Za LCHF je uvođenje insekata samo blagoslov. Ispadne da su daleko superiorniji od mesa- više masti, više proteina.
Šta je to drugo nego kulturološka barijera- LCHF i paleo su kao zasnovane na dijeti naših predaka, a oni nisu baš uvek krkali samo mamute, nego su sa uživanjem žvakali i insekte.
Uostalom, čovek svoj evolutivni uspeh i duguje tome što je svaštojed, i što nikad nismo bili posebno izbirljivi oko vrste hrane. Sve što nije otrovno je jestivo.
I opet, ko neće ne mora...
Nadam se da si shvatila da se zafrkavam sa sintetski uzgojenim skakavcem. To bi stvarno bilo ekonomski suludo. Vidiš i sama koliko traje laboratorijsko dobivanje mesa.
Baš sam znatiželjna, premda ne očekujem da ću to doživjeti, hoće li 2080. biti prihvatljiviji cvrčci ili uzgojeni šnicli.
No da, ne bih se kladila da u proteinima za sportaše nema derivata kukaca. Ne baš direktno samljeveno, nego još kemijski tretirano. Onda lijepo na deklaraciji piše kojih proteina ima. A nisam ni sigurna da se to može sve deklarirati. Tko bi sve spojeve opisao kako su nastali i tko bi to razumio osim kemičara.
Inače, kada je pisan neki članak na kojeg sam naletila, bila su u EU dopuštena 2 kukca. Sad je Freyju uznemirilo što je dodan i treći. Istovremeno na njemačkom tržištu se prodavalo 7 vrsta kukaca. Oni su na čekanju što se regulative tiče pa možda uskoro dođe i još nekoliko. Ne znam za vas, ali meni je draže da je to netko koliko toliko provjerio i definirao kako se smije uzgajati i čime hraniti, nego da se javlja eto tako na tržištu, bez obzira što ja nisam neki potencijalno zainteresirani kupac.
Ja sam isto gledala neki dokumentarac na hrt-u o gmo rajcici. Super je bio, sve su lijepo objasnili, i koliko ta rajcica bolje izgleda i dulje traje. Al vrhunac je bio zadnji komentar znanstvenika koji ju je unaprijedio: "da, u svemu je bolja. Jedino sto nema bas okusa, al sto je tu je" :D objasnjenje je bilo nesto u stilu da taj gen zbog kojeg sporije trunu i sporije dozrijevaju, znaci i da nikad ne dosegnu onu socnu socnu fazu.
Al stvarno, zbog cega kukci u brasnu? To i dalje ne shvacam.
Ono sto mene opcenito brine je sto se cesto uvode stihijska nepromisljena rjesenja zato sto netko zakljuci da zvuce dobro i eko...
Pa onda zatvoris nuklearke, pa skuzis da ti ipak trebaju, e, al ne mozes ih sad tek tako pokrenit... mozes i hoces, al treba i para i vremena... pa ajmo opet malo vise ugljena koristit.
Ili nesto ovakvo - ajmo cijelu zemlju prebacit na organsku-eko proizvodnju pa dozivit katastrofu https://foreignpolicy.com/2022/03/05...arming-crisis/
(Ovo mi je md pricao, nisam osobno nista proucavala, al mi je on uvjerljivo objasnio koliko je ta ideja bila glupa).
I tako redom... rjesenja bez podloge i realne procjene vode li icemu boljem.
Pročitala link i tako je kako sam u startu pretpostavila- Ideja uopšte nije bila glupa. Ali realizacija jeste.
Predsednik Šri Lanke je izbacio iz timova sve poljprivredne stručnjake, onda je prebacio svu zemlju na organsko uzgajanje a da pri tome nije imao dovoljne rezerve organskog đubriva da zameni veštačko.
Naravno da se takva kretenska odluka morala tako i završiti.
Što ne znači da je održivi razvoj glup.
Nego da ne treba biti škrt i lud kad ga realizuješ...
Prvenstveno jer su Europljanima neprihvatljivi kad ih vide cijele na tanjuru.
Za one koji nisu gadljivi na kukce:
https://www.facebook.com/time/videos...2183571196152/
Ako ti se gleda nutritivna usporedba mesa i kukaca čitaj. Zanimljivo je kakve su sve varijacije moguće u sastavu, ne samo po dobi, nego i po spolu nekog kukca i po uzgoju. Ja sam preletila, dugačak je članak, a ionako ne razumijem te aminokiseline i sl.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8067469/
Dovoljno je pročitati zaključak (mada je zanimljiv ceo članak, bar meni):
Sve u svemu, neki insekti su bogatiji proteinima i mastima nego meso. Mnogi imaju bolji odnos ili više nezasićenih masnih kiselina, svi imaju više vitamina E, B2, kalcijuma, cinka, bakra i mangana nego meso. Sadrže i vitamin C i dijetetska vlakna, ali u proseku imaju manje zasićenih masnih kiselina, B1, B3, B12, i gvožđa nego meso (mada postoji ona jedna vrsta insekta sa abnormalno velikim sadržajem gvožđa, daleko više nego u mesu).High protein content, which includes all essential amino acids, the presence of unsaturated fatty acids, vitamins, and minerals, make both insects and meat highly nutritious.
The comparative analysis carried out on the composition of the meat of slaughtered animals and insects cannot conclude unequivocally that insects have a higher nutritional value, because the content of individual nutrients varies significantly in both meat and insects. However, it can be seen that some of the analyzed edible insect species have a higher energy value than meat from slaughter animals and higher content of protein, fat, polyunsaturated fatty acids, and cholesterol. However, the content of saturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, thiamine, niacin, cobalamin, and iron is lower. Insects, regardless of the species and form of development, are characterized by a higher content of tocopherol, riboflavin, calcium, zinc, copper, and manganese than meat. Contrary to meat, they are also a source of vitamin C and dietary fiber.
Knowledge of nutrients and the amounts in which they occur in various kinds of meat and species of insects can be used, among other things, to plan and prepare meals with the correct contents of nutrients. It may foster a change in eating habits and lead to a general improvement in human health. This knowledge can enrich the daily ration of those nutrients whose supply is too low in comparison to recommended values.
The acquired knowledge indicates that edible insects are a valuable food product. Their widespread use in the human diet may help solve the problem of global malnutrition.
Naravno, to je prema tom jednom članku, koji je u stvari objedinio dostupne podatke o nutritivnoj vrednosti raznih insekata na 100g.
*poikilotermne životinje su se nekada nazivale hladnokrvne životinje, sad ne znam kako je u hrvatskom, kod nas su to "životinje koje ne regulišu svoju telesnu temperaturu"
Edit: za Jelenu
Posljednje uređivanje od pulinka : 19.01.2023. at 12:02
Ma nema tih naočala s kojima mogu dobit takvu oštrinu, koliko oni mogu mala sitnaaa slova tiskat
Eh da proteine uzimam, al isključivo uz preporuku frenda sportaša i nutricioniste koji se razumiju u te stvari. Ja se ne mogu razumjet u sve teme svijeta, a još manje pretvarat da se razumijem u sve, ali zato konzultiram stručnjake i isključivo uzimam proteine bez aditiva i bez šećera, na njihovu preporuku (1-2x tjedno).
Srećom pa kukci ispadaju skupi i neće valjda u robu široke potrošnje na svakodnevnoj razini. :- )
Osobno povrće i voće mi je bilo najukusnije zadnjih godina (okusom, mirisom) upravo u zemljama van EU npr. u Albaniji. Okusi moga djetinjstva, zažmiriš i po mirisu znaš šta ti je pod nosom,a ne ko danas. Ne znaš jel ti pod nosom rajčica ili jabuka.
Takvo ni ne kupujem.
To naravno ne znači da bih voljela da mi nismo u Eu, dapače. Ponosna sam da smo članica EU i jako puno benefita imamo iz tog članstva, ali ovo s kukcima mi ne sjeda.
Pa ne treba nam valjda sve biti super i savršeno ako to predlaže EU? To mi je posao, suradnja s EU, pa znam kakvih ludosti bude na agendama. Srećom ima dosta zemalja koje dubinski analiziraju prije nego iznesu stajalište svoje zemlje.
Ali lili, nitko ti ne predlaže, nego samo reguliraju. Ne mogu meni predložiti da jedem kestene kad ih ne volim i jest ću ih ako neće ničeg drugog biti. A skrivati neće, to bi bilo stvarno šašavo. Skrivaju se samo ovi nenamjerni.
Eto od šašave teme nešto sam i naučila. Nisam npr. ni znala da postoji izraz food neophobia. Nije neobičan, ali mi nije bio u rječniku.
Targetirana je skupina potrošača koji žele balansiranu prehranu s minimalnim utjecajem na okoliš, sječa šuma, izlov divljih ugroženih životinja (npr. Madagaskar iz videa), uzgoj stoke koji je problematičan što zbog emisija, što zbog površine za uzgoj, što zbog potrošnje vode...
Pričam o proceduri usvajanja regulative, ona uvijek počinje s prijedlozima EK koja jedina ima pravo predlaganja novih zakona u EU. Svi znamo tko čini EK i sve zemlje članice iznose svoje stajalište (neke su za, neke protiv, neke suzdržane, s iskazanim rezervama).
Nakon rasprava (od kojih neke traju mjesecima, a neke i godinama), prijedlozi novih zakonskih propisa šalju se u daljnju proceduru u Vijeću i Parlament, opet na raspravu i u konačnici na usvajanje.
Samo pojašnjavam proceduru, to mi je dio posla.
Ali ti shvataš da je sličan efekat odavno dala i klasična selekcija još 70-tih i 80-tih godina?
Selektovalo se na otpornost i trajnost- to je obično automatski manjak ukusa i slasti - jer gljivice brže napreduju na slatkom i sočnom plodu.
To je druga strana medalje organsko- neorganskog.
Možeš imati sočno i organsko, ali slabo trajno i pogodno samo za brzo trošenje i lokalnu upotrebu.
Ili možeš imati manje fin proizvod i sa nekim zagađivačima, ali pogodan za čuvanje i transport, kojim ćeš zaraditi više ili nahraniti više ljudi. Balans nije lako naći.
govorim o celokupnoj poljoprivredi, ne samo o paradajzu. nemam pojma kad se tačno najviše selektovao paradajz.
Posljednje uređivanje od pulinka : 19.01.2023. at 10:56
Puno veći problem je što nema snijega već godinama, zemlju najbolje natopi dobar snježni pokrivač. Sad pričam napamet ali vjerovatno je i pšenica podložnija bolestima jer nema prave zime.
Iz cipela poljoprivrednika, eu nam je donijela jako puno novih odredbi i kontrola vezano za "špriciva", al naš narod, bar u mom kraju se fino snađu preko granice.
Posljednje uređivanje od pulinka : 19.01.2023. at 11:07
Jadranka, evo pronašla sam ti podatke, nisam provjeravala izvore, ali recimo da je national geographic solidan izvor.
https://www.nationalgeographic.de/um...le-der-zukunft
Prema FAO 14,5% stakleničkih plinova dolazi zbog uzgoja i konzumacije mesa, a raste populacija i to će biti još gore.
Za proizvodnju 100 g prozivoda na bazi insekata troši se 0,15 kg ekvivalenta CO2. Perad troši 3x, a junetiina 20x više.
Za proizvodnju 100 g insekata treba 0,15 m2 površine, za perad više nego dvostruko više.
Kukci ne zahtijevaju energiju za grijanje jer su poikilotermne (ne znam hrvatsku riječ) životinje i prilagođavaju se temperaturi okoliša.
Kukci bolje iskorištavaju hranu.
Kukci vole biti u velikim skupinama, za razliku od naguranih koka.
Mogu se u kutijama uzgajati koje se mogu slagati jedne na druge pa se prostor i u visinu može koristiti.
Mogu se svuda lokalno uzgajati i prerađivati, ne treba prijevoz na daleke lokacije, opet redukcija emisija.
Je l meni vjeruješ![]()
Posljednje uređivanje od Jelena : 19.01.2023. at 11:54
sigurno ima i detaljnijih članaka, ali ovaj mi je prikladan jer je s HR tržišta i vezan je uz našu akad. zajednicu
Ali vidim da i nisi baš razumjela moje riječi, Jelena. Ne znači da je cijela postavljena tema provokacija, već samo određeni komentari. Meni, primjerice, rasprava na temi o pandemiji nije ni smiješna ni zabavna, naprotiv. Niti je smisao u provociranju.
Vjerojatno je Kinezima smiješno kad ljudi zaziru od skakavaca i ostalih insekata. Sve je stvar navike, a i gladi. Da se nađemo na pustom otoku bez hrane i s jednim skakavcem vjerojatno bi se potukli oko njegovog batka.
Apropos gadljivosti zapravo je puno gora pomisao da jedeš npr. tele koje je donedavno sisalo svoju mamu, koje možeš i pomaziti i milo te gleda. Da ne govorimo i koliko je sam postupak ubijanja, trančiranja i ostalog bukvalno, ali i emocionalno gadniji nego u slučaju insekata.
Što se tiče domaćeg i nedomaćeg, špricanog i nešpricanog, nekad mi se čini da apsolutno nema pravila. U Lidlu sam znala kupiti organske rajčice koje nisu imale nikakav okus, dok su one konvencionalne mirisale na daljinu. Tako je i s jabukama, za neke od najmirisnijih koje bih kupila stoposto sam uvjerena da nisu bile ni domaće ni nešpricane.
Kukci su nasa buducnost, LOL. Sve je navika, neki malo decko iz zg se uzasnuo kad je prvi put probao hobotnicu - dalo mu da jede nekakve zmijice, fuj, skoro povratio!!! Za hobu istrazivanja pokazuju iznenadjujucu inteligenciju. Ko zna kakva nas hrana u buducnosti ceka.
Posljednje uređivanje od ina33 : 20.01.2023. at 09:40
Lonni, lijepo napisano.
A sto je s algama? Zar nisu i one bile hrana buducnosti? To vise nije aktualno?
Fala lipa na ponudi. Ja sam staromodna konzerva, nije me sram priznati, što se tiče hrane. Najviše volim domaću hranu, što manje obrađenu, bez fensi šmensi karifeka. Jednostavna jela. Jednostavne začine. Domaće maslinovo, bućino. Što manje procesiranu hranu.
Voće, povrće, riba, nešto mesa, jaja i sira, meni top! Onako kad vidiš tanjur da prostim okom znaš točno koje namirnice imaš ispred sebe. Meni je to naj, vrh
Imala sam stvarno prilike jesti po jako skupim i fensi restoranima širom Europe, al moje oči su najviše zasjajile kad mi je barba na južnoj strani otoka gdje nema skoro ni kuća (a krš okolo) ponudio svoj brudet od sipe i hobotnice, pripravljen od svježih namirnica na terasi njegovog skromnog kućerka.Neprocjenjivo!!! Pamtim to jelo još i danas. Svi galantni europski restorani su tad pali u zaborav, kakva punina okusa je bila u tom tanjuru.
Takav sličan brudet sam jela samo u Pojodi na Visu. Volim ja jest i te finjake po restoranima, al nema mi do jednostavnih jela pripravljenih od domaćih svježih namirnica. N e m a.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 20.01.2023. at 10:27
Pa ja stvarno ne mislim da bi itko s našeg područja radije jeo skakavčev batak (), nego domaće tradiocionalno jelo.
Ali point cijele ove rasprave niti nije u tome što nam je fino, zar ne?
Ustvari, potpisujem pulinkine, Jelenine i lonnin post. Iliti svimbam![]()
Pa poanta je bila da ja, kao i vjerujem većina naših ljudi, zaista neće jesti te zrikavce, cvrčke, kukce whatever, osim ako se ne nađu na pustom otoku i prisiljeni su preživljavati.
Al nije mi ok (vjerujem kao ni većini) da ih ubacuju u brašno i takve namirnice jer tako nešto ne vidim i ne znam, radije bih konzumirala brašno bez kukaca. Očito ću morat počet više pazit na takve stvari.![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 20.01.2023. at 10:40
meni ide na živce ta opsjednutost mesom općenito... zašto se ne radi na smanjivanju udjela mesa u prehrani, zašto bi se moralo svaki dan jesti meso (i to više puta)
koliko se hrane nepotrebno proizvodi i baca?!? ili je opet neka financijska korist u igri?
ja sam u timu - režite tanje šnite, manje jedite općenito, jedite zdravije (koliko ide) i prednost dajem neprocesuiranoj hrani a što je ovo brašno insekata ubačeno u brašno žitarica nego procesuiranje i to nepotrebno "obogaćivanje"?
iskreno ne bih kupila niti tjesteninu s udjelom teletine / piletine / kaj ja znam / dodatkom proteina
čemu to? ne vidim smisao jednostavno u tome
blago se našim bakama![]()
Da, taj dio ni ja jos nisam shvatila. Cemu dodavanje cvrcka u krekere, brasno, itd?
Al ajd Willow, u eu, ako sam dobro shvatila, svakako ima zemalja koje podupiru sto manje mesa.
Osobno, ja bi najradije jela samo ribu, blitvu i fazoleteto mi je od djetinjstva najdraza hrana.
Posljednje uređivanje od Jadranka : 20.01.2023. at 10:58
A što ste vi svi poverovali u tu ideju ubacivanja buba u sve i svašta?
pa evo prvo guglanje i vrište naslovi:
Ursula von der Leyen odobrila kućne zrikavce u kruhu, tjestenini, čokoladi, pivu
http://www.imperijal.net/1/13/radar/...cnja-2023.html
Mislim, kupiš krekere sa ukusom slanine, ako hoćeš, realno nemaš pojma šta su u njih stavili ako ne čitaš etiketu.
I one čipsi-flipsije-smokije sa ukusom sira što meni "mirišu" na neoprane noge (al ih povremeno pojedem :D).
I poručiš pizzu za večeru, a u njoj salama sa sojom.
I popiješ dodatke za sportiste u kojima nema šta nema.
I onda ti smeta što će neko drugi kupiti i prodati krekere sa bubama, i pričaš kako jedeš neprocesuirano.
Ma nemojte baš preterivati.
Jel mi netko zna pouzdano i konkretno objasnit koji su razlozi zašto se dodaju sušeni zrikavci i sl u određene namirnice? Koji su plusevi toga?
Pokušavam si u glavi posložiti cijelu priču logički jer neki razlozi postoje.
Na temi se pisalo sve i svašta, da je to povoljno i isplativo, onda da je takva hrana upravo suprotno skupa.
Mene zanima što je dovelo do toga, koji su razlozi posrijedi? Hvala na pojašnjenju.
Koji užasni portal, žao mi je što sam kliknula link
Pa, Lili, znam da mene ne uzimaš za ozbiljno, ali stavila i Jelena i Vrijeska link, još je Vrijeska kopirala meni ćoravoj na temu prednosti insekata nad mesom.
Ako nešto ima prednosti, što se ne bi jelo?
Ako bude skupo i ružnog ukusa, neće niko jesti dok ne bude morao, i nema šta da se jediš, što si se toliko angažovala? Jel mene briga što neko negde jede puževe kod onako fine šnicle? Nije.
Jel tebi soja finog ukusa, onako neprocesuirana za grickanje? Meni nije nešto strašno fina, mogu pojesti ali ništa posebno.
Pa opet eto soje u svemu, i svi ćutite. A na šta liče te sojine ljuspice, i one lažne šnicle od soje, ni mirisa ni ukusa dok ne začiniš? I opet svi kupimo i fino platimo neku salamu, kobasicu, a ono trećina soja.
I niko ni reč.
Što se sad soja jede? Od kad se kod nas soja jede, to nije naše i nije se nikad jelo?
Pa opet eto soje u svemu, i svi ćutite. A na šta liče te sojine ljuspice, i one lažne šnicle od soje, ni mirisa ni ukusa dok ne začiniš? I opet svi kupimo i fino platimo neku salamu, kobasicu, a ono trećina soja.
I niko ni reč.
Što se sad soja jede? Od kad se kod nas soja jede, to nije naše i nije se nikad jelo?
?
Soju jedem (tofu, tempeh, shoyu), kukce ne jedem.
A na što liči meso dok ga ne začiniš? Jedeš li takvo meso?
Hrpa stvari nije naše i nije se nikad jelo pa se sad jede, postoje ljudi koji ne jedu ni ono što se uobičajeno jede, a kamoli kukce :D