Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Problemi sa spavanjem, veliki....

kekis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno Problemi sa spavanjem, veliki....

Molim vas tips&tricks, bilo kakve savjete za pomoć...
    Sin nam ima 28 mjeseci. Do punih godinu dana ritam za spavanje je bio uredan. Kad sam pocela raditi - poceli su lagani problemi. Do godine i pol smo ga uspavljivali na ruke, nakon toga do danas lezimo pokraj njega. Zadnjih pola godine krecemo na spavanje oko pola 10, uz prethodnu rutinu (presvlacenje, pranje zubiju i ostalog), s tim da oko pola 9 pocinje laganija igra, utisavanje i slicno. Odemo u spavacu sobu, legnemo i onda krece uspavljivanje do pola 12,12....

On je miran na krevetu, cucla bocu (inace nema dudu, nego bocicu navlaci) i ne znam sta drugo da kazem osim da uziva... Odmara i nece zatvoriti oci i zaspati. Ako mu se pocne spavati, trgne se, ili se pocne smijati sam od sebe ili ne znam sta vec, samo da ostane budan.

I to traje i traje.... Inace - po noci spava 9 sati u komadu, popodne 1,5-2 sata.

Pokusavali smo ga stavljati na spavanje ranije, kasnije, kupanje, ne-kupanje, uz jednu, dvije price, bez price. Soba je ugodna, uvijek zamracena, samo uz nocno svjetlo (probali smo i bez njega)....

Citam knjige, savjete, jednom sam probala izaci iz sobe da se proba sam uspavati - - plakao je i morala sam se vratiti u sobu. Jednostavno takve metode ne mogu primjenjivati. Isto je i kad uspavljujem ja ili muz...

Nejde jos u vrtic, s njim se bavimo cijeli dan (dakle nije da pred spavanje trazi paznju pa da nece zaspati).. Spominjem ovo jer sam negdje procitala da to znaju raditi djeca pa da zato nece zaspati.

Jel on jednostavno takvo dijete ili ipak imate bilo kakav savjet? sta krivo radimo?

Hvala unaprijed!

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Kada ide spavati popodne?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Zbog istog razloga ja sam sinu negdje u toj dobi ukinula dnevno spavanje, iako ni to nije bilo najsretnije rjesenje, jer je onda predvecer bio jako cendrav, ali bolje to nego natezanje do ponoci.

kekis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ide spavati oko 12-1 do izmedju pola 2 i pola 3... Nekoliko puta smo probali izbaciti popodnevno spavanje ali jednostavno ne moze izdrzati, onda nam zaspi oko 6 (jednostavno zaspi sjedecki i ne mozes ga probuditi) - i onda dernek... Pokusavali smo ga odrzati budnim, ali nije islo...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kad se ujutro budi? Koliko sve skupa ima spavanja? Jedna je opcija budit ranije ujutro (pretpostavljam da, ako ne ide u vrtić, ujutro se budi "kad se probudi"). Iz mog iskustva i koliko se meni čini, to je jedna takva faza koja traje kako kod koga i ovisno kad ko može izbacit dnevno spavanje, tvoj očito na to nije spreman... dakle, ti "tulumi do 23 - 24" traju do tipa 3-4 godine, sve ovisi o tome kad se izbaci dnevno. Ja sam dnevno izbacila isto malo ranije nego što je mala bila spremna, ali ja sam bila ful spremna jer mi je bilo neizdrživo s poslom i sa svim svaku večer s njom tulumarit do 23 h (tulumarit uvjetno rečeno - to ležanje od 21 pa do 23, ovisno kako kad, najčešće bi ja prije zaspala pa se budila tipa u 2 h ujutro), pa tek onda kuhanje i spremanje i skidanje šminke itd. To je bilo prije vrtićke preporuke vezano za spavanje (kod nas djeca do 5 godine relativno "moraju spavati").

Sretno!!! Hoću reći nije to ništa specijalno, dijete koje ujutro spava do cca 9, spava 2-3 h popodne, i u toj je dobi, meni se čini očekivano da tulumari do 23... Vi vidite što možete organizirat i "za što imate srca" (nekad preteže na dijete, a nekad roditelju dozlogrdi pa uzme "malo više srca za sebe", ovisi), u svakom slučaju, ništa ne traje vječno i "vaš slučaj" nije neki usamljeni primjer. Veliki zagrljaj.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.07.2013. at 20:08

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vidim da spava 11 h, meni se čini da mu je to čisto OK, ali bi onda, vas radi, trebalo jutro drugačije posložit (ako nađeš čuvalicu/baku koja će "imat srca" ga ujutro probudit - a male su šanse, em čuvalici paše da spava, i bit će ga "teško probudit" (ništa teže nego da ide u vrtić, ali tad se ne bi gledalo lako/teško, nego bi se morao ustati), em baka neće imat srca, najvjerojatnije, kad tako slatko spava. Been there što se tiče bake . Onda jednostavno vi morate prelomit i pomirit se s tim noćnim tulumima. Jednostavno, something's gotta give. Ne možeš i i.... A vi vidite.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

A da mu provas skratit to popodnevno spavanje? Moja zna i preko 2h popodne odvalit ali mi se onda ujutro prerano probudi pa ja ako vidim da ce mi preko 2h spavat probudim je!Odnosno samo joj otvorim vrata pa da cuje buku i tako se lagano sama probudi....

Evo bas mi danas nije htjela zaspat popodne (rijetko kad se to dogodi) i u voznji do doma je tako cvrsto zaspala da sam ju drmala da ju probudim i izvadim iz AS-a.....
    Zato je sad vec u krevetu i spava a sad ljeti ide kasnije lec,oko 20h45-21h00 najkasnije...

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

moj je sam u toj dobi pokušavao izbaciti dnevno spavanje... nije da mu ne treba, bude on umoran, ali ako ga u tom trenutku ne zavežem u auto onda neće zaspat da se na trepavice postaviš... ovo što si rekla - sam sebe razbuđuje... ja sam forsirala dnevno spavanje još par mjeseci dok mi nije puko film, digla sam ruke i rekla dosta... nećeš - ne moraš...
    sad se diže ujutro (preko praznika) kad se digne, ide spavat između 8 i 9 navečer i spava oko 11-12 sati po noći... a navečer mi zaspi u 10 min i imam mira za sebe, muža, stan, što već trebam...
    kad ide u vrtić onda ga dižemo u 6:30 ujutro i u vrtiću najčešće odspava iako je i njima počeo štrajkati... ali to sam njima prepustila da se sami odluče - što se mene tiče ne mora spavati u vrtiću ali mora biti miran u svom krevetu da ne smeta drugoj djeci... najčešće onda s njim potiho pričaju ili čitaju nešto... nije jedini takav u grupi koji zna preskočiti spavanje...
    uglavnom - ili ga digni ranije ujutro ili mu izbaci dnevno spavanje... u svakom slučaju gledaj da odspava 11-12 sati dnevno (u komadu ili dijelovima)
    sretno

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

joj najgori mi je taj period izbacivanja dnevnog spavanja, aaaaa. moja najmanja ce 2 godine za 3 tjedna, sad ima foru da po danu nemre zaspati prije 2-3, i onda ako odspava duze od sat vremena mi nece navecer zaspati i do 11, sto je meni koma. pa onda gledam--ak se probudila kasnije onda ju uopce ne uspavljujem popodne i izbjegavam dojenje i te asocijacije na spavanje , pa ju odrzim budnu do 8, to je onda ok. ak se probudi rano pa znam da nece uzdrzati onda ju probam ranije uspavati, ali i ranije probuditi. tak se nekak snalazim. jedva cekam da prode taj period pa da moze normalno biti budna bez drame do navecer. iako moram priznat da ce mi faliti dnevni predah od nje

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma, sve ima svoje pluseve i minuseve, kad gledam neke mame kako ljeti piče do tipa 23 s budnom djecom ili djecom koja mirno spavaju u kolicima, onda romantiziram taj period (što se toga tiče, moja je fakat blažena bila - ona je poluuspavana odrađivala iz AS u kolica iz kolica nazad u AS, ma ono... super je bila, i dandanas možemo s njom koja zaspe u autu doći do doma, pa u polusnu odradit rutinu koja se svodi na higijenu tipa zubi ruke piškenje davanje lijeka). Iako... vrzmaju mi se raznorazne misli kako da ovo ljeto skombiniramo stara kolica i njeno spavanje u njima ako joj baš bude koma koma i naš izlazak do 23 h ko u "beblje doba", da ne moramo slagat fajrunt već u 21 h, vidjet ćemo (vjeroatno će i ujutro dulje ćorit pa to možda neće bit potrebno).

Hoću ti reći da ono što ti je sad minus, možda ti preko ljeta bude plus (da ne moraš bižat u 21 h i slagat povečerje, ljeti će i vama možda na godišnjem pasat "ubit oko" popodne), pa event. da pričekaš 9.-10. za "nove sheme", a možda ti i tih par mjeseci bude razlika u smislu da mu to tada lakše legne, vidi.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.07.2013. at 22:37

kekis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Hvala cure na savjetima! Inace - ujutro se budi oko 8... Ima neki unutarnji sat da bez obzira na to kad zaspi i koliko je umoran - budi se tocno 9 sati nakon sto je zaspao.. A popodne bi mogao odvaliti i preko 3 sata bez problema; samo nakon 1,5-2 sata mu se udje u sobu pa suskamo dok se kao slucajno on sam ne probudi

Inace smo pokusavali sa tim budjenjem ujutro prije posla, ali nikad nismo ustrajali jer ne znas tko ima manje srca za to... Ali mi se to sad cini kao najbolja ideja, pa cemo probati ustrajati; valjda ce to biti magicno rjesenje..

Dugo to s tim nespavanjem vec traje - ne moram ni pricati kako utjece kad te u boravku ceka atomska bomba, nemas nista skuhano i bla-bla, a ti lezis dva sata pokraj malca koji odmara i bas mu je dobro. Ali za pola godine nam stize druga beba tako da nam ocito nema druge nego uvest reda.

Hvala, javim jel upalilo ili cemo morati nesto drugo smisljati...

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne želim biti zloguka ptica, ali imam sličnog nećaka i ništa od tog pomicanja, buđenja, skraćivanja, izbacivanja nije pomoglo. Ima već 4 godine i njegovo uspavljivanje je svima noćna mora. Došla je i druga beba, već skoro dvogodišnjakinja, koja spava bez problema. I ovdje nije problem nespavanje kao takvo nego što je on stvarno umoran, pola dana je poput histerične vjeverice. Uglavnom, pratim temu, nadam se čudesnom rješenju, a vama, kekis, želim da bude što jednostavnije.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

hmmmm,moja evo 2go popodne za redom strajka popodnevno spavanje....mislila sam da ce se zato jutros kasnije probudit ali nije,oko 7h15 nam je pocela skakat po glavi.....
    Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 07.07.2013. at 16:26

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kekis, a ja ti pak želim pružit riječi ohrabrenja, jer smo se mi spasili otkako smo izbacili dnevno (na silu, stisli smo srce, jer niti tete u vrtiću nisu je imale srca budit ranije kad tako slatko spava itd.). Otkako smo stisli srce, svima je bolje, i na kraju, više spava nego s tim rascjepkavanjima malo ovo, malo ono (zbrajal sam sate i bez dnevnog je spavala 1 h više sve skupa).

Pogotovo ako je dijete i inače OK spavalo (ko što naše je, nije dojena, nemam pojma ima li to veze, ali ona je bila od onih koji izbacuju noćno jelo od 4 mjeseca i nama je pojam neprospavanih noći bio nepoznat). Dakle, radi se o inače OK spavaču, i kod nas je trebalo nekako ushemit nas i nju i dnevno - ali to bomba i 2 ujutro i kuhanje do 5 ujutro, a u 7 na posao, to je meni presjeklo priču i "stislo srce" i sve se poboljšalo kad smo ukinuli dnevno (ali to je ipak bilo puno kasnije nego kod vas, iza 4 godine), a dotad je bilo takvo godinu i pol, s tim da bez bebe br. 2, ali s poslom.

Sretno!!!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 08.07.2013. at 12:53

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj kekis prvotno napisa Vidi poruku

Dugo to s tim nespavanjem vec traje - ne moram ni pricati kako utjece kad te u boravku ceka atomska bomba, nemas nista skuhano i bla-bla, a ti lezis dva sata pokraj malca koji odmara i bas mu je dobro. Ali za pola godine nam stize druga beba tako da nam ocito nema druge nego uvest reda.
    Ajd, ja cu malo drugacijih savjeta, ti lipo legni kraj malca i odmaraj s njim... a nek tm sredi atomsku bombu u dnevnom boravku, i tome slicno

Ili, ako tm nije od velike koristi, napravi sve zajendo s malcem, dok je jos budan (ili makar vecinu toga).

A sto bi se dogodilo da kasnije krene u krevet? Tj. da se intezivnije igrate do 10 (umjesto da pomalo stisatave aktivnost) pa se mozda vise umori i brze zaspe?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nama su 2 momenta bila najvažnija za prihvatljivo spavanje:
    1.) ukidanje dnevnog spavanja s 2 godine
    2.) u trenutku kad sam išla uspavljivati dijete moralo je sve biti napravljeno i ja otuširana i u piđami, tako da ako sam i zaspala, nikome ništa.
    Time sam odmah eliminirala nervozu - ja tu ležim kao drvo, a posao me čeka.

Vezano za 2 točku, uključivanje MM bilo je nužno. Ako sam ja legla uspavati dijete, on je stavio veš prati, suđe u perilicu, opeglao,...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Nama su 2 momenta bila najvažnija za prihvatljivo spavanje:
    1.) ukidanje dnevnog spavanja s 2 godine
    2.) u trenutku kad sam išla uspavljivati dijete moralo je sve biti napravljeno i ja otuširana i u piđami, tako da ako sam i zaspala, nikome ništa.
    Time sam odmah eliminirala nervozu - ja tu ležim kao drvo, a posao me čeka.

Vezano za 2 točku, uključivanje MM bilo je nužno. Ako sam ja legla uspavati dijete, on je stavio veš prati, suđe u perilicu, opeglao,...
    Jes, i ovo je odličan savjet. Mi smo ili tako ili bi ja navila sat tipa u 4 ujutro po do 7 roštala tipa mašine, kuhanje, peglanje, ali nije niti to dugotrajno rješenje.

Probala sam i "nek plače", ali za to pak nisam imala srca/živaca bit konzistentna.

Ukratko - spas je uslijedio nakon ukidanja dnevnog, sve je sjelo na mjesto bitno lakše. A i kako je postajala starija toleirala je rađu dok je budna. Opet, vrlo često a konto buljenja u TV. Tako da ti je tu uvijek neki ili -ili trade off - ili patiš ti do krepitis situacije, ili napraviš nešto što nije prema knjigama/preporukama.

Ne može se sve, ako radiš, ako čekaš bebu, pogotovo još ako radiš i čekaš bebu - pretpostavljam, ne mogu znati.

Ukratko, vrijeme je za odluke ili da prigrizete da će to tako trajati. U svakomk sluačju, to je jedna vrlo česta i relativno standardna situacija.

kekis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Hvala svima na podrsci i savjetima! Pokusavali smo i da idemo kasnije spavati - to nam je pomaklo spavanje na ponoc, pola 1... Prvo jutro nakon otvaranja ove teme sam ga probudila u 7 i 15, popodne spavanac od pola 12 do pola 2, zaspao u 10 i 15. Ja sam doduse cijeli dan prespavala prakticki na nogama, ali zato kad je zaspao u 10 i 15 sam digla noge i uzivala u trenutku Inace - radim od doma od kad sam ostala trudna sto olaksava stvari.

Dogovor MM i mene zasad je u pola 9 gasimo TV; u 9 ide u krpe, do 10 i 15, pola 11 spava. Nije nesto - ali zasad cemo drzati taj ritam - naspram 11, pola 12 preporod. Najveci problem sam iskreno sa tim jutarnjim buđenjem ja - - ovako trudna, ujutro nije prevruce, ma milina za spavati...

A ako ga ovako ne pomaknemo da barem zaspi u pola 10 kroz neko vrijeme, izbacujem popodnevno budjenje, nema nam druge...

kekis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj kekis prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala svima na podrsci i savjetima! Pokusavali smo i da idemo kasnije spavati - to nam je pomaklo spavanje na ponoc, pola 1... Prvo jutro nakon otvaranja ove teme sam ga probudila u 7 i 15, popodne spavanac od pola 12 do pola 2, zaspao u 10 i 15. Ja sam doduse cijeli dan prespavala prakticki na nogama, ali zato kad je zaspao u 10 i 15 sam digla noge i uzivala u trenutku Inace - radim od doma od kad sam ostala trudna sto olaksava stvari.

Dogovor MM i mene zasad je u pola 9 gasimo TV; u 9 ide u krpe, do 10 i 15, pola 11 spava. Nije nesto - ali zasad cemo drzati taj ritam - naspram 11, pola 12 preporod. Najveci problem sam iskreno sa tim jutarnjim buđenjem ja - - ovako trudna, ujutro nije prevruce, ma milina za spavati...

A ako ga ovako ne pomaknemo da barem zaspi u pola 10 kroz neko vrijeme, izbacujem popodnevno budjenje, nema nam druge...
    Htjedoh naravno reci popodnevno spavanje, ne buđenje... Ocito sam opterecena sa tim buđenjem

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Da ne otvaram novu temu: koliko vasi dvogodisnjaci spavaju? Meni se cini da sva djeca oko nas spavaju duze i bolje. Do nedavno smo imali i po 7 budjenja po noci, sinoc je prespsvao noc, hvala Bogu, ali opet, to je bilo 22:45-6:45. Cini mi se da je to malo za dijete. Po danu odspava oko sat i po, nekad dva.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

S godinu i po, desetak sati po noci, i sat-dva po danu.

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

2,9 mj.
    Izbacili smo nedavno dnevno spavanje jer naprosto više nije išlo (uspavljivanje koje bi trajalo do sat vremena, pa navećer prije 23 nema šanse da bi išla spavati, a i to uspavljivanje bi trajalo i trajalo...). Tada bi spavala noću oko 8-9-10 sati i( puno puta se znala buditi kad bi puno kasno zaspala) i popodne sat-dva.
    Sad ide u 9 sati spava i odspava 11 sati u komadu (rijetko se probudi noću) i puno bolje sve skupa funkcionira.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •