Sto mogu napraviti s leso mesom iz juhe ( osim tako ga pojesti)?
Ideje? Iskustva?
Sto mogu napraviti s leso mesom iz juhe ( osim tako ga pojesti)?
Ideje? Iskustva?
koje ? dobro ga je napraviti na salatu s lukom, može i tjesteninom, i poslužiti hladno.
tak smo mi jeli nekada salatu od goveđeg jezika.
inače moj klinac obavezno jede samo meso bez ičega pa posle juhu.
Pojedemo. Ako je teletina ili piletina.
Od junetine napravim jako finu salatu (dodam luk, ponekad kukuruz iz konzerve ili klice, bučino ili maslinovo ulje, jab- što voliš) i mljac! Ako je premalo, dodaš kuhano jaje narezano na ploške. U tu salatu možeš ubaciti i druge stvari - masline bez koštica, cherry rajčice... kristalku narezanu na trakice, tjesteninu.... mašti na volju!
Može se na to dodati i majoneza, ali mi to ne radimo.
Moja mama izvadi junetinu iz juhe, pa prodinsta na povrću (luk, paradajz, paprika) da dobije umak. U to pašu provansalski začini (ružmarin, bosiljak, majoran...) i bude super, ali mm to baš ne voli pa ne radim. Tak se može iskoristiti i ostatke od pečenja i još je bolje nego kuhano. Može se u to uvaliti sve živo - tikvice, gljive, mahune... pravo jelo od ostataka i fino je.
ALI ja najviše volim pojesti to meso odmah, pa mi za ove bućkuriše rijetko kad ostane materijala.
Isteklo mi vrijeme za edit: umjesto "jab" trebalo je pisati "jabučni ili vinski ocat"
moja mama pravi salate, nacepka ga, naseče luk ili već nešto i doda pavlaku/majonez
ja pravim paštetu, sameljem ga u chopperu sa maslinovim uljem, dodam i povrće iz supe (šargarepu, kelerabu) i imamo namaz
Najbolje mi je kad lešu junetinu narežem na kockice, malo soli, papra, maslinovo i acetto. Dobro ohladim u frižideru i gušim se! Mogla bih juhu skuhati![]()
Ubaciš u krumpir salatu.
Ja narežem prvo luk, posolim ga i malo zgnječim da pusti sok, ubacim kuhane krumpire (najbolje u kori) i meso narezano na kocke, dodam masl.ulje, soli, papra i maalo octa i izmješam. Uz to priložiš neko svježe povrće i dobiješ cijeli ručak .
Mi obično to meso uvijek iskoristimo drugi dan za ručak. Bilo da je piletina, puretina, teletina i junetina. Skuham pire ili rižu, sos paradajz i to meso. Klinci ga ponekad jedu i uz juhu, ja to ne volim, a nekad si mm i ja složimo salatu s lukom.
Pojedemo sa paradajiz sosom..obozavam to
a šta bi radili s finim lešo kuhanim mesom?
pojedemo ga, naravno, po mogućnosti sa šalšom![]()
Pojedemo ga sa supom ili uz sos od kopra ili paradajza. Nekad napravim paštetu kao i vissnja, ali retko nam ostane za nju. Uglavnom ga smažemo isti dan.
Ako je govedina ne skuham do kraja nego malo vise od pola, pa onda od tog mesa napravim gulas. Ako je rijec o misicima potkoljenice. I tako dobijem i juhu i gulas
Ako je domaća kokoš u pitanju skuham je do polapa onda stavim u peć s krupmirima.
Teletina i junetina najčešće ne dočekaju ni ručak, kamoli sljedeći dan.
joj koje super ideje, baš ću probat
juha nam je svaki dan na stolu, ali najmanje 3 tjedno ramstek lešo pakiram pod "čista hrana" kad nitko od mojih neće.
piletina- pilav.
teletina, junetina sa sosom od paradajza i pireom.
ostaje narezano u juhi, juhu koristim za sos ili rizu.
bilo koje u pastetu ili salatu (neku s rizom ili tjesteninom) ili slanu roladu.
Pa imaš pravo, bude meso nekako isprano i prazno. MM je uvijek prigovarao pa sam prestala s tim.
Taj saft bolje ispadne od presušenih ostataka pečenja ili jučerašnjeg roštilja - za tim se svi polakome. Evo originalnog recepta (iz nekog prastarog broja časopisa Svijet):
PROVANSALSKI JANJEĆI RAGU
PRIPREMITI (za 3 - 4 osobe):
1/2 kg pečene janjetine, koja je ostala nakon svečanog ručka, ali možete upotrijebiti i sirovu, ali tada treba kuhati dulje i nema fini miris pečenog mesa)
3 velike glavice luka
5 dag margarina
1 žlicu maslinovog ulja
3 oguljene rajčice (mogu biti i iz limenke ili zamrznute)
15 dag šampinjona
1 crvenu papriku (svježu ili ukiseljenu)
2-3 režnja češnjaka
sol
papar
2 dl bijelog vina
masline po želji
provansalski začini (timijan, bosiljak, ružmarin, peršin, paprika, čubar, pehtran iliti estragon - može se nabaviti već gotova mješavina u kombinaciji s morskom soli ili improvizirati s pojedinačnim začinima)
Oljuštite i nasjeckajte luk. Zagrijte margarin s uljem, dodajte luk i ispržite ga na umjerenoj vatri. Kad požuti, dodajte oguljene i narezane rajčice. Očistite i narežite šampinjone na listiće, a papriku na rezance. To dodajte luku, pa pirjajte miješajući desetak minuta. Zatim zalijte vinom, posolite, popaprite i dodajte masline. Meso narežite na rezance, dodajte jelu, te pirjajte zajedno još davdesetak minuta.
Skuham krumpire i jaja, pa skupa sa mesom isjeckam na kockice, posolim popaprim i dodam maslinovog ulja. Može se jesti i toplo i hladno, obično kod nas nestane još dok je toplo. Kad imam povrća tipa kukuruz, paprika i sl. također dodam unutra...