Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Domaći sirup od višanja

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Domaći sirup od višanja

Roko_mama, sori kaj se ne ubacujem u tvoj topic, ali ja imam baš višnje pa čisto da nekoga ne zbunim.

Nisam na forumu našla nijedan recept, a svekrva ima hrpetinu višanja pa će raditi sirup. Zato hvala na vašima!

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

sigurno je peterlin pisala negdje kako ona skuha sok, pa od ostatka visanja napravi pekmez. ako ne nades, trebala bi ja pitati sveki kako je ona radila.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tua prvotno napisa Vidi poruku
    sigurno je peterlin pisala negdje kako ona skuha sok, pa od ostatka visanja napravi pekmez. ako ne nades, trebala bi ja pitati sveki kako je ona radila.
    E, nisam ja nego Jurana... pa možeš i nju pitati.

Iako i ja radim isto kad imam priliku. Ne radim to zbog sirupa od višanja (tj. voća) nego zbog džema, a sirup je nusprodukt - brže je gotovo ako se voće ostavi sa šećerom preko noći da pusti sok, ocijedi i onda kuha, a od soka ispadne sirup. NIšt posebno - ocijediš, provjeriš slatkoću, po potrebi dodaš još šećera, neku količinu limunske kiseline (malu žličicu, pa dodaš ako treba još), ugriješ skoro do vrenja, pustiš par minuta na najnajslabijoj vatri i rastočiš u boce ili bocu, jer od mojih 3-4 kg višanja ispadne oko litra-litra i pol soka (valjda).

Nije to egzaktna znanost - to je vještina isprobavanja i dodavanja. Nema tu nekog recepta... Nije mi se jednom dogodilo da mi se sok od kupina ili bazginih bobica pretvori u žele...a onda dodaš još vode i šećera + limuna po potrebi i prokuhaš ponovno. Ne radim to dovoljno često da bih znala omjere, ali evo još malo tuđe pameti:

http://www.coolinarika.com/recept/si...d-visanja-2u1/
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 05.07.2013. at 08:02

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Hvala Peterlin. Vidjela sam ja recepte na coolinarici ali spominju taj limuntus pa mi nije bilo jasno zašto. Sad vidim da ga i ti spominješ. Nisu li višnje dovoljno kisele?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Jelka prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala Peterlin. Vidjela sam ja recepte na coolinarici ali spominju taj limuntus pa mi nije bilo jasno zašto. Sad vidim da ga i ti spominješ. Nisu li višnje dovoljno kisele?
    Limuntus ti je u ulozi konzervansa. Višnje su dovoljno kisele i staviš ga minimalno, na vrh noža ili najmanju žličicu. Za brzu upotrebu ga ne moraš stavljati. U tamne sokove stavlja se i radi čuvanja boje.

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ja svoje višnje izgnječim rukama malo ostavim i dobro procijedim pa na taj sok dodam šećera i limunske kiseline i odmah kuham, jednom sam ostavila preko noći jer nisam stigla sve napraviti i u frižideru mi je sok zakuhao (kipio) i potamnio je.
    Svakako treba limunska jer je bez nje jako bljutav i samo se šećer osjeti.
    Kada malo prokuha vrućeg ga trpam u boce od mineralne i zatvorim.
    Ja ne radim pekmez nego višnje muški procijedim, jer ga nitko ne želi jesti..fine guzice bi samo marelicu i jagodu

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja danas napravila malo pekmeza od višnji s jabukama ( zelenijim) tak da je gust, a od ostatka sok za piti.
    ne dodajem limuntuse
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 05.07.2013. at 13:35

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ak ima baš puno višnja, možda napraviti sok za piti, nešto poput https://www.facebook.com/pages/OPG-M...53530291335387

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •