Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Beba 6 mj. hoće na noge

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno Beba 6 mj. hoće na noge

Da li se trebam brinuti?
    Ima punih 6 mj. i počeo se od prije dva dana vješati na kinderbet i pokušava se dignuti. Pri tome dreči iz petnih žila. ustvari on stalno dreči kad je budan. Ne plače, nego dreči li ga dreči, izgleda frustracija što se ne može pomaknuti. Frustira ga što ne može do igračke, pa proba nazad, pa ide to, ali tako odmiče od igračke, pa ga očito to jadnoga izludi.

Vojnički nije ni pokušavao puzati, nego vježba na sve 4 već evo mjesec dana. Svaki dan po čitavo vrijeme kad je budan. Naprijed nazad, naprijed nazad i tako stalno. Valjda samo što ne propuže
    I nekako si mislim, ok, to je sve valjda normalno, preskočit će očito vojničko, pa će odmah na sve 4, ali bože sveti on najednom hoće na noge već sada!

Posebno ga rajca kad mi je starija kćer doma, kad nju vidi iz petnih žila se propinje i hoće i puzati i na noge, valjda sve najednom da bi mogao raditi ono što radi i ona, a još ni ne sjedi.

Ima li tko iskustvo, trebam li se brinuti, trebam li poduzimati išta ili da ga jednostavno pustim da radi ono što sam može, hoće?

Od moje prijateljice oboje djece nisu nikad puzali, nego odmah prohodali. Po njenom savjetu se ne moram brinuti. Djeca su se razvila savim normalno, oboje su sad školarci i sve super, ali ja se ipak malo brinem.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako se može sam ustati na noge, onda ga pusti. Ali - on to ne može, ustaje se povlačenjem. Da nema ograde kinderbeta ne bi bilo niti ustajanja. Znači - ne može sam i ne treba to raditi. Ukini mu ogradu kinderbeta. Vojničko puzanje nije obavezno (nije niti pravo).

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Misliš da maknem kindać skroz? Spava u njemu. On to ne radi samo kad je u njemu, on se dogura do njega kad je vani na podu i počne se vješati za pregrade. Pokušava on isto i sa kaučom i sa našim nogama, čim smo u blizini zgrabi se za nogavice i počne se propinjati.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne, nego da ne boravi u kinderbetu ili nekakvom vrtiću.
    A ovo sa dizanjem uz namještaj - to jest problem, samo što ja znam treba li baš brinuti ako se radi o djetetu koje nema motoričkih problema.
    Moja kćer je vježbala za ozbiljno i mi smo imali upute da ju moramo zadržati na podu u puzanju i baš fizički sprečavati dizanje uz namještaj.
    No ne bih rekla da je to ne znam kako bitno za zdravo dijete.
    Jedino mislim da je loše kad djecu puste da satima borave u onim vrtićima pa se djeca prime za ogradicu rukama i povuku u stajanje i onda satima tako stoje.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ako se ustaje iskorakom, to je ok. Ako se ustaje povlačenjem za ruke, to nije ok i trebaš ga spriječiti.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

moraš dijete maknuti od stvari na koje se može povlačiti i dizati
    ako se može dignuti sam, nogama a ne rukama, onda je ok, ali ovako kako ti opisuješ, nije ok (bez obzira na dob)

moje su se obje digle na noge sa 6 mjeseci. Ali su se dizale iz iskoraka, naslonile bi se na zid, npr.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Aha, ok, to i radim, samo što on ne odustaje baš tako lako, uporan mali stvor ko sivonja. Nema motoričkih smetnji, sve je ok, osim što je jak, ali stvarno ko bik, već prvi dan kad smo došli doma se okrenuo u spavanju na bok, glavu je dizao već po rođenju kad sam ga držala na ramenu. Sav je jak i nabit, i velik.

Ne ustaje iskorakom, baš se povlači, čudo jedno koliko se upire, majko moja. Vrtić imamo, ali u njemu ne boravi, služi mi više ko odlagalište. Uglavnom je na podu jer to sam traži, pa ga stavim.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Inače je veselo dijete, stalno se smije u pauzama od drečanja, šarmira, vragolan, smije se ko veliko dijete, koliko vidim i pratim, sve je drugo ok, osim eto toga što mi je i samoj bilo nekako neprihvatljivo, pa reko da pitam jer imao tko još tako nešto slično i kako je završilo.

Optimisticna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Ako se ustaje iskorakom, to je ok. Ako se ustaje povlačenjem za ruke, to nije ok i trebaš ga spriječiti.

ajde da ja pitam nešto.... Mali se podiže evo ima par dana jako vješto i brzo, koristi mu namještaj, kauč... ali prvo klekne na koljena, jednu nogu podigne i nasloni se stopalom i onda se pridržavajuči se za kauč podigne (znači onako kako bih ja napravila plus kauč tj. često i ja kauč koristim da se pomognem ) . Vidjela sam ga kako to zna napraviti dok u ruci drži žlicu, igračku i pomogne si jednom rukom. Oba stopala su mu cijelom prvršinom na podu, ne stoji na prstima. Radi koračiće. Da li radi(mo) ok?

baklava avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2012

Početno

evo i kod mene sličan "problem". moja cura je tek napunila 6mj. Sa 5ipo je propuzala (!!), a s 4ipo je vojnički puzala. Znači sad puže, zna se sama posjest i tako. Već par dana se želi ustati na noge, uz krevetić ili uz namještaj... bez obzira na način kako ona to radi (nogama ili uz navlačenje) meni se čini da je premala i da bi mogla napravit neku štetu ako joj to dopustim... trebam li se brinuti?? ili da ju pustim da radi što hoće?

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Kada je to kod nas bilo aktualno pitali smo pedijatra, čak i pokazali video, snimio ga muž što i kako radi da mu može pokazit bolje nego objašnjavati, rekao je to je sve ok, ne ga sputavati, samo nadzirati.
    Kod nas je bio problem što je bio jako klimav, a htio je sam i sam i pao mi je bio u jednom trenutku, ma samo što sek nisam bila pored njega, prevrnuo se na leđa i tresnuo glavicom o pod, srećeom sve je završilo ok.
    Tako da i iz svog iskustva bi samo naglasila da u tim trenucima dok se ne ustabili stvarno treba stalno biti uz bebu, ali stalno. Kod nas je to tako trajalo dobih 4 tjedna, svakodnevno dok je bio budan nisamništa radila nego bila uz njega, na wc sam ga nosila sa sobom, svaki dan, dok se najednom nije ustabilio i više nije padao niti se klimbusao. To je nama bio najveći problem.

Sad već mjesec dana skoro u biti hoda, samo se pridržava još uvijek uz namještaj, zid, vrata, nas uz sve, ali radi već na veliko korake i u biti će vjerojatno svaki tren samostalno prohodati.

Eto, to je bilo naše iskustvo.

baklava avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2012

Početno

aha super, znači pedijatar je odobrio... znači da ju pustim da radi što zna i može. a što se tiče padanja, ona se već napadala dosta i nije nam to neki problem jer baš "zna" past tj namjesti se tako da bude što manja šteta, valjda instinktivno... al još uvijek se ne mogu naviknit da tako mala beba puzi i diže se...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •