Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: KOMPOT - razne vrste

  1. #1
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno KOMPOT - razne vrste

    Gotovo nikad ne radim kompot, ne volim slatko, dijete ih ne jede, a sad me došla volja, da pomalo spremam voće i na taj način.

    Molim osnovni omjer s čim manje šećera.
    Za početak bih pokušala ubaciti miješano ribizle, maline,...
    Pa onda dalje po sezoni.

    Da li flašice poslije pasterizirate kao krastavce ili ne?
    Posljednje uređivanje od Anemona : 30.06.2013. at 15:03

  2. #2
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    Nisam sigurna, ali mislim da ti maline ne bi isle u kompot, premekane su, od njih bi pasterizacijom i stajanjem dovila kasu. Biraj malo tvrdje voce - marelice, breskve , kruske, sljive.. S tim da kupine i ribizli mogu.

  3. #3

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    1,053

    Početno

    Ja ti imam ovakve recepte za sirup:
    Vrlo slabi 1 šalica šećera 4 Šalice vode - trešnje, jagode, maline, jabuke, marelice, smokve
    Slabi 1,5 šalica šećera 4 šalice vode - breskve i kruške
    srednji 2 šalice šećera 4 šalice vode - šljive, višnje

    I ja radim po tim receptima.

    U knjizi iz koje sam ti prepisala kaže da se može pravit i kompot od malina, da se odaberu zrele čvrste maline, operu oprezno u cjediljci. STave u staklenku preliju slabim sirupom (ohlađenim) zatvre i stave u lonac za ukuhavanje. Kuhanje treaje 10 minuta računajući od početka kretanja mjehurića u staklenki. Osobno ga nisam radila pa ne znam kakav je.

  4. #4
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Kompot od malina sam davno jela, susjeda ga radila stalno.

  5. #5
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    i ja mislim da maline ne bi bile dobre u kompotu, prenježne su
    inače u kompot nikad ne stavljam šećer, zasladim ih suhim voćem i s prstohvatom soli (makrobiotička fora - izvuče slatkoću iz voća), najdraža kombinacija nam je jabuka sa suhim šljivama (nasjeckane na komadiće) i grožđicama i kriška limuna za miris
    fino je i s dunjama

  6. #6
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    sad vidim da si jela kompot od malina
    ali mislim da to bobičasto voće traži dosta šećera, inače bude kiselo

  7. #7
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    n.grace, kako točno radiš te bez šećera?

    Mene šećer odbija od kompota, jer ga u principu ne konzumiramo specijalno, pa mi nekako šteta uvoditi dodatni šećer djetetu u prehranu, a voljela bih sačuvati voće, a da nije pekmez ili smrznuto.

    Sokove ne pijemo, pa mi ni to nije opcija.

  8. #8
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    vrlo je jednostavno - narežeš jabuke (možeš i dunje zajedno s jabukama, kad im bude sezona) i suhe šljive (uzmem pet-šest suhih šljiva na dvije-tri jabuke), staviš u lonac, preliješ hladnom vodom da bude u razini voća, dodaš grožđice po ukusu (a i ne moraš), prstohvat soli, krišku-dvije limuna zajedno s korom i kuhaš desetak minuta dok sve bude lijepo mekano

    tako vruće možeš staviti u staklenku (čistu i suhu), naliješ vruće skroz do vrha, zatvoriš odgovarajućim poklopcem, čvrsto zatvoriš i staviš na limenu podlogu da se vakumira

    samo mislim da ti stvarno ne bi valjalo s bobičastim voćem bez šećera, bojim se da bi bilo i kiselo i bezlično

  9. #9
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    vrlo je jednostavno - narežeš jabuke (možeš i dunje zajedno s jabukama, kad im bude sezona) i suhe šljive (uzmem pet-šest suhih šljiva na dvije-tri jabuke), staviš u lonac, preliješ hladnom vodom da bude u razini voća, dodaš grožđice po ukusu (a i ne moraš), prstohvat soli, krišku-dvije limuna zajedno s korom i kuhaš desetak minuta dok sve bude lijepo mekano

    tako vruće možeš staviti u staklenku (čistu i suhu), naliješ vruće skroz do vrha, zatvoriš odgovarajućim poklopcem, čvrsto zatvoriš i staviš na limenu podlogu da se vakumira

    samo mislim da ti stvarno ne bi valjalo s bobičastim voćem bez šećera, bojim se da bi bilo i kiselo i bezlično
    Ovo nije kompot bez šećera. Suhe šljive i grožđice pune su šećera, imaju vjerojatno preko 70% ugljikohidrata. Ovo je kompot bez dodane saharoze (šećera iz vrećice).

    Ja ne radim kompote bez šećera jer šećer je konzervans.

    Anemona, evo malo tuđe pameti (ima neki kompot od trešanja bez šećera na ovoj listi), pa dojavi kakvi su rezultati: http://www.dugirat.com/kultura/108-g...1anja-v15-6393

  10. #10
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    čini mi se da je na to Anemona i mislila
    bez šećera iz vrećice

    moja svekrva radi i kompote i pekmeze bez šećera, umjesto njega u pekmeze stavlja sok od grožđa (koji je isto tako bez šećera), a u kompote ne stavlja ništa (meni tako nije dobro, jer mi je prekiselo, a mislim da je bolje suho voće nego šećer iz vrećice)
    i s gore opisanim postupkom joj se nikad ništa ne pokvari, tako da sam se uvjerila da šećer kao konzervans nije potreban

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •