je l kuhate s njim na staklokeramičkoj ploči?
je l kuhate s njim na staklokeramičkoj ploči?
Ma trebas ga oprat al ne ga ribat. Moj izgleda bas onako kako kaze gore:Bubica prvotno napisa
After repeated use and the proper care, your wok will develop a beautiful, black patina and food no longer will stick to the surface during cooking.
Operem ga toplom vodom, s ribalicom po potrebi i osusim na sporetu ili krpom. Ne trebamo vise premazivati uljem nakon pranja (dok smo to radili ja bih stavila malo ulja u wok, mozda zlicu, pa to ulje razmzala po unutrasnjosti s papirnatim rucnikom ili salvetom).
Teflonski wok ne valja za pravu kinesku kuhinju jer se ona mora raditi na jakoj vatri a teflon se ne smije zagrijavati na visoj od osrednje temperature, u suprotnom je opasan po zdravlje.
Ovako izgleda nas wok: slika.
a ja sam ga vidjela i punog, buaaaaaa...Ancica prvotno napisa
emily, kakve izbočine.
pa digneš na bočne stranice, na plašt... stijenke...ono što nije dno.
ne znam kako da kažem.
kreće era woka :D
tnx apri
mi smo dobili veliki gusani, jednom smo ga koristili, bilo je fino ali nemoguće za očistiti, stavili smo neki dresing, mm je jedva skinuo ostatke , ali je ostala crta po rubu - od tada stoji jer mi se neda maltretitati sa njim dok 100% nisam sigurna kako ga goristiti
Vidjela sam neki dan na stranicama kupi-prodaj, kineski wok, gusani, (što ne volim tu riječ, podsjeća me na guske) za 250 kn.
ja dobila za dar za vjenčanje super wok- WMF. vidim da je netko preporučio dućane u Beču, a kod nas ih ima u Mülleru-samo mislim da su dosta skupi. ovaj moj, poslije sam vidjela, košta oko 500 kn. ja sama ne bih dala toliko! hvala gostima![]()
Yok i zaboravi. Wok funkcionira jedino ako kuhaš u skladu s kineskim principima, a to znači na pravoj pravcatoj vatri i to jakoj.Vrijeska prvotno napisa
I mi imamo keramičku i ne pada mi na pamet zamarati se oko woka.
Umjesto toga, možeš (uz malo truda) postići skoro iste efekte u običnom željeznom suđu.
Mirta30, za temeljito čišćenje gusanog woka treba samo jaka vatra, malo strpljenja i otvoren kuhinjski prozor/ventilator na jako: griješ dok sav smrad ne ode van u vidu dima i potom pustiš da se postupno ohladi kako ne bi pukao. Ohlađeni wok premažeš uljem, ili ako više voliš kineski štih - svinjskom mašću.
postoje dvije vrste woka, ljetni i zimski, odnosno za pripremanje hrane u toplijoj sezoni i hladnijoj. tako su mi bar kinezi objasnili. ljetni wok je od zeljeza, a zimski od gusa. ja imam gusani, kupljen u merkatoru na snizenju za 350 kn, i jos sam s njim dobila sest malih tanjura, sest velikih plitkih tanju, sest zdjelica za juhu i sest zlica. sve po sest! a kao ljetni mi sluzi tefalov wok vec duze vrijeme.
vidite što sam našla:
http://www.bionovaskk.si/bio21/
ima i recepata i cijena...
i don't get it :?emily, kakve izbočine.
pa digneš na bočne stranice, na plašt... stijenke...ono što nije dno.
pa sve sklizna natrag unutra :/
sta mislite o emajliranom wok-u, ima u mercatoru (slovenacki)
kod woka je bitno da je težak što bi automatski trebalo značiti i da su mu stjenke debele...duže se zagrijava ali se zagrijava ravnomjerno
ja kupila danas u mercatoru, emajlirani wok slovenacke proizvodnje.
proizvodjac je EMOETT d.o.o. i to im je nekakva BIO-linija posudja.
crn je,ima mrezicu za cedjenje, dve rucke sa strane, tezak poklopac a i sam je tezak. probam pa javim utiske.
probala i mogu reci da je odlican
išla sam jučer u Merkur... 942 kune!
Možda, kada bi sve sam odradio!
Pored njega, u Lesnini (prema bubicinom naputku) bio jedan na sniženju, sa 400 na 200, ali metalna drška i nikako mi nije "ležala" u ruci.
Potraga traje i dalje (ništa ne bih rekla da prošli tjedan nisam bila u Tchibu)![]()
Da li si pogledala ovaj sto sam ja kupila? Bilo ih je i u Merkuru ali nisu bili na akciji.
ne bih ja sa dvije ručke: kad dižem nešto teško, drugom rukom se moram pridržavati za element.
inače padam![]()
pa ti kuvas za vojsku![]()
ma ne, samo za nas dvoje (dijete se tu i tamo prišlepa).
ali wok je sam po sebi toliko težak da mi klecaju koljena.
Apricot, bit će od hipoglikemije![]()
neeeee, od diskushernijeeeeee![]()
ja imam ken hom wok, sa tv prodaje
nije gusani, al je težak
pa više koristim tefalov
eto, a baš danas mislim kako već dugo nisam radila povrće na rezance u tom woku
neka telepatija u điru
ja mećem i vrhnje
odličan wok prodaju u metro-u, od lijevanog željeza, košta 97,48 kn
jucer sam u IKEI vidjela najnoviji wok, pa se pitam jel to taj o kojem ste pisale. Ovaj je na snizenju oko 6 Euro, velik sa onom resetkom- rostilj dopola :/
ma to je taj što ništa ne valja!
a sto ne valja nista?
Maloprije mi narucio brat ovaj da mu kupim i donesem :/
da podignem temu
je li netko kupio i gdje u zadnje vrijeme dobar wok
po mogucnosti u splitu i zagrebu
ja škicam onaj u bio&bio, čini mi se mali, ali je od lijevanog željeza
200 kn, čini mi se
ima li tko?
http://www.silit.de/wok_779/wok-mit-...0-2022C618BB22
Ovo je moj, kupljen u Austriji prije dvije godine na sniženju za 100 eura, zadovoljna sam. Uz sve uvjete morao je zadovoljiti i da se može aktivirati na indukcijskoj ploči.
Ja imam jedan tzv.'pravi', al ga ne koristim, jer mi je muka od njegovog održavanja, pa namaži uljem nakon pranja, pa peri prije upotrebe jer moraš maknuti masnoću i prašinu koja se nakupila na njoj, pa ovo, pa ono, a uz to je i užasno težak... to mi je bilo prekomplicirano! Zato sam kupila u Lidlu wok nešto slično kao u gornjem postu od Sillita i superzadovoljna sam njime. Taj peče i kuha već nebrojeno puta i traje i traje ko novi.
meni je taj wok od gusa zahrdjao
isto tako neki original kineski od ne znam kako velike kuharske face
onda sam zdravo seljacki uzela od inoxa od BK, platila i sve fukncionira kako treba
I meni je taj od gusa zahrđao (imam onaj iz bio&bio, malen je i praktičan, ali zaista je za samo dvije porcije)...mislim da zato što je neko vrijeme stajao nekorišten (i nenamazan uljem) zato što mi je trudnoj bilo teško koristiti ga, smetao mi je trbuh.....ali i takvog hrđavog ga sad koristim, namažem malo više uljem i čekam da ponovo pocrni.
Mi smo kupili wok u Kiki, prije cca 5 godina, od gusa je i jako je težak. Ima 2 ručkice sastrane što mi je super, jer nema šanse tak tešku stvari držati samo sa jednom ručkom. Mislim da je koštao cca 400-500 kuna.
Ja imam onaj "Delimano" - keramički i zadovoljna sam zbilja, e sad ne znam kakav je u usporedbi s ostalim originalnim "vokovima".
Ma ustvari poslala sam MM-a u TOP SHOP da mi kupi keramičku tavu, a on došao kući s wokom - kao, pa za istu cijenu dobiješ duplo veću posudu (muška logika).
Ali sada u njemu pripremam gotovo sve, čak i pečem palačinke![]()
samo za info vezano za keramičko posuđe, jer sam i ja razmatrala keramički wok, no navodno je gore od teflonskog :/, evo na ovoj temi više info
Nedavno sam vidio nove zepterove tave s novom vrstom finiša dna posude. Na neku foru je hrapavo obrađeno tako da klopa po tome kliže kao da je teflon, a zapravo je željezo. Uz njihove cijene mislim da ću pričekati oko pola godine dok sva konkurencija ne prihvati tu foru i lijepo kupiti željezno
Inače zepter ima i vok, ali je još uvijek bez tog sexy finiša.
Problem s wokom, valjda.
Imam gusani wok u kojem sam kuhala 2 puta. Wok je odmah bio crn i hrapav, ali sam ga ja štreberski prvi put pripremila:
-zagrijala ga jako i onda premazivala svinjskom masti
-nakon upotrebe sam ga samo kratko oprala u vrućoj vodi pobrisala, zagrijala i opet premazala s masnoćom
-drugi put isto tak
Sad vidim da se na jednom dijelu taj crni sloj (s kojim je kupljen) počeo ljuštiti na dva mjesta (veličina zrna riže) i tu se vidi sivo-srebrni materijal.
I sad mene muči pitanje da li je wok uništen ili trebam taj sav crni sloj skinuti i opet ga "skuriti"?
Ta skurena zmazanoća ti je neka vrsta primitivnog teflona
Nećeš fulati ako ga opet pregriješ dok se ne krene dimiti i ponovno premažeš. Bilo koja masnoća koja trpi visoke temperature je OK, recimo palmino ulje.
A što je s korištenjem svinjske masti za kuhanje u woku? Puno gora varijanta od palminog ulja ili su tu negdje?
Svinjska mast se ne uklapa u moje viđenje vegetarijanske pripreme hrane, dočim prosječan kineski kuhar svinje doživljava kao povrće, nešto kao mrkvu s kratkim nogicama i spiralno sfrčkanim korijenom.
Za nas ostale takvo viđenje se kosi s nekim osnovnim shvaćanjima namirnica i zato alternativne masnoće.
U međuvremenu se klonim bilo kakve hrane u kineskim restoranima, osim eventualno ružinog vina i krekera od račića (ako povjerujem da su prženi u nečemu što nije svinjska mast).
Davor se neće složiti, al ja sam mišljenja da je svinjska mast puno zdravija od mnogih ulja...
Tko se inače hrani mesom - zašto ne. Trpi jako visoke temperature bez degradacije.
Meni u kineskoj hrani samo ide na živce što apsolutno ne doživljavaju vegetarijance. Čak i kad je jelo od isključivo biljnih namirnica - frknu ih u svinjsku mast.