mujica prvotno napisa
Neću objašnjavati ni mim ni lili ovim postom moje mišljenje, jer je očito da ih ne zanima. Uostalom, zašto bi ih zanimalo?
Međutim, zamolio bih pomoć s njihove strane. Naravno, može i svatko drugi pomoći ako ima informacije. Kad već offtopičarimo....
Puno sam čitao o djelotvornosti homeopatije i nikada nisam pronašao placebo kontroliranu studiju djelotvornosti homeopatije za bilo koje stanje, a nedostatak takvih istraživanja se tumači time da priroda samog homeopatskog tretmana onemogućava provedbu takvih studija jer je pri homeopatskim tretmanima izuzetno važna interakcija homeopata sa pacijentom. dakle, ne može se uspoređivati homeopatski pripravak kojeg homeopat daje pri toj važnoj interakciji sa davanjem kuglice šećera ili par kapi vod iz slavine bez te interakcije. Razumijem da je to neusporedivo, s obzirom na dodatnu vrijednost interakcije.
Ali ne vidim nikakvog problema da se homeopatske kuglice i kuglice šećera koje su istog izgleda i u istom pakiranju (ili homeopatske kapljice i obična voda iz slavine u istom pakiranju) slučajnim odabirom podijele homeopatima koji tretiraju pacijente. To se zove dvostruko slijepo istraživanje, koje je uobičajeno kod kliničkih ispitivanja lijekova. Niti homeopat ne zna daje li pripravak ili placebo, niti pacijent ne zna prima li pripravak ili placebo. A interakcija je jednaka između homeopata i pacijenta u jednom i drugom slučaju. A onaj koji je podijelio nasumce pripravak i placebo ne zna ništa o tiujeku i ishodu tretmana.
Lijepo se odabere nekoliko homeopata, odabere se neko stanje zbog kojeg ljudi često idu homeopatu i provede se na tim pacijentima takvo dvostruko slijepo istraživanje.
Onda, nakon definiranog vremena tretmana se usporedi zdravstveno stanje pacijenata u odnosu na ranije stanje prema unaprijed definiranim kriterijima. Neka to urade homeopati, pacijenti, pravi doktori ili bilo tko. Kad se zna kojim je pacijentima bolje, u kojoj mjeri im se zdravlje poboljšalo, a kojima nije, onaj koji je nasumično podijelio pripravke i placebo razotkrije koji je pacijent primao pripravak a koji je primio placebo.
Dalje je stvar jednostavne statistike.
Dakle, tvornice homeopatskih pripravaka su prepune novaca, jednako kao i tvornice lijekova. Zašto ne sufinanciraju neko takvo istraživanje? Nisu niti udruženja homeopata siromašna, niti članovi udruženja. Tako da se ne može reći da je provedba takvog istraživanja skupa ili neizvediva.
Ja nisam nigdje u literaturi pronašao takvo istraživanje djelotvornosti homeopatskih pripravaka. Uvažavajući mogućnost da sam ih zbog nesustavnosti svoje potrage, slučajno propustio uočiti, molio bih sve kojima je poznato da je takvo istraživanje objavljeno, da me upute na reference. Može javno ovdje ili putem privatne poruke.