Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: koliko je dovoljno..

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno koliko je dovoljno..

Pozdrav svima!

Nova sam potpuno, jučer smo stigli iz bolnice kući.
    Muče me pitanja i strahovi kao, vjerujem, i većinu friških mama, iskustva nemam, a u bolnici nisam dobila puno pomoći
    Čim su vidjele moje dojke, sestre su me uvjerile kako mali ne može prihvatiti moje bradavice, i stvarno, nikako se nije mogao složiti s njima. Uvučene su, nekako nedefinirane pa ne zna kako bi ih primio. Otkrila sam da lakše i uspješno doji kad imam šeširiće pa smo za sad na toj varijanti uz nadu da će mi bradavice očvrsnuti ako se budem izdajala.

Umjesto da mi pokažu što i kako, čini mi se da je sestrama bilo lakše pustiti me da se sama bakćem kako znam, i par puta su mu dali nadohranu jer eto, ja nemam dovoljno. Srce mi se slamalo.
    Onda se pojavila jedna zlatna sestra i malo mi se posvetila, mlijeko mi je krenulo, za njegove potrebe dovoljno, rekla bih. Nakon podoja bih se malo izdojila i dala mu i to, dobio je na težini i stigli smo kući.

Ali sad, sama i bez ikakve pomoći, puna sam dilema. Ne znam koliko je njemu ovako malenom potrebno, ima 5 dana danas. Podoji su nam otprilike svakih 2 i pol sata, ne budim ga, već ga uzmem kad se probudi. Ne doji pohlepno, jako je nježan i usporen, ali vidim da vuče, a kad se smiri i prestane, završimo. Obično je na dojci 25 minuta. Budući da imam dosta mlijeka, izdojim se još malo pa sačuvam ako ne bude baš svaki put raspoložen za dulji podoj.

Tu sad nema nekog konkretnog pitanja, ali u bolnici su se nabacivali silnim mililitrima i brojkama koje su potrebne, ali iz cice ne teku mililitri i takvi podaci pa sam se nadala kojoj riječi podrške i savjetu od vas iskusnih i pametnih mama.
    Jako brinem jer bih samo htjela da moj maleni bude zdravo i sito dijete, a da ne moram u ranoj fazi iz očaja pribjegavati sredstvima koja bih željela izbjeći.

Puno hvala na svakom odgovoru i pomoći!

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ja cu ti samo uputit rijec utjehe dok se ne javi jedna od savjetnica...

po mome izgleda da da sve radis kako treba...

a ostalo mozes gledati po bebi dali nakon podoja lijepo pajki i ne budi se i place svako malo,po broju mokrih pelena barem 5/6 u danu...pokakanih 3/4 puta...

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ja nisam savetnica za dojenje, nego pišem iz iskustva dojenja dve bebe. Nemoj se opterećivati sa mililitrima. Jedini način da utvrdiš koliko je beba popila kada dojiš je da meriš bebu pre i posle podoja, ali stvarno nema potrebe da to radiš. Ono što trebaš je da vodiš računa o tome koliko popiškanih i pokakanih pelena ima beba. Mora da ima 5-6 popiškanih pelena dnevno. Onda znaš da je popila dovoljno mleka.
    Da li znaš da radiš kompresije? Kad mlaz mleka se smanji i beba prestane da guta, možeš da uhvatiš dojku oko 1 cm iza areolo tako da ti je palac odozgo, a ostali prsti odozdo i blago pritisneš. Tako ćeš da istisneš još mleka bebi i podstakneš je da još malo sisa.
    Ja lično nisam koristila šeširiće, ali znam, ovako sa foruma, da su oni donekle problematični jer beba sa njima ne može tako dobro da isprazni dojku, kao bez njih. Možda bi neka savetnica mogla da ti kaže kako i šta dalje sa njima. Uglavnom, obrati pažnju da ti se u dojci ne stvaraju bolni čvorići. To hoće od zaostalog mleka i u najgorem slučaju može da preraste u mastitis- zapaljenje dojke. Ako primetiš takve tvrde bolne čvoriće u dojci, masiraj ih kružno tokom podoja da istisneš to mleko. Pomažu i tople obloge pre podoja.
    Sretno. Svima je u početku strašno. Ali polako uhodaš se i dobiješ samopouzdanje.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

puno hvala, svaka riječ puno znači.
    on lijepo mirno spava, ne plače. mokrih pelena od obiju nuždi imamo otprilike toliko, ovisi o danu.
    moram čekati patronažnu do ponedjeljka pa ću tada, nadam se, biti pametnija.
    jednostavno neće prihvatiti bradavicu, ja je izvučem i počne sisati, ali je jako nemiran i ispada mu iz usta pa je pogrešno uzme. a nakon par ispravljanja s moje strane poludi i počne plakati kao lud, a onda smirivanje i sve ispočetka...
    žao mi je što kukam, ali nemam se kome obratiti za pomoć pa mi je ovako lakše

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

dobro došla na forum.
    Najbolje bi bilo da nazoves sos telefon, danas nece puno svjetnica biti na forumu, ali na telefonu ćes odmah dobiti pomoć.

SOS - telefon za dojenje 01 61 77 520 i 091 22 77 220

5. svibnja 2003. godine krenuo je s radom Rodin SOS - telefon za dojenje. Otad do danas radi bez prestanka. Sve mame koje imaju problema, pitanja ili nedoumica oko dojenja slobodno nas mogu nazvati na ove telefone: 01 61 77 520 i 091 22 77 220.

Pozive primaju naše educirane volonterke, mame za pomoć u dojenju. Na ovom telefonu ne možete dobiti medicinske savjete.

Na telefon možete zvati svaki dan:
    radnim danom od 15 do 21 h,
    vikendom i blagdanom od 9 do 21 h.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

svakako nazovi SOS. najbrže i najsigurnije!
    pretpostavljam da ti je malecki prvo dijete. i meni su bile takve bradavice, ali ne sekiraj se, kako budete sve više dojili, izvući će se one.
    dojenje je vještina i morat ćete malo vježbati. samo budi strpljiva i nudi mu što češće. mislim da dijete može biti premalo na dojci, ali nikako previše!
    možda samo savjet na brzaka. stisni dojku (bradavica+areola) prstima (palac i kažiprst), nježno dodirni obraz i kad najjače otvori usta, privuci njegovu glavicu dojci. nikad obrnuto!
    kada dojite, probaj ostvariti kontakt koža-na-kožu. to je sad lako jer je ljeto pa se možete raskomotiti.
    probaj da bude mirna atmosfera.
    pronađi položaj za dojenje koji ti najviše odgovara.
    i zaboravi mililitre. prati pelene (ako si baš u strahu da ne dobiva dovoljno).

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Ja ti samo zelim dati podrsku i reci ti da vjerujes u sebe!!!! Jako je vazno vjerovati u sebe!! Ne opterecuj se brojkama, satima, minutama... Ali prati pelene! Citaj tekstove na rodinim stranicama!
    I nazovi SOS da se umiris, na SOS-u rade tako divne zene, sve redom mame koje ce ti sve fino pojasniti i umiriti te
    Sretno i zelim vam da dugo i uspjesno dojite!!!

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

nisam stigla virnuti ovdje do sad!
    trudimo se i on i ja, pelena ima dovoljno. sutra ću pitati patronažnu gdje u susjedstvu ima kakva grupa za potporu dojenju, a i nazvati ću SOS ako negdje zapne.
    puno vam hvala na ohrabrenju

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

drage žene, podižem malo temu.

na prvoj kontroli saznali da je moj najdraži dječak dobio 1300 g i narastao 4,5 cm
    pelene su uredno mokre, a s kakicom muku muči, ali barem jedna dnevno je tu, žute boje.

zvala sam par puta SOS, ali nisam uspjela dobiti vezu, a još se izluđujem našim dojenjem koje izgleda kao prava borba, tako da mi nije jasno kako je uspio toliko dobiti na kilaži.

od početka, otkad su mi ga stavili prvi put na prsa nakon poroda ima loš hvat, malo otvara usta i ne znam kako da ih otvori jače. brzo zaspe, a svi pokušaji buđenja ne uspijevaju, podraživanje bradavicom, škakljanje, previjanje, jednostavno ništa.

prestala sam se izdajati i dojke su mi mekane, a njemu se to ne sviđa pa nakon par minuta postane nemiran i počne ih bezveze navlačiti i ljutiti se. moji pokušaji da ga privinem k sebi završavaju otimanjem i plačem, a kad kasnije pritisnem dojku, mlijeko štrca iz kanalića i čini mi se da uopće nije potrebno jako sisanje da bi ono teklo. neki sam se dan pokušala izdojiti i u 45 minuta izdojila samo 60 ml iz obje dojke, bolje da nisam ni probavala, znam da izdojeno nije mjerilo koliko mlijeka majka ima.

par dana uopće nije spavao preko dana i samo je plakao, a jučer i danas lijepo spava. ja svaki dobar ili loš znak tumačim time da je gladan, ne mogu više tako, luda sam i ja i ljudi oko mene, stalno se sprečavam da odem i kupim kutiju AD, a to je nešto što nikako, ali nikako ne želim.

grupa potpora dojenju sad nema, a ja očajnički trebam nekoga tko se razumije u dojenje da nas samo malo pogleda i pokuša nam pomoći, može li se nekako fizički doći do roda ili može li neka savjetnica doći k nama?

oprostite na dugom postu, ali jako sam nesretna, a bebač to osjeti

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

i još nešto: je li moguće da još nikad nisam osjetila skok u razvoju? kod nas je sve stalno isto, a sve mame koje poznam govore o tim skokovima kao o dugotrajnom, stalnom nacicavanju. a jučer je imao 6 tjedana.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Bok!

Krenuti ću od kraja - da, moguće je da vi ne primjećujete skokove u razvoju, nisu oni jednako izraženi kod sve djece, neka te to ne brine.

Dalje, važno je pratiti kako dijete piški i kaka. Sada, nakon 6 tjedana, trebao bi imati 4-5 popišanih pelena a pokakanih, to može i varirati od nekoliko na dan do jedne svakih 10 pa i više dana. Sve to je prihvatljivo dok god je on ok s napretkom u kilaži i dok je dobrog općeg stanja - djeluje zadovoljan nakon podoja, ti osjećaš da su dojke ispražnjene, aktivan je,raspoložen tijekom dana. Btw. - njegov dobitak na težini i dužini je i više nego odličan! Uz to kažeš da ima mokre pelene više puta, pokakane jednom - i to je dakle sasvim u redu!

Sve ovo ti pišem kako bi mogla kontrolirati da li on dobiva dovoljno mlijeka, bez obzira da li je to mirno sisanje ili se "borite".

Ovo što opisuješ (malo otvaranje usta, brzo zaspivanje tijekom dojenja, ljutnja na dojci) može biti problem ukoliko je povezano s lošim dobitkom na težini, premalim brojem popišanih i pokakanih pelena i općenito nezadovoljnim djetetom i tada to svakako treba rješavati.

Da li ti se čini da je potrebno da o tome pišemo detaljnije?

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Jučer smo bili vaditi krv i urin jer je stravično plakao zadnjih dana, po cijele dane, i uopće nije spavao preko dana pa sam se prepala.. sutra idemo kod pedice s nalazima. A jučer i danas je sav pospan, puno spava i jako loše jede. Valjda su to neke faze, još nije prošlo 4,5 dana a da je isti
    Neki dan ga je sestra usput i vagnula kad smo bili tamo, u 11 dana dobio 400g, na idući pregled idemo u osmom mjesecu i obećala sam samoj sebi da ću pokušati ne dramiti i ne ići na vaganje jer se previše opterećujem, a moji doma su već ludi od mene.

Kažem, jako bi mi puno značilo da nas netko stručan pogleda i pokuša skupa s nama popraviti taj hvat. Za par dana selimo pa ću udaviti patronažnu iz doma zdravlja.

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

samo šaljem
    možda imaš neku susjedu koja ima iskustva sa dojenjem?

iz mog iskustva, majke su kao vlasnici pasa - mogu pričati satima bez da se upoznaju i pokazivati cice bez srama

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Po dobitku na kilaži - vi nemate problema, dapače, napreduje super. Da je hvat dojke loš on ne bi mogao doći do dovoljne količine mlijeka što bi pak dovelo do lošeg napretka u težini, tako da ne vjerujem da je hvat loš. No, odgovori mi molim te na ova pitanja pa da budemo sigurni;

Vidiš li mu mali dio jezika u kutu usana dok doji? Da li su mu tijekom podoja usne izvrnte prema van, naročito donja? Imaš li problema s bradavicama (bol, oštećenja)?

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Znam da je dobitak super, zato i mislim da ludim već. Noćašnja dva podoja su bila ok, treći pred jutro već nije, čim je budniji, tim je situacija gora.

Da odgovorim - vidim mu jezik, donja usna nikad ne zahvati dobro pa ju ja namještam, gornja stoji nekako labavo. Ali to tako bude par minuta i onda on počne s izvijanjima i plačem te izbacivanjem dojke. I na drugoj ista situacija. Bradavice mi nisu oštećene, nema ranica i ne grize ih. Napominjem da su ravne i sad su već malo izvučene, na početku nisu bile nikakve. Na lijevoj imam blister, pretpostavljam, koji nikako ne prolazi. Pitala sam doktoricu i za soor, ali njemu je usna šupljina čista, a jezik bijel samo nakon podoja, a mene dojke tu i tamo zabole, ali može biti da je to od tog početnog lošeg hvata koji ispravljam.

Sad sam probala izdojiti i uspjela sam samo 25 ml iz obje, dala sam mu to na špricu nakon podoja. Dignula sam ga da podrigne, što je i učinio, ali iza toga je sve što je pojeo izletilo van u mlazu, mlijeko, neka sluz, starije mlijeko (onako sirasto izgleda). Možda mu je nešto sa želucem? Jer on spava mirno samo na trbuhu, na boku i leđima jako stenje i grči se.

Meni sve to izgleda kao da mu nešto je, a svi oko mene mi govore da sam luda i da umišljam, ali ne mogu vjerovati da je djetetu minuta dovoljna da se najede, to je nemoguće.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Nije nemoguće. Pa nije 1300g dobio od ničega, očito dobro povuče i očito se najede.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Jeste dobili nalaze od vađenja krvi?

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Djeca su različita, neka se bez problema najedu kroz par minuta (doslovno par minuta) dok druga "vise" na dojci dugo (uz sisanje tu se ona i smiruju, maze, odmaraju...) pa neka te ne brine što je on na dojci kratko jer on za to vrijeme očito efikasno siše i dobije dovoljno.

No, uz to sisanje tako kratko i efikasno moguće je da proguta i nešto zraka pa ga to može mučiti na način da se počne izvijati i plakati jer zrak u želucu stvara pritisak i bol. Pokušaj ga podignuti na podrigivanje i za vrijeme podoja pa odmah nakon što podrigne vratiti na dojku da se najede do kraja.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Nemoj se izdajati, poremetiti ćeš ponuda-potražnja mehanizam na kojem počiva stvaranje mlijeka. On se najede dovoljno na dojci, nema potrebe da se iscrpljuješ izdajanjem i hranjenem (premda pohvaljujem špricu kao izbor)!

Kako je s kakanjem ovih dana?

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

enchi, to i radim, ponekad se zna i zagrcnuti jer mu valjda prejako poteče, odmah ga dižem. puno hvala i pokušat ću se smiriti...

martina, dobili smo nalaze, ima povišenih i sniženih vrijednosti, ali sve minimalno iznad ili ispod normale. jedino mu je neki enzim malo jače povišen i kreatinin malo više snižen.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

enchi, na početku sam se izdajala i skužila da mi se tako dojke samo stvrdnjavaju i nastajale su mi kvrge pa sam prestala. sad se stvrdnu jedino preko noći, i to ne svaki put, ali znam da se noću i radi najviše mlijeka pa j to ok.
    hrjela sam samo vidjeti koliko tog ima, glupača, a znam da mililitri izdojenog ne znače baš ništa. izbjegavam bočice i dude ko vraga, bez brige

e da, jučer i danas je jako uspavan, a do par dana prije je vrištao kao lud, pa sam se zabrinula i radi toga. makar, da je gladan, itekako bi on to javio, zar ne?
    Posljednje uređivanje od palchica : 25.07.2013. at 12:20

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

zaboravih na kakicu - jučer jedna, danas do sad dvije, vodene i žute kao i uvijek. Popišanih isto ima koliko treba. On u 9 od 10 slučajeva kaka na cici, onda se sav zacrveni i ljuti dok tiska

nakon što tako izmuči cice zadnjih dana, legne i siše ruku par minuta dok ne zaspe, ja si utuvila u glavu da je od gladi, a onda pročitala da se oni i smiruju na taj način. Tko će ga znati.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

U kojem ga položaju najčešće dojiš? Osjetiš li otpuštanje mlijeka nakon što on krene dojiti? Pitam te to jer kažeš da se zna zagrcnuti pa je moguće da se teško bori s mlijekom koje silovito šprica. Ima načina da se i to sredi ali prvo probaj procjeniti da li je to kod vas stvarno tako.

Piški i kaka sasvim u redu ali vjerujem da je glavnina vaših tegoba vezana uz to što se on naguta zraka za vrijeme podoja.
    Obzirom da je bio više budan proteklih dana, moguće je i da sada to naduknađuje dodatnim odmorom.

Ne grizi se vezano uz izdajanje, strah da joj je dijete gladno je poznat valjda svakoj mami ali kada znaš kojim parametrima se mjeri da dijete dobro napreduje (težina, dužina, opseg glavice, previlno punjenje pelena, dobro opće stanje djeteta) onda se možeš početi opuštati. Prisjeti se toga kada te uhvati nedoumica oko toga da li je gladan!

Ja mislim da vama ide baš kako treba, uz manje tegobe, ali većina ih iskusi pa to nije za pretjeranu brigu.

Javi što padijatrica kaže!

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

najčešće prakticiram football hold jer ga tako najbolje vidim i mogu ga kontrolirati da bude mirniji. kolijevka ga uspava jako brzo, ležeći nam nikako ne ide, jako smo nespretni pa ne može uhvatiti uopće. kad krene dojiti i kad osjetim da je dobro ulovio, osjetim trnce u dojci, a iz druge počne kapati, a nakon nekog vremena stane. da, znam da bih se trebala hrabriti time što su stvarno svi znaci napretka prisutni, ali me jednostavno obuzme taj osjećaj frustracije jer znam što nas ček svaki idući podoj! no dobro, ima svakakvih beba, ovaj moj malo zeza, ali nadam se da ćemo sve to prevazići

puno ti hvala na pomoći, puno mi znači. i javim vijesti od pedice!

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ok, i ovaj opis refleksa otpuštanja mlijeka ti je kao iz udžbenika. Položaj koji ste izabrali je isto ok, posebno za jači refleks otpuštanja mlijeka.

Ako krene baš jako teći mlijeko i smetati mu pa se počne zagrcavati ili sl., slobodno ga makni s dojke i dopusti da mlijeko odšprica u tetra pelenu, ručnik...također, nemoj prečesto mlijenjati strane već dopusti da unutar 2-3 sata doji na istoj strani kako bi popio masnije mlijeko koje je gusto i zasitno za razliku od prvog vodenstog koje u kombinaciji s jakim refleksom otpuštanja može utrokovati nakupljanje previše zraka u želučiću (posljedica - bolovi, puno podrigivanja, eksplozivne stolice).

Pokušaj se opustiti, udahni par puta prije podoja da se relaksiraš, svjesno opusti napete mišiće, pokušaj zamišljati nešto opuštajuće da te automatske misli ne preuzmu jer stvarno nema posebnog razloga za zabrinutost.

Posljednje uređivanje od enchi : 25.07.2013. at 13:59

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

evo me!
    situacija ista, i dalje jede onako i pospan je...

jučer kod pedice - nalazi su u granicama normale, ništa lošega. ond joj kažem kako se on ponaša, a ona pojma nema što bi mu bilo, okreće ga, pa kaže da ga boli uho na što moj muž kaže da ga uvijek nosi na toj strani i nikad se ni ne trzne, a ni ne plače maleni.
    onda je zaplakao, a pedica će mama, ovo vam je plač gladi, možda nemate mlijeka. niste manje majka ako hranite dijete na flašicu. a meni suze na oči. i neka mu dam flašicu pa ćemo vidjeti danas ujutro kakav je. ja pitam dobro, flašicu i što kasnije, cicu? ona kaže ne, samo flašicu. pao mi je mrak na oči od takvog razgovora, samo tako nas je otpisala

nisam mu dala, jeo je kako je jeo i do sad. je li stvarno moguće da je meni uslijed tog straha i nerviranja nestalo mlijeka??
    i danas mi se pojavilo svježe krvarenje, ne obilno i bolno, ali svježe.

evo, on spava, sad će biti 3 sata da je jeo, a nema znaka da će se uskoro probuditi. što da radim??

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Oprosti što se tek sada javljam, nisam bila pri kompu od petka.

Žao mi je što ti pedijatrica nije poduprla dojenje, makar kakvim savjetom nego odmah rješenje vidjela u adaptiranom.

Spominješ krvarenje - da li misliš na menstruaciju ili se radi još uvijek o postporođajnom krvarenju?

Kako je malecki ovih dana?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •