Izgleda da spadam u kategoriju roditelj-bully.
Pravila se znaju, hrana se bira samo u granicama ponuđenog (nekad ponudim i nezdravu, ovisi koliko sam u stisci s vremenom), ruke se peru, soba se sprema...
Uglavnom, mrske im stvari moraju napraviti zato što JA TAKO KAŽEM, nakon što sam im x puta objasnila zbog čega je nešto dobro (i još uvijek objašnjavam).
Ne znam kako vama s više djece, ali meni je u sve više situacija bitno da me poslušaju sad i odmah. I naučili su to. Jer mislim da bi nam svakodnevnica inače bila žešći kaos.
I inzistiram da budu pristojni (za bezobrazluk slijedi time out), svaka primjedba se može izreći pristojnim riječima i tonom. Branim i bilo kakvo iskazivanje sile, ruganje, izazivanje, omalovažavanje.
A s druge strane ih doživljavam kao ravnopravne, ne fizički nego kao osobe. Za mene su ipak djeca, bez prava na odlučivanje u puno stvari. Ali to ne znači da ih ne pitam za mišljenje, razgovaramo o svemu u svim situacijama i spremba sam primijeniti mišljenje ukoliko dobijem valjanu argumentaciju.
I još nešto, jako mi je važno da ne budu bezobrazni prema ljudima, uz svu moju pristojnost (a pristojna sam vrlo

) moj E. je na pitanje susjede 'kako si?' ko iz topa ispalio 'šta te briga glupačo',
To sigurno nije čuo kući, ma u stvari me nije nibriga gdje je čuo ni zašto je to rekao. Jednostavno se tako neće ponašati i gotovo (jer sam ja tako rekla

).
A što se izbora tiče, nisu sva djeca ista. Za ne povjerovati, ali nekima izbor jako teško pada, valjda shvaćaju to kao odgovornost na koju nisu spremni. Treba (kao i u svemu) odabrati pravi trenutak.