Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Post-doc i partnerov (vizni) status

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno Post-doc i partnerov (vizni) status

Razmisljamo o odlasku na post-doc somewhere abroud iduce godine. Uglavnom me zanima englesko govorno podrucje, tipa Kanada, SAD, Australija. Zanima me, ako netko zna, kakav bi mi status imao dragi? Tj. kakvu bi vizu mogao dobiti i bi li mogao traziti posao? On je ing. strojarstva. Trenutno nismo vjencani, al, ako je potrebno, to lako rijesimo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko znam za usa, morali biste biti vjencani, dobivate vizu za spajanje obitelji ili kako se vec zove i on ne moze raditi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za australiju pak znam da bi mogao raditi.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj ivana7997 prvotno napisa Vidi poruku
    za australiju pak znam da bi mogao raditi.
    To bi bilo super. Trenutno mi Australija zvuci primamljivije.
    Za Ameriku sam pak nasla da ja dobijem neku J1 vizu, pa da on moze dobit neku J2 (ako smo vjencani) s kojom moze radit, al me ne smije uzdrzavati (to mu se jako svidjelo :O ). Al nisam detaljno jos nista proucavala (tako da moguce da su to i stare vijesti).

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

trenutno je kolega na postdoc-u u americi. da bi njegova draga dobila vizu morali su se vjencati.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

U USA ne verujem da bi mogao raditi. Moj muz ima jednu vrstu radne vize (poprilicno ju je tesko dobiti i retko se inace daje) i ja ne mogu da radim.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ja sam dobila postdoc na Novom Zelandu. Nakon sto sam potpisala ugovor sa Sveucilistem u Aucklandu morali smo pokrenuti postupak za dobivanje viza. Postupak je trajao oko 2 mjeseca i obuhvacao je hrpetinu papirologije i medicinskih pregleda. Muz i ja smo dobili radne vize, a djeca studentske (ucenicke) sto je bitno jer ne moraju placati skolarinu. Postupak za Australiju je slican, a vise detalja mozes naci na www.immi.gov.au

Minda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zanimljiva tema!
    Takoder razmisljam o postdocu. Ali od iduce jeseni cu imati skolarca pa me zanima kako ste uspjeli vi koji idete s djecom zbog skole i sl.
    Kako je na N.Zelandu?
    Mi smo razmisljali o Australiji ili Svedskoj...

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Prebacivanje djece u skolu na Novi Zeland bilo je prilicno jednostavno, puno jednostavnije nego smo mislili da ce biti. Nakon sto sam dobila ugovor, u periodu dok smo sredjivali vize, poceli smo traziti idealan dio Aucklanda za nas. Hvala Bogu na Googlemapu, forumima i TradeMe (NZ verzija Njuskala). Kucu za rentanje smo nasli iz Zagreba, malo riskantno ali uplatili smo polog na nevidjeno. Zapeli smo bas za tu kucu jer je u neposrednoj blizini osnovne skole s decilom 9 (sve skole na NZ ocjenjene su prema socio-ekonomskim parametrima s ocjenom od 1(najnizi) do 10 (najvisi), na prvu mi se to cinilo jako snobovski, ali bolje ocjenjene skole stvarno imaju boje uvjete - bolja igralista, racunalnu opremu, vise aktivnosti,...), u zoni je gradskog busa (Auckland nema metro, neki djelovi grada imaju vlak, ali sve u svemu promet je vrlo "zagrebacki"), a i ima bazen . E, da, zasto sam pocela s pricom o kuci - skole su ovdje vezane uz adresu stanovanja i to vrlo striktno. Dakle da bi upisala djete u skolu moras imati ugovor o najmu/posjedovanju nekretnine te barem jedan racun ili ugovor koji je prijavljen na tvoje ime na tu adresu. Buduci da se ovdje rezije prijavljuju na stanoprimca vrlo brzo dobijes ugovor od "elektre", telecoma i sl.
    Sto se tice upisa u skolu, doveli smo djecu u skolu nakon sto su prezivjele jet lag (trebalo im je 2 tjedna), osim dokaza o adresi boravista, trazili su nas putovnice na uvid da vide koju vrstu viza imamo te kartone cijepljenja. Ali svi ostali dokumenti koje sam ponijela i prije toga ih prevela i ovjerila kod sudskog tumaca (rodni listovi, vjencani listovi, prijepisi ocjena iz skole u Zg,...) apsolutno nam nisu trebali. Djeca su odmah dobila ESOL (English for Speakers of Other Languages) teachere te pohadjaju pojacani program iz engleskog. Sve u svemu mogu samo reci da je ova zemlja apsolutno spremna za ovakve pridoslice kao sto smo mi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •