno veliko ništa.

za neko vrijeme će bit prosvjed "dajte nam da jedemo naše domaće crve, nećemo vaše monsanto uzgojene gmo crve!"

Freyja's Avatar

I ne mislim da su insekti posljedica ulaska u EU, nego je regulacija posljedica ulaska u EU.
    Znaš kako je Kaić odgovorio na pitanje mogu li cjepiva biti uzrok nastanka neke autoimune bolesti. Rekao je: Uzrok vjerojatno ne, ali mogu biti okidač. Tako da je i ova tvoja rečenica na tom tragu. Big difference. Rezultat je isti.
    I sto ja rekla, to ne porekla - a to je da je ekipa ovdje mnogo tolerantna. Insekti koji se uzgajaju u kontroliranim uvjetima i još su k tome nutritivno bogati. Dobar tek svima. Ja ću ipak na dijetu.

Freyja's Avatar

Domoljubna šuša. Još jedna dnevna doza tolerancije.

Jelena's Avatar

Quote Originally Posted by Freyja View Post
    Rezultat je isti.
    Rezultat nikako nije isti. Regulativa koju smo dobili ulaskom u EU je značajno popravila situaciju u RH. Od zaštite voda, pesticida itd. S otpadom se još mučimo, ali i to ide u smjeru boljem nego je bilo. Ne bismo se s tim zamarali da nema te vražje EU regulative.
    Ovdje konkretno je velika razlika je li skakavac prethodno bio u polju mandarina i najeo se pesticida ili je uzgojen u kontroliranim uvjetima i zna se što su jeli i pili i imaju li u sebi glutena ili pesticida, na koji su način usmrćeni itd.

I dalje ne moraš strepiti da će ti netko radi ostvarivanja profita umjesto pšenice ubaciti skakavce i zrikavce.

Freyja's Avatar

Rezultat nikako nije isti. Regulativa koju smo dobili ulaskom u EU je značajno popravila situaciju u RH. Od zaštite voda, pesticida itd. S otpadom se još mučimo, ali i to ide u smjeru boljem nego je bilo. Ne bismo se s tim zamarali da nema te vražje EU regulative.
    Ovdje konkretno je velika razlika je li skakavac prethodno bio u polju mandarina i najeo se pesticida ili je uzgojen u kontroliranim uvjetima i zna se što su jeli i pili i imaju li u sebi glutena ili pesticida, na koji su način usmrćeni itd.

I dalje ne moraš strepiti da će ti netko radi ostvarivanja profita umjesto pšenice ubaciti skakavce i zrikavce.
    Ma krasno, nema što. Na kraju ispada da to još ide u dobrom smjeru. A što ako ih ljudi ne žele - ni one iz kontroliranih, ni one iz nekontroliranih uvjeta? Pa pročitala si i sama u što sve idu. Opet se pita - koga? Narod sigurno ne. Jer puno je onih koji nisu tolerantni poput vas.
    Idu, primjerice, u žitne pločice, prerađevine od voća i povrća i u svašta drugo, popis je gore. Prijateljica vegetarijanka mi jutros šalje poruku i piše kako više neće ni to moći jesti. Vjeruj mi, oni mi ni na pamet nisu pali (vegetarijanci). Ali zašto se ne bi mislilo i na te ljude. Ja svakako bih.
    Opet vam je i to smiješno? Meni stvarno nije. Imaju pravo jesti kako hoće i što hoće. A ovo će im poprlično zakomplicirati život. Ne činjenica jesu li nutritivno bogati.

tangerina's Avatar

U današnje vrijeme, kada vegani čine značajan dio tržišta (a vjerujem u budućnosti i više) uobičajeno je da proizvodi imaju na sebi oznake kada su veganski, što znači da nemaju nikakvih sastojaka životinjskog porijekla, tako da zaista taj problem zvuči prenapuhano, kada zaista to bude nešto uobičajeno na tržištu, vjerojatnije je da će biti posebno označeno ako ima ekstra proteina, i dodatno naplaćeno.

Munkica's Avatar

A valjda svi znaju citati. Kupio je MM neki dan krekere s 20% cvrcaka. Lijepo pise na 3 strane vrecice. Meni su bili ok. Cure ih potamanile. Cekam da nam svima izraste leglica...

Jelena's Avatar

Quote Originally Posted by Freyja View Post
    Ma krasno, nema što. Na kraju ispada da to još ide u dobrom smjeru. A što ako ih ljudi ne žele - ni one iz kontroliranih, ni one iz nekontroliranih uvjeta? Pa pročitala si i sama u što sve idu. Opet se pita - koga? Narod sigurno ne. Jer puno je onih koji nisu tolerantni poput vas.
    Idu, primjerice, u žitne pločice, prerađevine od voća i povrća i u svašta drugo, popis je gore. Prijateljica vegetarijanka mi jutros šalje poruku i piše kako više neće ni to moći jesti. Vjeruj mi, oni mi ni na pamet nisu pali (vegetarijanci). Ali zašto se ne bi mislilo i na te ljude. Ja svakako bih.
    Opet vam je i to smiješno? Meni stvarno nije. Imaju pravo jesti kako hoće i što hoće. A ovo će im poprlično zakomplicirati život. Ne činjenica jesu li nutritivno bogati.
    Freyja, daj se opusti, pa neće ti skupu namirnicu podmetati krišom umjesto jeftine. Kao da se bojite da će vam podmetnuti bijelo zlato umjesto srebra. Pisat će ti velikim slovima da je unutra cvrčak pa ti kupi ili nemoj. Tko ne želi neće kupiti. Ne misliš valjda da će u kompot od jabuka ubaciti cvrčke da te zeznu.

Jelena's Avatar

Quote Originally Posted by Munkica View Post
    A valjda svi znaju citati. Kupio je MM neki dan krekere s 20% cvrcaka. Lijepo pise na 3 strane vrecice. Meni su bili ok. Cure ih potamanile. Cekam da nam svima izraste leglica...
    Munkice, znaš li možda kakva je cijena bila u odnosu na obične krekere?

Freyja's Avatar

Freyja, daj se opusti, pa neće ti skupu namirnicu podmetati krišom umjesto jeftine. Kao da se bojite da će vam podmetnuti bijelo zlato umjesto srebra. Pisat će ti velikim slovima da je unutra cvrčak pa ti kupi ili nemoj. Tko ne želi neće kupiti. Ne misliš valjda da će u kompot od jabuka ubaciti cvrčke da te zeznu.
    Ružno je sve o čemu smo pisale na kraju svesti na ovo gore.
    Tko ne želi, neće kupiti. Simple as that. Baš. Nekako poznato zvuči?!
    I Munkice, tko čeka, dočeka.

Ajde, pozdrav. Ostajem raditi dva sata duže. Sama sam si kriva.

Munkica's Avatar

90g 2,99 eur.
    I krivo sam napisala 3% cvrcaka.

https://en.yumafood.com

Jelena's Avatar

90g 2,99 eur.
    I krivo sam napisala 3% cvrcaka.

https://en.yumafood.com
    Cool!
    Baš me iznenadilo 20%, zato sam te i pitala za cijenu. A i ovako 3 eura, pretpostavljam da su krekeri bez 3% cvrčkovog brašna ne više od 1,5 euro. Da je 20%, bilo bi vjerojatno 4-5 eura.

Jelena's Avatar

Imala sam priliku na danima otvorenih vrata veterinarskog fakulteta probati hrskave cvrčke, besplatno. Moram priznati da meni nije privlačno.
    Al nikad ne reci nikad.

jelena.O's Avatar

koja je poanta kod vas u svezi tih cvrčaka? sjećam se da je davno ( a možda ipak ne tak davno!) u Americi da se smanje alergije na žohare , određeni postotak žohara bio u hrani.

zhang's Avatar

Ja sam ocarana kako se freya u sve bas dubinski razumije

Page 4 of 9 FirstFirst ... 23456 ... LastLast