Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 51 to 95 of 95

Thread: gdje kupiti wok, a da...

  1. #51

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,785

    Default

    je l kuhate s njim na staklokeramičkoj ploči?

  2. #52
    Ancica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,421

    Default

    Quote Originally Posted by Bubica
    ne ide mi čitanje ovog na engl. Može li tko ukratko kako se vok stavrno održava? ja jednostavno ne kužim kako ga netko može "oprati" bez pranja, pogotovo ako radiš neki umak sa vrhnjem i sl. Ja to lijepo operem u vodi i detergentu
    Ma trebas ga oprat al ne ga ribat. Moj izgleda bas onako kako kaze gore:
    After repeated use and the proper care, your wok will develop a beautiful, black patina and food no longer will stick to the surface during cooking.
    Operem ga toplom vodom, s ribalicom po potrebi i osusim na sporetu ili krpom. Ne trebamo vise premazivati uljem nakon pranja (dok smo to radili ja bih stavila malo ulja u wok, mozda zlicu, pa to ulje razmzala po unutrasnjosti s papirnatim rucnikom ili salvetom).

    Teflonski wok ne valja za pravu kinesku kuhinju jer se ona mora raditi na jakoj vatri a teflon se ne smije zagrijavati na visoj od osrednje temperature, u suprotnom je opasan po zdravlje.

    Ovako izgleda nas wok: slika.

  3. #53
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by Ancica
    Ovako izgleda nas wok: slika.
    a ja sam ga vidjela i punog, buaaaaaa...

    emily, kakve izbočine.
    pa digneš na bočne stranice, na plašt... stijenke...ono što nije dno.
    ne znam kako da kažem.

  4. #54
    Mirta30's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    1,966

    Default

    kreće era woka :D
    tnx apri

    mi smo dobili veliki gusani, jednom smo ga koristili, bilo je fino ali nemoguće za očistiti, stavili smo neki dresing, mm je jedva skinuo ostatke , ali je ostala crta po rubu - od tada stoji jer mi se neda maltretitati sa njim dok 100% nisam sigurna kako ga goristiti

  5. #55
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Vidjela sam neki dan na stranicama kupi-prodaj, kineski wok, gusani, (što ne volim tu riječ, podsjeća me na guske) za 250 kn.

  6. #56

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    zaprešić
    Posts
    92

    Default

    ja dobila za dar za vjenčanje super wok- WMF. vidim da je netko preporučio dućane u Beču, a kod nas ih ima u Mülleru-samo mislim da su dosta skupi. ovaj moj, poslije sam vidjela, košta oko 500 kn. ja sama ne bih dala toliko! hvala gostima

  7. #57
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by Vrijeska
    je l kuhate s njim na staklokeramičkoj ploči?
    Yok i zaboravi. Wok funkcionira jedino ako kuhaš u skladu s kineskim principima, a to znači na pravoj pravcatoj vatri i to jakoj.
    I mi imamo keramičku i ne pada mi na pamet zamarati se oko woka.
    Umjesto toga, možeš (uz malo truda) postići skoro iste efekte u običnom željeznom suđu.

    Mirta30, za temeljito čišćenje gusanog woka treba samo jaka vatra, malo strpljenja i otvoren kuhinjski prozor/ventilator na jako: griješ dok sav smrad ne ode van u vidu dima i potom pustiš da se postupno ohladi kako ne bi pukao. Ohlađeni wok premažeš uljem, ili ako više voliš kineski štih - svinjskom mašću.

  8. #58

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    88

    Default

    postoje dvije vrste woka, ljetni i zimski, odnosno za pripremanje hrane u toplijoj sezoni i hladnijoj. tako su mi bar kinezi objasnili. ljetni wok je od zeljeza, a zimski od gusa. ja imam gusani, kupljen u merkatoru na snizenju za 350 kn, i jos sam s njim dobila sest malih tanjura, sest velikih plitkih tanju, sest zdjelica za juhu i sest zlica. sve po sest! a kao ljetni mi sluzi tefalov wok vec duze vrijeme.

  9. #59
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    vidite što sam našla:

    http://www.bionovaskk.si/bio21/

    ima i recepata i cijena...

  10. #60
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,508

    Default

    emily, kakve izbočine.
    pa digneš na bočne stranice, na plašt... stijenke...ono što nije dno.
    i don't get it :?
    pa sve sklizna natrag unutra :/

  11. #61

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    planeta zemlja
    Posts
    284

    Default

    sta mislite o emajliranom wok-u, ima u mercatoru (slovenacki)

  12. #62
    Ancica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,421

    Default

    Quote Originally Posted by emily
    emily, kakve izbočine.
    pa digneš na bočne stranice, na plašt... stijenke...ono što nije dno.
    i don't get it :?
    pa sve sklizna natrag unutra :/
    emily, ne sklizne

  13. #63

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Zg
    Posts
    90

    Default

    kod woka je bitno da je težak što bi automatski trebalo značiti i da su mu stjenke debele...duže se zagrijava ali se zagrijava ravnomjerno

  14. #64

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    planeta zemlja
    Posts
    284

    Default

    ja kupila danas u mercatoru, emajlirani wok slovenacke proizvodnje.
    proizvodjac je EMOETT d.o.o. i to im je nekakva BIO-linija posudja.
    crn je,ima mrezicu za cedjenje, dve rucke sa strane, tezak poklopac a i sam je tezak. probam pa javim utiske.

  15. #65

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    planeta zemlja
    Posts
    284

    Default

    probala i mogu reci da je odlican

  16. #66
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    išla sam jučer u Merkur... 942 kune!
    Možda, kada bi sve sam odradio!

    Pored njega, u Lesnini (prema bubicinom naputku) bio jedan na sniženju, sa 400 na 200, ali metalna drška i nikako mi nije "ležala" u ruci.
    Potraga traje i dalje (ništa ne bih rekla da prošli tjedan nisam bila u Tchibu)

  17. #67

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    planeta zemlja
    Posts
    284

    Default

    Da li si pogledala ovaj sto sam ja kupila? Bilo ih je i u Merkuru ali nisu bili na akciji.

  18. #68
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ne bih ja sa dvije ručke: kad dižem nešto teško, drugom rukom se moram pridržavati za element.
    inače padam

  19. #69

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    planeta zemlja
    Posts
    284

    Default

    pa ti kuvas za vojsku

  20. #70
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ma ne, samo za nas dvoje (dijete se tu i tamo prišlepa).
    ali wok je sam po sebi toliko težak da mi klecaju koljena.

  21. #71

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Apricot, bit će od hipoglikemije

  22. #72
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    neeeee, od diskushernijeeeeee

  23. #73
    aries24's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    2,089

    Default

    ja imam ken hom wok, sa tv prodaje
    nije gusani, al je težak
    pa više koristim tefalov
    eto, a baš danas mislim kako već dugo nisam radila povrće na rezance u tom woku
    neka telepatija u điru

    ja mećem i vrhnje

  24. #74

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    949

    Default

    odličan wok prodaju u metro-u, od lijevanog željeza, košta 97,48 kn

  25. #75

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    jucer sam u IKEI vidjela najnoviji wok, pa se pitam jel to taj o kojem ste pisale. Ovaj je na snizenju oko 6 Euro, velik sa onom resetkom- rostilj dopola :/

  26. #76

  27. #77
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ma to je taj što ništa ne valja!

  28. #78

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    a sto ne valja nista?
    Maloprije mi narucio brat ovaj da mu kupim i donesem :/

  29. #79
    zrinka19's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Split
    Posts
    265

    Default

    da podignem temu

    je li netko kupio i gdje u zadnje vrijeme dobar wok
    po mogucnosti u splitu i zagrebu

  30. #80
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    ja škicam onaj u bio&bio, čini mi se mali, ali je od lijevanog željeza
    200 kn, čini mi se
    ima li tko?

  31. #81
    mama_jos_malo's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,835

    Default

    http://www.silit.de/wok_779/wok-mit-...0-2022C618BB22

    Ovo je moj, kupljen u Austriji prije dvije godine na sniženju za 100 eura, zadovoljna sam. Uz sve uvjete morao je zadovoljiti i da se može aktivirati na indukcijskoj ploči.

  32. #82
    tinaka's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Iza...
    Posts
    906

    Default

    Ja imam jedan tzv.'pravi', al ga ne koristim, jer mi je muka od njegovog održavanja, pa namaži uljem nakon pranja, pa peri prije upotrebe jer moraš maknuti masnoću i prašinu koja se nakupila na njoj, pa ovo, pa ono, a uz to je i užasno težak... to mi je bilo prekomplicirano! Zato sam kupila u Lidlu wok nešto slično kao u gornjem postu od Sillita i superzadovoljna sam njime. Taj peče i kuha već nebrojeno puta i traje i traje ko novi.

  33. #83

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    nl
    Posts
    3,369

    Default

    meni je taj wok od gusa zahrdjao

    isto tako neki original kineski od ne znam kako velike kuharske face

    onda sam zdravo seljacki uzela od inoxa od BK, platila i sve fukncionira kako treba

  34. #84

    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    131

    Default

    I meni je taj od gusa zahrđao (imam onaj iz bio&bio, malen je i praktičan, ali zaista je za samo dvije porcije)...mislim da zato što je neko vrijeme stajao nekorišten (i nenamazan uljem) zato što mi je trudnoj bilo teško koristiti ga, smetao mi je trbuh.....ali i takvog hrđavog ga sad koristim, namažem malo više uljem i čekam da ponovo pocrni.

  35. #85
    Nia_Zg's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    1,276

    Default

    Mi smo kupili wok u Kiki, prije cca 5 godina, od gusa je i jako je težak. Ima 2 ručkice sastrane što mi je super, jer nema šanse tak tešku stvari držati samo sa jednom ručkom. Mislim da je koštao cca 400-500 kuna.

  36. #86
    LIMA's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Slavonija
    Posts
    997

    Default

    Ja imam onaj "Delimano" - keramički i zadovoljna sam zbilja, e sad ne znam kakav je u usporedbi s ostalim originalnim "vokovima".
    Ma ustvari poslala sam MM-a u TOP SHOP da mi kupi keramičku tavu, a on došao kući s wokom - kao, pa za istu cijenu dobiješ duplo veću posudu (muška logika ).
    Ali sada u njemu pripremam gotovo sve, čak i pečem palačinke

  37. #87
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    samo za info vezano za keramičko posuđe, jer sam i ja razmatrala keramički wok, no navodno je gore od teflonskog :/, evo na ovoj temi više info

  38. #88
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Nedavno sam vidio nove zepterove tave s novom vrstom finiša dna posude. Na neku foru je hrapavo obrađeno tako da klopa po tome kliže kao da je teflon, a zapravo je željezo. Uz njihove cijene mislim da ću pričekati oko pola godine dok sva konkurencija ne prihvati tu foru i lijepo kupiti željezno
    Inače zepter ima i vok, ali je još uvijek bez tog sexy finiša.

  39. #89
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Problem s wokom, valjda.
    Imam gusani wok u kojem sam kuhala 2 puta. Wok je odmah bio crn i hrapav, ali sam ga ja štreberski prvi put pripremila:
    -zagrijala ga jako i onda premazivala svinjskom masti
    -nakon upotrebe sam ga samo kratko oprala u vrućoj vodi pobrisala, zagrijala i opet premazala s masnoćom
    -drugi put isto tak

    Sad vidim da se na jednom dijelu taj crni sloj (s kojim je kupljen) počeo ljuštiti na dva mjesta (veličina zrna riže) i tu se vidi sivo-srebrni materijal.

    I sad mene muči pitanje da li je wok uništen ili trebam taj sav crni sloj skinuti i opet ga "skuriti"?

  40. #90
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ta skurena zmazanoća ti je neka vrsta primitivnog teflona

    Nećeš fulati ako ga opet pregriješ dok se ne krene dimiti i ponovno premažeš. Bilo koja masnoća koja trpi visoke temperature je OK, recimo palmino ulje.

  41. #91
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    A što je s korištenjem svinjske masti za kuhanje u woku? Puno gora varijanta od palminog ulja ili su tu negdje?

  42. #92
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Svinjska mast se ne uklapa u moje viđenje vegetarijanske pripreme hrane, dočim prosječan kineski kuhar svinje doživljava kao povrće, nešto kao mrkvu s kratkim nogicama i spiralno sfrčkanim korijenom.
    Za nas ostale takvo viđenje se kosi s nekim osnovnim shvaćanjima namirnica i zato alternativne masnoće.

    U međuvremenu se klonim bilo kakve hrane u kineskim restoranima, osim eventualno ružinog vina i krekera od račića (ako povjerujem da su prženi u nečemu što nije svinjska mast).

  43. #93
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Davor se neće složiti, al ja sam mišljenja da je svinjska mast puno zdravija od mnogih ulja...

  44. #94
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Tko se inače hrani mesom - zašto ne. Trpi jako visoke temperature bez degradacije.
    Meni u kineskoj hrani samo ide na živce što apsolutno ne doživljavaju vegetarijance. Čak i kad je jelo od isključivo biljnih namirnica - frknu ih u svinjsku mast.

  45. #95
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by Davor View Post
    Svinjska mast se ne uklapa u moje viđenje vegetarijanske pripreme hrane, dočim prosječan kineski kuhar svinje doživljava kao povrće, nešto kao mrkvu s kratkim nogicama i spiralno sfrčkanim korijenom.
    Za nas ostale takvo viđenje se kosi s nekim osnovnim shvaćanjima namirnica i zato alternativne masnoće.

    U međuvremenu se klonim bilo kakve hrane u kineskim restoranima, osim eventualno ružinog vina i krekera od račića (ako povjerujem da su prženi u nečemu što nije svinjska mast).
    A kak se krekeri od račića uklapaju u tvoje viđenje vegetarijanske prehrane?


    Tak si i ja mislim za svinjsku mast. Bolje nešto što je "trčalo" po mom dvorištu nego neko tamo palmino ulje.

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •