Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 95

Tema: gdje kupiti wok, a da...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno gdje kupiti wok, a da...

... bude dobar i ne košta puno.
    neki dan sam vidjela neke jeftine u Ikei, ali je bio lakši od moje teflon tave, pa sam pretpostavila da mu to baš i nije neka karakteristika.
    dakle, na što trebam gledati pri kupnji i kako ste vi zadovoljne vašima (kojima)

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam kupila gusani vok za 200 kn u Lesnini - veliki je i težak

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nije pravi, ali ja sam zadovoljna s tefalovim.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

svakako mora biti tezak.
    ja sam svoj bila kupila u jednom kineskom ducanu (naravno onom za hranu, obicno svaki takvi ducani imaju i odjel sa nesto posudja i sl.) pa mozda ih i kod nas drze, da pogledas njihov ducan u savskoj? davor ce ti to vjerovatno znati...

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne kuzim kako tezina voka poboljsava pripremu hrane

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa, što je teži znači da je dno deblje, da duže drži toplinu, da možeš ono što je već ispirjano staviti na stijenke, a da se neće ohladiti dok se ono u sredini ne zgotovi...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja mislim da taj dućan u Savskoj više ne radi, tj. dasa u njemu prodaju kin. robu...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

imas razne varijante sa teflonom (bio onaj topic o teflonu ), koj su laksi i lakse se odrzavaju.
    ali pravi bi trebao biti od ljevanog zeljeza, prilicno je tezak i moras ga uvijek premazivati uljem za odrzavanje.
    takav imam. dobro se kuha u njemu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kakvo ulje za održavanje?
    VD-40?

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imam tefalov, kupljen u Mercatoru, ne sjecam se vise cijene (nekih 120 kuna?), varijanta bez rucke, tj. rucku kupis samu, i kombiniras sa drugim njihovim posudama
    + imam onaj rupicasti poklopac, isto ide na sve posude
    zakon :D

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

i moj je gusani, jako je težak i prezadovoljna sam.
    Do sad se pokazao kao najefektivniji(od dosadašnja 4 )

perem ga tozom od kahve(masnoću i miris)

a pržim na kikirikejovm ulju

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

gusani su najbolji, najteži i najskuplji. e, ja nemam takav

moj je dobar (od teflona, doduše) i jedina mana mu je ta što se ručke zagrijavaju pa moram paziti. pripazi na to.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

a sad sam skužila da topic počinje sa "gdje...".

nema gdje nema, koliko sam vidjela po gradu...pa fino put pod noge

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa zar drška nije drvena?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    kakvo ulje za održavanje?
    VD-40?
    da, ziher VD-40 kak ti velis

jes da WD-40 podmazuje, ali u biti stiti od korozije, istiskuje vodu i vlagu te stiti elektrokontakte (bolje ga je imat u u autu nego u kuhinji)

milim da je prije misla na floriol ili tak neko jestivo ulje

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Apricot pukla si me u sridu ! Ja baš htjela otvoriti topic.Koliko se ja kužim cilj je da je težak , sa debelim dnom da zadržava toplinu i da se hrana brzo i ravnomjerno peče . Gdje ima kupiti, nemam pojma

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa šta se onda javljaš?!

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

tocno mukica.
    normalnim jestivim uljem, maslinovim ili koji vec imas.
    to je protiv hrde.
    kupila ga u austriji narudbom. nije bio skup. ali to tebi bas ne pomaze. :/
    trebas nesto u zagrebu.
    imas dobre gusene od firme le creuset, ako ih ima u zagrebu. ali mislim da nisu bas jeftini.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pa zar drška nije drvena?
    kod mene drške nisu drvene, ali su nekako velike i dosta po strani pa se nezagrijavaju.
    Kupila sam u kineskoj prodavnici u njemačkoj.

moja mama je kupila u Tschibu i također je jaaaaako dobar.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mi ćemo uskoro u Beč, možeš mi napisati i neke trgovine tamo. (ako ne odstupaju puno od samoga centra)

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

heeeej,pa vidi,moja mama je kupila baš u Beču, u Tschibu

Koštao je,tačno se sjećam 48 eura

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

pa šta se onda javljaš?!
    he , he da se ponadaš da ćeš čuti nešto pametno

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni mama kupila u metrou- velik, tezak...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

WMF
    1010 Wien, Stock-im-Eisen-Platz 3 (graben)
    Tel.: 01/512-71-05

WMF
    1070 Wien, Mariahilferstraße 62
    Tel.: 01/523-53-55

Räsper und Söhne
    1010 Wien, Graben 15

Ostovics
    1010 Wien, Stephansplatz 9

Leiner (robna kuca, pokustvo i kucanske stvari
    1070 Wien, Mariahilfer Straße 18

Slama (veliko, ima veliki izbor posuda)
    1060 Wien, Mariahilfer Straße 71

ima jos par cijih se imena sad ne mogu sjetiti. posaljem poslije.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

seni, ovo je dovoljno, hvala.
    ove u Mariahilferstr. su mi dovoljne, tamo ćemo.
    ako prije ne kupim ovdje.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

dobro da nisi uzela taj u ikei jer stvarno ne valja nista
    potpisujem tridesetri sto se tice tezine,al i druge sto se tice cijene

Početno

Ja sam si nedavno kupila kuharicu za Wok, u kojoj su upute kako pripremiti wok, al ne znam gdje mi je (selidba) pa vam kopiram s jednog sitea, ako vam se da čitat na engleskom...Ja ću ovo kad-tad napravit

http://www.thaifoodandtravel.com/features/wokcare.html

A precious wok is one that has seen lots of use and experienced little scrubbing. A shiny, black patina covers its surface like a well-used and well-seasoned cast-iron pan. Foods do not stick to it even when cooked over high heat; moreover, their flavors are enhanced. Clean-up and care are easy, taking little time and effort.

To get your wok looking this way is not difficult if you start out with the right kind of wok. The easiest for seasoning and care is made of carbon steel (or spun steel), which has pores that open when heated to absorb oil and become sealed, and this is the kind I recommend. Widely available today in Asian markets that carry cookware, it has the added advantage of being inexpensive.

In the stores, carbon steel woks come covered with a coating of machine oil to keep the metal from rusting, so be careful when going through the stack of woks while making your choice not to get the dirty oil all over your hands, arms and clothing. When you get home and are ready to season the wok you've selected, rinse thoroughly with lots of hot, soapy water to remove every trace of the machine oil. (If you have an old rusty wok stuffed somewhere in your garage from a previous attempt at wok cooking, it is most likely made of carbon steel and can be seasoned as described below. Just rinse well, scrubbing off the rust, before proceeding.)

The wok may be seasoned like any cast-iron pan, by brushing the surface with cooking oil and baking in a moderate oven for an hour. However, because of its shape and center of gravity, oil tends to flow down and gather in the center, resulting in an unevenly seasoned surface. For this reason, I prefer to do the seasoning over a burner on top of the stove. [Added on October 15, 2001: Probably the best fat to use is lard – traditionally when you bought a wok you were given a piece of pig fat to season it. I have also used peanut oil. Polyunsaturated oils are not recommended as they can make the wok very "gunky."]

Heat the wok for a few minutes until its entire surface is hot. Using a heat-proof brush (e.g., the type for barbecuing) or a piece of cloth, brush a thin layer of cooking oil over every inch of its surface. Use an oil with a high smoking point (e.g., peanut oil or corn oil) to minimize oil fumes. Make sure you have plenty of ventilation – turn the fan on high and open all the windows. Tilt the wok from side to side, subjecting the entire surface to intense heat to burn the oil into it. After burning a few minutes all around, turn the heat off and let the pan cool completely to room temperature before beginning round two. When the wok has cooled, sop up the excess grease in the center with a paper towel. Turn the heat on high and let the wok heat for a few minutes until wafts of smoke can be seen lifting off its surface. Turn the pan from side to side and again "roast" every inch of it to further burn in the first layer of oil. Then, brush in another coating and proceed as before to burn this second layer into the pan. After a few minutes, turn off heat and let pan cool.

Repeat the foregoing steps a few more times, alternating heating with cooling, each time burning in the previous layer before adding another layer. Make sure to sop up excess grease that tends to collect in the center before each reheating to prevent a thick, gel-like coating from forming there. After several coats of oil have been burned in, the wok will begin to turn dark, though the coloring may be uneven and splotchy. When the wok has developed enough of a tacky, oily surface that does not look dry when heated up, you may begin to use it for cooking.

Stir-fry only as described earlier – always heating the wok until it is smoking hot to open up the pores before adding oil to seal them. Initially, bits and pieces of food may stick to the wok's surface. Avoid cooking starchy foods, which have a tendency to stick, and foods that are either acidic or require prolonged cooking by simmering with lots of liquid, as this can cook off some of the seasoning. Deep-fat frying, on the other hand, can help build up the layers of seasoning.

At the beginning, your wok will require a little more attention and care. Following each cooking session, rinse only with plain water and never use soap on it. If there are bits of food sticking on the surface, use a soft sponge and work the area gently – just enough to remove the food particles. Do not wipe with a towel after rinsing. Instead, dry the wok over a burner set on high heat, allowing the traces of grease from the cooking session to burn into the surface. Heat until the wok is smoking and if the surface does not look shiny and oily, brush in a thin coating of cooking oil, letting it burn thoroughly into the metal. Let cool, sop up the excess grease before putting away.

After repeated use and the proper care, your wok will develop a beautiful, black patina and food no longer will stick to the surface during cooking. Even if it does, a coaxing with the wok spatula lifts it off without damaging the seasoning. By this time, you may no longer need to re-season your wok after each cleaning. Simply rinse with water and soft sponge and dry either on the stove, or turn it over on the drain board to dry on its own. From time to time, heavy usage may deplete part of the seasoning. When this happens, re-season after cleaning like you did in its earlier days.

I pay little attention to the bottom side of my wok. I neither clean it, nor season it. Over time, it develops a thick layer of carbon from oil and food spilling over the side during cooking. This crusty layer gives the wok more heat and sometimes contributes a smoky dimension to your cooking. A well-seasoned wok will not rust and its blackened surface greatly enhances the flavors of food like no other non-stick pan can. It is as if it has stored memories of the many meals it has cooked and calls on this storehouse of experience to enrich the food it is now asked to cook.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u Merkuru imaš na sniženju (u onom dijelu gdje prodaju Fisslerovo posuđe i sl.) od 100 kn pa naviše
    ja sam neki dan se vrtila oko jednoga, no odustala sam

odustala iz razloga jer me pokolebao moj neuspjeh s Ikeinim wokom koji mi se izvitoperio na dnu (nije više ravan, kuhala sam na keramičkoj ploči) i jelo koje nije bilo jestivo

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ikeino suđe baš i nije pojam kvalitete :/

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ajme koja znanost za jednu tavu... pretpostavljam da onda ne ide ni u perilicu?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

koliko znam, ona se uopće ne pere, samo se obriše!
    to je "tava s dušom".
    (kad sad tek krene "znanost")

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Ajme koja znanost za jednu tavu... pretpostavljam da onda ne ide ni u perilicu?
    prevelik je za perilicu.
    eh, da jos sam se sjetila.
    ako hocete stir-fray, dakle hrskavo, onda vok mora biti velik, inace bude onako vise skuhano.
    dakle, ako je i za dvije tri osobe, bolje je uzeti onaj za 4-6, jer u njemu mozes spremati i manju kolicinu, a obrnuto ne ide.
    "znanost" ce krenuti ako davor otkrije topic.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne ide mi čitanje ovog na engl. Može li tko ukratko kako se vok stavrno održava? ja jednostavno ne kužim kako ga netko može "oprati" bez pranja, pogotovo ako radiš neki umak sa vrhnjem i sl. Ja to lijepo operem u vodi i detergentu

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

takva je moja palacinkerica
    ta jos vodu nije vidla, osim kad sam ju donesla iz duckasa

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    ne ide mi čitanje ovog na engl. Može li tko ukratko kako se vok stavrno održava? ja jednostavno ne kužim kako ga netko može "oprati" bez pranja, pogotovo ako radiš neki umak sa vrhnjem i sl. Ja to lijepo operem u vodi i detergentu
    ja ni roštilj ne perem.
    samo ostružem onom žičanom četkom. visoka temperatura na takvim materijalima sagori sve što bi bilo nepoželjno.
    a u vok ni ne mislim stavljati vrhnje - izgubi se smisao "wokerskog" načina kuhanja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

očito ja neznam kuhati u woku, ali ono recepata sto sam ja citala (ne puno) bogami se i vrhnje spominje, osim soja sosa.

Rostilj ne perem niit ja, ali niti ne pecem na njemu (nego MM) pa ne gledam uzivo na sto to lici (nakon čišćenja MM-a).

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja imam Ikein wok. OK je i sluzi svrsi, ali moja mama ima guseni (mislim da ga je platila cca 300 kn sa poklopcem i resetkom) i njen mi je san snova.
    Inace wok ne smije u perilicu (bar tako pise u uputama) samo se prebrise - tako je kod ovog gusenog, a moj iz Ikee ne moze tako, treba ga namociti i izribati.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

onda ja nisam pročitala dovoljno recepata.
    meni je asocijacija na vok: komadići nečega. bilo mesa, bilo povrća. i začini. i gotovo.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa jel u wok ne ide ulje?
    I ja vec odavno imam namjeru ga kupit, pa i mene interesuje ova tema.
    Dajte wokerice malo detaljnije kako kuhate u woku, kako cistite.
    :?

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

takodjer

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

ovo moje se odnosi na post od apri

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A sad mi je jasno odakle onaj miris paljevine u hrani iz woka...

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nisam naisla na verzije sa vrhnjem.
    U woku se moze i ne mora koristiti ulje, ali dobro je koristiti ulje koje dobro podnosi visoku temperaturu (kikiriki, palmino). Po mom iskustvu ovisi i koje meso koristis, naprimjer ako uzimas svinjetinu nije potrebno ulje, a ako koristis piletinu ili puretinu treba ti malo ulja.
    Inace najjednostavnija je verzija, na ulju preprzis meso narezano na rezance, zatim izvadis meso, odlijes ulje, ubacis povrce nasjeckano na rezance ili manje komade, promijesas, povrce pusti malo vode, dodas soja sos i na kraju vratis meso i posluzis na rizi ili kus kus ili vec kak hoces.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

prvo se wok zagrije na vatri, zatim dvije zlice ulja (kikiriki, sezam...).
    poriluk izrezan na kolutice skupa sa sjeckanim dumbirom ubaciti unutra.
    par minuta vrtiti (hrana se mora stalno okretati onom drvenom mjesalicom), zatim tikvice na kolutice, cetvrine kolutica, stapice kako tko voli.
    nakon par minuta sampinjoni i dimljeni tofu izrezan na kocke.
    jos par minuta vrtiti, zatim dodati dvije zlice soja ili tamari sosa, jos promjesati i to je to.
    sluziti samo ili sa kuhanom rizom, prosom, qinoom, tjesteninom.

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja samo gledam sta pisete. Ponosni smo vlasnici velikog, teskog i gusenog woka od prije tjedan dana. Jednom sam radila rizu s povrcem u njemu i bilo je fino, ali meni je fino i iz obicnog lonca.
    A sto zauzme mjesta u kuhinji ...

Jos cekam i recepte, pa ajde se raspisite...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zašto bih ja wok (apropos ovoga od anchi pp da je fino i iz lonca)?
    kako stalno naglašavam, kod mene se ručak kuha u jednoj posudi, a čini mi se da wok pruža više mogućnosti za to: pirjaš meso, pa ga digneš na stijenke i za to vrijeme pirjaš povrće. na kraju sve sjediniš.
    ja tako planiram i sa rižom, ali ne znam hoće li uspjeti. zato moram probati.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj srecica prvotno napisa
    Nisam naisla na verzije sa vrhnjem.
    U woku se moze i ne mora koristiti ulje, ali dobro je koristiti ulje koje dobro podnosi visoku temperaturu (kikiriki, palmino). Po mom iskustvu ovisi i koje meso koristis, naprimjer ako uzimas svinjetinu nije potrebno ulje, a ako koristis piletinu ili puretinu treba ti malo ulja.
    Inace najjednostavnija je verzija, na ulju preprzis meso narezano na rezance, zatim izvadis meso, odlijes ulje, ubacis povrce nasjeckano na rezance ili manje komade, promijesas, povrce pusti malo vode, dodas soja sos i na kraju vratis meso i posluzis na rizi ili kus kus ili vec kak hoces.
    meso koje se priprema u woku MORA biti marinirano.

To vam kaže neko ko je u srednjoj zarađivao đeparac kao ispomoć u kineskom restoranu

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

zašto bih ja wok (apropos ovoga od anchi pp da je fino i iz lonca)?
    kako stalno naglašavam, kod mene se ručak kuha u jednoj posudi, a čini mi se da wok pruža više mogućnosti za to: pirjaš meso, pa ga digneš na stijenke i za to vrijeme pirjaš povrće. na kraju sve sjediniš.
    ja tako planiram i sa rižom, ali ne znam hoće li uspjeti. zato moram probati.
    sa rižom ili kineskom "staklenom" tjesteninom mora uspjeti!

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja sam ga kupila prije cca 2 godine u Metrou na sniženju za 200 kn;težak je jako i jako sam zadovoljna;oprala sam ga samo prije prve upotrebe,sad ga samo pobrišem papirnatim ubrusom.
    Rižu uvijek skuham posebno i dodam pred kraj ostalim sastojcima i uvijek je super.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pirjaš meso, pa ga digneš na stijenke
    kako mislis ovo izvesti?
    moj "wok" (pod navodnicima, jer ocito ne spada u kategoriju oridjidji wokova ) nema nikakve izbocine da se digne bilo sta :?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •