Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: "self let down efekt"

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    (maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj nataša prvotno napisa Vidi poruku
    htjedoh reći da kad proizvedem LD sama da mi se grudi napune više i a tako proizvedem više mlijeka za moju bebu, jel to moguće?
    uvijek sam mislila da samo sisanje, tj. potrošnja mlijeka proizvodi novo mlijeko, a sad mislim dapovremeni LD to isto može učiniti... to pitam..
    Prvi dio rečenice nije točan, mlijeka uvijek ima (na početku više, na kraju podoja manje). Grudi nisu spremnici mlijeka. Mlijeko se stvara u alveolama a Let down je potreban da se mlijeko iz aveola istisne i dođe u mliječne kanaliće pa do djeteta.
    Ako čekaš da se dojke napune toliko da to osjetiš i da one otežaju znači da je prošlo previše vremena između podoja a tako mozgu šalješ informaciju da dijete ne treba toliko mlijeka.

Proizvodnja funkcionira vrlo jednostavno, koliko dijete posiše toliko se mlijeka stvara tj koliko mlijeka izađe van iz dojke toliko će se opet napraviti.
    Ako u dan-dva izlazi manje mlijeka jer dijete iz nekog razloga ima manje ili kraće podoje mozak dobije info da djetetu ne treba mlijeka kao do tada pa postepeno smanjuje proizvodnju.
    Ako dan-dva dijete siše češće i duže nego u nekom periodu prije, proizvodi se više mlijeka.

Ako dijete uredno napreduje ne treba nikako "intervenirati" u rad dojki. dijete svojim sisanjem određuje tempo i količinu prema svojim potrebama.
    Kod naglih promjena dojke se prilagode u dan-dva za veću ili manju količinu mlijeka.

LD se aktivira i više puta tokom podoja ali većina žena osjeti samo onaj prvi.

Da dijete ima dovoljno mlijeka majka najbolje pomaže time da:
    - pazi na položaj i hvat dojke (oni su preduvjet pravilnom pražnjenju dojke)
    - dojiti na zahtjev (kad god dijete traži jer dijete samo najbolje zna kada je gladno) ali da broj podoja ne ide ispod 8 u 24 sata(ovo je za djecu koja su još samo na majčinom mlijeku)
    - ne ograničavati podoj (dijete najbolje zna i koliko je gladno)

Ženama koje žele povećati produkciju mlijeka savjetuje se:
    - češće dojenje (time se češće stimuliraju bradavice i dolazi do češćih otpuštanja mlijeka)
    - mjenjanje dojki tokom jednog podoja (stimuliraju se obje dojke a svaka stimulacija vodi do LDa)
    Posljednje uređivanje od (maša) : 12.07.2013. at 14:04

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •