Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
mujice, svaka čast, ali ima ljudi kojima to treba. Kojima alternativa pomaže. Kojima je to dobro. Isto kao i mnoge druge metode za koje nema nikakvih dokaza da se nešto stvarno promijenilo, a ljudima je bolje.

Moja mama, koja je mirovinu dočekala nakon punog staža u zdravstvu, godinama odlazi bioenergetičaru. Otišla je tamo kad je probala SVE što nudi klasična medicina. I bolje joj je - može otvoriti šake kojima nije mogla držati ni žlicu. Sad ponovno peče kolače. Kako to djeluje? Nemam pojma. Bitno da djeluje. Njoj je bolje. Ne muči je više njezina autoimuna bolest kao prije.

I ne zanima me kako djeluje. Ne znam ni kako djeluju brojni lijekovi, pa bih mogla sad reći "tko zna što stavljaju unutra". Ima tko to zna.

Tako da .... ne bih se baš izrugivala. Meni je pomogla homeopatija (jedan jedini put doživjela sam veliko i istinsko olakšanje; nemam baš puno iskustva ali to jedno je pozitivno).

Imaš pravo - to područje je mutno, ali ako ljudima pomaže (kao i vjera, autosugestija ili psihoterapija ako baš hoćeš) treba ljude pustiti da probaju. Ponekad upali...

Eto - no hard feelings....
Peterlin, uz veliki respekt prema tvojim ostalim postovima, u ovome se nikako ne mogu složiti. Ovakve "alternative" ne mogu se i ne smiju stavljati u isti rang s medicinom utemeljenom na dokazima, ili znanstveno dokazanim metodama.
A nije to isto ni kao što su vjera, autosugestija ili psihoterapija, ne bih ni to stavljala u isti koš.

Kako djeluju brojni lijekovi, opisano je u radovima, člancima, koje su recenzirali ljudi iz struke. Da bi neki lijek došao u upotrebu, mora proći gomile i gomile testiranja, predkliničkih i kliničkih, u koje je uključen velik broj ljudi, stručnjaka, koji su se za to školovali. Nijedan lijek ne bi smio doći u prodaju tek tako, jer se netko sjetio zaraditi.

Ovakve metode, kao što je "rekonekcija", ne da nemaju veze sa zdravim razumom, nego nemaju veze ni sa čim. A web stranicu može napraviti zaista svatko. I ne snositi nikakvu odgovornost za napisano. Ljudi mogu probati, pa kako kažeš, "ponekad upali", a ponekad ne, a novce se ljudima uvijek može uzeti, naročito ako su zabrinuti za svoje zdravlje i spremni su platiti, samo da im bude bolje. To je iskorištavanje bolesnih ljudi bez preuzimanja odgovornosti.

I zato potpuno podržavam mujicu u onome što ovdje kaže. Inače zaobilazim ovaj pdf jer se ne slažem s 99% napisanog, ali ovo mi je upalo u oči i ne bih da se tema pretvori u "mujica se izruguje onome što možda pomaže".

Konkretno, što na toj web stranici piše?
Piše nešto o "rekonektiranju Vaših meridijana". Što je to uopće? Meni to izgleda kao da je netko skupio puno riječi latinskog porijekla i pomiješao ih da zvuče pametno. Ne postoje meridijani tijela. U stvari, ne postoje nikakvi meridijani, osim onih nacrtanih na geografskim kartama.
Što su "aksijatonalne linije"?
Što bi zapravo trebala značiti "razmjena svjetla između Vas i ostatka svemira"???
Kakvih je to "12 niti DNA"? Radim s DNA godinama, još nisam čula da se sastoji od 12 niti?? A kakti sam stručnjak u tom području...

Po meni, to je najobičnija tehnika opuštanja, zapakirana u fraze koje ništa ne znače, a trebale bi zvučati pametno. Ružan način za zamazivanje očiju i uzimanje novaca.

O homeopatiji, bioenergiji, i sl. ne bih ovom prilikom - nije tema.