Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: facebook-šok

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Slažem se da su oni premali za to, ali isto tako znam da im je fb dostupan i ako im kući zabranimo. Neznam jel to svugdje tako, moj je od prvog osnovne imao informatiku u skoli... prvi sat su nešto učili, a drugi igrali igrice, bojanke, surfali bespućima interneta... Kad je počeo učestalo gnjaviti da mu otvorim profil (oko 9,5 ili 10 godina) obavili smo razgovor, pročitali zajedno o ponašanju na internetu, stavljanju slika, prihvaćanju fb prijatelja... i dogovorili pravila. Šifru znam, svakih par dana prozujim... češće sam ja na njegovom fb nego on.

Mogla sam zabraniti? Jesam, mogla sam, kao što su neke druge mame iz razreda zabranile... Pa sada Pero Perić nije Pero Perić nego Mr X, profil mu je pun kojekakvih sličica, a mama pojma nema kuda on zuji i što sve radi... Treba ih upozoriti na sve što mogu doživjeti, na što moraju reagirati i reći roditeljima, postaviti neka ograničenja i kontrolirati redovito. Ili glumiti savršenu mamu savršenog Perića. Naravno, ima i djece koja će poslušati da nešto "ne smiju" i neće probavati alternativne pravce. Moje dijete nije takvo.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj kina prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se da su oni premali za to, ali isto tako znam da im je fb dostupan i ako im kući zabranimo. Neznam jel to svugdje tako, moj je od prvog osnovne imao informatiku u skoli... prvi sat su nešto učili, a drugi igrali igrice, bojanke, surfali bespućima interneta... Kad je počeo učestalo gnjaviti da mu otvorim profil (oko 9,5 ili 10 godina) obavili smo razgovor, pročitali zajedno o ponašanju na internetu, stavljanju slika, prihvaćanju fb prijatelja... i dogovorili pravila. Šifru znam, svakih par dana prozujim... češće sam ja na njegovom fb nego on.

Mogla sam zabraniti? Jesam, mogla sam, kao što su neke druge mame iz razreda zabranile... Pa sada Pero Perić nije Pero Perić nego Mr X, profil mu je pun kojekakvih sličica, a mama pojma nema kuda on zuji i što sve radi... Treba ih upozoriti na sve što mogu doživjeti, na što moraju reagirati i reći roditeljima, postaviti neka ograničenja i kontrolirati redovito. Ili glumiti savršenu mamu savršenog Perića. Naravno, ima i djece koja će poslušati da nešto "ne smiju" i neće probavati alternativne pravce. Moje dijete nije takvo.
    Djeci treba ponuditi nešto drugo, manje opasno. Moji se od najranije dobi dopisuju s obitelji i prijateljima i učili smo ih tome, stariji se pridružio jednom elektroničarskom forumu jer ga to zanima, a mlađi ima profil na coolinarici i tamo objavljuje svoje recepte. Alternativa fb-u postoji. Treba samo prepoznati dječje interese i usmjeriti ih u tom pravcu.

Inače, na informatici su imali prilike vidjeti tuđe fb profile i zaključili da ih to ne zanima, ali to su moja djeca - nismo im branili, ali isto tako nemaju prilike nas vidjeti kako visimo na fejsu, a to je važno. Ako vide roditelje, misle da je to i za njih prihvatljivo. U tom slučaju treba non-stop nadzirati. Budući da ja to ne mogu i ne zanima me, probali smo djecu preusmjeriti. A sada primjećujem da sve više njihove generacije stječe stav da to nije špica filma. Ima na internetu i drugih zabavnih i manje opasnih stvari.

I da - ovo sam već spominjala: kolega s posla pričao je što se dogodilo njihovim susjedima. Klinac je na fb objavio da oni idu na godišnji tamo-i-tamo u tom i tom razdoblju. Kad su se vratili, kuća je bila opljačkana do temelja - lopovi su sve odnijeli. Pa ti onda objavljuj na fejsu sve živo i neživo... Moja djeca su dobro zapamtila ovu priču, koja btw. nije izmišljena nego posve istinita.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Djeci treba ponuditi nešto drugo, manje opasno. Moji se od najranije dobi dopisuju s obitelji i prijateljima i učili smo ih tome, stariji se pridružio jednom elektroničarskom forumu jer ga to zanima, a mlađi ima profil na coolinarici i tamo objavljuje svoje recepte. Alternativa fb-u postoji. Treba samo prepoznati dječje interese i usmjeriti ih u tom pravcu.
    a mislim...super za tvoje, peterlin, ali ovo nije karakteristika jednog tinejđera vulgaris što bi se reklo, da ima profil na kulinarci i da objavljuje svoje recepte.
    to je prošlo kod tvojih, ali kod većine ipak neće.

danas su društvene mreže jedan od načina komuniciranja. i ne slažem se da ih treba predstavljati kao nešto tako opasno. u načelu, sve je to više manje benigno i bezazleno, ako se drže osnovnih pravila. naravno, pod kontrolom roditelja. do određene dobi.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    a mislim...super za tvoje, peterlin, ali ovo nije karakteristika jednog tinejđera vulgaris što bi se reklo, da ima profil na kulinarci i da objavljuje svoje recepte.
    to je prošlo kod tvojih, ali kod većine ipak neće.

danas su društvene mreže jedan od načina komuniciranja. i ne slažem se da ih treba predstavljati kao nešto tako opasno. u načelu, sve je to više manje benigno i bezazleno, ako se drže osnovnih pravila. naravno, pod kontrolom roditelja. do određene dobi.
    Ma jasno, ali moje to (sad) ne zanima, iako ne možeš znati kako će se stvari promijeniti, možda već s početkom školske godine. Sigurno će se promijeniti ako neka cura kaže "imaš profil?" ali do tada će već naučiti sigurno i odgovorno ponašanje na netu.

Nije da ne rade gluposti i stvari koje su mi . Od onoga za što znam vise na Minecraftu otkad su počeli školski praznici i to na serveru s društvom. Nije da me to čini sretnom, ali slažem se s tobom - nešto moraju. Čini mi se da je to manje zlo od fb.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Nije da ne rade gluposti i stvari koje su mi . Od onoga za što znam vise na Minecraftu otkad su počeli školski praznici i to na serveru s društvom. Nije da me to čini sretnom, ali slažem se s tobom - nešto moraju. Čini mi se da je to manje zlo od fb.
    i moj preferira LOL (league of legends) i minecraft. ima profil na fejsu, al ga to ne zanima. recimo, meni se upravo čini obratno
    normalniji mi je njegov frend koji visi na fejsu, bar komunicira s drugim prijateljima, nego moj na minecraftu.
    s time da, ako je uz put i na skajpu, svašta izbrbljaju. na fejsu bar moraju napsiati, pa im se baš neda. a tu, kroz priču, moš misliti. evo, znam gotovo sve o nekom gianniju iz pule, mali ne staje brbljati. a non stop je na kompjuteru, kad god se moj logira, on je tamo.
    no, vjerujem da mi minecraft izgleda opasnije jer mi je, za razliku od fejsa - nepoznat.
    ima i toga, sigurno.

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Što je minecraft? moj već danima ne prestaje s pitanjima dal mogu, kad ću moći, znaš ti to skinuti, mogu nekog pitati da mi skine...?

i potpis na cvijetu. meni fb nije nešto prestrašno, tipkaju si, dopisuju, ispravljaju jedni drugima pravopisne greške... a i ja sam na njegovom češće nego on sam
    Posljednje uređivanje od rayna : 10.07.2013. at 13:00

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj rayna prvotno napisa Vidi poruku
    Što je minecraft? moj već danima ne prestaje s pitanjima dal mogu, kad ću moći, znaš ti to skinuti, mogu nekog pitati da mi skine...?

i potpis na cvijetu. meni fb nije nešto prestrašno, tipkaju si, dopisuju, ispravljaju jedni drugima pravopisne greške... a i ja sam na njegovom češće nego on sam
    Jednostavnim riječima - minecraft su elektroničke lego kocke.

Moj mlađi sin je napravio prekrasan model gusarskog jedrenjaka. Nemam se vremena stalno baviti time, ali to je kreativna stvarčica.

Inače - moji znaju da ne odobravam skype komunikaciju u okviru minecrafta, a ni ne da im se. Igraju na serverima uglavnom s poznatima (ekipa iz škole i ulice) sad preko ljeta kad se ne vide.

Ont. ni ja ne mislim da je fb zlo zla, ali brate mili - devetogodišnjakinja??? To mi je za fb debelo debelo prerano. Za dijete koje ne poznaje opasnosti interneta to JEST zlo zla, pogotovo ovako kako ga je opisala pokretačica topica.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 10.07.2013. at 13:09

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •